Na de droomdag een dagje sneeuw

Roel op 24 februari 2015· 21 reacties

Een vers laagje sneeuw vanochtend op de Gerlosplatte in Hochkrimml (O)
Een vers laagje sneeuw vanochtend op de Gerlosplatte in Hochkrimml (O)

Wat een dag gisteren he. Tenminste als je in de oostelijke Alpenhelft zat. In Oostenrijk en de Dolomieten was het prachtig, die dag hebben de vakantiegangers van nu alvast in de pocket. Vandaag is het bijna overal grijs met sneeuw voordat we nog een paar mooie dagen krijgen. Vrijdag arriveert het volgende sneeuwfront wat een nieuwe wisselvallige fase inluidt.

Actueel
Het sneeuwt nu op veel plaatsen nadat het eerst een tijdje regende in de dalen. Van Alexander Broekhuis kreeg ik op twitter zojuist door dat het in Mellau (Vorarlberg) op 700m zelfs de hele nacht heeft geregend. Het zwaartepunt ligt vandaag boven Oostenrijk en de sneeuwgrens daalt weer tot in de meeste dalen. Een dagje dus met weinig zicht maar met een laag sneeuw die welkom was.

Les Crosets, Les Portes du Soleil (CH/F)
Les Crosets, Les Portes du Soleil (CH/F)

Voor de bewolking uit was gisteren een fraaie föhnmuur te zien vanuit Zauchensee (foto: Sven-Erik Zandvoort)
Voor de bewolking uit was gisteren een fraaie föhnmuur te zien vanuit Zauchensee (foto: Sven-Erik Zandvoort)

Vanaf morgen langzaam meer zon
Vandaag is met 5-20cm sneeuw (in het oosten van Oostenrijk iets meer) meteen de meest grijze dag van de week. Vanaf morgen gaat het de weer de goede kant op al houdt Oostenrijk morgen nog last van restbewolking waaruit een paar vlokken vallen. Veel stelt het alleen niet meer voor. Zoals gisteren aangegeven kan de westelijke Alpenhelft (Frankrijk, Zwitserland en ook Italië) morgen al op zon rekenen, en zo wordt de koek eerlijk verdeeld. Gisteren scheen de zon daar nauwelijks.

Donderdag is het zelfs overal zonnig. Mensen die nu in de Alpen zitten kunnen in vergelijking tot vorige week dus een paar dagen poederskiën in de zon, en 2 tot 3 dagen zon zit er voor de meesten wel in deze week. Dat is mij vorige week in ieder geval niet gelukt.

Vrijdag mogelijk nog mooi in Oostenrijk
Vrijdag wordt net zo’n dag als gisteren. Het betrekt waarschijnlijk al vroeg in de Franse Alpen met opkomende sneeuw, terwijl Oostenrijk en Italië er nog een mooie dag uit kunnen persen. De regen die gisteren viel verwacht ik dan echter niet. Het is namelijk een fractie kouder.

Wisselvalliger
Voor wat betreft de lange termijn hinkten de modellen gisteren nog op twee gedachten. Een doorstart van het zonnige hogedrukweer, of een aanzwellende westcirculatie met sterk wisselvallig weer waren de twee scenario’s. Laatstgenoemde lijkt het te gaan worden. Gisteravond ging het Europese model overstag en vanmorgen wijzen alle belangrijke modellen op een onbestendig weertype met afwisselend sneeuw, regen en zon.

Ook in Italië vandaag wat sneeuw (Pozza di Fassa)
Ook in Italië vandaag wat sneeuw (Pozza di Fassa)

Ik noem bewust ook regen, want onder invloed van kou- en warmtefronten die in sneltreinvaart over de Alpen jagen maakt het kwik een continue jojo-beweging. Hogerop in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk kan daardoor veel sneeuw vallen, met tussendoor ook hele mooie momenten. De zuidkant van de Alpen liggen daarentegen beschut achter de Alpenhoofdkam. In Italië, Osttirol en Karinthië blijft het daardoor gewoon aaneengesloten zonnig. Een fijne dag, morgen kijken we verder.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Momenteel valt er een flinke bak sneeuw in koningsleiten. Na gisteren een topdag met veel zon vandaag een verse laag. Een prima combinatie wat mij betreft!

mooie week voor de voorjaarsvakantie gangers met alle facetten die je graag met wintersport wilt zien. Nog 2,5 week en dan vertrekken wij richting MonteRosa bewust gekozen voor een wat hoger gebied aangezien regen dé nachtmerrie is van elke wintersporter. En ja maart roert zijn staart dus ik laat liever niets aan het toeval over ;-)
Have fun iedereen die nu in de alpen zit!

"respect the mountains"

Veel sneeuw in Wagrain!!

Wsv1975

Hey Roel, wij vertrekken vrijdagavond voor een weekje valmeinier. Ik had zo gehoopt dat de “zonvoorspelling” het zou halen maar dat lijkt het dus niet te worden! Is er nog hoop op verandering (lees: zonweek)?
Ik had zo nood aan wat vit D in dat witte goud!

Gisteren prachtig weer Tot 1 uur daarna beneden in dorp tegen niet leuk boven sneeuw nu vandaag heerlijk verse sneeuw
steibis is top

Hoi oRoel, het blijft lastig zie ik weer met de sneeuw voorspellingen…maar kun je ook iets zeggen over de Dolomieten, val di fassa? Nu sneeuwt het flink zie ik op de webcams en het lijkt af en aan een beetje te blijven sneeuwen tot zaterdag…wat kunnen we volgende week daar verwachten denk je?
Ook een beetje mooi weer?

Hier in Maria Alm gisteren prachtig weer, vandaag volop sneeuw!

Hoi Roel,

Dank voor de mooie uitgebreide weersvoorspellingen elke dag weer.
Ik ga zaterdag naar les Menuires voor een weekje.
Mijn vrouw zit mee te lezen en wil zo graag zon, via jou weerbericht zie ik dat het onzekerder wordt en wisselvalliger. Via weather pro zie ik alleen maandag een beetje sneeuw en de rest zon. Kan je er iets meer over vertellen?
Alvast bedankt
Een trouwe lezer

Klinkmaister,

Ik wacht net als je vrouw vol ongeduld op (please) een weekje zon in Frankrijk (valmeinier).

Ehrwald gisteren volop zon, Vanochtend sneeuw en weinig zicht, nu droog
dus van alles wat.

@Anneke241179 ik ben bang van niet. Vooral de Noordalpen gaan er last van hebben al verwacht ik zeker geen opsomming van grijze dagen.
@Wouter, na vandaag is het in Val di Fassa een heel eind gedaan met de sneeuw. En voor volgende week zoals ik al schreef, Italië ligt volgende week aan de gunstige kant met zon.
@Klinkmaister zie reactie bij Anneke. Wisselvallig wil niet zeggen dat we helemaal geen zon zien, het ziet er alleen niet standvastig uit.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Vandaag in flachau de hele dag sneeuw met in het dal regenachtigheid maar snel omhoog al overgaand in sneeuw dal niks erbij eerder slechter maar hogerop 15-20 cm!

Wilderkaiser Brixental, weinig sneeuwval maar wel behoorlijk mistig.

Gaschurn, Montafon. Ongeveer 15 cm.

null

Zillertal Arena sneeuw het aardig. Maar geen dikke vlokken. Genoeg om een beetje poeder te rijden gelukkig. Hopen dat het vannacht nog een beetje aanhoudt zodat het morgen ook fijn rijden is in de poeder. In het dal in Zell am Ziller wel beroerd. Alleen maar regen, maarja 580 meter he.

A winter without powder isn't a winter!

Dankjewel Roel, laat ons hopen dat die wolken gewoon de andere kant opgaan.

Opvallend veel ongelukken vandaag ook tussen 11-.11.30 13 mensen met botbreuken binnengekomen bij 1 dokter

Dag Roel,

Welke site ik ook bekijk maar voor vrijdag wordt er toch een hele dag sneeuw voorspeld voor Oostenrijk. We zitten zelf in het Kleinwalsertal, grens Vorarlberg en Tirol. Waar haal jij vandaan dat het vrijdag nog vooor een groot deel in Oostenrijk mooi weer is? Als ik Gfs bekijk wordt er ook al vanaf denacht van do op vr sneeuw voorspeld. Neerslag van ECMWF kan ik niet vinden, gebruik jij die soms?
Groet Richard

Vandaag een mooie dump gehad in de omgeving van val di fiemme.

Seriously snow addicted family!

@gast999 de storing komt in de laatste twee berekeningen inderdaad sneller door, ook bij ECMWF. Weg mooie vrijdag! Omdat de treksnelheid van de storingen steeds groter wordt kan het morgen weer net anders zijn.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hallo roel we willen vrijdagochtend vertrekken uit solden richting N. in Duitsland (worms) willen we hotel pakken omdat we met onze dochter van 1,5 reizen. Omdat er vrijdag sneeuw voorspeld is twijfelen we of we niet beter zaterdag kunnen vertrekken… Wat denk jij?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie