Live vanuit Venet

Henri op 07 februari 2020· 13 reacties

Zonnige pistes aan de zuidkant

Het zijn absolute droomdagen in Oostenrijk op dit moment met veel verse sneeuw en naar verwachting vier dagen op rij zon. Ik was donderdag op pad in het kleine Tiroolse skigebied Venet bij Landeck. De combinatie van zon, verse sneeuw en rust zorgde voor een heerlijk dagje. Bovenin lagen de pistes er soms wat variabel bij door de harde wind tijdens de sneeuwval. Hierdoor had je af en toe te maken met een snelle overgang van hard naar zacht en vice versa. Verder naar beneden had de wind minder invloed op het sneeuwdek, waardoor de pistes er erg strak bijlagen.

Uitzicht vanaf het bergstation op Landeck en Zams

De dorpjes Grins en Stanz bij Landeck

De Rauher Kopf bij Landeck (2811m)

Weg van de drukte

Venet is echt een rustig pareltje tussen de grote jongens. Je ziet vanaf het hoogste punt van het skigebied zowel Serfaus - Fiss - Ladis als Ski Arlberg liggen. Terwijl daar honderden mensen over één piste moeten, heb je hier de pistes vrijwel voor jezelf. Veel toeristen laten het gebied links liggen, waardoor je bijna alleen locals tegenkomt.

Uitzicht op de Fisser Nordseite

De rode 4 bij de Hüttenlift

Idyllische omgeving aan de zuidkant

Uitzicht op het Gurgltal met daarachter de Zugspitze

De top van de Venet waar de Weinbergbahn, de Venet Süd stoeltjeslift en de pendelbaan vanuit Zams samenkomen

Het pistekaartje van Venet

Twee deelgebieden, twee identiteiten

Het gebied kun je opdelen in twee kleine deelgebieden met elk een eigen karakter. De zuidkant beschikt over een lome tweezitter die je door een prachtig winterlandschap weer naar boven brengt. Het bovenste gedeelte van de rode 6 verloopt een beetje glooiend over de zuidhelling en wordt nooit echt steil. Het onderste gedeelte van de rode piste was nog niet geopend, waardoor je het laatste gedeelte via de blauwe 5 over een pad tot het dalstation van de stoeltjeslift kon komen.

De rode 6 aan de zuidkant

Na inspanning volgt ontspanning in de Venet Süd stoeltjeslift

De noordkant ligt zelfs begin februari nog lang in de schaduw. De pistes blijven hier dus tot later in het seizoen nog vrij goed. Op een blauwe piste bij een korte sleeplift op de top na, beschikken de pistes hier allemaal over een mooie sportieve hellingshoek. Vanaf de top tot aan het laagst skibare punt overbrug je maar liefst 1240 hoogtemeters. Ondanks de beperkte grootte biedt Venet toch aardig wat uitdagende mogelijkheden.

De rode 1/rode 2 bij de Weinbergbahn

De steile rode 1a naar Rifenal

Vrij veel schaduw aan de noordkant, waardoor de pistes lang goed blijven

Het dalstation van de Rifenalbahn

Met de pendelbaan weer terug naar het dal

Geen dalafdaling

Er is helaas geen dalafdaling (meer) naar Zams, waardoor je de pendelbaan naar het dal moet nemen. Een alternatief is de veelgebruikte opstapplaats bij het dorpje Rifenal. Daar kun je met de Rifenalbahn het skigebied bereiken en via de rode 1a tot aan het dorp en de auto skiën.

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Bennie7 februari 2020 · 12:46

Mooi verslag @Henri 😁

Matthieu7 februari 2020 · 12:54

Heerlijk gebiedje!

pfff.... hoe lang nog.....⛷
Matthias1237 februari 2020 · 13:43

Heerlijk gebiedje om een dag te genieten. Het viel mij ook op toen ik er was dat er veel meer sneeuw leek te liggen dan in SFL, wat eigenlijk om de hoek ligt. Misschien komt het doordat het gebiedje eigenlijk een beetje uitsteekt in het dal en daardoor veel stuwing heeft. De pistes bleven ook super goed tot het eind van de dag, mede omdat het waarschijnlijk zo rustig was. In dezelfde week stond ik in Fiss soms meer dan een half uur bij de lift te wachten terwijl ik in Venet gelijk door kon lopen.

Born to Ride
Alex7 februari 2020 · 13:45

Oeh, lekkere pics…

When life gets too complicated.... SKI
C467 februari 2020 · 17:23

liever skigebieden met wat oudere liften en minder volk ;)

77steve7 februari 2020 · 18:07

Meest indrukwekkende skigebied waar ik ooit ben geweest. Fantastisch gelegen, schitterende pistes met dito uitzichten. 2 snelle vierzitters op de noordkant, zeer romantische 2zitter op de zuidkant. Sneeuw ook in alle soorten voorhanden door de ligging en hoogte. En die rust… kent zijn gelijke niet in Tirol.

Bennie7 februari 2020 · 18:56

Voor wie een gebied met een soortgelijk gevoel zoekt: De Feuerkogel in Ebensee. Alleen een lange zuidzijde ontbreekt daar. En de afdalingen zijn iets korter.

Patrick19808 februari 2020 · 00:49

Overnachten op de top in de Gipfelhutte is ook een echte aanrader!

Slim10 februari 2020 · 22:56

Wat is er loom aan die twee zitten? Ziet er heel nieuw uit.

Leuk verhaal, en klinkt als een leuk gebied!

Henriauteur10 februari 2020 · 23:17

Hij is inmiddels toch al 37 jaar oud ;) De lift brengt je lekker rustig omhoog (bijna 700 hoogtemeters!), waardoor je onderweg goed van de rust en de omgeving kunt genieten.

ThomJ11 februari 2020 · 07:54

Leuk om over te lezen, deze kende ik nog niet. Wat is de reden voor het stoppen van de dalafdaling? Heeft dat met de hoogte te maken? Wel een noordhelling begrijp ik uit je verhaal.

Tukker11 februari 2020 · 10:23

Mooi!

Tukker(ik)
Slim11 februari 2020 · 14:12

Goede vraag van @ThomJ, en kun er nog steeds off-piste afdalen, of staat er een villa of zo?

*bericht bewerkt door Slim op 11 feb 2020 14:12

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.