Update: Coronavirus en uw reisverzekering

Jordan-P op 06 maart 2020

Bron: www.coronavirus.nl
Heeft u al een reis geboekt of heeft u het voornemen om een reis te boeken? En heeft u een reisverzekering (eventueel aangevuld met een module annulering) bij ons afgesloten? Dan informeren wij u graag middels dit artikel met de laatste updates over de gevolgen van het coronavirus.

Als ik mijn reeds geboekte reis in verband met het coronavirus (dan wel een negatief reisadvies) annuleer, worden mijn kosten in dat geval door mijn reis- of annuleringsverzekering vergoed?
Het antwoord is ‘nee’, zowel de reisverzekering als de module annulering biedt hiervoor geen dekking. Neem in alle gevallen eerst contact op met uw reisorganisatie. Indien u zonder reisorganisatie een reis heeft geboekt neem in dat geval contact op met uw vervoersmaatschappij en uw accommodatie. Wellicht bieden zij een alternatief of kunnen zij u informeren over andere mogelijkheden.

Als ik mijn reeds geboekte reis annuleer, worden mijn kosten in dat geval door het ‘Calamiteitenfonds’ vergoed?
Ook hier is het antwoord ‘nee’, het Calamiteitenfonds biedt ook geen dekking voor het coronavirus. De definitie van een calamiteit in de garantieregeling is: “een door molest of een natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis.” Bij ziektes en epidemieën is daarvan geen sprake. Klik voor meer informatie >>.

Ik ben al op reis en wil mijn reis afbreken vanwege het coronavirus. Is dit verzekerd?
Ook hier is het antwoord ‘nee’. Zowel de reisverzekering als de module annulering bieden hiervoor geen dekking. Indien u al dan niet als gevolg van het coronavirus ernstig ziek bent, dan gelden uiteraard de reguliere voorwaarden van de reisverzekering.

**Mijn reisbestemming heeft geen negatief reisadvies (code groen of geel) als ik vertrek. Tijdens mijn vakantie krijgt mijn reisbestemming toch weer een negatief reisadvies vanwege de corona-situatie (code oranje of rood). Biedt mijn reisverzekering dekking? **
Is de schade gerelateerd aan corona? Dan is uw reisverzekering geldig tot het eerst mogelijke moment dat u redelijkerwijs naar huis kunt terugkeren. Blijft u langer op uw vakantiebestemming terwijl u redelijkerwijs wel naar huis kunt terugkeren? Dan schiet u in ernstige mate tekort in uw verplichting om schade te voorkomen. U bent dan niet meer verzekerd voor schade die gerelateerd is aan corona. U bent nog wel verzekerd voor schade die niet gerelateerd is aan corona als u de desbetreffende dekking heeft afgesloten, zoals medische kosten als gevolg van een beenbreuk of bagage die wordt gestolen. Uiteraard moet u wel de normale voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Hierbij geldt onder andere het volgende:

  • De kosten van een geneeskundige of tandheelkundige behandeling die u tijdens uw reis plotseling moet ondergaan zijn verzekerd als aanvulling op de vergoeding van uw zorgverzekering. Let op: uw zorgverzekering moet ook dekking bieden in het land waar u op reist bent. Er wordt uitsluitend een aanvullende vergoeding vanuit uw reisverzekering gedaan.
  • Noodzakelijke extra reis- en verblijfskosten van u en, als dat noodzakelijk is, van 1 meereizende persoon, als gevolg van ernstige ziekte zijn verzekerd.

De besmettingen in Oostenrijk, 6-3-2020, 12.30u (bron: APA)

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen van het coronavirus in de Alpen?

Op onze site houden wij een liveblog bij over de status van het coronavirus. Bekijk het blog op wintersport.nl >>.

De komende periode staan er veel nationale en internationale wedstrijden op de planning. Benieuwd hoe we hier in combinatie met het coronavirus mee omgaan? Lees het hier >>.

Jordan-P
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.