Skiën in slecht weer en sneeuwval, de tips!

Rogier op 22 februari 2015· 27 reacties

Sneeuw en mist: deze week kom je er niet altijd onderuit
Sneeuw en mist: deze week kom je er niet altijd onderuit

Komende week zal een soms sneeuwrijke week zijn. Dat is lekker want verse sneeuw is heerlijk. Maar dat is minder lekker omdat het tijdens de sneeuw soms lastig skiën is. Al hoor ik sommige mensen vloeken op de pistes als het sneeuwt dan blijkt dat niet iedereen gek is op verse sneeuw. Maar sommige mensen maken het zichzelf onnodig moeilijk. Hier de tips om zo goed mogelijk te skiën, ook tijdens sneeuwval.

Zicht: Boomgrens
Blijf zo mogelijk onder de boomgrens als het zicht slecht is. De bomen zorgen ervoor dat je meer diepte zit. Ook lijkt de mist soms boven het bos te blijven hangen. Daarom zijn gebieden die gedeeltelijk onder de boomgrens liggen ideaal. Zo weet je zeker dat je altijd zicht hebt. In gebieden boven de boomgrens met je het doen met de paaltjes naast de piste. Toch een stuk lastiger.

Zicht: Achter elkaar skiën
Als je iemand hebt die voor je skiet krijg je enorm veel info over de helling. Een steil stukje: je ziet het meteen. Als je gewoon braaf de bochten van je voorganger volgt gaat alles goed. Dit helpt enorm. Stuur dus de beste skiër voorop en vraag hem om op een haalbaar niveau van de rest van de groep te skiën. Zo is skiën in de mist een stuk makkelijker, en precies in iemands spoor skiën is ook nog eens een leuk spelletje/training.

Zorg voor een goede skibril
Zorg voor een goede skibril

Zicht: Goede skibril
Gebruik een goede skibril. Bij skibrillen is het simpel, je krijgt op en bepaalde manier waar je voor betaalt. Of beter gezegd wonderen zijn niet mogelijk. Dus een bril van enkele tientjes heeft gewoon geen goed glas. De topmerken maken allemaal goede brillen die niet snel beslaan en geweldig zicht bieden ook in mistige condities. Dus ga opstap met een goede skibril. Vergeet in de mist en sneeuwval sowieso een gewone zonnebril!

Tsja soms is het zicht wel heel slecht...
Tsja soms is het zicht wel heel slecht...

Zicht / Verse sneeuw: Korte gecontroleerde bochten
Oké, dus jij moet voorop. Of je skiet alleen. Wat kun je dan het beste doen? Korte bochten met veel concentratie en voordruk (dus zeker niet achterop je ski’s gaan hangen). Druk die ski’s de sneeuw in, elk moment. Zo zul je niet voor rare verrassingen komen te staan. Als je de ski’s zelf laat glijden dan heb je een grote kans dat je bij de eerste de beste hobbel weg wordt gelanceerd. Op deze manier met veel voordruk heb je ook zonder zicht en met hobbels op de piste goede controle op je ski’s

Verse sneeuw: Durf!
Al die hobbels, al die verse sneeuw op de pistes. Dat maakt het skiën niet makkelijker. Wat ik het meeste fout zie gaan is dat mensen opeens niet meer durven. Ze gaan achterop hangen en laten de hobbels sneeuw hun weg bepalen. Doe dat niet! Ski assertief. Durf! knal door die hopen sneeuw heen. Doe alsof ze er niet zijn.

Durf en blijf onder de boomgrens
Durf en blijf onder de boomgrens

Verse sneeuw: Gebruik die buckels!
Die zachte buckels moeilijk? Nee joh! Ze helpen je juist. Stuur net aan de rand over de buckel druk de punten van je ski’s (weer die voordruk!) in de richting van de ‘geul’ en de bocht gaat automatisch. Dus buckels maken je het skiën eigenlijk eenvoudige als je het eenmaal begrijpt. Zeker die zachte verse sneeuw buckels. Het enige nadeel is dat technische foutjes hard worden afgestraft. Heb je veel problemen met buckels? Neem dan een keertje extra les!

Verse sneeuw / Slecht zicht: Zoek makkelijke pistes
Als je verse sneeuw en slecht zicht moeilijk vindt, maak het jezelf dan niet nog moeilijker. Kies eenvoudige pistes uit die je normaal ook zonder problemen kunt. In de mist is het niet opeens het moment op die ene zwarte piste te gaan proberen. En als het in verse sneeuw en slecht zicht opeens beter gaat, dan zul je merken dat je de hellingen af vliegt als het zicht opeens weer goed is.

Wie van jullie vind verse sneeuw of slecht op de pistes moeilijk? Hebben jullie tips of ervaringen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Verse sneeuw is geweldig. Slecht zicht is wat minder. Twee weken geleden had ik in Risoul één dag met zware sneeuwval en weinig zicht. Ik was er met m’n studentenvereniging en quasi iedereen bleef binnen. Jammer, want ik heb een geweldige dag gehad. Wat trager skiën, extra aandacht vestigen op je techniek, en je vermogen om onverwachte bobbels op te vangen. Het is een uitdaging, en uitdagingen zijn leuk. En geef toe: een hele week geprepareerde pistes skiën gaat wat vervelen.

Ik ski regelmatig alleen verse sneeuw en buckels maken me niet zoveel uit,gewoon doen soms met vallen maar altijd weer opstaan en door. Mist vind ik wat gevaarlijker vooral als ik alleen ben,je kunt makkelijk van de piste afgaan zonder dat iemand dat ziet. Ik wacht dan meestal op een groepje waar ik dan even in de buurt blijf tot het zicht weer beter is.
Ook zet ik altijd het lokale bergrettungs nummer in mijn mobiel en het algemene bergrettungsnummer 140

@ruudsan dat laatste is een geweldige tip! 112 werkt ook in heel Europa (is wel minder direct maar beter dat dan niets)

Click. Click. Peace

Skien in de mist vind ik normaal geen probleem. Ik zoek dan juist de rode pistes op, waarvan ik weet dat ze een bepaalde continue helling hebben, niet te moeilijk en niet te makkelijk. Dan weet je in ieder geval dat je steeds dezelfde bochtjes kunt maken. Lastiger tijdens de mist vind ik de blauwe pistes die af en toe van die flauwe stukken hebben. Dan heb je helemaal geen idee of je naar beneden gaat of omhoog. Hele rare gewaarwording :).

Helemaal lastig wordt het als je weet dat je aan het eind van de afdaling vaart moet houden, omdat het laatste stuk weer omhoog loopt. Je durft je dan toch niet helemaal te laten gaan…

Vandaag vanaf 3 uur een white-out, kloten. Het sneeuwde niet hard dus geen verse sneeuw op pistes maar vooral buckels waar je moeilijk doorheen komt. Zich was ook erg beperkt, delen van het gebied kon je volgende pistebordje niet eens zien.

Stel ik voor om naar het enigste bomengebied in Warth / Schröcken te gaan (Skischaukel falken). ‘‘nee is kut en gevaarlijk’’

Even later skiën we door een klein deel met bomen ‘‘hey je ziet veel meer met die bomen erbij!’’

Gang is alles

Hoe werkt het bij snowboarders? @rogier of misschien weet @rene daar meer vanaf?

Oranje bril op en gaan! Nou ja, niet hard, maar wel in beweging blijven ;)

Wel eens meegemaakt dat in zell am ziller geen hand voor ogen te zien was, dikke storm, maar in krimml een uurtje later volledig zicht was met zelfs het zonnetje erbij.
Moraal: Aan elke kant van de berg is het weer ander weer.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Sneeuwval maakt me niet uit. Dichte mist vind ik minder prettig en zoek dan juist de stijlere pistes op net zoals @gizmooo. Wel is het dan handig om een piste te nemen waar je vaker geweest bent.
@snowboard4life wat wil je precies weten??

Übung macht den meister!!!

Is inderdaad handig om in dichte mist ergens heen te gaan wat je al kent. Al 2 keer meegemaakt dat we de weg waren kwijtgeraakt op plekken waar we nog nooit waren geweest en het potdicht was qua mist. Harde sneeuwval maakt mij niet zoveel uit al zie je minder goed. Goed aankleden, oranje bril dan kom je er wel.

@snowboard4life Bijna al deze tips kun je direct vertalen naar het snowboarden. Durf te gaan en zorg ervoor dat je kracht op je board houdt. Dus zeker niet teveel achterop gaat hangen, dan schiet het board onder je uit bij de eerste de beste buckel. En ook hier liever korte snelle bochten waar je elke seconde onder controle hebt dan lange halen, waar de staalkant fout (zeker bij boarden) op de loer ligt!

Click. Click. Peace

@snowboard4life goed door de knieen gaan scheelt enorm bij slecht zicht/slechte pistes. En dan beide knieen, niet alleen de achterste. Zo vang je oneffenheden wat makkelijker op. Snelheid verlagen en kortere bochtjes draaien waarbij je steeds de druk op je board houdt. zo maak je niet al teveel snelheid en kom je overal goed vanaf.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

@gizmooo Inderdaad, ik heb het zelfs als er veel stukken vlak of zelfs omhoog gaan dat ik er half misselijk van word. Hetzelfde had ik zelfs in een stoeltjeslift waar ik het stoeltje voor me niet eens meer zag, eveneens geen piste onder me. Ik begon rond te kijken om te zien wat ik allemaal niet kon zien, maar op gegeven moment toch maar voor me blijven kijken om misselijkheid te voorkomen.

Verder heb ik wel altijd het idee na een dag in de mist te hebben geboard dat mijn techniek is verbeterd. Je moet toch meer door de knieen om onverwachte oneffenheden op te vangen. En je gaat steeds geforceerd bochten maken (waar je hem normaal misschien laat lopen tot op/om/naast een buckel), waardoor ik hem soms door een buckel heen push die ik niet aan zag komen. Kortom je wordt uit je comfortzone gehaald en doet meer ervaring op.

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

2 weken terug voor het eerst in dichte mist met sneeuw geskied. Ik vond het super fijn skiën. Alleen bevroor alles, dus ook mijn skibril. Goed droog maken en weer opnieuw de piste op, alleen binnen 5 minuten weer bevroren. Wat doen jullie hier aan?

@Daantjuh88 Wat bevroor er precis aan je skibril? Sneeuw aan de buitenkant of besloeg je bril en bevroor dat?

Click. Click. Peace

De buitenkant, op een gegeven moment bleef je krabben om wat zicht te hebben. Wij waren gelukkig niet de enige, want ik hoorde om mij heen meer mensen klagen dat de skibril bevroor.

Buitenkant bevriezen kan door de sneeuw of ijzel wat in de lucht hangt. Blijven krabben is denk ik de enige oplossing. Heb het vaker meegemaakt.
Verder is verse sneeuwval geweldig! Des te harder des te mooier! Op een snowboard dan de afdaling maken is makkelijker dan op de skies lijkt mij. Kwestie van goed door de knieën en bochten blijven draaien. Op die manier kun je elke oneffenheid opvangen en houd je controle over je snelheid.
Meest lastig is wanneer je in de wolken zit, dan totaal geen diepte zicht meer.
Ik gebruik zelf een goggle met gele glazen, dan blijft het zicht nog prima voor zover het wolkendek niet helemaal dicht is getrokken :)

Dankjewel allemaal! @rogier @RFKANGOO @jeroen6
Ik heb het meeste moeite met heel erg dichte mist, zodat je bijna niks ziet. Heb ik twee jaar geleden gehad de hele week… Zat toen nog op les en de leraar zette ondanks de dikke mist er toch flink de vaart in, was daar niet zo blij mee. Paar keer bijna een groepje mensen geraakt die op het midden van de piste stonden en ineens tevoorschijn kwamen. Maar wat ik nog erger vind is een soort raar fenoneem dat het zo bewolkt is dat ik de lucht niet goed van de sneeuw kan onderscheiden en niet goed kan zien of er hobbels zijn. Dit doet erg veel pijn aan mijn knien (als er plotseling een hobbel is) en ben zo al een paar keer hard gevallen. Ligt dit aan mijn bril of is dit normaal?

Het fenomeen van de aangevroren skibril hadden wij inderdaad twee weken geleden ook in het Wilder Kaiser Brixental - een gekke gewaarwording want elke 300 meter was het zicht compleet weg omdat neerslag was vastgevroren op de bril. Ook de jas en broek werden niet ontzien, we kwamen werkelijk met een laag ijs op de kleding de berg af! Iedereen in het gebied had er last van, je zag ze allemaal om de paar honderd meter stoppen om de bril weer open te krabben, wel een grappig gezicht!

Afgelopen keer in Kirchberg 2 dagen ‘slecht’ weer gehad met veel sneeuw, wind en wolken.
Heel erg vind ik t meestal niet, iets relaxter skien en wat meer hutjes aan doen op een dag :)

Wat ik wel vervelend is is enorm slecht zicht, we hadden een moment dat er een dikke wolk langs dreef waar gewoon de pistepaaltjes naast je op het pad verdwenen. Dat was dus gewoon stil staan en wachten tot het voorbij dreef en we het pad en de piste weer zagen.

null

Dit was op een mooie zonnige dag eind januari toen er ineens bewolking door het dal omhoog kwam…

@martijnt dat is het ‘ergste’ wat je qua mist kan hebben, lichte mist en zon… Dan zie je echt niets meer.

Click. Click. Peace

@Rogier Nope, gelukkig trok deze wolk vrij snel weer weg waardoor het zicht weer prima werd. Maar dit is funest, hier helpt geen enkele bril tegen!

Maar een goede bril helpt hier wel goed tegen… ;-)

Click. Click. Peace

Hahaha, dit eerste stukje heb je nog prima zicht, maar iets lager zat je er middenin en zag je werkelijk helemaal niks meer

Een tip die ik nog wil meegeven: stop op tijd! Je moet vaak nét wat harder werken en met verzuurde benen heb je normaal gesproken minder controle. Las even een pauze in als je merkt dat dat zo is, kan een hoop ellende schelen.

Of gewoon ‘boven’ de mist gaan skiën

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

goeie tips het vooral vervelend als je sneeuwblind word wat niet zo raar is als je boven de boom grens bent en het is mistig.

ik heb paar weken geleden de ruroc helm en bril gekocht iemand enige ervaring hoe die is als het mistig is?

This is the way
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie