Zo is de situatie in het door Corona afgesloten skidorp Alagna

Rogier op 09 maart 2020· 4 reacties

Het dorpje Alagna

Forumgebruiker @Nr49 heeft samen met zijn partner en kinderen een bergboerderijtje in het Italiaanse skidorp Alagna. Momenteel wonen ze daar ongeveer de helft van het jaar en de andere helft in Nederland, en gaat hun oudste dochter daar naar de kleuterschool. Omdat dit Italiaanse skigebied gesloten is vanwege het Coronavirus vroegen we hem naar de situatie.

Hoe zijn de afgelopen weken verlopen in Alagna? Is er angst, onrust?

Meer informatie? Lees in dit artikel alles over de ontwikkelingen van het Coronavirus in de Alpen met het laatste nieuws.

“In de afgelopen weken was er niet echt sprake van onrust of bezorgdheid in Alagna. Het coronavirus was wel een gespreksonderwerp, maar de wolfenroedel die zich deze winter bij het dorp heeft gevestigd was meer trending. Het Coronavirus maakte het voor dorpsondernemers vooral lastig om te weten op hoeveel toeristen ze zich moesten voorbereiden. Juist vlak voor de carnavalsweek (na nieuwjaar de topweek van het seizoen) dook het Coronavirus op in Italië. Normaal gaan dan veel “Milanezen” naar hun tweede huis in de bergen. Deze groep hoeft niet van te voren te boeken waardoor je heel moeilijk kan inschatten hoeveel mensen er echt komen. Normaal geven de weersvoorspellingen een goede indicatie, maar met een exceptionele situatie als het Coronavirus was het totaal niet voorspelbaar hoe druk het zou worden. Dit was ook duidelijk merkbaar in het dorp: het was veel rustiger dan normaal rond Carnaval.
Juist gisteren bleek die onvoorspelbaarheid weer, de rij voor de dal-lift in het dorp was langer, dikker en trager dan ooit… Veel dorpsbewoners hebben met afschuw gesproken over hoe gemakzuchtig iedereen toch gewoon lekker dicht opeengepakt twee uur naar de lift bleef schuifelen.”

Heeft men zich erop voorbereid? Zo ja, hoe?

“Ik weet eigenlijk niet in hoeverre er echt voorbereidingen zijn geweest in Alagna. Ik heb er in ieder geval niets van gemerkt. Het dorp ligt ook echt aan het einde van een vallei, het ziekenhuis en hoofdkwartier van de gezondheidsdienst ligt zo’n 50 kilometer het dal uit. Wel schrijft de burgemeester sinds een week of twee regelmatig berichten over de toestand in het dorp en de verschillende decreten die werden uitgevaardigd. Ook via de kleuterschool van onze dochter kwamen regelmatig officiële mededelingen langs. De school in het dorp was dan ook al gesloten sinds carnaval, niet omdat er in Alagna iets aan de hand was maar omdat het schoolsysteem op regionale schaal (Piemonte) wordt aangestuurd.”

Wat betekent dit economisch voor het skigebied?

“Maart is voor Alagna een belangrijke maand, zon en ski is voor veel Italianen het ultieme paradijs. Maar ook de carnavalsvakantie is niet echt druk geweest. Het seizoen is in feite met anderhalve maand ingekort, want Monte Rosa heeft het skiseizoen nu al afgesloten. Het eerste deel van het seizoen is economisch best oke geweest, er lag veel sneeuw bij de seizoensopening en daarna is het steeds zonnig geweest. Het Coronavirus is een flinke aderlating voor de economie van een dorp als Alagna, zo zijn in ieder geval de twee grootste hotels van het dorp nu al dicht tot het zomerseizoen begint in juni.”

Wat mag er nu precies wel en niet in het dorp?

“In grote lijnen kan je zeggen dat wat niet echt nodig is, niet mag. Hoe de grens precies ligt, dat weet eigenlijk niemand. Er mag gewerkt worden en horeca mag overdag open, ’s avonds niet. In een vereenvoudigde versie van het decreet staat dat je wel mag werken, maar in de officiele tekst staat “alleen voor zover noodzakelijk”. In Alagna zal het vast betekenen dat echt werk gewoon gedaan kan worden, het is een kleine gemeenschap waar iedereen elkaar kent (en elkaars auto, uiteraard).”

Mogen toeristen wel weg?

“Het decreet staat toe dat mensen terugkeren naar hun eigen woning, daarvoor geldt het verbod dus niet. De vliegvelden Malpensa en Linate zijn ook nog open. Hoe de praktijk gaat daar heb ik niet het beste zicht op.”

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.
dan589 maart 2020 · 09:43

Fijn artikel @Rogier

Over de ervaringen van ECHTE ervaringsdeskundigen.

Born to run. B.S.
evr669 maart 2020 · 11:37

Tnx @nr49, beter dan dat gewauwel van toetsenbord deskundigen op 1000 km afstand ;)

Edwin van Riel
SkimeisterJan9 maart 2020 · 12:04

Ik was er met krokus. Was anders behoorlijk druk in Monte Rosa. Vooral de grote bak helemaal naar boven in Alagna was 40 minuten aanschuiven. Maar ook in de rest van Aosta regio best wel druk. In Cervinia vaak lang moeten aanschuiven. Ook Pila best wel druk.

SkimeisterJan9 maart 2020 · 12:05

Oh… en nu al 2de week thuis van de werkgever.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.