De dump komt! Maar waar gaat het sneeuwen?

Morris op 18 februari 2015· 41 reacties

Saas Fee
Saas Fee

En vanaf nu is het in de gehele Alpen zonnig. In de nacht van maandag naar dinsdag viel er nog sneeuw in de Italiaanse Piemonte en het oosten van de Queyras, maar daarna zijn de hogedrukgebieden Isa en Hanna een monsterverbond aangegaan en hebben de boel op slot gegooid boven de Alpen. Hogedruk is daarmee troef en deze zal tot en met vrijdag het weerbeeld in de Alpen gaan bepalen.

De afgelopen dagen viel er dus nog zo’n 50-140 centimeter verse sneeuw in de Piemonte. In de regel profiteren de grensgebieden van Zwitserland en Frankrijk hier ook van en dus werd er redelijk wat verse sneeuw opgetekend in gebieden als Valfrejus, Bonneval sur Arc, de oostelijke gebieden van de Queyras, maar ook in Zermatt en Saas Fee.

Gek genoeg zie ik van dat slechte weer en de vele verse sneeuw bijna niets terug in jullie live updates. Zit iedereen in Oostenrijk en niemand in de Piemonte? Zijn jullie in de Piemonte vergeten sneeuwhoogte+ te installeren? Of is de verbinding in de Piemonte zo slecht? Het zijn mijn vragen, ik ben benieuwd naar jullie antwoorden ;). Ondertussen heb ik Rogier op pad gestuurd (iemand moet toch het vieze werk doen) om wat beelden te schieten van de sneeuwval in de Queyras. Want het gezegde wil: pictures or it didn’t happen. En ja hoor. Heel veel verse sneeuw en nu dus ook zon.

Rogier kwam met dit soort beelden terug! Vanmiddag een live-report van zijn hand
Rogier kwam met dit soort beelden terug! Vanmiddag een live-report van zijn hand

Een stralende week, goed voor de vitamine D
Waar in Nederland de griep om zich heen grijpt en de (magere) winter bij velen de tol gaat eisen voor het binnenzitten, kun je als je nu in de Alpen zit nog even goed aan jezelf werken. Even je ‘teint’ updaten, de botten opwarmen en vooral ook wat Vitamine D bij tanken zodat je weer opgewekt naar huis kunt en hopenlijk ongeschonden en griepvrij door het restant van de winter komt.

Want voor alle Alpenlanden geldt de komende dagen hetzelfde. De nachten zijn koud en helder waarbij het kwik tot diep onder nul daalt, maar de dagen zijn mild, zonnig en blauwe hemels domineren. Het nulgradenniveau overdag schommelt in de vrije atmosfeer zo rond de 2000 meter. Ofwel op zonnige hellingen wordt het heerlijk warm, terwijl de pistes in de ochtend in de schaduw nog knetterhard zijn. En dus nog maar eens de tips om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de beste sneeuwcondities.

Kan het nog beter? Kappl
Kan het nog beter? Kappl

Geweldig in Warth Schröcken
Geweldig in Warth Schröcken

Wagrain
Wagrain

Begin de dag op zuidoosthellingen. De zon staat hier 's ochtends al pal op en het toplaagje zal daardoor snel ontdooien. Een heerlijk zacht laagje dat gedurende de ochtend steeds zachter en dieper wordt. Slush kortom. Kies daarom vanaf het middaguur voor de pistes die op het zuidwesten of zelfs het westen georienteerd zijn. Ook daar dan een zachter toplaagje en heerlijk te skien. Tegen het einde van de dag zoek je het wat hoger op de berg en dan kies je voor de noordhellingen. Doe je dit iedere dag dan profiteer je maximaal van de zon en ski je ook nog eens de beste sneeuw. Totdat op vrijdag de eerste hoge bewolking zich aandient en je vanuit het westen de contouren ziet van een front. Een nieuwe dump is in de maak. Met al dat blauw en wit nu om je heen kun je het waarschijnlijk bijna niet geloven, maar er komt wel degelijk verse sneeuw aan.

Storm Steffen
Storm Steffen

Waar gaan ze vallen?
De vraag is niet meer of ze gaan vallen. Nee, de vraag is nu waar ze gaan vallen. Storm Steffen, die nu nog ver weg op de Atlantische Oceaan ligt, weet eind deze week een bres te slaan in de hogedruk boven de Alpen. Vrijdag kunnen de Frankrijkgangers daardoor al de eerste hoge bewolking zien binnenstromen, terwijl naar verwachting er in Oostenrijk en Zwitserland dan voorzichtig een zuidfohn opsteekt. Waarschijnlijk begint het dan in de nacht naar zaterdag dan al te sneeuwen in de Franse Zuidalpen en het noorden van Italie.

Later zou een zogenaamde sneeuwsandwich (een front vanuit het zuidwesten en tegelijkertijd een front vanuit het noordwesten) vanaf zaterdagmiddag voor sneeuw kunnen zorgen in de rest van de Alpen. Hiermee krijgt ook de rest van de Alpen zijn centimeters. Hoeveelheden zijn nog lastig in te schatten, maar daarover donderdag meer.

Want interessant is ook wat er daarna gebeurt. Komt die noordweststau die al een paar dagen op de kaarten staat dan echt? Het lijkt er wel op en wie weet zelfs in 2 stappen. De eerste golf tussen maandag en woensdag. De woensdag en donderdag zouden dan weer zonnig en droog moeten zijn en daarna een tweede golf. Allemaal nog heel erg ver weg, maar een mooi en lonkend perspectief.

Samenvattend:

  • Tot en met vrijdag zonnig in de gehele Alpen
  • Vrijdag opkomende instabiliteit vanuit het zuidwesten
  • In de loop van de zaterdag overal wat sneeuw in de Alpen
  • Waarbij ik je donderdag meer hoop te vertellen over de hoeveelheden
  • En vanaf maandag een lonkend perspectief met 2 noordwest stau golven.

En wat betekent dit voor jou?
Oostenrijk: Tot zaterdagochtend zonnig. Van zaterdag naar zondag sneeuw. Grootste hoeveelheden in Voralberg en de vooralpen. Vanaf maandag grote kans op veel sneeuw in geheel Oostenrijk (met uitzondering van Karinthie en Ost-Tirol).
Frankrijk: Tot vrijdag zonnig, in de nacht naar vrijdag sneeuw in de Franse zuidalpen, vanaf zaterdag ook in de Franse noordalpen. Die laatste regio krijgt vanaf maandag mogelijk meer.
Italie: Tot vrijdag zonnig, in de nacht naar vrijdag sneeuw in de Piemonte en Lombardia. Daarna rap opklarend, zonnig en een noordfohn.
Zwitserland: Tot vrijdag zonnig, in de nacht naar vrijdag sneeuw in Tiscino en rond Saas Fee en Zermatt. Vanaf zaterdag ook sneeuw in het westen en noorden. Die laatste regio krijgt vanaf maandag mogelijk meer.

Donderdag gaan we weer een stapje verder. Mooie perspectieven in ieder geval.

Prachtig Winterberg
Prachtig Winterberg

Sauerland
Vandaag start koud, daarna weer blauw en zonnig. Morgen ook nog zonnig, maar daarna start er een periode met regelmatig verse sneeuw en temperaturen die de ene keer omhoog en dan weer omlaag gaan.

Het Reuzengebergte
En op verzoek van MikaTeters nog even het Reuzengebergte. Zoals al eerder gemeld domineert tot en met zaterdag de zon, maar de sneeuw houdt het goed. En de modellen zijn optimistischer geworden. Vanaf zondag regelmatig wat centimeters verse sneeuw en toch ook ruimte voor de zon.

Tot donderdag!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

@Morris, ziet er goed uit die verwachting zaterdag op aankomst dag in Hinterglemm geen sneeuw en daarna waarschijnlijk sneeuw misschien wel heel veel sneeuw ( moet wel in de nacht vallen he

Zaterdag naar Koningsleiten. Misschien dan geen Kaiserwetter, maar wel verse sneeuw. Is er iets te zeggen over de kans op zon in de tweede krokusweek?We zien er in elk geval erg naar uit. Bedankt voor de dagelijkse updates.

Hoe kan het nou dat met al die sneeuw Val di Fassa wordt overgeslagen. Ik zit al vanaf november tegen dezelfde sneeuwhoogte aan te kijken. Met af en toe hooguit een paar centimeter erbij. Het is er koud genoeg, dus de pistes zullen wel goed geprept zijn, maar een vers dekentje wit zou het wel een stuk beter maken.

@Morris Ik heb het gisteren hard geprobeerd, beelden op sneeuwhhoogte+ te zetten, maar de verbinding in de Queyras is echt beroerd. Maar daar kregen we wel diepe poeder voor terug.

Click. Click. Peace

Vrijdag avond, met KLM naar Turijn, transfer naar Sauze d’Oulx. Vlucht komt om 22:25 aan in Turijn, ben ik dan voor de sneeuw ivm de transfer? Zus komt op hetzelfde vlucht zondag a.s. is het dan al opgeklaard?

Een noordfohn daar, wat betekent dat? Voor een leuk uitgebreid antwoord, ga ik veel foto’s op sneeuwhoogte doen :)

Enig idee tot wanneer het dan zal blijven sneeuwen? Of blijft het heel de week sneeuwen?

turijn-sauze is vooral snelweg. laatste valt mee tot slechts 1500 meter. Het is wel de vraag of om middernacht de wegen nog picobello schoongehouden worden.

Mooie update! Vind het fijn dat je het per land nog even samenvat! Ik heb er iig zin in, vrijdag nacht vertrekken :D :D

@HeidiInTheAlps, wat @nils3 zegt. Vooral snelweg door de vlakte van de Po vallei. Die laatste meters moeten geen probleem zijn. Het zijn slechts een paar bochten naar boven en daarnaast verwacht ik in eerste instantie vooral sneeuw in de noordelijke Piemonte en Lombardia. Zaterdag pas doorzettende sneeuw in de westelijke Piemonte. Zondag weer prima weer. Noordfohn wil zeggen wind uit het noord(west)en, voornamelijk droog, zonnig en relatief koel (in vergelijk met een zuidfohn).
@Pieter86, nee… nog geen idee. Hangt ook af waar je in de Alpen zit. Jij gaat toch naar Ischgl? Daar komt de zon er zeker door tussen de sneeuwbuien door.
@Taan, sinds november zijn er maar weinig fronten vanuit het zuidwesten volle vaart die kant op gekomen. Het is niet voor niets dat ze in die regio de koningen van de kunstsneeuw zijn. Er zijn winters met heel veel sneeuw (zoals vorig jaar) en winters met minder sneeuw. Een tussenweg lijken ze daar niet echt te kennen. In de regel passeren de meeste fronten dan ook via de noordkant van de Alpen. Maar als het aan de zuidkant dan eenmaal sneeuwt, dan is de intensiteit veel groter. Wat ook geldt voor de hoeveelheden die vallen tijdens een dump. De laatste stormen daar dateren van november. Dat verklaart alles.
@Maas, in die week ga je zeker de zon zien. Maar bij lange niet zo eindeloos zoals deze week ;) Maar wat sneeuw erbij kan zeker geen kwaad daar.

May the powder be with you!

@morris Duidelijke update. Komende week naar Nauders. Een verse bak sneeuw daar is wel even lekker, maar hoop ook op een paar daagjes zon natuurlijk. Als je voorspellingen een beetje uitkomen wordt het een mooie combo van eerste sneeuw / verse poeder, en een paar dagen spelen in de zon. :) Ik teken ervoor!

Bergen + Sneeuw = ❤

Ik lees al een tijdje mee, en ik vroeg me af waar in Frankrijk ongeveer de grens ligt tussen de Zuid en de Noord-alpen? Ik snap dat gebieden rond Geneve, Chamonix etc noord zijn, en gebieden als Serre Chevalier zuid, maar waar vallen bijvoorbeeld La Plagne en Val Thorens onder? De grote zuidelijk dump afgelopen dagen heeft daar nauwelijks wat gedaan als ik de webcams zie…

a.s. Vrijdag vertrekken we naar Selva Val Gardena. Zaterdagochtend laatste 75 km. Rijden we dan in de sneeuw?

@Brianvdz @Nelis, dank! @erikkie39 Zie onderstaand plaatje. La Plagne en Val Thorens vallen onder de Franse noordalpen. De grens loopt zo’n beetje vanaf de Haute Maurienne via de Col du Galibier richting Alpe du Grand Serre.

null

May the powder be with you!

Kijk, dat zijn de goede berichten! Vanaf as zaterdag een week te vinden in Morillon (Flaine) die met een noord-wester altijd in de prijzen vallen. Can’t wait! :)

Powder, powder everywhere!

@Morris

Waar reken je Zillertal Arena (Zell am Ziller) bij?
Het lijkt wel of Zell telkens buiten de pot pist met sneeuw?

Alvast bedankt en groeten,
Michel

Morris, blijer kan je me momenteel even niet maken denk ik. Ik moet zeggen dat ik wat angst had dat alle sneeuw op de zuidhellingen als sneeuw voor de zon verdwenen zou zijn op 28 februari als we naar montafon vertrekken. Maar zo te lezen kunnen we ons opmaken voor een vrij vers laagje wit!

Ben Blij met dit weer bericht dan maar wat minder zon ga toch op wintersport niet op zomer vakantie.
Het is alles beter als vorig jaar .

Over dumpen gesproken…zie deze laag in Canada…

@HeidiInTheAlps, benieuwd naar je ervaringen. Wij arriveren 7 maart in Sauze en hebben zon besteld en voor we komen sneeuw :)

@Morris, mooi en erg duidelijk bericht! Laat het maar even goed gaan sneeuwen nog komende weken, half maart ‘moet’ ik pas weer ;)

Voor volgende week geven ze hier nu 1m sneeuw op in de PDS (in 4 dagen tijd), nu maar hopen dat deze voorspelling ook een keer uitkomt, tot nu toe worden we steeds blij gemaakt met voorspellingen dat we over 6 dagen een 50cm krijgen en dan valt er uiteindelijk nog geen 10cm.

Life is fun, so enjoy it

@Alke verhuis dan maar naar de Queyras, daar is het precies andersom. 40 cm wordt daar zonder problemen 2 meter. ;-)

Click. Click. Peace

@Alke,
Ik ben komende week ook in la Chapelle met vrouw, kind en schoonouders.
Wat mij betreft mag er elke nacht 10 cm vallen en overdag kalmer weer met een zonnetje nu en dan. Dit lijkt mij voor de gemiddelde wintersportfamilie het meest wenselijk!
Echter is het niet normaal wat gfs aan hoeveelheden en intensiteit geeft!! Het 0 graadniveau geeft wel vaak tussen de 1500 en 2000m aan, wat ik wel zorgelijk vind op dorpsniveau van 1000m.

@Rogier, als je er nog een leuk leegstaand hotel weet ;-) En soms worden ook wij verrast, zo was het de vrijdagnacht voor de oud & nieuw week niet 35cm maar dik 60cm wat er viel. Dus nu hopen op dik 1.5m volgende week, ben dan weer fit dus kan de dikke laten dan weer onder doen :-)
@Nils3, tja… de droom van elke wintersproter, 20cm snachts en strak blauw, windstil en -5 overdag… en dan wordt je wakker :-). Hoop idd dat de 0-graden niveau nog net een paar 100m daalt. En als het toch veel sneeuwt, dan naar Crêt Beni, tussen de bomen, rustig en beschut, ideaal

Life is fun, so enjoy it

@Alke een leeg hotel in de Queyras, dat lijkt me geen probleem. Maar dat zegt misschien genoeg over de winstgevendheid. Alhoewel een nieuw **** hotel in Saint Veran draait geweldig goed schijnt. En ik denk dat heel wat NLers intresse hebben…

Click. Click. Peace

@Rogier wat denk je voor Flachau? Wat zal daar gebeuren? Ik ben daar vrijdag tot en met volgende week zaterdag.

Ik ben de weerman niet. Maar we kunnen helaas niet elk gebied los behandelen. Maar het weerbericht voor flachau vind je hier: https://www.wintersport.nl/dorpen/flachau/weersverwachting…

Click. Click. Peace

Dat begrijp ik… :)

@Alke
Inderdaad…
Bedankt voor de tip!
Wij zitten in les fermes de jules, 200 meter glijden naar crete beni!

@Morris: komt er deze week ook nog een video-weerbericht van je? Zodat de mooie tijd van http://www.versesneeuw.com hier herleeft ;)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie