Zeven authentieke dorpen in Tirol

Arjen op 28 februari 2015· 4 reacties

Seefeld (c) TVB Seefeld
Seefeld (c) TVB Seefeld

Er zijn weinig regio’s in de Alpen waar het wintertoerisme zo bepalend is als in Tirol. In de jaren '70 waren de meeste dorpen in Tirol nog klein en leefde men van de landbouw en wat veeteelt. Dat is tegenwoordig wel anders. Het toerisme is de belangrijkste economische pijler van Tirol (en eigenlijk zelfs van Oostenrijk). Met als gevolg dat die kleine boerendorpen van weleer in sommige gevallen uitgegroeid zijn tot kleine bergmetropolen. Desondanks zijn zelfs in grote dorpen als Ischgl nog voldoende authentieke elementen te vinden. Maar wat zijn nou de meest authentieke dorpen en dalen in Tirol?

  • Alpbach

© Österreich Werbung, Fotograf: Weinhaeupl W.
© Österreich Werbung, Fotograf: Weinhaeupl W.

Het schitterende Alpbach ligt in het gelijknamige Alpbachtal en heeft al eens de titel ‘mooiste dorp van Oostenrijk’ in de wacht gesleept. Dit dorp straalt authenticiteit uit. Simpelweg omdat wintersport hier nog echt wintersport is. Hier gaat het er een stuk gemoedelijker aan toe dan in het nabijgelegen Skiwelt en Zillertal.

  • Galtür

© Österreich Werbung, Fotograf: Pigneter
© Österreich Werbung, Fotograf: Pigneter

Op ongeveer vijftien minuten rijden van misschien wel het meest bruisende dorp van de Alpen ligt een oase van rust. Het op dik 1600 meter hoogte gelegen Galtür heeft met het Silvapark een eigen skigebied. Vroeger stond Galtür bekend als de ‘Weiberhimml’, omdat je als vrouw in Galtür minder hard hoefde te werken dan in de lager gelegen dorpen Ischgl, Kappl en See.

  • Tannheim

Net over de Duitse grens ligt het Tannheimertal. Meerdere authentieke dorpen met kleine skigebieden zorgen voor een gemoedelijke sfeer. Geen massatoerisme, geen stress en schitterende natuur. Ook in de dorpjes zelf is het leven gemoedelijk.

  • Wildschönau

© Österreich Werbung, Fotograf: Weinhaeupl W.
© Österreich Werbung, Fotograf: Weinhaeupl W.

Het Wildschönau ligt vlakbij de drukke Skiwelt en vormt tegenwoordig samen met het Alpbachtal het gebied Ski Juwel. En hoewel het daardoor in het Wildschönau een stuk drukker is dan voorheen hebben de dorpen nog steeds een heerlijke, bijna kneuterige, uitstraling. Thierbach is een prachtige plaats en ook in Auffach vind je nog heel veel mooie authentieke huizen.

  • Pitztal,

© Österreich Werbung, Fotograf: Mallaun
© Österreich Werbung, Fotograf: Mallaun

Van alle gletsjerdalen in Oostenrijk is het Pitztal zonder twijfel het meest authentieke. Misschien komt dat ook wel omdat het Pitztal een van de smalste en langste dalen is. Massatoerisme is hier simpelweg niet mogelijk. In dorpen als Mittelberg en Sankt Leonhard vind je wel alle faciliteiten, maar niet de drukte. Oude boerenschuren gaan hand in hand met hotels en appartementen.

  • Seefeld

Seefeld hoort bij de exclusieve club ‘Best of the Alps’, waar ook dorpen als Zermatt en Chamonix toe behoren. Al deze dorpen zijn behoorlijk oud en combineren authenticiteit met geweldige faciliteiten. En dat is ook in Seefeld het geval. Je vindt hier schitterende oude hotels en een gezellig dorp! Seefeld is wel wat duurder dan gemiddeld.

  • St. Jakob in Defereggental

Aan het einde van het still Defereggental in het bijna vergeten Osttirol ligt St. Jakob. De wintersporters die de moeite nemen om naar St. Jakob af te reizen worden beloond met een heerlijk authentiek dorp met een skigebied dat klein maar fijn is. Verwacht hier geen massatoerisme of kilometerknallers, maar pure rust en het boerenleven dat hand in hand gaat met kleinschalig toerisme.

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Err … authentiek … je wil zeggen “toeristisch in een setting van uiterlijk-authentieke gebouwen” of gewoon “geen massatourisme”?

Seefeld, Alpbach, Wildschönau, etc. hebben gewoon een goede PR machine eraan gezet maar drijven ook gewoon op tourisme. Land- en bosbouw, en de daaraan verbonden eigenschappen, zijn daar een zwaar ondergeschikt element geworden.

@Lars3 Dat is natuurlijk een hele interessante discussie. Het woord ‘authentiek’ is in dat opzicht ook wel behoorlijk aan inflatie onderhevig. Maar goed, dorpen als Seefeld, Alpbach en Wildschönau gedijen inderdaad op toerisme, maar doen dat nog wel in een setting die mij wel aanspreekt.

@Arjen: de gustibus et coloribus …

Het aansprekelijk maken is daar toch vooral het optische … en hoe kan dat daar dan ook misgaan: meestal tamelijk mooie Alpen & almen, traditioneel uitziende bouw (wit/hout/etc.). Je moet daar al een kunstenaar zijn om het te verknoeien qua uitzicht ;).

Vor mij is authentiek dan eerder ‘hoe het zou zijn zonder overdreven toerisme’ … en je kan het daar niet zo ver vandaag ook nog gerust proeven ;).

Bayrischzell in duitsland is bijzonder. Het skigebiedje heet Sudelfeld, staat niet op wintersporters.nl. Waren 2009 daar oud en nieuw vieren, was echt zéér authentiek

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie