Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Noa Rabou en Mees Clausing veroveren Nederlands Jeugd Kampioen Slalom titel

Jordan-P op 28 februari 2020

MARIA ALM, 28 februari

Vandaag vond alweer de laatste wedstrijddag plaats van het N(J)K Alpine in het Oostenrijkse Maria Alm. Honderddertig Nederlandse skitalenten gingen tijdens het Nationaal Jeugd Kampioenschap de strijd met elkaar aan op de slalom in winterse omstandigheden. Noa Rabou (dames) en Mees Clausing (heren) wisten als eerste over de finish te komen en pakten daarmee de Nederlandse jeugdtitels.

Hevige sneeuwval zorgt voor grootse voorbereidingen

Met maar liefst 25 centimeter verse sneeuw mocht de pistenbully vanochtend vroeg de piste als eerste preparen. Daarna werd er met man en macht gewerkt om de piste zo goed mogelijk race klaar te krijgen. Dankzij een goede samenwerking tussen piste crew, trainers en atleten kwam onder de verse sneeuw een mooie harde race lijn vandaan. De piste was om 10.00 uur startklaar en de aspiranten mochten als eerste aan hun NJK Alpine slalom beginnen.

Bert Raaphorst (race coördinator) zei na de wedstrijd: ‘Met de opbouw van de week en de combinatie van de wedstrijden, de regen en het zouten afgelopen week was de basislaag vandaag super. Ik durf zelfs te zeggen dat we op World Cup omstandigheden kwamen. Onze uitdaging als wedstrijdorganisator is behaald!’

Noa Rabou wordt overall Nederlands Jeugd Kampioen Slalom bij de dames

Het was in alle categorieën een spannende, maar mooie strijd. Er waren slechts enkele uitvallers in de eerste run, hier en daar waren er wel wat reddingen om de slalom te behalen. Kanshebster Noa Lam kon na een goede eerste run echter in de tweede run een fout niet meer herstellen en miste een poort vlak voor de finish, waardoor het podium openlag voor ander talent. Naamgenote Noa Rabou van DST wist er bij de dames uiteindelijk met de Nederlands Jeugd Kampioen Slalom titel vandoor te gaan. Na de wedstrijd zegt Rabou: ‘Het ging vandaag matig. De eerste run was ik niet tevreden. In m’n tweede run maakte ik boven een grote fout, gelukkig ging het beneden wel beter en was het goed genoeg om eerste te worden. De course lag er goed bij. In deze sneeuw heeft de crew dit echt goed gedaan!’

De jarige Inge Meijer van IPCO SkiRacing werd tweede en Lorena Dorré van Skiteam Midden Nederland pakte het brons.

Mees Clausing pakt tweede overall titel op rij op het Nederlands Jeugd Kampioenschap

Ook vandaag wist Mees Clausing zichzelf als sterkste te bewijzen. Woensdag nog pakte hij de overall titel als Nederlands Jeugd Kampioen Reuzenslalom. Na de prijsuitreiking sprak Clausing: Het ging zoals verwacht, ik was erg tevreden. Gelukkig is het met de piste allemaal goed gekomen na de sneeuwval van vannacht. M’n eerste run was beter dan m’n tweede run.’ Clausing pakt voor het eerst beide overall titels en zegt daarover: ‘Ik heb al eerder een discipline in m’n eigen categorie gewonnen, maar heb dit jaar wel voor het eerst beide titels weten te pakken.’

Marijn van Marwijk van Holland Ski Racing werd dit jaar tweede in het overall klassement, gevolgd door Lars Steenstra van Ski Racing Heemskerk. Steenstra zei na de wedstrijd: ‘Ik heb niet zo’n goed seizoen gehad, dus ik ben erg blij met m’n prestaties. Woensdag nog werd ik tweede op de reuzenslalom en vandaag heb ik toch nog het brons gehaald.’

Mooie strijd onder alle leeftijdscategorieën

Van de honderddertig deelnemers konden acht atleten in vier verschillende leeftijds- en overallcategorieën een gouden medaille winnen.

Bij de scholieren 1 gingen Lorena Dorré van Skiteam Midden Nederland en Jayden Zingel van IPCO Skiracing er met de winst vandoor. Noa Rabou van Dutch Ski Team en Mees Clausing van Ski Racing Development pakten beiden het goud in de leeftijdscategorie scholieren 2. Bij de aspiranten gingen Xante Bartels van Snowsports Academy Racing en Mike Kruithof van IPCO Skiracing er met de gouden medailles vandoor.

Podium uitslagen

**Overall dames: **

 1. Noa Rabou
 2. Inge Meijer
 3. Lorena Dorré

**Overall heren:
**

 1. Mees Clausing
 2. Marijn van Marwijk
 3. Lars Steenstra

**Podium Schol-1 D: **

 1. Lorrena Dorré
 2. Laura Kalischko
 3. Myrthe Jager

**Podium Schol-2 D: **

 1. Noa Rabou
 2. Inge Meijer
 3. Jasmine Fleurbaaij

Podium Schol-1 H:

 1. Jayden Zingel
 2. Djai Denneboom
 3. Luca Hutten

**Podium Schol-2 H: **

 1. Mees Clausing
 2. Marijn van Marwijk
 3. Lars Steenstra

**Podium Asp D: **

 1. Xante Bartels
 2. Anouk van Maren
 3. Sterre Kraaijeveld

**Podium Asp H: **

 1. Mike Kruithof
 2. Stephan van Daalen
 3. Lasse Sorensen

De volledige uitslagen van het NJK Alpine Slalom

N(J)K Alpine 2021

Volgend jaar wordt van 20 t/m 27 februari 2021 in het gebied Maria Alm - Hochkönig om de Nederlandse titels alpineskiën gestreden. Naast de junioren en senioren nemen tijdens deze week ook de jonge talenten het tegen elkaar op tijdens de nationale jeugdkampioenschappen.

Voor de allerjongsten staat de spectaculaire SnowStar Race op het programma; een combirace die de jeugdige skiërtjes de kans geeft om hun skivaardigheid te testen en hun plezier te vergroten in wedstrijdvorm op een piste met slalom, reuzenslalom, kuipbochten, rollers en kuipbochten.

Foto’s

Bekijk het N(J)K Alpine 2020 fotoalbum