Wat wordt het? Zon en sneeuw? Of enkel sneeuw?

Morris op 19 februari 2015· 31 reacties

Wat een uitzicht, hier gaat het volgende week dumpen. [Espace Diamant](/skigebieden/arly)
Wat een uitzicht, hier gaat het volgende week dumpen. Espace Diamant

Op de in sommige valleien hardnekkige laaghangende bewolking na was het gister overal in de Alpen een fantastische dag om op de berg te zijn. Het is en blijft een fantastisch gevoel als je vanuit een grijs en kil dal in de lift stapt en dan opeens de zon door de bewolking heen ziet piepen.

Eerst wat laaghangende bewolking
Eerst wat laaghangende bewolking

En dan zie je dit
En dan zie je dit

Eenmaal boven is het Zwitserlevengevoel daar. Stel je toch eens voor dat wij in ons kille Nederland op een grijze winterdag in een lift konden stappen die ons in enkele minuten tot boven de wolken brengt. Dat zou bijna magisch zijn. Wat me eraan doet herinneren; hoe is het eigenlijk met die berg? Zou die nog komen?

Wel, als je vandaag weer op een berg staat in de Alpen, dan kan ik me voorstellen dat die berg in Nederland je gestolen kan worden. Net als die berg je gestolen kan worden als je weet dat je volgende week in de Alpen staat met verse sneeuw. En hopelijk ook wat zon.

Mijn leven in de Alpen bestaat er normaal gesproken uit dat ik zoveel mogelijk de stormen achterna jaag om continue in de verse sneeuw te staan. En dat gaat me nooit vervelen, zelfs als ik weken de zon niet zie. Hoewel, vervelend wordt het wel als ik dan eindelijk een week lang met mijn kids op stap ben en dan continue in een ziedende sneeuwstorm sta en het zicht niet verder komt dan de punten van hun ski’s en boards. Hoe treffend was dan ook de sms die ik gister bij iemand kon meelezen. 'Volgende week naar de Alpen en de hele week sneeuw :( … Die non-smiley op het einde tekende de zorgen die ik ook in een deel van jullie comments terug mocht lezen.

Er staan weer lagedrukgebieden op de kaarten
Er staan weer lagedrukgebieden op de kaarten

Komt er ook zon?
Wel, laat ik me eerst concentreren op de sneeuw. Want na al die zon van deze week is wat verse sneeuw meer dan welkom. Ik had al gezegd dat het niet meer de vraag was of de sneeuw gaat vallen, maar eerder waar hij gaat vallen. Storm Steffen, die nu nog ver weg op de Atlantische Oceaan ligt, weet in de nacht naar zaterdag de oversteek te maken naar de Middellanddse zee en daarmee komt er een einde aan een zonnige week en wordt de deur opengezet voor meer sneeuw vanuit het noordwesten.

Hier zaterdag bakken met sneeuw [Serre Chevalier](/skigebieden/chevalier)
Hier zaterdag bakken met sneeuw Serre Chevalier

Eerst het zuiden, daarna een glijbaan
In de nacht naar zaterdag dan al te sneeuwen in de Franse Zuidalpen en het noorden van Italie. Waarbij de sneeuw zicht later uitbreidt richting de Franse noordalpen en Zwitserland waarbij gebieden als Les 3 Vallees, Paradiski en Espace Killy een tiental centimeters krijgen, terwijl de Franse zuidalpen en het noorden van Italie al snel zo’n 40-80 cm aan sneeuw te verwerken krijgen. In Oostenrijk zorgt wat bewolking voor wat ongemak en vooral op zondag voor wat centimeters sneeuw. De meeste sneeuw in Voralberg en de meeste zuidelijke gebieden van de Tirol. Voor de rest mag het geen naam hebben, want in de noordalpen is het dan nog wachten op de glijbaan.

Maar vanaf maandag kun je je borst nat maken in de Noordalpen. De glijbaan komt op gang en de noordweststau zet door. Zoals ik gister al schreef: 'wie weet zelfs in 2 stappen. De eerste golf tussen maandagavond en dinsdag. De woensdag dan heel even ruimte voor de zon en daarna een tweede golf. Zet dit alles door dan gaat er heel veel sneeuw vallen in de Franse Noordalpen, Zwitserland en Oostenrijk. En met heel veel bedoel ik heeel veeel.

En die zon dan?
Een noordweststau betekent sneeuw in het noordwesten en zon aan de zuidkant van de Alpen. De laatste runs zijn niet in het voordeel van diegene die en verse sneeuw en zon zoekt aan de noordkant van de Alpen, want deze beloven heel veel sneeuw en weinig zon. Of de 2e krokusweek echt zo veel wit gaat brengen en zo weinig blauw verklap ik je vrijdagochtend. Vandaag ga ik angstvallig voor jullie alle runs volgen.

Samenvattend:

  • Tot en met vrijdag zonnig in de gehele Alpen
  • Vrijdag opkomende instabiliteit vanuit het zuidwesten
  • In de loop van de zondag overal wat sneeuw in de Alpen
  • Vanaf maandagavond heel veel sneeuw in het noordwesten en noorden van de Alpen
  • En de zon? Vrijdag meer daarover.

En wat betekent dit voor jou?
Oostenrijk: Tot zaterdagochtend zonnig. Van zaterdag naar zondag sneeuw. Grootste hoeveelheden in Voralberg, Karinthie en Ost-Tirol. Vanaf maandagavond grote kans op veel sneeuw in geheel Oostenrijk (met uitzondering van Karinthie en Ost-Tirol).
Frankrijk: Tot vrijdag zonnig, in de nacht naar vrijdag sneeuw in de Franse zuidalpen, vanaf zaterdag ook in de Franse noordalpen. Vanaf maandag gaat het intens sneeuwen in de Franse Noordalpen.
Italie: Tot vrijdag zonnig, in de nacht naar zaterdag sneeuw in de Piemonte en Lombardia. Tot en met zondag veel sneeuw. Daarna rap opklarend, zonnig en een noordfohn.
Zwitserland: Tot vrijdag zonnig, in de nacht naar zaterdag sneeuw in Tiscino en rond Saas Fee en Zermatt. Vanaf zaterdag ook sneeuw in het westen en noorden. Vanaf maandag gaat het intens sneeuwen in het westen en noorden.

Deze week spat het vakantieplezier ervan af: [Berwang](/dorpen/berwang)
Deze week spat het vakantieplezier ervan af: Berwang

Sauerland
Vandaag is de laatste stralende dag in het Sauerland, want vanaf vrijdag staat er weer sneeuw op het programma. Vooral gedurende het weekend is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd sneeuw. Daarna wordt het een afwisseling tussen sneeuw en zon. Of ik kan garanderen dat het enkel duren de nachten sneeuwt en het overdag zonnig is? Ik zou het graag willen, maar zover zijn we nog niet ;).

Het Reuzengebergte
Nog even het Reuzengebergte. Zoals al bekend mag heten domineert tot en met zaterdag de zon, maar de sneeuw houdt het nog steeds prima. Vanaf zondag regelmatig wat centimeters verse sneeuw en toch ook ruimte voor de zon.

Tot vrijdag!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

@Morris dat klinkt goed. Gelukkig ziet de reis naar de alpen er goed uit. Want op de weg heb ik het liefst zo min mogelijk sneeuw.

Maar even een vraag. Ik lees op sommige sites dingen als regen maar hoor jou er niet over. Kan je daar wat over zeggen?

Verder vind ik een hele week sneeuw geen enkel probleem. Ooit een week geskied met alleen maar sneeuw en harde wind, ong windkracht 6. De sneeuw sneed in je gezicht maar ik vond het wel wat hebben :-) Ok de mensen zeggen dat ik niet spoor maar zonder sneeuw ook geen wintersport dus hoort erbij en geeft voor mij wel iets xtreme. HEERLIJK laat maar komen die sneeuw.

@Morris Bedankt weer voor deze update. Ik vertrek zelf vrijdagavond naar Süd-tirol; weet je ook wat ik dat gedeelte van Italië kan verwachten?

Zoals in vorige bericht, ik wacht het maar rustig af. Hoef geen volle bak zon om in de zon te zitten. Maar heb een hekel aan slecht zicht! Ik wil gewoon lekker knallen, en met mist lukt dat niet. Maar goed, we wachten het gewoon lekker af. Perfecte sneeuw is daar tegen weer lekkerder skien!

We krijgen van alles wat! Hopelijk niet teveel mist of slecht zicht (inherent aan sneeuwbuien :-))

Bedankt @Morris voor het uitgebreide en overzichtelijke weerbericht!

Oeps dat is idd weer wat anders…idd hopen dat het zicht nog goed is overdag. Voor gaschurn(montafon) tel ik tm volgende week donderdag bijna 70 cm sneeuw verdeeld over alle dagen op jullie sneeuwverwachting…fingers crossed! Thnx Morris!

Ben benieuwd wat we aan gaan treffen in Val Thorens. heb het liefst zon uiteraard maar sneeuw hoort er gewoon bij.
Voor de kinderen van 4 en 5 vind ik het alleen wat minder leuk ivm hun les. We wachten met spanning af.

Schnee hoort onder m`n ski en verder nie !

@Morris zoals @ronaldvr ook al zij: regen! hoe zit het daar mee? Ook ik heb hier over gelezen en las dat er zondag en maandag ook kans is op regen. Sneeuw is prima maar regen… bah

Why work if you can ski!

3 weken terug alleen maar sneeuw gehad in Solden en nu komende week ook alleen maar weer sneeuw in Kirchberg, het goede weer is ons niet gegunt helaas. Maargoed als het dan maar goed zicht is en we lekker kunnen knallen! Want laten we eerlijk zijn, uiteindelijk gaan we allemaal voor de sneeuw toch! Maar een beetje zon zou wel lekker zijn… ;-)

ik ben één keer op wintersport getraumatiseerd door een week met groenbruine pistes, maar wel een flink zonnetje. Sindsdien heb ik eerlijk gezegd liever wat verse sneeuw dan een felle zon die toch alleen de pistes tot slush maakt in de middag en tot ijsplaat in de ochtend…

Wij gaan dit weekend naar Scheffau. Dat ligt vrij laag. Ik ben ben dus ook huiverig voor regen. @morris: is daar al iets over te zeggen?

Goedemorgen, met spanning lees ik het weerbericht!!!
@morris, ik kan nergens vinden vanaf welk tijdstip het ongeveer gaat sneeuwen zaterdag in Chatel. Heb jij hier een tip voor? Ik wil daar nml rekening mee houden voor het rijden. Wellicht kunnen we de sneeuw voor zijn.

Ik hoor het graag! En kijk uit naar je weerbericht morgen.

Ps als er andere lezers het weten is natuurlijk ook goed hahahah Scheelt Morris weer typewerk.

Thanks!

@Morris, spannend. Ik ga pas over 2 weken en hoop toch ook op een zonnetje. Sneeuw ligt er inmiddels genoeg en ik hoef niet te poederen maar blijf gewoon op de piste.
Ik lees hierboven:
Italie: Tot vrijdag zonnig, in de nacht naar zaterdag sneeuw in de Piemonte en Lombardia. Tot en met zondag veel sneeuw. Daarna rap opklarend, zonnig en een noordfohn.

Maar als ik naar Sestriere kijk op deze site zie ik bijna de hele week sneeuw volgende week. Ik zit er dan nog niet maar dacht ineens oh bedoel je dan iets anders met Italie ?

@ morris. als eerste bedankt voor de weerberichten, leuk om het enthousiasme er door heen te lezen. Zaterdag reis ik af naar Monte Rosa, nu ligt dat nét aan de zuidkant. en volgens ( waarschijnlijk automatische computermodellen ) valt daar zaterdag een behoorlijke hoeveelheid sneeuw. Moet ik inderdaad een schep meenemen voor onderweg en mijn poederboard inpakken voor de rest van de week? of moet ik niet al te veel hechten aan de computermodellen.

@Morris, bedankt voor de update. Zou je wellicht ook Zuid-Duitsland kunnen meenemen in het overzicht. Wij zitten vanaf komend weekend in Allgau waar nu nog genoeg sneeuw ligt.

zuid duitsland is noord alpen… zeker de algau houd dus oostenrijk aan.

Seriously snow addicted family!

Zo zo zo, mijn weerbericht wordt gespeld tot op de letter. Beter, want dan schrijf ik het niet voor niets. Maar vooral ook begrijpelijk. We hebben er zin in en hier hoop je wens in vervulling te zien gaan. Hoe graag ik ook zou willen ben ik niet meer dan de boodschapper. Bij goed nieuws op handen gedragen… maar please don’t shoot the messenger bij slecht nieuws ;)

Wat ik probeer te doen voor jullie is (zoals ze dat zo mooi zeggen) de weermodellen te duiden in taal die jullie hopelijk begrijpen. En dan nog is niet alles wat ik zeg en schrijf in beton gegoten. Dat maakt het weer ook zo bijzonder en zo interessant. Wat ook maakt dat jullie weer dagelijks intunen in de hoop dat wensen in vervulling gaan. Dat gezegd hebbende:
@EgonDekker @ronaldvr Maandag nadert een warmtefront het noordwesten van de Alpen. Dan tijdelijk een hoge sneeuwgrens in Frankrijk en Zwitserland. In Oostenrijk dan nog droog en zonnig. In de nacht naar dinsdag volgt het koufront en dan sneeuw tot diep in de dalen (volgens de laatste berekeningen).

Op de wisseldag met name sneeuwproblemen op de wegen in Frankrijk en Zwitserland. Later op de dag ook in het noordwesten van Italie.
@jankeizer5, maandag wordt warmer, maar dan is het grotendeels droog bij je. Mogelijk op het einde van de dag wat regen in het dal die in de nacht overgaat in sneeuw. Allemaal onder voorbehoud. Wat er daarna gebeurt is nog te ver weg om iets met zekerheid over te zeggen.
@Jordi, de sneeuw arriveert zaterdag al vroeg. Houd rekening met gedoe op de wegen.
@Eijsski, meeste sneeuw in het weekend. De dagen na het weekend zie ik geen significante sneeuw, maar vooral zon. Dat ze wat sneeuw opgeven heeft te maken met de grofheid van de grids waarmee weermodellen hun output genereren. Wat er vanaf midden volgende week gebeurt is nog afwachten.
@RBlok1974 Lekker. Waar ga je naartoe in de Monte Rosa? De sneeuwdiensten doen in alle valleien in de regel goed werk. Goede winterbanden (en 4x4 of kettingen) zijn aan te raden of beter… verplicht! Maar dan komt het ook wel goed. De grote dump wordt zaterdag einde dag tot en met zondagochtend verwacht. Houd daar rekening mee. En ja poederboard mee (+ natuurlijk pieper, schep en sonde) en vergeet je kennis niet bij te spijkeren (http://www.wepowderacademy.com/nl/)!
@frankvandenberk, zoals @Jeffrey zegt ligt de Allgau in de Noordalpen. Schrijf ik Voralberg, denk dan Allgau.
@Marieke @Erwin10 graag gedaan! Morgen mijn laatste update.

May the powder be with you!

Bedankt voor je bericht, Morris. Ook fijn dat je dagelijks het Sauerland meeneemt.

Wij gaan naar Wagrain, dat is sowieso Noordalpen (toch?) maar weet iemand ook hoe de regio genoemd wordt? Volgens mij wordt de meeste sneeuw in Frankrijk en het westen van Oostenrijk voorspeld, als ik het goed lees?

Prettige manier van lezen hebben deze berichten! Ohja, @Morris, het is toch echt Vora-R-lberg ;)

@ Morris, bedankt voor je snelle reactie, ik ga naar gressoney la trinite. Zaterdag maar vroeg vertrekken denk ik zo. Ben erg benieuwd ik hoor nooit iemand over het gebied maar met name op deze site positieve reacties

@Andereja Ja, denk dat je als regio Salzburg bedoelt? En ja, tot Vorarlberg valt de meeste sneeuw.

Gang is alles

@Userd, dank! Helemaal gelijk. Ik heb een paar van die typo’s waar ik maar niet los van kom. @RBlok1974, Gressoney is een goede keuze. Lekker centraal, de bossen van Punta Jolanda, goed eten en vergeet niet een dagje richting Alagna te gaan en daar even een hapje te eten. Leuk dorpje. Je gaat daar zeker genieten.

May the powder be with you!

@RBlok1974 ben benieuwd naar je bevindingen, paar weken later zitten we voor het eerst in champoluc (nou ja, net erboven op de berg). Voorlopig lekker veel sneeuw zo te zien.

@Morris, bedankt voor de tip! @Tiny, ik zal deze zeker delen op deze site.

@Morris Nauders, Resia: wat gaat pakken? Toch meer zon dan sneeuw? Is inneralpine maar misschien toch meer invloeden van de zuidkant?

Piste riderrrrr

Hoi Morris, mag ik er vanuit gaan dat Les Saissies volgende week tientallen cm verse sneeuw krijgt?
Dank je wel

Waar moet ik de regio Lungau, Salzburgerland toe rekenen? Welk deel van de alpen valt dit voor de weersvoorspellingen onder?

Hoi @morris, wij vertrekken vrijdagavond naar Serfaus. Kom daar al 20 jaar maar wordt altijd weer verrast door anders uitpakkend weer. Volgens de locals moeten we kijken naar de verwachting voor Engadin. Hoe zit het nu? En krijgt Serfaus deze week ook de volle laag? Greetongs, Gerald.

Verse sneeuw, top! Met voldoende zicht heerlijk skiën dus. Veel plezier iedereen

@Morris bedankt voor een top bericht, blij dat het morgen droog blijft richting mijn verblijf in Saalbach Hinterglemm. Dat scheelt een hoop drukte en files.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie