Goed zicht is onontbeerlijk om lekker te kunnen skiën of boarden. Om zeker te zijn van goed zicht zijn skibrillen ideaal. Deze beschermen je ogen tegen schadelijke UV-straling en kou, en dienen als fysieke protectie bij een val of zwiepende tak. Maar de ene skibril is de andere niet.

Waarop letten bij de aanschaf van een skibril:

  • Let bij de aanschaf op de grootte van het frame want dit verschilt per heren-, dames-, en kindermodel. Zo heb je brede en smalle frames;
  • Bedenk welke kleur lens je wilt, dit is persoonlijk maar geel en oranje zijn contrast verhogend;
  • Bedenk in welk type weer je de skibril het meeste gebruikt en kies de gradatie van de skibril die daarbij aansluit (S1 voor extreem bewolkte dagen en S4 voor hoog alpien terrein met veel zon, zie tabel hieronder);
  • Als je een verwisselbare lens zoekt, kies dan voor een model waarbij dat echt eenvoudig kan;
  • Vergeet goggles met een enkele lens, je hebt een dubbele lens nodig om beslaan tegen te gaan;
  • Neem je helm mee als je skibrillen gaat passen;
  • Poets je bril alleen met de bijgeleverde doekjes want een polycarbonaat lens krast snel. Doe extra voorzichtig met het poetsen van de binnenzijde; daarop zit een kwetsbare coating die beslaan tegengaat.

Welke categorie skibril voor welk weertype?

VLT Categorie Condities Weer
3-8 % S4 Zeer sterk licht Hooggebergte, zeer zonnig
9-18% S3 Sterk licht Zonnig en wisselvallig
19-43% S2 Gematigd licht Bewolkt, wisselvallig
44-80% S1 Weinig licht Slecht weer, sneeuwval
81-100% S0 Zeer weinig licht Hevige sneeuwval, nachtskiën
VLT = visible light transmission

Skibrillen getest

Fabrikanten van skibrillen, ook wel goggles genoemd, beloven gouden bergen. In de praktijk valt dat nog best weleens tegen. Sommige brillen geven een ernstig vertekend beeld, terwijl andere weer snel beslaan. Maar natuurlijk zijn er ook veel skibrillen die hun werk naar behoren doen, en soms zelfs uitblinken. Om dit allemaal uit te vinden hebben wij vorig jaar een tiental skibrillen uitvoerig getest, en dit jaar komen daar weer heel wat modellen bij. Dus houd het materiaalplatform op onze website goed in de gaten voor updates!

Lees meer:

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Hebben jullie de Julbo Reactiv skibrillen al getest?

Wintersport, het beste wat er is.

Een goede bril is het allerbelangrijkste voor beginnende wintersporters. Goed zicht leid tot meer vertrouwen !

Wat ben je weer heerlijk streng @Kristy☃️

Maar dan de laatste tip: waarom staat de insert van de Adidas id2 dan tegen de lens aan te schuren, productie fout?

LA NORMA😍☃️

Ze zijn misschien niet zo mooi als die van de grote merken, maar ik ben al jaren tevreden met de EXTREEM goedkope brillen van de Lidl. Altijd de andere soort bril (hoge/lage categorie) in m’n rugzak en heel goed zicht. Ze vervormen het beeld niet en zijn nog nooit beslagen (gewoon dubbele lens). Het enige wat ik mis is een silecone ribbel tegen het glijden, maar blijft prima zitten in helm met clipje.

Of is er iets wat ik over het hoofd zie en echt mis met deze brillen?

@Yellowhat heb je ook andere brillen getest? Of voldoen ze gewoon prima omdat je niets anders gewend bent.

Born to Ride

@Matthias123 Ik heb ook andere brillen gepast, maar sinds zo’n 5 jaar de Lidl brillen. Sindsdien heb ik op de berg niet iets anders getest. Heb wel het geluk dat ze in m’n helm passen, ze zijn namelijk nogal groot (maar dus wel groot gezichtsveld 😁)

@Yellowhat heb je ook andere brillen getest? Of voldoen ze gewoon prima omdat je niets anders gewend bent.

Matthias123 op 14 feb 2020 17:27

Goede vraag. Ik was heel blij met mijn decathlon bril van 5 tientjes, maar nu ik mijn Smith 4D heb, weet ik hoe het ook kan…

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Spy goggles, met de happy lens. Ik zweer bij bij deze brillen. Ik heb een dark en light lens, en ze gaan al een paar jaar mee. Ik zou nooit een goedkope bril nemen, lijkt me dat deze bij de minste inspanning gaan beslaan.

Freeride = Life

Goede algemene tips. Het maken van een testselectie blijft toch (ook) een kwestie van profilering en persoonlijke voorkeur. Er zijn talloze fabrikanten de profilering van de merken verandert. Merken die "vroeger" de toon aangaven (bv Alpina of Uvex) doen dat tegenwoordig veel minder en blijven buiten beeld ( athans hier)

Verder is het denk ik zaak de beste prijs kwaliteit verhouding te vinden. Ikzelf word (als vakantieskier) nooit heel gelukkig als ik 100% meer moet betalen voor een product dat slechts 10 % beter is. Ik neem dan ook meestal wel genoegen met iets minder.

*bericht bewerkt door yoguido op 14 feb 2020 23:10

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie