Zonnig intermezzo voordat de südföhn toeslaat

Henri op 28 februari 2020· 4 reacties

Een droomplaat vanuit Valmeinier vanochtend

Het is weer even heerlijk winters in zowel de Alpen als de middelgebergtes. Voor de middelgebergtes is het winterwonderland helaas van korte duur door de verwachte regen voor morgen. Ook de Alpen komen morgen door de südföhn in tijdelijk warmer weer terecht, maar vanaf zaterdagavond gaat een koufront weer voor sneeuw zorgen. Volgende week zijn de Zuidalpen ook eindelijk aan de beurt met mogelijk een halve meter verse sneeuw!

Een prachtige ochtend bij de Konkordiahütte (Aletsch gletsjer)

Skipret in België en het Sauerland

Forumgebruiker SnowJan was gisteren skiën in het Belgische Ovifat en trof verrassend goede condities aan. Het bleef gisteren maar doorsneeuwen, waardoor er uiteindelijk maar liefst 35 centimeter sneeuw lag. Het was gezellig druk en alle pistes waren geopend. Veel mensen beseffen dat dit misschien wel de enige kans is om hier te skiën en te sleeën deze winter.

Skiplezier in Ovifat

Ook in het Sauerland zijn veel liften open door het verse pak sneeuw. Alle geopende liften zie je hier in een mooi overzicht. Helaas zijn de winterse plaatjes in de Ardennen en het Sauerland maar van korte duur, omdat het morgen helaas aardig wat kan regenen tijdens de passage van het warmtefront. Zondag en maandag blijven voor het Sauerland wisselvallig met temperaturen net iets boven het vriespunt. Met name op de zondagavond kan het wederom tijdelijk regenen.

Heerlijk wit bij de Ritzhagen stoeltjeslift in Willingen

Storm zorgt voor schade

Het lagedrukgebied dat onder andere in Midden- en Zuid-Duitsland voor veel sneeuw (en zelfs een klap onweer) heeft gezorgd, heeft ook lichte schade achtergelaten in de Alpen. Zo zijn in Tirol meerdere bomen bezweken door de krachtige windstoten en was de Arlbergpas afgelopen nacht compleet gesloten vanwege de hevige sneeuwval. In Oostenrijk zullen vandaag in ieder geval in de ochtend veel skiliften gesloten blijven door de harde wind.

Inhoud van twitter.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door twitter.com.

Opklaringen vanuit het westen

Onder invloed van hoge druk klaart het vandaag vanuit het westen op. Terwijl het in Frankrijk en Zwitserland al flink is opgeklaard zit Oostenrijk nog in de restbewolking en kan het met name in het oosten nog een tijdje doorsneeuwen. Roel zat vanochtend nog midden in de sneeuwstorm tijdens zijn dagelijkse wandeling naar de bakker. Rogier meldt tegelijkertijd vanuit Frankrijk dat het is opgeklaard en dat er zo’n 30-40 cm is sneeuw gevallen boven de 1800 meter. Ook in Zwitserland is vanochtend van Wallis tot aan Graubünden op veel plaatsen 30 centimeter verse sneeuw in de afgelopen 24 uur gemeten. In Wallis is er nu op veel plekken ruim een meter sneeuw gevallen in de afgelopen drie dagen.

In de ochtend nog sneeuw voor Oostenrijk

Rogier schoot dit jaloersmakend plaatje vanochtend vanuit zijn keuken

Lang duurt deze adempauze van vandaag niet. In de loop van de middag volgt alweer nieuwe bewolking vanuit het westen. In Zwitserland kan het vanavond alweer licht sneeuwen met een sneeuwgrens tussen de 1200 en 1400 meter.

Morgen tijdelijke südföhn

Zaterdag staat in het teken van de Südföhn voor de noordkant van de Alpen. In Zwitserland zal de föhn naar alle waarschijnlijkheid wat krachtiger uitpakken dan in Oostenrijk, maar wintersporters in beide landen moeten wederom rekening houden met gesloten skiliften.

Grote luchtdrukverschillen tussen de Noordalpen (lagere druk) en Zuidalpen (hogere druk) duiden op Südföhn

Sneeuwval van zaterdagmiddag tot en met zondagmiddag

De föhn wordt echter weer snel verstoord door een naderend koufront vanuit het westen. De sneeuwgrens ligt aanvankelijk nog op ongeveer 1500 meter, maar daalt snel richting de 1000 meter. De Zuidalpen krijgen ook wat mee van deze neerslag met in totaal zo’n 5 tot 10 centimeter. De Inneralpine skigebieden zullen minder sneeuw ontvangen. In de loop van zondag klaart het wederom vanuit het westen op, waardoor het op veel plaatsen een schitterende dag wordt.

De straalstroom verloopt volgende week zuidelijker

Afzakkende straalstroom

Het blijft aanhoudend wisselvallig in de eerste week van maart. De straalstroom verplaatst wat verder naar het zuiden waardoor de zuidkant ook veel sneeuw kan gaan krijgen. Met name op maandag en dinsdag kan het ten oosten van Milaan langdurig sneeuwen met mogelijk een dump van meer dan een halve meter. Hieronder onze sneeuwkaart van de totale sneeuwval in de komende 6 dagen.

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Veel sneeuw bij de voorbereidingen voor de skiopening in Riksgränsen (FB Riksgränsen)

Riksgränsen opent het skiseizoen

Als afsluiter van vandaag ontvingen we goed nieuws vanuit Noord-Zweden. Het skigebied Riksgränsen opent vandaag het skiseizoen met heel veel sneeuw. Begin februari werd hier de grootste hoeveelheid sneeuw in meer dan 20 jaar gemeten. Het skiseizoen begint hier altijd pas midden/eind februari en gaat meestal door tot het ‘Midsommar’ evenement eind juni waarbij de skiliften en -pistes midden in de nacht tijdens de middernachtzon open zijn.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.
Droppy28 februari 2020 · 11:48

Hier in Kitzbühel blijven heel wat liften gesloten. Verbetering zit er niet meteen aan te komen als je rond je heen kijkt. Gezellige drukte aan de enige geopende liften…

*bericht bewerkt door Droppy op 28 feb 2020 11:48

Ribse28 februari 2020 · 16:43

In Bad Hofgastein eergisteren en gisteren prachtig weer, eerder tijdens de nacht verse sneeuw. Liften bijna allemaal open. Vandaag gestart met sneeuw, rond 10u30 trok het open, enkel boven veel wind maar weer prachtig om te skiën. Weinig gesloten liften. Dus al bij al eerder een grote meevaller na slechtere vooruitzichten vorig weekend.☃️⛷😉

Geen ski zonder après ski...
marklit28 februari 2020 · 19:49

Vanochtend in SHLF alle doorgangen dicht in de middag alles open. Prachtige sneeuw en heerlijke zo erbij. Ondanks de slechte voorspellingen toch een top week gehad met eigenlijk maar 1 dag echt slecht weer.

JanGerrit28 februari 2020 · 21:18

Fantastische dag in Serre Chevalier! 40cm verse sneeuw de laatste twee dagen. Vandaag weer op z’n Serre’s: strakblauw. Goed druk op de pistes, iedereen wilde profiteren van de geweldige omstandigheden!

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/812d4238be81cafa3c185f50...

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.