Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Eindelijk veel sneeuw voor de Zuidalpen

Henri op 01 maart 2020· 16 reacties

Sneeuw in Monte Lussari - Tarvisio

Een nieuwe maand met nieuwe sneeuwkansen! Na een turbulente zaterdag met een föhnstorm gevolgd door de passage van een koufront klaart het vandaag vanuit het westen op. In de oostelijke Zuidalpen sneeuwt het vandaag al de hele dag, maar morgen zitten de hele Alpen in de sneeuw!

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Föhnstorm

Het meetstation in Muttenz vlakbij Basel heeft gisteren door de Südföhn een temperatuur van 18,3 graden gemeten en ook in Bludenz in Vorarlberg werd de 15 graden aangetikt. De föhn zorgde ook voor windstoten tot wel 130 kilometer per uur in de typische föhndalen, zoals in het Zwitserse Schwyz. Een scherp koufront maakte korte metten met de föhn en zorgde in de loop van de dag voor sneeuwval met een dalende sneeuwgrens. In totaal is er in de Franse Noordalpen en Wallis plaatselijk toch weer zo’n 20 à 30 centimeter sneeuw gevallen.

Korte terugblik meteorologische winter

Omdat de maand februari voorbij is kunnen we de balans opmaken van de meteorologische winter. Om kort samen te vatten kunnen we terugkijken op een erg warme winter voor de Alpen. Zo lag in Zwitserland de gemiddelde temperatuur aan de Alpennoordkant ongeveer 3,5 tot 4 graden Celsius boven het referentiegemiddelde van de periode 1961 – 1990. Ten zuiden van de alpenhoofdkam lag de temperatuur rond de 3 graden boven normaal. Op veel plekken in Zwitserland was het de warmste winter sinds het begin van de metingen. In Oostenrijk lag de gemiddelde temperatuur 3,7 graden Celsius hoger dan de referentieperiode 1961 – 1990. De aanhoudende westenwinden en hoge druk zijn twee belangrijke factoren die ervoor hebben gezorgd dat de afgelopen maanden erg warm zijn verlopen.

Afwijking gemiddelde temperatuur afgelopen winter in Oostenrijk

Ondanks dat de meteorologische winter voorbij is liggen er natuurlijk nog zeker twee prachtige wintersportmaanden in het verschiet. Laten we hopen op twee sneeuwrijke en koude maanden.

Vandaag opklaringen

Vanuit het westen klaart het vandaag op. In Oostenrijk blijft het in de ochtend nog bewolkt en sneeuwt het nog licht. Pas in de middag klaar het ook hier vanuit het westen op. Wederom bereikt in de loop van de middag nieuwe neerslag vanuit het westen de Alpen waarbij de wind ook weer flink aantrekt. Veel meer dan 10 centimeter boven de 1200 meter verwacht ik niet voor de Westalpen.

Het is mooi opgeklaard op de Nebelhorn bij Oberstdorf (Zuid-Duitsland)

In de Oostelijke Zuidalpen sneeuwt het vandaag overdag flink door. In de meeste gebieden in de Dolomieten blijft het bij maximaal 10 centimeter sneeuw, maar verder naar het oosten zorgt de krachtige zuidelijke stroming voor hogere neerslaghoeveelheden. Deze lucht heeft onderweg veel vocht op kunnen pakken van de Adriatische Zee, wat vervolgens allemaal uit zal sneeuwen in de Julische Alpen rondom het drielandenpunt van Oostenrijk, Slovenië en Italië. Een pak sneeuw van dik een halve meter is hier goed mogelijk boven de 1200 meter. De omringende skigebieden zoals het Oostenrijkse Nassfeld en Tarvisio kunnen zo’n 20 centimeter verse sneeuw verwachten.

Grote neerslaghoeveelheden in de Julische Alpen

Morgen en dinsdag veel sneeuw voor de Zuidalpen

Ook morgen en overmorgen staan in het teken van veel sneeuw. Een meander van de straalstroom maakt het mogelijk dat een lagedrukkern morgen onder de Alpen door naar het oosten kan trekken. In de loop van de nacht bereikt deze vochtige maritieme lucht de Franse Alpen en Piemonte. Morgenochtend bereikt de sneeuw ook de Dolomieten en Osttirol.

Neerslagkaart maandagmiddag (ICON model)

Neerslagkaart nacht van maandag op dinsdag (ICON model)

Voordat de sneeuw Oostenrijk bereikt kan het wederom hard gaan waaien door de tijdelijke Südföhn. Deze föhn wordt door de storing maandagavond beëindigd waarna we hoogstwaarschijnlijk te maken krijgen met een Gegenstromlage. Hierdoor kan het in zowel de Noord- als de Zuidalpen tegelijkertijd sneeuwen. In de Westalpen valt er zo’n 20 tot maximaal 40 centimeter verse sneeuw boven de 1000 meter. De Dolomieten en met name de Julische Alpen krijgen de volle laag. Hier is zo’n 30 tot 70 centimeter sneeuw mogelijk. De sneeuwgrens ligt in de Dolomieten rond de 600 tot 800 meter en verder naar het oosten rond de 1000 meter.

Terwijl het in de westalpen in de loop van de ochtend alweer op kan klaren kan er door de Gegenstromlage vanaf morgenavond tot dinsdagmiddag in de noordalpen pak 'm beet 20 centimeter sneeuw boven de 1000 meter vallen. De skigebieden dicht tegen de alpenhoofdkam vangen 20 tot 40 centimeter sneeuw.

Woensdag lijkt vooralsnog een wisselvallige dag te gaan worden met afwisselend zon en bewolking waaruit zo nu en dan sneeuw kan vallen. Vanuit het westen komt er echter alweer nieuwe bewolking opzetten.

Een sneeuwbui bij de Büre Herrloh stoeltjeslift in Winterberg

Sauerland

De regen van gisteren heeft het verse sneeuwdek flink aangetast. Skigebieden zoals Bödefeld - Hunau en Postwiese - Neuastenberg zijn helaas weer dicht. Vandaag (en met name vanavond) kan het met een temperatuur van rond de 0 graden wat (natte) sneeuwen. Voor rigoureuze verbeteringen gaat deze sneeuwval echter niet zorgen.

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

bartvwg1 maart 2020 · 12:03

Mooi zo, had ik besteld. 😁
Volgende week nog een zuidelijk dumpje en nadien zonnig lenteweer hè. 👍😜

Lein1 maart 2020 · 12:52

Corona of niet, nu weet ik zeker dat ik naar de Dolomieten ga volgende week! 😁

mukkie1 maart 2020 · 13:06

Corona of niet, nu weet ik zeker dat ik naar de Dolomieten ga volgende week! 😁

Lein op 1 mrt 2020 12:52

Zou ik ook zeker doen! Het moet daar goddelijk zijn na al die sneeuw!!!

GeensMaarten1 maart 2020 · 13:52

Het lijkt erop dat het in bijna alle gebieden goed gaat zijn de komende weken!

Eijsski1 maart 2020 · 14:37

Nee Bartvwg niet volgende week nog een zuidelijk dumpje. Nu is prima en aankomende zaterdag kan de zon aan. Ziet er ook nog naar uit. We hebben er zin an en hopen dat het virus geen roet in het eten gooit.

Harm1 maart 2020 · 14:40

Prachtig! Zaterdag naar Val di Fassa. Helemaal goed zo! 🥳

Sjaak271 maart 2020 · 14:57

Lekkere opfrisser voor de Dolomieten, nog drie weken wachten 🤞🏻

Children of winter never grow old
Teye1 maart 2020 · 17:33

Einde van de week een paar daagjes Zwitserland. Spannend!

kosdl1 maart 2020 · 17:47


Verse dump van gisteren in la rosière ! En nu is het weeral bezig ❄

ankiepankie1 maart 2020 · 18:09

Is er al iets te zeggen over wat er na de sneeuwbuien in de Dolomieten gebeurt? Deze site èn Sneeuwhoogte.nl geven in het gebiedsoverzicht zon op voor dinsdagmiddag en woensdag maar de Dolomiti app laat tot en met woensdag sneeuwplaatjes zien.
Ben heel blij met de verse poeder in het gebied die vandaag gevallen is want dat was echt hard nodig, maar ik hoop niet dat we een hele week in de mist en sneeuwval skiën; ik ben voor het eerst in de Dolomieten en hoop echt wel wat mooie fotos te kunnen maken van het Sellamassief met een blauwe lucht!

*bericht bewerkt door ankiepankie op 01 mrt 2020 18:10

martin105001 maart 2020 · 19:28

zit nu in de dolomieten en de hele dag lichte sneeuw en bovenin slecht zicht.
helaas niet van de mooie uitzichten kunnen genieten maar misschien later deze week nog.
pistes liggen er prima bij.

martin105001 maart 2020 · 19:28

zit nu in de dolomieten en de hele dag lichte sneeuw en bovenin slecht zicht.
helaas niet van de mooie uitzichten kunnen genieten maar misschien later deze week nog.
pistes liggen er prima bij.

*bericht bewerkt door moderator op 01 mrt 2020 19:28

Ribse2 maart 2020 · 00:24

Bad Hofgastein van woensdag tot vandaag, perfect weer gehad. Iedere dag volop skiën in perfecte condities 👍😜☃️

Geen ski zonder après ski...
sneeuwzeker2 maart 2020 · 16:13

Corona of niet, nu weet ik zeker dat ik naar de Dolomieten ga volgende week! 😁

Lein op 1 mrt 2020 12:52

Gewoon gaan.
Het is super rustig nu. Heerlijk!
Zelfs bij de drukste liften direct door.
Weet niet wat ik mee maak voor een hoogseizoen week.

Lein2 maart 2020 · 16:25

Ik ga ook zeker wel hoor, was niet van plan te annuleren. En het klinkt geweldig zo, veel verse sneeuw en heel erg rustig, beter kan niet. Geniet ervan!

davidvanhoucke@hotma2 maart 2020 · 19:49

maandag 9 maart naar Val Gardena? Wordt het zonnig,

Plaats een reactie