Een hele aardige carnavalsweek

Roel op 12 februari 2015· 15 reacties

Hinterglemm gisteren, vandaag en morgen
Hinterglemm gisteren, vandaag en morgen

“Beter gaat het ECHT niet worden!!”, dat citeer ik bij bovenstaande foto die via Sneeuwhoogte+ binnenkwam. Ik ga eerlijk zijn, ik kan dit niet ontkennen. Eerst een pak sneeuw in Hinterglemm (O) en nu volle bak zon. Toch denk ik dat de stoet carnavalsgangers ook helemáál geen verkeerde condities gaat aantreffen. En er valt in Frankrijk, Italië en het zuiden van Zwitserland eerst nog sneeuw.

Verwachtingspatroon
De superlatieven vliegen je deze week om de oren in de updates. Het kan bijna niet beter, en dan komen meteen onrustige maar begrijpelijke reacties binnen van mensen die pas over 2 of 3 weken gaan. Maar maak je niet téveel zorgen hierover. Los van dat we niet verder kunnen kijken dan 7-9 dagen speelt je verwachtingspatroon mee. Vergelijk je het met deze superweek, ja dan is die moeilijk te overtreffen. Ook voor mijzelf volgende week. Maar vergelijk je het met vorig seizoen dan zijn de condities overal tien keer beter (in de Noordalpen althans). Of anders gezegd: eerst willen we sneeuw; is er sneeuw dan willen we zon; is er zon dan willen we geen hoge temperaturen en willen we weer sneeuw. En liefst 's nachts of de week vóórdat we in de Alpen zitten natuurlijk (zodat anderen ermee te kijken zitten :-)).

De Alpen blakend in de zon (bron: NASA)
De Alpen blakend in de zon (bron: NASA)

Eerst zon, daarna in het westen en zuiden sneeuw
Als we concreet naar de komende dagen kijken hebben we eerst nog twee zonnige dagen te gaan. Zuidhellingen ‘voelen’ de zon, het is half februari en de zon is al een stuk krachtiger dan een maand geleden dus de sneeuw krijgt het daar lastiger. Elders maakt het weinig uit. Er is wel verlichting onderweg want zaterdag komt er vanuit Frankrijk sneeuw opzetten die zich de rest van het weekend stukloopt op de West- en Zuidalpen. Ik verwacht dat grote delen van Oostenrijk er dus weinig van merken, behalve een toename van de bewolking.

Sneeuw valt in eerste aanleg in de Franse Alpen vanaf circa 1000m, de eerste golf is voor zaterdag die de vakantiegangers op de weg zoals gezegd parten kan gaan spelen. Het is geen zware neerslag maar het kan wel de hele dag sneeuwen, pas dus op de laatste 100 kilometer! Een tweede sneeuwgebiedje bereikt zondagmiddag de Franse Alpen. Daarnaast valt er in de westelijke Italiaanse Alpen, het zuiden van Zwitserland en langs de grens met Oostenrijk sneeuw door een südstau. Het zwaartepunt ligt tegen de Italiaans/Zwitserse grens tussen Livigno en Breuil-Cervinia.

Zicht op de Langkofel bij de Sella Ronda (I)
Zicht op de Langkofel bij de Sella Ronda (I)

Steeds zonniger
Maandag neemt de sneeuw langzaam af, en klaart het in de rest van de Alpen alweer op. Vanaf dan wordt het alleen maar beter weer. Een nieuw hogedrukgebied wordt in de steigers gezet waardoor de zon terugkomt. Het wordt weer iets zachter maar met 0 tot 3 graden op 1500m is het niet extreem zacht.

Sauerland
Nog even naar het Sauerland want daar gaan ook hordes Nederlanders naartoe. Het koelt daar de komende dagen iets af en in het weekend kan er wat lichte regen en dan weer sneeuw vallen. Het is een beetje kwakkelend dus tot een dik sneeuwdek zal het niet leiden. In de loop van volgende week nemen de zonkansen ook hier weer toe. Iedereen een fijne dag.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik vertrek dinsdag naar Les Deux Alpes, en zoals het er nu naar uit ziet kan het niet beter! Fingers crossed dan maar…

Zo te zien krijg ik lekker veel vers poeder in zermatt

Ben erg benieuwd naar je update morgen. Vertrek zaterdagmorgen naar Frankrijk en laat vertrektijdstip afhangen van je voorspelling.
Ja Roel, ik leg een zware last op je schouders :-)
maar als ik jou was zou ik zeggen: “ik leg de last even op de grond”
ik wens je alvast een prettige vakantie bij de oostenrijkers

Ja dit is een kippevelmoment.
Morgen terug richting Hinterglemm, en veel beter dan de eerste week van de kerst.
Nu gaat het volop genieten zijn.
Op de weg ziet het er vrijdagnacht ook niet slecht uit, dus tegen zaterdagmorgen kunnen we de latten al even vastklikken.
GTRZ

Morgen avond naar Livigno,
Ziet er goed uit. Juist voor de sneeuw aankomen, dan een verse laag (dumpje) sneeuw en vervolgen mooi weer.

Dat ziet er prima uit! Wij gaan de 21e Ben benieuwd wat er aankomend weekend in de aanvoer richting naar Livigno gebeurt ;)

Veel plezier allemaal! Laat een beetje sneeuw heel voor de mensen van volgende week… ach weet je wat doe ook maar niet! Richtig vollgas!

Seriously snow addicted family!

Vrijdagnacht opweg naar de Aletsch arena! Volgens mij hebben we weer flink geluk met het weer zoals het nu lijkt!

Leuke vooruitzichten dus voor degenen die morgen vertrekken, zelf moet ik nog een week langer wachten maar ziet er fantastisch uit.

wij gaan volgende week 21 feb naar fusch (zell am see /kaprun)
hoop toch nog dat er wat sneeuw valt voor we er heen gaan.
Maar de conditie zien er goed uit.
we hebben er zin in.

iemand ook nog tips voor mijn 2 mannen van 9 jaar om ergens lekker te boarden?

Wij gaan vrijdagnacht 20 Feb rijden naar Obertauern… joepie… wordt nu toch wel eens tijd om de berichten in de gaten te gaan houden :-)

HarleySnowball

Yes !!! Waar is de zonnebrandcreme ?

Momenteel in Bonn, Duitsland, morgen de resterende 700km maar de weer vooruitzichten zijn gunstig dus zaterdag , skiën !

Vorige jaren steeds vertrokken op vrijdagavond, nu voor het eerst op zaterdagmorgen, ben benieuwd, ziet er goed uit, hopelijk niet teveel file.

wij vertrekken zaterdagochtend vroeg naar passo del Tonale…Italie…yesssss

Pain is temporarly but pride is 4ever...
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie