Lindsey Vonn gaat van podium naar catwalk

pepijnvanschijndel op 11 februari 2020· geen reacties

Op zaterdag nog vol in de spotlights tijdens de Hahnenkamm World Cup-afdaling in Kitzbühel, vervolgens zondagochtend een signeersessie op de ISPO in München, de grootste wintersportvakbeurs van Europa, en deze middag een heerlijk ontspannen interview met Wintersport.nl op een hotelkamer ergens in de oude binnenstad van München. Lindsey Vonn heeft het bijna drukker dan ooit. Deze levende skilegende heeft niet stilgezeten sinds ze haar topsportcarrière vorig jaar heeft beëindigd en is naar Europa gekomen om Legacy, haar nieuwe kledinglijn binnen Head, voor komend skiseizoen (2020-2021) te promoten. Terwijl Lindsey ontspannen op de bank vertelt over het nieuwe avontuur, ligt haar hond Lucy naast mijn stoel op de grond en aai ik voorzichtig deze beroemde viervoeter uit de skiwereld met een eigen Instagram account van meer dan veertigduizend volgers (@ilovelucyvonn).

Hoe is deze samenwerking ontstaan en waar komt de naam vandaan?

Het is een soort nalatenschap zoals de naam Legacy al zegt. Ik wilde altijd al meer doen met mode en me verder ontwikkelen. Ik ben altijd aan het kijken of ik nieuwe en coole dingen kan doen, die nog niemand gedaan heeft. Veel mannen hebben inmiddels eigen skimode gelanceerd, maar nog niet veel vrouwen. Ik heb altijd al geprobeerd om mijzelf te profileren tijdens het skiën; of ik nu met bepaalde make-up ski of mijn eigen ontworpen racepakken draag.

Wat gaf de doorslag om na zoveel jaar al met de ski’s en schoenen gewerkt te hebben, je nu ook te verbinden aan de Head Sportswear tak?

Ik zit sinds 2009 bij Head en inmiddels hebben ze Roman Stepek (Vice President Sportswear Head) binnengehaald; hij is echt geniaal. Roman en ik hebben dezelfde visie op kleding en dat bleek een perfecte match. Of het nu om functionaliteit of design gaat. Dit was gewoon het perfecte moment om mijzelf nog meer te laten zien en hopelijk een duurzame samenwerking op te bouwen in de sportkledingindustrie.

Lindsey Vonn in Are, bron: Red Bull Content Pool

En waarom richt je de Legacy lijn op sjieke vrouwen en niet op skiracers? Met bijvoorbeeld een Lindsey signature serie met functionele doorritsbroeken?

Iedereen doet dat en ik wilde iets doen wat niemand doet. Je hebt modeskimerken, maar die zijn niet echt high-perfomance en voornamelijk modieus. En natuurlijk wil ik trots zijn op alles wat ik doe en waar ik mijn naam aan verbind en dat is waarom met Roman werken zo goed is. Hij heeft een goede reputatie met mooie merken opbouwen met integriteit. Er zijn al heel veel hardcore skikledingmerken, maar voor mij was het de uitdaging om zulke producten juist modieus te maken. Ik wil high performance mode en dat is een andere categorie. Ik wil er goed uitzien als ik ski, maar dan wel in high performance kleding.

Je hebt al die jaren op topniveau gepresteerd met Head ski’s en schoenen, wat zijn materiaalontwikkelingen waar wij nu op skiën waar jij aan meegewerkt hebt?

Wat betreft het damesmateriaal is mijn switch naar mannenski’s het opvallendste wat ik gedaan heb, want ik houd van andere ski-eigenschappen dan de meeste skiesters. Dus de eis dat de damesski’s stijver moeten worden in productie, want ik denk dat dit wel het beste is als je resultaten wilt halen. Dat is een trend die heeft doorgezet. Maar persoonlijk denk ik dat ik meer invloed heb in de modekant van het skiën en is het net als bij de ski’s, ik houd blijkbaar vaak net van iets anders dan de meeste mensen.

Wat maakt de Legacy lijn zo interessant voor retailers en consumenten om aan te schaffen?

Omdat het er goed uitziet én goed presteert. Ik haat kou, dus ik wil er goed uitzien en het nooit koud hebben; ik heb nooit iets gevonden dat aan beide eisen voldeed. Of een broek was mooi, maar niet waterdicht en de jas was mooi, maar niet technisch genoeg. De nieuwe Legacy lijn is echt geweldig. Ik had het laatst aan in Kitzbühel bij de Hahnenkamm Rennen en iedereen vroeg me wat ik aanhad, omdat niemand het nog gezien had. Het is echt klassiek, een technische vintage look waar ik van houd. Naar mijn idee is het skiën in de jaren zeventig namelijk groot geworden en is dat tijdperk een soort basis voor de nieuwe Legacy lijn.

Lindsey Vonn in München tijdens promotie van haar kledinglijn

Hoe lang heb je over de beslissing gedaan om te stoppen met skiracen, want het is waarschijnlijk een hele zware beslissing en je bent ook zeer competitief ingesteld?

Ja, ik zal altijd competitief blijven hahaha. Maar op een gegeven moment bereikte ik dus het punt dat ik voor mijn gevoel altijd in het ziekenhuis lag en altijd geopereerd werd. Sinds 2013 heb ik geen twaalf maanden zonder operaties doorgebracht en dat was gewoon teveel. Weet je, in de lente van 2018 had ik drie operaties binnen acht maanden en moet je op een bepaald punt de realiteit onder ogen zien en accepteren dat ook al wil je het in je hoofd, je lichaam het niet meer bij kan benen. Dat is helaas wat er gebeurde. Ik heb dat geaccepteerd, maar dat betekent niet dat ik er blij mee ben. Nu is er een nieuw hoofdstuk: ik ben verloofd en heel erg gelukkig. Maar het is een totaal ander leven als wat ik hiervoor had. Dat is hoe het gaat, het leven gaat verder.

Wat mis je het meest van de topsport?

Ik mis het om in de startgate te staan en de adrenaline als je hard gaat, de snelheid. Maar ik mis ook mijn teammaatjes, coaches en mijn vrienden: het is toch een soort familie. Nu ben ik daar helemaal uit weg, dat is een raar gevoel maar ik probeer nog contact te houden door ze te bellen of te bezoeken. Het blijft nog steeds een harde verandering.

Hoe heb je dat fysiek gedaan? Je kunt niet van veertig uur per week naar praktisch niets gaan met trainen. Dat is gevaarlijk voor je gezondheid en dat zit waarschijnlijk ook niet in jouw systeem om volledig te stoppen met sport?

Ik heb zeker wel even vrij genomen, maar ik ben nog steeds niet volledig gestopt met fysieke training. Als ik te dun wordt, dan doen mijn knieën zelfs meer pijn, dus ik moet nog steeds sterk blijven. Maar ik hoef natuurlijk niet meer zo hard te trainen als ik vroeger deed. Ik probeer een balans te zoeken. Ik begin dingen zoals boksen steeds leuker te vinden, gewoon leuke trainingen om te doen.

Mijn laatste vraag aan jou gaat over mode. Denk je als trots baasje van Lucy ook niet stiekem aan een modelijn voor honden?

Nou…, vanavond tijdens de modeshow gaat Lucy met mij mee de catwalk op in haar eigen custom jas! Ik heb thuis drie honden, de andere twee hebben nooit wat nodig, maar Lucy heeft het altijd koud, net als ik. Ik verwacht dus wel dat er een eigen modelijn voor honden komt in de toekomst hahaha.

pepijnvanschijndel

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.