Sneeuw in aantocht! Chaos op de wegen?

Morris op 20 februari 2015· 26 reacties

Zaterdag gaat een lastige auto-dag worden...
Zaterdag gaat een lastige auto-dag worden...

Ik houd het vandaag wat korter. Het aftellen naar de tweede krokusweek is begonnen en dus heeft de meerderheid van jullie waarschijnlijk wel iets anders het hoofd dan een wollig weerbericht. Laatste spullen inpakken, nog een dagje naar je kantoor, je klanten of naar school of wie weet nu al in de auto, vliegtuig of trein richting de Alpen. Mocht je vandaag al vertrekken, dan wens ik je een goede reis. De afgelopen nacht viel er wat regen, maar deze vrijdag is een prima dag om te reizen. Voor diegenen die op zaterdag vertrekken wordt dat lokaal een ander verhaal.

Het weer op weg naar en in de Alpen
Ga je richting Oostenrijk dan hoef je je niet echt zorgen te maken. Weliswaar wat regen onderweg in Duitsland, maar pas boven de 500 meter levert dit sneeuw op. En aangezien de eerste sneeuw pas tegen het begin van de zaterdagavond in Vorarlberg wordt verwacht voorzie ik geen echte problemen, zeker omdat de rest van Oostenrijk in de nacht naar zondag slechts wat vlokjes tot enkele centimeters te verwerken krijgt. In het oosten van Zwitserland volgt de sneeuw pas tegen de avond en ook hier verwacht ik geen echte problemen. Anders is dat als je richting Frankrijk gaat. En deels geldt dat ook voor het westen en zuiden van Zwitserland. In de vroege zaterdagochtend begint het lokaal intens te sneeuwen, waardoor de opstoppingen die toch al verwacht worden naar de grote skiresorts wat langer kunnen gaan duren. Zeker als een overmoedig iemand te lang door blijft rijden op zomerbandjes en de boel op slot zet. Zelfs op de Autoroute Blanche richting Chamonix, de N90 vanaf Albertville de Savoie en de A43 richting de Maurienne kan het tot (intense) sneeuwval komen. Net als op de wegen richting het zuiden zoals de col du Galibier (D1091) en de Route Napoleon (N85) waar het flink kan gaan sneeuwen. Het kan geen kwaad voordat je de Alpen in rijdt even een actuele check te doen van de situatie aldaar op de wegen. Mocht het vuurvast staan dan is het te overwegen even een paar uur rust te nemen en in een idyllisch dorpje of op een luguber centre commercial wat euro’s stuk te slaan. Allemaal beter dan uren te doen over enkele kilometers.

Nuttige links en websites voor onderweg
Voor de actuele verkeerssituatie in Frankrijk kijk je hier en ga je richting de Franse Zuidalpen kijk dan hier, voor Zwitserland hier en voor Duitsland hier. En mocht je toch vast komen te staan, dan heeft ergeren weinig zin. Niet voor niets luidt het gezegde: ‘met een beetje tolerantie is het altijd vakantie.’ ;)

null

Hoe gaat de week worden?
Het verhaal kent de regelmatige lezer inmiddels waarschijnlijk wel. Vrijdag de laatste echt mooie dag voor de gehele Alpen. Storm Steffen, die nu nog ver weg op de Atlantische Oceaan ligt, maakt in de nacht naar zaterdag de oversteek te maken naar de Middellandse zee waarna het intens begint te sneeuwen in de gehele Franse Alpen, het Zwitserse Ticino en ook in de Italiaanse Piemonte, Lombardia, Trentino en Aosta. Later breidt de sneeuwval zicht uit naar het noorden van Zwitserland en komt dan zelfs tot diep in Vorarlberg. In de rest van Oostenrijk arriveert het front pas in de nacht naar zondag en dan vooral op zondag wat centimeters sneeuw.

Jaloersmakend beeld uit See
Jaloersmakend beeld uit See

Net als in Morzine
Net als in Morzine

Maandag start overal zonnig, maar in de loop van de dag nadert er een warmtefront vanuit het noordwesten. In Frankrijk en de Franse Noordalpen dan al snel bewolkt en later regen en natte sneeuw in de dalen. In Italië is het dan zonnig, terwijl in Oostenrijk er al wat hogere bewolking binnenstroomt. In de nacht naar dinsdag koelt het dan snel af en sneeuwt het in de complete noordalpen (waaronder de Franse) tot diep in de dalen.

De woensdag zou het dan nog even doorsneeuwen, maar er is dan al ruimte voor de zon. Vanaf donderdag overal zon, hoewel er weer een lagedrukgebied op loer ligt. Goed, bij dit alles geldt… des te verder in de toekomst des te onzekerder. Maar met perspectieven op verse sneeuw en zon wordt dit een goede week met af en toe een warmtepiekje.

Nog even per land
Oostenrijk: Tot zaterdagochtend zonnig. Van zaterdag naar zondag sneeuw. Grootste hoeveelheden in Vorarlberg, Karinthië en Ost-Tirol. Vanaf maandagavond grote kans op veel sneeuw in geheel Oostenrijk (met uitzondering van Karinthië en Ost-Tirol).
Frankrijk: Tot vrijdag zonnig, in de nacht naar vrijdag sneeuw in de gehele Franse Alpen. Zondag opklaringen en vanaf maandag gaat het intens sneeuwen in de Franse Noordalpen.
Italie: Tot vrijdag zonnig, in de nacht naar zaterdag sneeuw in de Piemonte en Lombardia. Tot en met zondag veel sneeuw. Daarna rap opklarend, zonnig en een noordföhn.
Zwitserland: In de nacht naar zaterdag sneeuw in Ticino en rond Saas Fee en Zermatt. Vanaf zaterdag ook sneeuw in het westen en noorden. Vanaf maandag gaat het intens sneeuwen in het westen en noorden waarbij de sneeuwgrens aanvankelijk erg hoog ligt.

Dit is mijn laatste weerbericht deze week. Zondag is Roel weer terug uit de Alpen en zal jullie dan weer dagelijks bijpraten. Later deze winter zal ik nog een paar keer invallen als Roel weer richting de Alpen gaat, maar tot die tijd ben ik dagelijks op wePowder te vinden van waar af ik mijn poederalerts lanceer. Ik vond het leuk om tijdelijk in te vallen en hoop dat jullie er ook van genoten hebben. Ga je komende week weg dan wens ik je heel veel plezier, verse sneeuw en ook nog eens wat zon toe.

Tot een volgende keer of tot op wePowder!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

Thx @morris, geweldigenoten ;) Enneh, succes voor degenen die gaan reizen dit weekend, koppie erbij houden!

@Morris, bedankt voor de links van de verkeerssituatie, en dank voor je heldere weerberichten !

@Morris: Bedankt! Leuk om naast je berichten op Wepowder ook hier je weerbericht te lezen.
Super dat Espace Diamand ( Alpen Noord/Alpen Noord West) weer wat sneeuw krijgt. Heb je een idee van de hoeveelheden?

@morris, thanks voorje heads up. Wij vertrekken zo naar chatel. Vannacht overnachten vlak voor bern. En dan morgen het laatste stukje.

Ik hoop voor iedereen dat de sneeuw erg meevalt!

Iedereen een fijne vakantie.

Dank Morris. Wij gaan dit weekend naar Königsleiten maar we hebben geboekt van zondag tot zondag. Ik ben benieuwd wat dat gaat betekenen qua reisweer nu er zondag sneeuw voorspeld wordt.

@Morris dus als ik het goed begrijp sneeuwt het snachts en hebben we overdag zon ? #droomscenario

@Morris, bedankt voor je weerberichten. Wij verwachten zaterdagmiddag in alpe d’ huez aan te komen. Denk je dat het tot Grenoble op de snelweg niet zal sneeuwen? Daarna ga ik er al wel vanuit dat het zal sneeuwen.

@Morris…

We hebben genoten van je weerberichten…een waardige “vervanger” van Roel…

Groeten,
Michel

Bedankt voor je duidelijke berichten @Morris

@morris

Heb je een inschatting vanaf wanneer er sneeuw gaat vallen in de buurt van basel en/of bern.
Wij gaan namelijk een weekje Adelboden Lenk .

Bedankt voor de reports

Ik ga zondag naar de Dolomieten. Ben benieuwd wat ik tegen ga komen.
De pas bij Selva naar Canazei zal ik wel overslaan, ga wel er omheen.

pff lekker zo de bus in richting La Plagne. Hoop dat we beetje fatsoenlijk er kunnen komen. En @Morris krijgen we de zon nog te zien of moeten we echt alleen maar met sneeuw doen?

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Thanks @Morris! Morgen op weg naar Zweisimmen in Zwitserland dus hopen dat de weersverslechtering daar niet al te snel en heftig zal binnenkomen. De Zwitserse weerdienst waarschuwt in ieder geval nog niet voor problemen.

@Morris, bedankt voor de updates en leuke berichten. Ik ga natuurlijk Roel volgen de komende 2 weken want dan zijn wij aan de beurt. Aan de rest: veel plezier en rustig aan onderweg dan breekt het lijntje niet.

@Morris bedankt voor je info en de snelle antwoorden op de vragen. Veel plezier in de poeder.

Bedankt voor de update!

@morris Fijne die extra info over het weer onderweg. Tnx voor je weer updates van afgelopen week!

Bergen + Sneeuw = ❤

Voor de Franse alpengangers, zet eventueel je radio op 107.7 Autoroute informatie die regelmatig een update geeft van de situatie op de snelweg maar ook de voornaamste toegangswegen naar boven.

Dank, dank.
@poppiholla, veel!! ;) @Elanski, zondag is een prima reisdag. Er valt ten zuiden van Munchen wat sneeuw, maar de wegen zullen goed te rijden zijn. @HendrikBrands16 je gaat ook zeker overdag sneeuw zien. Maar die verse sneeuw is ook wel nodig. @ruben4 , tot Grenoble zeker geen sneeuw. Ik denk dat het pas later in de middag tot aan Bourg d’Oisans geen sneeuw. Later op de dag mogelijk tussen Grenoble en Bourg d’Oisans ook sneeuw op de weg. @Sietse, Basel geen sneeuw, dat ligt te laag. Laatste stuk wel sneeuw richting Adelboden. @Jasper1, hierbij links naar stratenberichten voor Trentino (http://www.viaggiareintrentino.it/) en Sud Tirol (http://www.suedtirolnews.it/nc/dienste/verkehr.html…). Ik denk dat het gaat meevallen. Zondag kun je waarschijnlijk gewoon over de pas omdat er daar niet zoveel sneeuw valt. @FrankW, je krijgt zeker ook zon te zien… Zondag al na de sneeuw van zaterdag en later in de week wisselen zon en sneeuw elkaar af. @joepert, laatste stuk moet je rekening houden met sneeuwval @Eijsski, dan is er een kans dat ik de laatste dagen voor je vertrek doe ;)

May the powder be with you!

@Morris Dank voor je reactie. Snow-forecast.com heeft het wel over een solide 40 cm voor Canazei.
En zondag ook nog een goede 10 cm.
Ben benieuwd wat het wordt, wat sneeuw konden ze daar wel gebruiken.

Ik hou het vandaag wat korter zegt @Morris ook nog

@Morris, bedankt voor je duidelijke berichten! Zeker ook per land en gebied! Echt super. Zit nu in hotel bij de bodensee, en morgen ochtend door naar ischgl. Dus morgen lekker knallen!!! Bedankt en iedereen Veel plezier en veilige reis!

@Morris, sneeuw komt er aan voor het Zillertal.

null

Beetje druk is het wel vanaf Lyon… Je zult er staan zeg :(

null

null

Iemand enig idee of er in serfau. Sneeuw aankomt gr

@johnnovdhaar Lees het weerbericht even :P

Gisteren in Warth Schröcken (Vorarlberg) bewolkt met af en toe een mooi zonnetje wat beter zicht gaf.
Pistes lagen er geweldig bij,off piste had je gisteren niks te zoeken. Overal buckels, mja wat wil je na 11 dagen zonder sneeuw.

Vannacht is het begonnen met sneeuwen en het sneeuwt nu nog steeds licht door

Greotjes

Gang is alles
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie