Wisselvallig weekje met eerst sneeuw, later zon

Roel op 22 februari 2015· 11 reacties

Volop sneeuw gevallen in [Madonna di Campiglio](/dorpen/madonna_di_campiglio) (I)
Volop sneeuw gevallen in Madonna di Campiglio (I)

Zo mooi als de afgelopen twee weken waren, zo wisselvallig zijn de komende 7 dagen. Op de eerste plaats bedank ik Morris voor de weerberichten tijdens mijn vakantie. Hij gaf de voorzet voor de verse sneeuwval, ik hoop dat ik hem mag inkoppen.

Er is in Frankrijk en Italië al de nodige sneeuw gevallen (lees de update van Rogier), en na een korte pauze valt er vanaf morgenavond opnieuw sneeuw in Frankrijk, Zwitserland en dan ook eindelijk Oostenrijk. Ik moet er wel bij vermelden dat de hoeveelheden helaas niet overal even groot zullen uitpakken. Waarom lees je hieronder.

Geen klassieke nordstau
De afgelopen 24 uur was dat sowieso niet het geval in Oostenrijk, waar ik gisteren met harde föhn het Kleinwalsertal verliet. Nadat deze ging liggen is er in Vorarlberg en Tirol wel weer een welkome 5 tot 15 centimeter gevallen maar niks van echte betekenis. Daarvoor moeten we op morgenavond wachten, als een oceaanstoring op de West- en Noordalpen klapt.

Lichte sneeuw vanochtend in Ellmau (O)
Lichte sneeuw vanochtend in Ellmau (O)

Zoals gezegd moeten we toch nog even bezien of het wel overal tot die zware sneeuwval komt. Het is geen klassieke nordstau, want er komt tegendruk door een depressie boven de Middellandse Zee. Een front dat diagonaal boven de Alpen komt te liggen moet het gaan doen en dat is een beetje Russische roulette. Je ziet het ook aan de wat aparte sneeuwverwachting voor de komende vier dagen die het in mijn ogen vrij optimistisch voorschotelt, met de grootste hoeveelheden rond de Oostenrijkse Alpenhoofdkam.

null

Ik denk inderdaad wel dat door dit front Oostenrijk het langst in de bewolking blijft zitten, en het daar met een oostenwind het langst doorsneeuwt. We gaan het zien.

Meer zon
In Frankrijk, Italië en het westen van Zwitserland klaart het vanaf woensdag al steeds verder op, en dat mooie weer breidt zich daarna uit over de rest van de Alpen. Ik reken erop dat donderdag en vrijdag nog hele mooie dagen kunnen worden! Met de verse sneeuw die van tevoren valt moet dat helemaal goedkomen.

Vers laagje sneeuw in Val Thorens (F)
Vers laagje sneeuw in Val Thorens (F)

Nog even oppassen voor de sneeuwgrens morgen. Als de eerste neerslag zijn intrede doet kan het tot op 1200 meter tijdelijk regenen. Vanaf dinsdag is het overal weer koud genoeg.

Sauerland
Sneeuwen gaat het ook in het Sauerland, al moet je daar morgen eveneens tijdelijk met wat regen rekening houden. Net als in de Alpen is de echt zachte lucht daar voorlopig verdwenen en kan het sneeuwdek zich prima houden!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Roel, klopt het dat het vanaf volgend weekend allemaal nog onzeker is? Als ik de kaarten van gfs bekijk zie ik al een paar runs alleen maar hoge druk de hele week, het europese model echter niet. Of zie ik dit verkeerd

@Atomic- heb je goed gezien! Morgen hoop ik daar wat zinnigs over te kunnen zeggen. Nu is alles na vrijdag nog open.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dat wordt dan duimen voor die Amerikanen, zou een droomweek kunnen worden in kitzbuhel na die verse sneeuw wat daar gaat komen!

Hoi Roel, hoe was jouw week in het Kleinwalsertal? Ik denk dat ik het antwoord wel weet; zon, zon, zon… ;-)
Maar, hoe was de sneeuw? En in welk gebied ben je geweest? Zelf ga ik binnenkort naar Riezlern. Ben benieuwd naar je ervaringen! :-)

@Marleen, check ff mijn filmpje https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/5158/live-vanuit-k…. Zuidhellingen waren mwah mwah, de sneeuw werd hier vanaf de zijkant op de pistes geschoven omdat het anders erg karig werd. Maar 's ochtends is het overal prima. Vooral Ifen was super, maar Walmendigerhorn en Heuberg (stuk makkelijker) ook. Kanzelwand niet geweest.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel; Dankje! Leuk filmpje, en het is idd goed te zien dat verse sneeuw welkom is. Dat gaat dan goed komen deze week. Hopelijk daarna weer zon als wij dan die kant op gaan… :-)
Wij gaan juist wel naar de Kanzelwand, maar wellicht ook een dagje Ifen!
Ik blijf het volgen hier, bedankt alvast weer voor je duidelijke berichten iedere dag!

Hoi @Roel, hoe ziet het eruit voor Serfaus. Ober-inntal wijkt altijd zo af van de rest van Tirol. De Locals zeggen dat het weer van Engadin de verwachting voor Serfaus is. Maar wat wordt het nu?

Roel weet je misschien hoevhoeve er nog gaat vallen in ortisei de komende week. Want er stond dat er sws 10cm vandaag ging vallen maar er viel maar max 2cm.

Wat zijn de vooruitzichten voor de steinplatte?

@geraldvanderstelt klopt Serfaus is meer inneralpien is dus droger dan noord-tirol. Vandaar dat die locals refereren aan het (Unter)Engadin.

Maar net als in Ortisei (@Rick10) en Steinplatte (@dendek) is de sneeuwhoeveelheid voor deze week nogal onzeker. Als je kijkt naar onze sneeuwverwachtingskaart zie je wat ons model voor jouw gebied berekent, maar ik denk zelf dat het regionaal best weleens minder kan worden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

De voorspellingen en ook de hoeveelheden lopen inderdaad flink uiteen deze week, maar dat er zeer gewenste verse sneeuw komt is wel zeker. Vrijdag gaan wij op weg naar Sölden. Voor mij voor het eerst dat ik terug ga naar een gebied waar ik ooit eerder ben geweest :) Is al weer 18 jaar geleden. Ik ben benieuwd!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie