Veelgestelde vragen over het coronavirus en de reisverzekering (update oktober 2020)

Redactie op 22 juli 2020

Huidige besmettingen van coronavirus in Italië

In december 2019 werd het coronavirus (COVID-19) voor het eerst vastgesteld in China. Het aantal besmettingsgevallen loopt wereldwijd op. In deze Q&A geven wij antwoord op vragen over het coronavirus met betrekking tot uw reis- en annuleringsdekking. In de voorwaarden staat meer uitleg over wat verzekerd is. Volg altijd de corona-instructies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het RIVM op.

Biedt het calamiteitenfonds uitkomst?

Het Calamiteitenfonds biedt geen dekking voor ziektes. De definitie van een calamiteit in de garantieregeling is: “een door molest of een natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis.” Bij ziektes, pandemieën en epidemieën is daarvan geen sprake. Voor meer informatie zie de website van het Calamiteitenfonds.


Algemeen

Ik wil op (herfst)vakantie. Hoe zit het met mijn reisverzekering?

Vanaf 15 juni kunnen Nederlanders weer reizen naar landen met een geel reisadvies. Op de website van
Nederlandwereldwijd vindt u meer informatie over de kleurcodes bij reisadviezen en het actuele
reisadvies
per land.


Reisverzekering

Blijft mijn reisverzekering geldig als ik door het coronavirus langer op reis ben dan gepland?

Duurt uw reis door onvoorziene vertraging, buiten uw wil om, langer dan dit aantal geplande dagen? Dan blijft uw reisverzekering geldig tot het eerst mogelijke moment dat u naar huis kunt terugkeren.

Ik ben op reis en heb extra reis- en verblijfkosten omdat ik door het coronavirus langer op mijn reisbestemming moet blijven. Is dit verzekerd?

Extra reis- en verblijfkosten zijn alleen verzekerd als u of uw medeverzekerde ernstig ziek wordt tijdens uw reis. Neem eerst contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersmaatschappij.

Mijn reisbestemming heeft geen negatief reisadvies (code groen of geel). Biedt mijn reisverzekering dekking tijdens mijn reis?

Ja, uw reisverzekering biedt dekking. Hierbij geldt onder andere het volgende:

  • De kosten van een geneeskundige of tandheelkundige behandeling die u tijdens uw reis plotseling moet ondergaan zijn verzekerd als aanvulling op de vergoeding van uw zorgverzekering. Let op: uw zorgverzekering moet ook dekking bieden in het land waar u op reis bent. Er wordt uitsluitend een aanvullende vergoeding vanuit uw reisverzekering gedaan.
  • Noodzakelijke extra reis- en verblijfskosten van u en, als dat noodzakelijk is, van 1 meereizende persoon, als gevolg van ernstige ziekte zijn verzekerd.
  • Geldt er in het land van uw reisbestemming een quarantaineverplichting bij aankomst? Dan zijn de extra reis- en verblijfskosten niet verzekerd.

Mijn reisbestemming heeft geen negatief reisadvies (code groen of geel) als ik vertrek. Tijdens mijn vakantie krijgt mijn reisbestemming een negatief reisadvies vanwege de coronasituatie (code oranje of rood). Biedt mijn reisverzekering dekking?

U bent nog wel verzekerd voor schade die niet gerelateerd is aan corona als u de desbetreffende dekking heeft afgesloten, zoals medische kosten als gevolg van een beenbreuk of bagage die wordt gestolen. Uiteraard moet u wel de normale voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Hierbij geldt onder andere het volgende:

  • De kosten van een geneeskundige of tandheelkundige behandeling die u tijdens uw reis plotseling moet ondergaan zijn verzekerd als aanvulling op de vergoeding van uw zorgverzekering. Let op: uw zorgverzekering moet ook dekking bieden in het land waar u op reist bent. Er wordt uitsluitend een aanvullende vergoeding vanuit uw reisverzekering gedaan.
  • Noodzakelijke extra reis- en verblijfskosten van u en, als dat noodzakelijk is, van 1 meereizende persoon, als gevolg van ernstige ziekte zijn verzekerd.
    Of u ook verzekerd bent voor corona-gerelateerde schade, is zeer afhankelijk van de situatie. Neem hierover contact op met de afdeling ledenservice van de Nederlandse Ski Vereniging, zodat zij u kunnen adviseren in uw specifieke geval.

Mijn reisbestemming heeft een negatief reisadvies vanwege de coronasituatie (code oranje of rood). Biedt mijn reisverzekering dekking als ik (medische) kosten moet maken door het coronavirus?

Bent u nog niet vertrokken naar uw reisbestemming en is er negatief reisadvies afgegeven voor uw reisbestemming? Dan bent u niet verzekerd als u toch naar uw reisbestemming gaat en een corona gerelateerde schade oploopt of daarvoor kosten moet maken. U bent dus verzekerd voor schade die niet gerelateerd is aan corona, voor zover u de desbetreffende dekking heeft afgesloten, zoals medische kosten als gevolg van een beenbreuk of bagage die wordt gestolen. Uiteraard moet u wel de normale voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Bent u op uw reisbestemming en wordt er tijdens uw vakantie een negatief een reisadvies afgegeven? Dan blijft u in ieder geval verzekerd voor schade die niet gerelateerd is aan corona voorzover u de desbetreffende dekking heeft afgesloten. Of u ook verzekerd bent voor corona-gerelateerde schade, is zeer afhankelijk van de situatie. Neem hierover contact op met de afdeling ledenservice van de Nederlandse Ski Vereniging, zodat zij u kunnen adviseren in uw specifieke geval.

NB: Elke situatie is anders. En elke schade wordt individueel beoordeeld aan de hand van de polisvoorwaarden. Aan bovenstaande vragen en antwoorden kunnen daarom geen rechten worden ontleend. Heeft u vragen over uw specifieke situatie, neem dan contact op met de afdeling ledenservice van de Nederlandse Ski Vereniging.


Annuleringsdekking

Mijn reisbestemming heeft een negatief reisadvies voor vertrek of krijgt een negatief reisadvies tijdens mijn vakantie (code oranje of rood). Ik wil mijn reis annuleren of voortijdig afbreken vanwege het negatieve reisadvies. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsdekking?

Nee. Neem in ieder geval contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersmaatschappij, om te bespreken wat zij voor u kunnen betekenen.

Mijn visum is ingetrokken vanwege het coronavirus, kan ik een beroep doen op mijn annuleringsdekking?

Wordt uw visum voordat u op reis gaat ingetrokken? Dan kunt u een beroep doen op uw annuleringsdekking. Let op: een ESTA is geen visum. Het is een verplichte reistoestemming om zonder visum naar Amerika te mogen reizen.

Ik zit thuis in quarantaine, maar het virus is nog niet bij mij vastgesteld. Kan ik nu een beroep doen op mijn annuleringsdekking?

Nee. Neem in ieder geval contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersmaatschappij om te bespreken wat zij voor u kunnen betekenen.

Mijn huisarts/behandeld arts vind het niet verstandig dat ik ga reizen vanwege mijn bestaande gezondheidssituatie/kwaal en de kans op besmetting met het coronavirus. Kan ik nu een beroepdoen op mijn annuleringsdekking?

Nee. Neem in ieder geval contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersmaatschappij om te bespreken wat zij voor u kunnen betekenen. NB: Indien uw gezondheidssituatie/kwaal onvoorzien en plotseling is veranderd en een arts om die reden elke reis zou ontraden, is er dekking op de annuleringsverzekering.

Het coronavirus is wel bij mij vastgesteld. Kan ik nu een beroep doen op mijn annuleringsdekking?

De annuleringsdekking biedt dekking voor het annuleren of afbreken van een reis door een ernstige ziekte. Dit zullen we per geval beoordelen.

Ik heb zelf een reis geboekt die uit losse onderdelen bestaat (samengestelde reis). Op het moment van boeken van de reis is er geen sprake van een negatief reisadvies (code groen of geel). Door uitval van één van de vooraf in Nederland geboekte reisonderdelen kan ik geen gebruik meer maken van de overige geboekte reisonderdelen. Biedt mijn annuleringsverzekering hier dekking voor?

Ja. U bent verzekerd tot maximaal de annuleringskosten van de niet-gebruikte onderdelen. Wordt bijvoorbeeld uw vlucht geannuleerd? En moet u de hotelboeking daardoor ook annuleren? Dan vergoeden wij de annuleringskosten van het hotel, maar niet van de vlucht. Dit geldt alleen als de vervoerder, verhuurder en/of reisorganisatie de kosten voor annulering niet vergoedt en niet voor vervanging kan zorgen.

Ik heb zelf een reis geboekt die uit losse onderdelen bestaat (samengestelde reis). Op het moment van boeken van de reis is er wel sprake van een negatief reisadvies (code oranje of rood). Door uitval van één van de vooraf in Nederland geboekte reisonderdelen kan ik geen gebruik meer maken van de overige geboekte reisonderdelen. Biedt mijn annuleringsverzekering hier dekking voor?

Nee.  Als ten tijde van het boeken van de reis redelijkerwijs te voorzien was dat één van de reisonderdelen zou uitvallen, is geen sprake van een onvoorziene gebeurtenis of onvoorziene kosten. Ook vergoeden wij geen schade als u op het moment dat u de reis boekte al kon verwachten dat u uw reis moest annuleren, uit moest stellen of voortijdig moest afbreken. De annuleringskosten zijn dan voor uw eigen rekening.

Ik heb zelf een reis geboekt die uit losse onderdelen bestaat (samengestelde reis). Op het moment van boeken van de reis is er geen sprake van een negatief reisadvies (code groen of geel). Ik wil nu een reisonderdeel bijboeken maar voor mijn reisbestemming geldt nu een negatief reisadvies (code oranje of rood). Door uitval van één van de geboekte reisonderdelen kan ik geen gebruik meer maken van de overige geboekte onderdelen. Biedt mijn annuleringsverzekering hier dekking voor?

Het ligt eraan wanneer u wat hebt geboekt:

  • U bent wel verzekerd tot maximaal de annuleringskosten van de niet-gebruikte onderdelen die zijn geboekt op het moment dat er geen sprake was van een negatief reisadvies. Wordt bijvoorbeeld uw vlucht geannuleerd? En moet u de hotelboeking daardoor ook annuleren? Dan vergoeden wij de annuleringskosten van het hotel, maar niet van de vlucht. Dit geldt alleen als de vervoerder, verhuurder en/of reisorganisatie de kosten voor annulering niet vergoedt en niet voor vervanging kan zorgen.
  • U bent niet verzekerd voor dat deel van de reis wat u hebt geboekt op het moment dat er wel sprake was van een negatief reisadvies. Als ten tijde van het boeken van de reis redelijkerwijs te voorzien was dat één van de reisonderdelen zou uitvallen, is geen sprake van een onvoorziene gebeurtenis of onvoorziene kosten. Ook vergoeden wij geen schade als u op het moment dat u de reis boekte al kon verwachten dat u uw reis moest annuleren, uit moest stellen of voortijdig moest afbreken. De annuleringskosten zijn dan voor uw eigen rekening.

NB: Elke situatie is anders. En elke schade wordt individueel beoordeeld aan de hand van de polisvoorwaarden. Aan bovenstaande vragen en antwoorden kunnen daarom geen rechten worden ontleend. Heeft u vragen over uw specifieke situatie, neem dan contact op met de afdeling ledenservice van de Nederlandse Ski Vereniging.

Redactie
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.