Wow wat een klap, een klap die heel makkelijk slecht kan aflopen. Welke pisteregels lapt de snowboarder aan zijn laars? Als dit expres is gedaan dan zou er wel eens onderzoek naar de boarder gedaan mogen worden. Express? Ja, want onder deze video staat: “Local heavy said he had enough of tourists on the hill and went for an epic de-cleating at 45mph”. Zou de snowboarder het echt expres hebben gedaan? Een heel raar filmpje in ieder geval. Het is wel duidelijk wie er fout zit. Maar wat zou in zo’n geval moeten gebeuren met de snowboarder? Straf? En zoja wat voor een straf? Skipas innemen of meer dan dat. Ik ben benieuwd naar jullie mening.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Als snowboarder zou ik haast zeggen expres, goed te zien aan hoe hij zijn bocht maakt. Belachelijke actie.

Ergens snap ik zijn frustratie wel, gelet op de bordjes is dit een rode piste. Helaas klungelen er nog te veel mensen maar wat aan, niet alleen op blauwe pistes. Ben geen voorstander van een “piste politie” al zou een skipas op basis van je ervaring geen gek idee zijn. Autorijden moet je ook leren.

Mag toch hopen dat het geen actie is die bewust in ingezet. Lijkt er op dat hij (ondanks de relatief goede sneeuw) de bocht niet kan houden…

Gadgetfreak

@Rm15 maar iedereen mag het toch leren? En als je bepaalde mensen toegang tot moeilijkere pistes verbiedt dan mogen ook betere skiërs niet meer op die pistes komen want die zitten dan de pro’s weer in de weg… Dat is natuurlijk een glijdende schaal, of zie ik dit verkeerd. Ik heb zelf nooit problemen gehad met beginners…

Click. Click. Peace

Kan me niet aan de indruk onttrekken dat het in scene gezet is, dat gehinnik van die gast met camera die dus bij de skiër hoort.

Ik vraag me af of het hele filmpje niet opgezet is. Het lijkt er op dat de skier staat te wachten om gesprayed te worden.

Übung macht den meister!!!

Als dit niet expres is, is de snowboarder echt een prutser. Dit was voor iedereen te ontwijken geweest. Maar volgens mij sowieso wel wat nep, de skiër doet wel heel erg een beginner na.

En aanklungelen is toch prima; zolang je een klein beetje voorspelbaar in je bochten bent heb je daar, als ervaren wintersporter, toch helemaal geen last van?

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Ik was iets te langzaam met mijn bericht typen. lol.

Übung macht den meister!!!

Belachelijke actie. Er is verder niemand, dus hij kan er makkelijk omheen. Gaat het echt mis dan kan de skiër nooit meer fatsoenlijk lopen.

En als het in scene gezet is, valt het in de categorie Jackass. Natuurlijk geldt dan nog steeds hetzelfde als het mis gaat…

@Rogier, uiteraard mag iedereen het leren. Echter vind ik dat er een verschil zit tussen leren en amper één bocht kunnen maken (laat staan de boel te overzien). Dat is in mijn ogen vragen om moeilijkheden. Helaas heb ik al te vaak een heli gezien voor mensen die eigenlijk niet capabel zijn om een blauwe piste te nemen, maar zich op laten jutten om toch eens een steilere helling te nemen.
Om deze mensen en collega skiers/boarders te behoeden hier voor zou een stukje controle ergens niet slecht zijn aangezien je toch zo een snelheid behaald van 40-50 km/h (vaak nog zonder helm ook)

Iets van minmale vaardigheden tonen indien toegang tot de liften op de rode en zwarte piste? Veel werk maar zou heel veel ongelukken voorkomen… een soort van skibewijs in de zin rijbewijs en vaarbewijs bijvoorbeeld?

Een idee?

Die snowboarder zit toch ontzettend fout? Dat kan je toch niet goedpraten door te zeggen dat die beginner niet op de piste mag? Het is niet druk op de piste, het is maar 1 beginner, die geen hoge snelheid aanhoudt en veel afremt, en dus geen gevaar vormt.

Ik zou minimaal een hartig woordje met de snowboarder spreken en hem een waarschuwing geven. Dan is het volgende keer skipas inleveren.

Hoewel die skiër op een te lastige piste staat voor zijn kunnen is daar opzich niets verkeerd aan. De snowboarder heeft de hele piste en moet perse de bocht vlak boven de skiër maken.
Voor mij lijkt het alsof hij de beginner een beetje wou laten schrikken en de controle in zijn bocht verliest.

Ik ken iemand die op de piste stil stond en geschept werd door een andere skiër die de controle verloor. Zij (dame van een jaar of 50) is meerdere keren geopereerd en loop de rest van haar leven waarschijnlijk met een kruk.

Dit soort acties zijn gevaarlijk. Ik geloof dat dit een ongeluk was maar toch moet inderdaad iemand even uitleggen aan de snowboarder wat hier misgegaan is.

Die snowboarder is gewoon een mafkees, piste is breed zat, hij had er wel 20x naast gepast, ook echt ‘pro’ vind ik hem niet aangezien hij gewoon zijn bocht niet lijkt aan te kunnen, dus tja…

Overigens mbt tot de mensen die klagen over de beginners op een rode piste, jullie blijven zelf weg van alle blauwe piste’s en knallen daar dan niet lekker vanaf, want die zijn dan tenslotte voor de beginners en heb je niets te zoeken?
Onzin dus, geven en nemen en rekening houden met mekaar.

Ik kan mijn post niet editen, maar in de youtube video staat een link naar http://www.newsflare.com/video/39991/sport/snowboarder-wipes…

hier staat het volgende verhaal erbij.

"Entertaining footage has emerged of a snowboarder crashing into a skier on a slope in Santa Fe, New Mexico, US.

Friends say the snowboarder was trying to scare a skiing friend by getting close before stopping, but accidentally sent him flying into the air.

In the footage from Monday the snowboarder comes up behind Brandon, the skier, at speed with the intention of stopping just before impact. As he tries, he knocks the skier’s legs out from under him and sends him spectacularly upwards into the air in a wave of snow.

The filmer later wrote online: " While on vacation in Santa Fe we hit the slopes for a half day of skiing. My friend Brandon hadn’t been on skis in over a decade so most of the day was spent getting back into the groove.

“After lots of convincing we talked him in to going on an expert black diamond slope for the last run of the day. He was nervous but eventually relented and went along.”

“Things were going well until our friend who was trailing behind on his snowboard decided to see how close he could get to Brandon before stopping. Big time fail.”

Hee die link zag ik er niet niet bijstaan, bedankt @powermage Maar dan nog is het een les dat je dit niet moet doen, zeker als je het niveau niet hebt, want dat heeft de snowboarder blijkbaar niet.

Click. Click. Peace

je hebt geen vijanden nodig met zulke vrienden.

Iedereen heeft recht op een stukje piste. Als je piste voor je alleen wil leg er dan één aan in je achtertuin. Op de weg rijden ook mensen die wel een rijbewijs hebben maar niet kunnen rijden. Dit soort stunts zijn onverantwoordelijk en onaanvaardbaar. Mogelijk is dat inherent aan een bepaalde leeftijdsgroep snowboorders. Vorig jaar is mijn dochter geschept door een boarder, notabene op een GROENE piste. Dit jaar werd ik zelf geschept door een boarder die te dit bij mij langs wilde ook op een groene piste. Nu ben ik 2mtr en meer dan 100 kg dus voor de boarder was dit geen fijne botsing. Ik denk dat voor veel boarders maar ook skiers een cursus verantwoording op de piste wel goed zou zijn

@Rm15 wellicht een andere mooie discussie; mag je als redelijk beginnende skier een moeilijke piste af? ;) Ik ben ook net bezig om naast het snowboarden wat te skiën en merkte dat ik op een rode piste veel sneller leerde m’n bochten te draaien en dergelijke dan op een blauw piste, omdat je het op de rode piste min of meer wel moet doen. Is dit belemmerend voor andere gebruikers? Wellicht, maar ik bleef mooi aan de zijkant van de piste en eerlijk is eerlijk; voor meer ervaren skiërs en snowboarders moet het geen probleem zijn om uit te wijken / anticiperen voor voorgangers…

Als hij wilde sprayen is het een echte malloot, als het een fout is is het een ernstige inschattingsfout en hij had zijn snelheid niet onder controle is het een iets mindere malloot.

Als het echt bewust is zou je wel aan strafrechtelijke vervolging kunnen gaan denken, poging tot mishandeling ofzo.

de fouten:

Achteropkomend verkeer is altijd fout. Je snelheid niet onder controle hebben is een fout.
Skiër lijkt te stoppen midden op de piste, dat is ook fout maar wel de minst erge dan.

🏂

Ik weet niet of er al processen over aansprakelijkheid hierover zijn gevoerd, anders zal dat niet lang meer duren. De skigebieden zijn niet blij met dit soort ongevallen en verzekeraars waarschijnlijk ook niet.
Hoe meer ervaring je hebt, des te meer verantwoordelijkheid je draagt. Anderzijds zouden beginners die zich bewust in een gevaarlijke positie brengen ook meer verantwoordelijkheid moeten dragen.

ik zie niemand echt pijn hebben aan het einde, geen bloedspatten of uitgestoken botten (goed te zien ook ahum :)) dus lijkt het me een uit de hand gelopen grap zoals hierboven al staat.

Tja, wie zit dan fout?

Even je kameraad sprayen is altijd grappig, maar doe het dan wel goed. Ik denk dat je best wel je vrienden wat mag plagen en om die reden niet een schuldige moet zoeken. (m’n moeder zei altijd: plagen doe je uit liefde, pesten komt door haat)
Kusje erop, en weer verder met de oefening!

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Sprayen van vrienden is sowieso dom. Ik zie het vaker net niet goed gaan, dan net wel goed. Daarom doen we het niet bij elkaar. Zeker niet als iemand net gevallen is. Als in dit geval de skier net was gevallen en hij had dit “grapje” willen uithalen had de skier waarschijnlijk nooit weer gelopen.

Veel mensen vergeten nog wel eens dat er een grote geslepen staalkant aan je skies en snowboard zit… die ook nog eens bloedjescherp is.

Verder kan je ook wel zien dat de snowboarder nog niet echt de techniek heeft voor dit soort stunts. Hij gaat wel hard, maar erg ongecontroleerd (zie het bovenlichaam maar, zwaaiende armen, roetsjende bochten…)

Kus d’r op?

Volgens mij probeert hij inderdaad te sprayen, maar gaat hij zo hard dat zijn snowboard geen grip kan krijgen in de sneeuw en dus glijdt hij op zijn rug door en raakt de skier. Dit had net zo goed een skier kunnen gebeuren. Ik heb er zo’n hekel aan als skiers alles wat snowboarders fout doen afkraken. Bij skiers gebeuren zulke dingen ook hoor! Er zijn heus ook wel nette en beleefde snowboarders, en zulke gekken zoals in het filmpje maar dan op skies.

inderdaad een grap ‘gone wrong’. Schijnt verder goed af te lopen. Niks aan de hand mensen, gewoon doorlopen. Iedereen doet wel eens iets stoms.

De sneuboarder zit fout! die zitten namelijk altijd fout, die zijn fout en zouden verboden moeten worden!

Nu for real, als dit mijn “vriend” zou zijn was hij nog niet jarig! Dit soort “grapjes” kan je vakantie verknallen of nog veel erger… Knap staaltje eerst doen en dan denken als het echt is…

Seriously snow addicted family!

Wow! Wat een idioot, zoveel ruimte op de piste en dan zo op die skiër klappen - dat kan bijna geen toeval zijn… Helaas geven dit soort filmpjes snowboarders een slechte naam; het bevestigt voor veel skiërs dat alle boarders “slecht” zijn :(

@martin9: “Achteropkomend verkeer is altijd fout. Je snelheid niet onder controle hebben is een fout.
Skiër lijkt te stoppen midden op de piste, dat is ook fout maar wel de minst erge dan.” – Daar zit toch wel wat nuance in: Achteropkomend verkeer mag skiërs/boarders voor hem niet in gevaar brengen en je hebt je snelheid en techniek in de hand te hebben. Maar dat je niet stil zou mogen staan op zo’n brede en overzichtelijke piste is dikke onzin.
@snowboard4life: “Dit had net zo goed een skier kunnen gebeuren. Ik heb er zo’n hekel aan als skiers alles wat snowboarders fout doen afkraken.” – Nee, het had een skiër kunnen gebeuren maar niet “net zo goed”: Een hockeystop is gewoon een basisvaardigheid voor skiërs maar ik ken weinig boarders die hem beheersen.

Ik vind de cameraman/-vrouw ook dubieus handelen door niets te ondernemen, gewoon door filmen en stom te gaan staan grinniken.
Ook hierdoor denk ik dat e.e.a. in scene gezet is met een al dan de bedoelde afloop.

De eeuwige dicussie tussen boarders en skiërs. Als iedereen wat rekening houdt met elkaar verloopt alles bijna vlekkenloos. Ga nu ondertussen al 20 jaar boarden (het aantal boarders is de laatste jaren sterk verminderd) en heb nog geen noemenswaardige ongevallen gehad. Beide groepen hebben hun slechte punten. In het filmpje is de boarder duidelijk in fout. De boarder had duidelijk zijn snelheid niet meer perfect onder controle.
Ik ben net terug van een reis met vrienden. In de paasvakatie ga ik nog eens skiën met het gezin. Zoon van 12 die ondertussen goed kan skiën (dankzij ESF) zou voor de eerste keer gaan boarden, eindelijk een opvolger ;-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie