Genieten van zon en lokaal wat verse sneeuw

Roel op 18 februari 2020· 8 reacties

Een vers laagje sneeuw op de Gerlosplatte (Zillertal Arena)

Er is sneeuw gevallen, al is het niet veel en ook niet overal. Een wispelturige sneeuwgrens die niet overal snel wilde dalen gooide lokaal roet in het eten. Waar het wel lukte leverde het een heerlijk tapijtje op wat de basis gaat zijn voor een prachtige dag. Donderdag volgt er nog zo’n dag na weer een laagje sneeuw en zo komen de vakantiegangers in de Alpen hun vakantie wel door. Dit weekend wordt het opnieuw zachter en zonniger voordat volgende week waarschijnlijk de wisselvalligheid weer toeneemt.

Lokaal 5 tot 10 centimeter

Een snelle rondgang langs de lawinediensten leert dat er sinds gisteravond verspreid over de Alpen 5 tot 10 centimter sneeuw is gevallen. Niet veel dus en ook voornamelijk hogerop. Maar waar iets is gevallen is het vandaag genieten want de zon komt terug! Onder andere in het geplaagde Chatel in Portes du Soleil (F) is het witte laagje een mooie opsteker. In andere dalen bleef het bij regen, bijvoorbeeld in het Oostenrijkse Schoppernau waar vandaan Jeffrey Houwertjes een foto stuurde. In het bijbehorende skigebied Diedamskopf viel wel wat sneeuw.

Chatel, Portes du Soleil (F)

Schoppernau (O) had alleen wat regen

Poolwervel

Gisteren had ik het over de kou boven de Noordpool die niet kan uitstromen naar het zuiden. De Amerikaanse meteoroloog Ryan Maue stipte dit gebeuren toevallig ook aan op Twitter aan de hand van de Poolwervel (Polar Vortex). De Poolwervel is een zeer krachtig lagedrukgebied boven de Noordpool in de hogere luchtlagen. De ligging van dat systeem is uiteindelijk van invloed op het weer aan de grond. Doordat de Poolwervel bijna volmaakt rond is blijft alle kou gevangen boven de Noordpool. Hij kan dus niet ontsnappen. Goed nieuws voor de ijsaangroei in het Poolgebied, maar slecht nieuws voor de liefhebbers van ijs en sneeuw bij ons.

Inhoud van twitter.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door twitter.com.

Mooie winterdag

Toch is het vandaag best een aardige dag. Het koufront dat gisteren en vannacht van west naar oost over de Alpen trok is weggtrokken. Voor Oostenrijk was de timing wat dat betreft perfect want gisteren scheen de zon nog regelmatig en nu de storing alweer bijna het land uit is komt de zon weer tevoorschijn. Niet alleen in Oostenrijk, maar bijna overal in de Alpen!

Goede timing

Morgen valt de sneeuw wel overdag. Wat meer dan we nu hebben gehad maar geen dump, vervolgens krijgen we een mooie donderdag, en volgens de laatste berekeningen is de daaropvolgende storing ook voor de nacht. Hierdoor is de zon vrijdag overdag waarschijnlijk weer van de partij. Het valt en staat met een goede timing van de neerslagzones maar het lijkt er dus op dat de wintersporters deze week alle geluk van de wereld hebben. In de zuidalpen houdt intussen het droge en vrij zonnig weer gewoon aan. Daar verandert ook volgende week weinig aan.

Langzaam wisselvalliger

Het weekend wordt dan weer gevoelig zachter. De carnavalsvakantie begint voor de zonliefhebbers goed, en zeker de mensen in Frankrijk en Italië kunnen daar meerdere dagen van genieten. Ook voor Oostenrijk ziet het er zeker niet slecht uit maar de wisselvalligheid zit vlakbij. Het loopt hier volgens de laatste berekeningen net goed af (dat wil zeggen nauwelijks neerslag) maar er hoeft niet veel te gebeuren of het Salzburgerland en de gebieden ten oosten hiervan hebben vanaf zondag een beetje regen. Als er iets valt dan sneeuwt het boven de 1800 meter.

Waarschijnlijk neemt de kans op sneeuw vanaf woensdag verder toe, vooral aan de noordkant van de Alpen. Hoe dit zich precies ontwikkelt is nog niet duidelijk maar het lijkt voor Oostenrijk, Zwitserland en de noordelijke Franse Alpen wat wisselvalliger te worden. Het koelt ook een paar graden af, maar echt koud zie ik het ook volgende week nog niet worden.

Recordwinter

En zo nestelt deze winter zich moeiteloos in het rijtje van 5 warmste winters in de Alpiene meetgeschiedenis. Voor Oostenrijk krijgt hij waarschijnlijk positie 2, na 2006/2007. In Zwitserland wordt het met overmacht plek 1, aldus de Zwitserse weerdienst MeteoSchweiz.

@twitter

Zwitserland krijgt hoogstwaarschijnlijk een recordwinter (3 graden te warm), bron: MeteoSchweiz

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Unix18 februari 2020 · 09:52

Bedankt!

Vrijdag naar Vent (solden) ziet er goed uit :)

Edwin.18 februari 2020 · 10:04

Heeft zo’n krachtige wervel waarbij het dus extreem koud is op de Noordpool nog invloed op het weer in de lagere delen zodra die zijn kracht verliest? Er is daar zeker meer ijs en veel kou voorradig. Kan dat invloed hebben op de zomer? Hoop niet dat namelijk een knake zomer gaat worden die zo nat is als die ellendig lange herfst en met temperaturen die amper boven de 20 graden komen.

Not all who wander are lost
Roelauteur18 februari 2020 · 10:17

Heeft zo’n krachtige wervel waarbij het dus extreem koud is op de Noordpool nog invloed op het weer in de lagere delen zodra die zijn kracht verliest? Er is daar zeker meer ijs en veel kou voorradig. Kan dat invloed hebben op de zomer? Hoop niet dat namelijk een knake zomer gaat worden die zo nat is als die ellendig lange herfst en met temperaturen die amper boven de 20 graden komen.

Edwin. op 18 feb 2020 10:04

Als hij zijn kracht verliest kan de kou wel uitstromen richting het zuiden. Dus het ontbreken van kracht verhoogt in feite de kans op kou-uitbraken. Over de invloed van Noordpoolijs op de zomer bij ons is mij te weinig bekend.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
SkierFreek18 februari 2020 · 11:10

@Roel kun je iets vertellen over de weersverwachting vanaf maandag 24 feb in Ischgl. De 14 dagen weerskaart kan ik niet meer zien bij het skigebied?

Roelauteur18 februari 2020 · 12:11

@SkierFreek die is vanochtend helaas vastgelopen, morgen zal hij waarschijnlijk weer werken. Ik moet erbij zeggen dat de onzekerheid op die termijn al groot is, dus het heeft niet altijd zin. Zie de tekst in het weerbericht.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
roberthoogenboom18 februari 2020 · 17:43

Meribel 😱

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/454565405a92f241f63af868...

ello18 februari 2020 · 20:32

Meribel 😱

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/454565405a92f241f63af868...

roberthoogenboom op 18 feb 2020 17:43

A;s dat deze week al zo druk is hoe zal het er dan volgende week uitzien:-(

tonyc18 februari 2020 · 22:43

als ik het goed zie, zou Italië, met name Madonna di Campiglio volgende week mooi en warm weer krijgen?

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.