Veelgestelde vragen over het coronavirus en de reisverzekering (update maart 2022)

Redactie op 22 juli 2020· bewerkt op 10 januari 2022

Update 19 september 2022
Update 19 september 2022

Op deze pagina geven wij antwoord op vragen over het coronavirus met betrekking tot uw reis- en annuleringsdekking van de Nederlandse Ski Vereniging. In de voorwaarden staat meer uitleg over wat verzekerd is. Volg altijd de corona-instructies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het RIVM op.

Biedt het calamiteitenfonds uitkomst?
Het Calamiteitenfonds biedt geen dekking voor ziektes. De definitie van een calamiteit in de garantieregeling is: “een door molest of een natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis.” Bij ziektes, pandemieën en epidemieën is daarvan geen sprake. Voor meer informatie zie de website van het Calamiteitenfonds.


Algemeen

Ik wil op vakantie. Hoe zit het met mijn reisverzekering?
Vanaf 15 mei kunnen Nederlanders weer reizen naar landen met een geel reisadvies. Bereid u wel goed voor als u wilt reizen. Ook bij landen met code groen of geel, kunt u nog te maken krijgen met coronamaatregelen zoals een quarantaine- of testplicht. Op de website van Nederlandwereldwijd vindt u meer informatie over de kleurcodes bij reisadviezen en het actuele reisadvies per land.

Ik ben gevaccineerd, kan ik nu reizen naar het buitenland?
Ook na vaccinatie gelden de reisadviezen en maatregelen die per land worden gegeven.
Dit betekent dat voor gevaccineerden in Nederland en het buitenland dezelfde coronamaatregelen gelden als voor niet-gevaccineerden. U moet dus ook voor het buitenland een negatieve PCR-test hebben, als die wordt vereist en/of in verplichte quarantaine gaan.


Reisverzekering

Blijft mijn reisverzekering geldig als ik door het coronavirus langer op reis ben dan gepland?
Duurt uw reis door onvoorziene vertraging, buiten uw wil om, langer dan dit aantal geplande dagen? Dan blijft uw reisverzekering geldig tot het eerst mogelijke moment dat u naar huis kunt terugkeren.

Ik ben op reis en heb extra reis- en verblijfkosten omdat ik door het coronavirus langer op mijn reisbestemming moet blijven (uitreisverbod). Is dit verzekerd?
Extra reis- en verblijfkosten zijn alleen verzekerd als u of uw medeverzekerde ernstig ziek wordt tijdens uw reis. Neem eerst contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersmaatschappij.

Mijn reisbestemming heeft geen negatief reisadvies (code groen of geel). Biedt mijn reisverzekering dekking tijdens mijn reis?
Ja, uw reisverzekering biedt dekking. Hierbij geldt onder andere het volgende:

  • De kosten van een geneeskundige of tandheelkundige behandeling die u tijdens uw reis plotseling moet ondergaan zijn verzekerd als aanvulling op de vergoeding van uw zorgverzekering. Let op: uw zorgverzekering moet ook dekking bieden in het land waar u op reis bent. Er wordt uitsluitend een aanvullende vergoeding vanuit uw reisverzekering gedaan.
  • Noodzakelijke extra reis- en verblijfskosten van u en, als dat noodzakelijk is, van 1 meereizende persoon, als gevolg van ernstige ziekte zijn verzekerd.
  • Noodzakelijke extra reis- en verblijfskosten van u, indien corona is vastgesteld tijdens de reis (positieve PCR-test verplicht)
  • Geldt er in het land van uw reisbestemming een quarantaineverplichting bij aankomst? Dan zijn de extra reis- en verblijfskosten niet verzekerd.

Mijn reisbestemming heeft geen negatief reisadvies (code groen of geel) als ik vertrek. Tijdens mijn vakantie krijgt mijn reisbestemming een negatief reisadvies vanwege de coronasituatie (code oranje of rood). Biedt mijn reisverzekering dekking
U bent nog wel verzekerd voor schade die niet gerelateerd is aan corona als u de desbetreffende dekking heeft afgesloten, zoals medische kosten als gevolg van een beenbreuk of bagage die wordt gestolen. Uiteraard moet u wel de normale voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Hierbij geldt onder andere het volgende:

  • De kosten van een geneeskundige of tandheelkundige behandeling die u tijdens uw reis plotseling moet ondergaan zijn verzekerd als aanvulling op de vergoeding van uw zorgverzekering. Let op: uw zorgverzekering moet ook dekking bieden in het land waar u op reist bent. Er wordt uitsluitend een aanvullende vergoeding vanuit uw reisverzekering gedaan.
  • Noodzakelijke extra reis- en verblijfskosten van u en, als dat noodzakelijk is, van 1 meereizende persoon, als gevolg van ernstige ziekte zijn verzekerd.
    Of u ook verzekerd bent voor corona-gerelateerde schade, is zeer afhankelijk van de situatie. Neem hierover contact op met de afdeling ledenservice van de Nederlandse Ski Vereniging, zodat zij u kunnen adviseren in uw specifieke geval.

Mijn reisbestemming heeft een negatief reisadvies vanwege de coronasituatie (code oranje of rood). Biedt mijn reisverzekering dekking als ik (medische) kosten moet maken door het coronavirus?
Bij code oranje geldt:

  • U bent wel verzekerd als u een corona-gerelateerde schade oploopt of daarvoor kosten moet maken (bijvoorbeeld medische kosten), ondanks het negatieve reisadvies.
  • U bent verzekerd voor schade die niet gerelateerd is aan corona als u de desbetreffende rubriek hebt gekozen, zoals medische kosten als gevolg van een beenbreuk of bagage die wordt gestolen. Uiteraard moet u wel de normale voorzorgsmaatregelen in acht nemen.

Bij code rood geldt:

  • U bent niet verzekerd als u corona gerelateerde schade oploopt of daarvoor kosten moet maken, omdat u ondanks het negatieve reisadvies, in ernstige mate tekort schiet in uw verplichting om schade te voorkomen door toch af te reizen naar uw reisbestemming.
  • U bent verzekerd voor schade die niet gerelateerd is aan corona, voor zover u de desbetreffende dekking heeft afgesloten, zoals medische kosten als gevolg van een beenbreuk of bagage die wordt gestolen. Uiteraard moet u wel de normale voorzorgsmaatregelen in acht nemen.

Bent u op uw reisbestemming en wordt er tijdens uw vakantie een negatief een reisadvies afgegeven? Dan blijft u in ieder geval verzekerd voor schade die niet gerelateerd is aan corona voorzover u de desbetreffende dekking heeft afgesloten. Of u ook verzekerd bent voor corona-gerelateerde schade, is zeer afhankelijk van de situatie. Neem hierover contact op met de afdeling ledenservice van de Nederlandse Ski Vereniging, zodat zij u kunnen adviseren in uw specifieke geval.

Ik reis naar of verblijf in een land met negatief reisadvies (code oranje of rood). Volgens de voorwaarden van de verzekering ben ik niet verzekerd voor ‘coronagerelateerde gebeurtenissen’ bij code rood. Maar als ik gevaccineerd ben tegen corona, ben ik dan wel volledig verzekerd?
Nee, voor de dekking op de verzekering maakt het niet uit of u wel of niet gevaccineerd bent. Als u reist naar een land waar de kleurcode van het reisadvies rood is, dan worden de kosten voor coronagerelateerde schade niet vergoed.

NB: Elke situatie is anders. En elke schade wordt individueel beoordeeld aan de hand van de polisvoorwaarden. Aan bovenstaande vragen en antwoorden kunnen daarom geen rechten worden ontleend. Heeft u vragen over uw specifieke situatie, neem dan contact op met de afdeling ledenservice van de Nederlandse Ski Vereniging.


Annuleringsdekking

Mijn reisbestemming heeft een negatief reisadvies voor vertrek of krijgt een negatief reisadvies tijdens mijn vakantie (code oranje of rood). Ik wil mijn reis annuleren of voortijdig afbreken vanwege het negatieve reisadvies. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsdekking?
Nee. een negatief reisadvies is geen verzekerde gebeurtenis. Neem in ieder geval contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersmaatschappij, om te bespreken wat zij voor u kunnen betekenen.

Mijn reisbestemming is getroffen door het coronavirus. Daarom wil en/of kan ik niet meer op vakantie naar dit gebied. Kan ik nu een beroep doen op mijn annuleringsdekking?
Nee. Neem in ieder geval contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersmaatschappij, om te bespreken wat zij voor u kunnen betekenen.

Mijn visum is ingetrokken vanwege het coronavirus, kan ik een beroep doen op mijn annuleringsdekking?
Wordt uw visum voordat u op reis gaat ingetrokken? Dan kunt u een beroep doen op uw annuleringsdekking. Let op: een ESTA is geen visum. Het is een verplichte reistoestemming om zonder visum naar Amerika te mogen reizen.

Ik ben nog niet (volledig) gevaccineerd voor het coronavirus. Ik wil daarom mijn reis annuleren. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsdekking?
Nee, dit is geen verzekerde gebeurtenis. Geldt er een vaccinatieplicht voor uw reisbestemming en was dit op het moment van boeken niet bekend? En mag u op medisch advies geen coronavaccinatie ontvangen? Dan kunt u wel een beroep doen op de annuleringsdekking.

Voor mijn bestemming geldt dat ik het gebied alleen mag inreizen als ik een vaccinatiebewijs kan overleggen. Als ik voor de geplande vertrekdatum niet gevaccineerd ben waardoor ik niet op reis kan, zijn de annuleringskosten dan verzekerd?
Nee. dit is geen verzekerde gebeurtenis. Was op het moment van boeken nog niet bekend, dat er een vaccinatieplicht voor uw reisbestemming was? En mag u op medisch advies geen coronavaccinatie ontvangen? Dan kunt u wel een beroep doen op de annuleringsdekking.

Voor mijn bestemming is een negatieve PCR-test verplicht. Wat als de test positief is, zijn de annuleringskosten dan verzekerd?
Ja, wanneer u door middel van een positieve PCR-test kunt aantonen dat u besmet bent met corona, dan zijn uw annuleringskosten verzekerd.

Ik zit thuis in quarantaine, maar het virus is nog niet bij mij vastgesteld. Kan ik nu een beroep doen op mijn annuleringsdekking?
Nee. Neem in ieder geval contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersmaatschappij om te bespreken wat zij voor u kunnen betekenen.

Het coronavirus is bij mij, een andere meereizende verzekerde, familie in de 1e of 2e graad, mijn zaakwaarnemer of huisgenoot vastgesteld nadat ik mijn reis heb geboekt. Kan ik nu een beroep doen op mijn annuleringsdekking?
Ja, wanneer door middel van een positieve PCR-test aangetoond wordt dat u besmet bent met corona, dan zijn uw annuleringskosten verzekerd.

Mijn huisarts/behandeld arts vind het niet verstandig dat ik ga reizen vanwege mijn bestaande gezondheidssituatie/kwaal en de kans op besmetting met het coronavirus. Kan ik nu een beroepdoen op mijn annuleringsdekking?
Nee. Neem in ieder geval contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersmaatschappij om te bespreken wat zij voor u kunnen betekenen. NB: Indien uw gezondheidssituatie/kwaal onvoorzien en plotseling is veranderd en een arts om die reden elke reis zou ontraden, is er dekking op de annuleringsverzekering.

Ik mag het land van mijn reisbestemming niet in (inreisverbod) vanwege het coronavirus. Ben ik hiervoor verzekerd?
Nee. Neem hiervoor contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersmaatschappij.

NB: Hebt u een samengestelde reis geboekt? Dan bent u verzekerd tot maximaal de annuleringskosten van de niet-gebruikte onderdelen. Wordt bijvoorbeeld uw vlucht geannuleerd? En moet u de hotelboeking daardoor ook annuleren? Dan vergoeden wij de annuleringskosten van het hotel, maar niet van de vlucht. Dit geldt alleen als de vervoerder, verhuurder en/of reisorganisatie de kosten voor annulering niet vergoedt en niet voor vervanging kan zorgen.

Ik heb zelf een reis geboekt die uit losse onderdelen bestaat (samengestelde reis). Op het moment van boeken van de reis is er geen sprake van een negatief reisadvies (code groen of geel). Door uitval van één van de vooraf in Nederland geboekte reisonderdelen kan ik geen gebruik meer maken van de overige geboekte reisonderdelen. Biedt mijn annuleringsverzekering hier dekking voor?
Ja. U bent verzekerd tot maximaal de annuleringskosten van de niet-gebruikte onderdelen. Wordt bijvoorbeeld uw vlucht geannuleerd? En moet u de hotelboeking daardoor ook annuleren? Dan vergoeden wij de annuleringskosten van het hotel, maar niet van de vlucht. Dit geldt alleen als de vervoerder, verhuurder en/of reisorganisatie de kosten voor annulering niet vergoedt en niet voor vervanging kan zorgen.

Ik heb zelf een reis geboekt die uit losse onderdelen bestaat (samengestelde reis). Op het moment van boeken van de reis is er wel sprake van een negatief reisadvies (code oranje of rood). Door uitval van één van de vooraf in Nederland geboekte reisonderdelen kan ik geen gebruik meer maken van de overige geboekte reisonderdelen. Biedt mijn annuleringsverzekering hier dekking voor?
Nee.  Als ten tijde van het boeken van de reis redelijkerwijs te voorzien was dat één van de reisonderdelen zou uitvallen, is geen sprake van een onvoorziene gebeurtenis of onvoorziene kosten. Ook vergoeden wij geen schade als u op het moment dat u de reis boekte al kon verwachten dat u uw reis moest annuleren, uit moest stellen of voortijdig moest afbreken. De annuleringskosten zijn dan voor uw eigen rekening.

Ik heb zelf een reis geboekt die uit losse onderdelen bestaat (samengestelde reis). Op het moment van boeken van de reis is er geen sprake van een negatief reisadvies (code groen of geel). Ik wil nu een reisonderdeel bijboeken maar voor mijn reisbestemming geldt nu een negatief reisadvies (code oranje of rood). Door uitval van één van de geboekte reisonderdelen kan ik geen gebruik meer maken van de overige geboekte onderdelen. Biedt mijn annuleringsverzekering hier dekking voor?
Het ligt eraan wanneer u wat hebt geboekt:

  • U bent wel verzekerd tot maximaal de annuleringskosten van de niet-gebruikte onderdelen die zijn geboekt op het moment dat er geen sprake was van een negatief reisadvies. Wordt bijvoorbeeld uw vlucht geannuleerd? En moet u de hotelboeking daardoor ook annuleren? Dan vergoeden wij de annuleringskosten van het hotel, maar niet van de vlucht. Dit geldt alleen als de vervoerder, verhuurder en/of reisorganisatie de kosten voor annulering niet vergoedt en niet voor vervanging kan zorgen.
  • U bent niet verzekerd voor dat deel van de reis wat u hebt geboekt op het moment dat er wel sprake was van een negatief reisadvies. Als ten tijde van het boeken van de reis redelijkerwijs te voorzien was dat één van de reisonderdelen zou uitvallen, is geen sprake van een onvoorziene gebeurtenis of onvoorziene kosten. Ook vergoeden wij geen schade als u op het moment dat u de reis boekte al kon verwachten dat u uw reis moest annuleren, uit moest stellen of voortijdig moest afbreken. De annuleringskosten zijn dan voor uw eigen rekening.

Mijn werkgever maakt gebruik van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), als gevolg hiervan werk ik minder dan voorheen en wil ik mijn vakantie annuleren. Kan ik aanspraak maken op de annuleringsdekking?
Nee. U kunt alleen aanspraak maken op uw annuleringsdekking wanneer u onvrijwillig ontslagen wordt na een vast dienstverband en daardoor werkloos wordt.

Mijn examen wordt verschoven vanwege het coronavirus, kan ik een beroep doen op mijn annuleringsdekking?
Nee. Er is geen dekking als uw examen wordt verschoven. Moet u onverwacht een examen opnieuw afleggen (herexamen)? Dan kunt u wel beroep doen op uw annuleringsdekking. Let op: de dekking geldt alleen als u een meerjarige schoolopleiding volgt en als het herexamen niet kan worden gedaan op een ander tijdstip dan de tijdens de geplande reis.

De buitenlandse ondernemer wil geen geld terug betalen, terwijl ik daar wel recht op heb. Wat nu?
Als u een klacht heeft over een buitenlandse reisaanbieder (camping, hotel, etc.) kunt u ter bemiddeling terecht bij het Europees Consumenten Centrum (ECC).

NB: Elke situatie is anders. En elke schade wordt individueel beoordeeld aan de hand van de polisvoorwaarden. Aan bovenstaande vragen en antwoorden kunnen daarom geen rechten worden ontleend. Heeft u vragen over uw specifieke situatie, neem dan contact op met de afdeling ledenservice van de Nederlandse Ski Vereniging.

Redactie
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.