BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Veelgestelde vragen over het Corona-virus en de reisverzekering

Veelgestelde vragen over het Corona-virus en de reisverzekering

redactie op 25 februari 2020 · 1 reacties

Huidige besmettingen van Coronavirus in Italië
Huidige besmettingen van Coronavirus in Italië

Je kunt geen krant meer openslaan of het nieuws over het Corona-virus komt je tegemoet. Ook de afdeling ledenservice krijgt momenteel veel telefoontjes van leden die reizen naar Azië of Italië in de planning hebben en zich afvragen hoe het zit met de mogelijkheid tot annuleren in verband met het corona-virus. Daarom hebben we de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rij gezet.

Worden mijn annuleringskosten vergoed als ik mijn reis annuleer in verband met het corona-virus of een negatief reisadvies?

Nee, de annuleringsdekking biedt hiervoor geen dekking. Ook visum- en/of vaccinatiekosten worden om die reden niet vergoed. Neem in alle gevallen eerst contact op met je reisorganisatie, hotel of vervoersmaatschappij. Wellicht bieden zij wel een alternatief of kunnen zij je informeren over andere mogelijkheden. Dit staat los van de reisverzekering.

Je bent al op reis en wil je reis afbreken vanwege het besmettingsgevaar voor het corona-virus. Is dit verzekerd?

De annuleringsdekking biedt geen dekking voor het afbreken van een reis (ongebruikte reisdagen) vanwege besmettingsgevaar. Een ernstige ziekte is wel een reden om te annuleren. Je hebt een reis geboekt en je vlucht is geannuleerd. Heb je zelf de reis samengesteld met losse onderdelen, zoals een vlucht? En valt deze nu uit door de situatie rondom het corona-virus? Dan ben je verzekerd tot maximaal de annuleringskosten van de niet-gebruikte onderdelen. Dit geldt alleen als de vervoerder, verhuurder en/of reisorganisatie de kosten voor annulering niet vergoedt en niet voor vervanging kan zorgen.

Biedt het Calamiteitenfonds uitkomst?

Het Calamiteitenfonds biedt geen dekking voor ziektes. De definitie van een calamiteit in de garantieregeling is: “een door molest of een natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis.” Bij ziektes en epidemieën is daarvan geen sprake. Kijk hier voor meer informatie.

Biedt de reisverzekering uitkomst?

De reisverzekering biedt onder andere dekking voor extra reis- en verblijfskosten in geval van een ernstige ziekte. De dekking geneeskundige kosten vergoedt daarbij aanvullend wat je zorgverzekering niet of niet volledig vergoedt.

Ik moet door de uitbraak van het coronavirus in mijn vakantiegebied langer op de bestemming blijven dan gepland. Blijft mijn reisverzekering geldig?

Ja, je reisverzekering blijft gedurende die periode van kracht. Als extra informatie willen we een deel van het uitgebrachte bericht van het Verbond van Verzekeraar nog delen:

“Ik snap dat de boodschap misschien niet zo fijn is, maar het is wel prettig dat reisverzekeraars meteen een duidelijk standpunt hebben ingenomen: het Coronavirus is niet gedekt. Niet op de gewone annuleringsverzekering en ook niet voor de ‘sociale’ repatriëring. Een reisverzekering is namelijk geen ‘alles-behalve polis’. Wij dekken op de annuleringsverzekering alleen met namen genoemde evenementen die van persoonlijke aard zijn. Denk aan overlijden of ziekte.”

(…)

Ook over de hulp die verzekeraars kunnen bieden, moet een helder beeld geschept worden. “Mensen denken soms dat wij wonderen kunnen verrichten, maar als iemand in quarantaine op een cruiseschip zit, kunnen wij dat niet doorbreken. Onze mogelijkheden zijn bij een calamiteit vaak beperkt. Ook daar moeten we eerlijk over zijn.”

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Reacties

  • SimonW 25-02-20 21:27
    SimonW 25 februari 2020 · 21:27
    Als je verplicht 14 dagen in quarantaine zit in een hotel. Wie betaalt dat hotel? Gaat dat via de reisverzekering?
    Als je zelfstandige bent en je kunt 14 dagen niet werken, en je hebt dan geen inkomen, valt dat dan ook onder één of andere verzekering?

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.