Live vanuit Val d'Anniviers

Arjen op 25 februari 2020· 9 reacties

De rode piste Tsa in Grimentz met op de achtergrond de stuwdam van het Lac de Moiry

De voorjaarsvakantie is in volle gang en waar de meeste Nederlanders traditioneel naar Oostenrijk afreizen, zijn er natuurlijk meer dan genoeg alternatieven waar je ook een heerlijke vakantie kunt hebben. Maandag was ik op pad in het mooie skigebied van Grimentz/Zinal. Ooit waren dit twee losse gebieden, maar sinds de verbinding met de gigantische Grimentz-Sorebois lift kun je zowel de pistes van Grimentz als Zinal prima op één dag doen zonder in de auto te hoeven stappen. Dit overigens tot verdriet van vele freeriders die een deel van het gebied tot verboden terrein verklaard zagen worden om de bouw van de lift mogelijk te maken.

De sleeplift Orzival aan de zijkant van het gebied met op de achtergrond de Dent Blanche, Weisshorn en Zinalrothorn

Geweldige uitzichten

Grimentz/Zinal is het grootste en meest aansprekende skigebied in het Zwitserse Val d’Anniviers. Niet alleen vanwege de pistes en off-piste mogelijkheden, maar zeker ook door de prachtige uitzichten. Met helder weer kijk je op Alpenreuzen als de Dent Blanche, Weisshorn en de Matterhorn. Het kleine familiegebied Vercorin ligt aan het begin van het dal, Chandolin en St. Luc delen een gebied op de andere flank. Voor de echt fanatieke skiërs (en freeriders) is Grimentz/Zinal de beste keuze.

Op de voorgrond de rode piste Tsayet in Grimentz

Weg van de drukte

Het Val d’Anniviers is een oase van rust in vergelijking met bij veel Nederlanders populaire skigebieden in Oostenrijk en Frankrijk. Zeker in Vercorin komen wachttijden bij de lift ook in de vakantie niet voor. Die wachttijden waren er gisteren, op een prachtig zonnige dag, in Grimentz/Zinal wel. Of nou ja, wachttijden… Vijf minuten wachten bij de gondel in het dal en soms een paar minuten bij de overige liften.

De gondel van Grimentz naar Bendolla. Aan het einde van de dag was deze piste een knollenveld

Weinig dagjesmensen

Door de nabijheid van veel andere (en meer bekende) skigebieden zoals Crans Montana, Zermatt en Les Quatre Vallées komen er in dit gebied weinig dagjesmensen. Tel daarbij op dat de capaciteit van de liften in de skigebieden groter is dan het aantal gastenbedden en dat maakt dat het heerlijk rustig is op de pistes.

Niet bepaald druk in het centrum van het skigebied van Zinal

Pistes in goede conditie

Ondanks de (ook in dit deel van de Alpen) hoge temperaturen waren de pistes in Grimentz/Zinal in goede conditie. Dat mag eigenlijk wel een wonder heten, want het was maandag warm, heel warm. Zelfs op de hoogste toppen van het gebied (Corne de Sorebois met 2896 meter) kwam de temperatuur niet onder nul… In de ochtend waren de pistes strak geprepareerd en net even wat harder, in de middag wat zachter. Alleen de dalafdalingen naar de beide dorpen waren aan het einde van de dag voor veel skiërs en boarders een behoorlijke uitdaging geworden. Wat dat betreft wordt ook hier de aangekondigde sneeuwval met open armen ontvangen!

De zwarte piste Chamois van Zinal naar Grimentz was aan het einde van de dag een uitdaging voor velen

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

Eijsski25 februari 2020 · 09:09

Jammer van het prijsniveau in CH.

Edoblogger25 februari 2020 · 09:50

@Eijsski : dat is dus de hamvraag want ik denk dat Arjen aan het eind van de week eens gaat narekenen hoeveel het nu echt scheelt als je let op een gunstig geprijsde accommodatie.

stok25 februari 2020 · 17:05

Mooi uitzicht op hoge toppen, daar in het Val d’Anniviers.

@Eijsski : Zwitserland is inderdaad duurder, als je halfpension in een hotel zit, op de piste luncht en in een groot skigebied bent. Maar als je een appartement huurt, meestal thuis eet en in een kleiner skigebied onderweg bent, kan je goedkoper uit zijn dan Oostenrijk. Wij konden voor deze week niets betaalbaars vinden in Oostenrijk (2 appartementen dicht bij de piste) en dat is ons in Zwitserland wel gelukt.

Tiny-M25 februari 2020 · 17:27

Ik vind de accommodatie meestal ook erg meevallen in Zwitserland, eten is vooral duurder en skipassen vaak ook (soms zijn er wel goede deals met acco en skipas). Dit gebied staat ook nog op m’n lijstje, ziet er goed uit!

Kasper25 februari 2020 · 18:29

Vanaf Bella Tolla in St.luc heb je het mooiste uitzicht van het gehele dal, niet normaal dat.

77steve25 februari 2020 · 19:16

Moet je wel in Grimentz zitten. De wachttijden uit het dal bij Zinal kunnen flink oplopen…

roberthoogenboom25 februari 2020 · 20:21

Jammer van het prijsniveau in CH.

Eijsski op 25 feb 2020 09:09

Als je in de drukste weken van het jaar geen wachttijden hebt ski je in zo’n gebied in Zwitserland uiteindelijk meer voor je Euro dan goedkoper in de rij te staan in drukke gebieden in vooral Oostenrijk en Frankrijk.

Zeker Grimentz is ook nog eens een bijzonder mooi dorpje.

Mathijs25 februari 2020 · 21:05

Het Val d’Anniviers is één van de mooiste skiregio’s van de Alpen. Authentieke dorpjes, rustige pistes en hoogalpiene verzichten. Mijn persoonlijke favoriet is Saint Luc - Chandolin vanwege de heerlijke pistes, de rust en de zonnige ligging. De twee overige skigebieden zijn eveneens meer dan goed.

Eigenlijk zijn deze skigebieden vanwege hun eerder noordelijke hoge ligging bij voorkeur te bezoeken vanaf maart. Arjen heeft misschien wel de één van de drukste weken van het seizoen uitgekozen, maar zelfs dan valt de drukte (zoals aangegeven) relatief mee.

Volgen er ook gedetailleerdere reviews van Saint-Luc en Vercorin? :)

Jammer van het prijsniveau in CH.

Eijsski op 25 feb 2020 09:09

Als je een skipas voor het Val d’Anniviers koopt, ben je voordeliger uit dan in de grote Oostenrijkse en Italiaanse skigebieden. De familiekortingen zijn ook interessant te noemen ;)

Wanneer presenteert Rogier eens een skiverslag in het Frans?
Fanatix29 februari 2020 · 06:53

Moet je wel in Grimentz zitten. De wachttijden uit het dal bij Zinal kunnen flink oplopen…

77steve op 25 feb 2020 19:16

Volgend jaar komt er een nieuwe lift.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.