Coronavirus en wintersportorganisaties

Jordan-P op 26 maart 2020

Update 1 april

maatregelen verlengd

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en een onhoudbare druk op de zorg te voorkomen heeft het kabinet vanavond de bestaande maatregelen verlengd. Zo is onder andere bepaald dat alle sportaccommodaties, dus ook wintersportorganisaties, zeker tot en met 28 april gesloten zullen blijven. In ieder geval tot en met 28 april blijft het ook verboden om bijeenkomsten te organiseren. Het verbod op het houden van vergunningplichtige evenementen is gehandhaafd tot de eerder gekozen datum van 1 juni.

Lees verder op nocnsf.nl

Sport- en beweegadviezen in tijden van het coronavirus

Samen met het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond, de Vereniging voor Sportgeneeskunde, heeft NOC-NSF een document opgesteld met sport- en beweegadviezen in tijden van het coronavirus. Het doel van dit document is het geven van voorlichting over sporten en bewegen.

Lees het volledige advies op nocnsf.nl

Update 27 maart

Tegemoetkoming sportverenigingen vanwege Coronacrisis

*Ook wintersportorganisaties kunnen een eenmalige tegemoetkoming ontvangen

Eén van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de Coronacrisis is het Noodloket van het ministerie van Economische Zaken. Ondernemers kunnen via dit loket een eenmalige tegemoetkoming ontvangen als zij hun vaste lasten niet meer kunnen betalen door de maatregelen tegen het Coronavirus.

Vandaag is besloten dat ook sportverenigingen en -stichtingen via het Noodloket een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,- euro kunnen ontvangen.

Hieraan zijn voorwaarden verbonden die op dit moment nader worden uitgewerkt. Het volgende is al bekend:

 • De regeling is voor alle organisaties die hiervoor in aanmerking komen gelijk;
 • De aanvragende organisatie moet een KvK nummer hebben;
 • Om in aanmerking te komen moet sprake zijn van een fysieke inrichting buiten het eigen huis waar zij werkzaamheden verrichten;
 • Voor ZZP’ers wordt gewerkt aan een aparte regeling;
 • Op dit moment is het nog niet mogelijk een aanvraag te doen bij het Noodloket. De Rijksoverheid en de RVO werken de regeling op dit moment uit. De regeling ‘Noodloket’ zal worden uitgevoerd door de RVO. Zodra de regeling opengesteld wordt, zullen wij daarover communiceren via de website van rvo.nl en KvK;
 • De ontvanger mag zelf bepalen waar het geld aan wordt uitgegeven. Het te ontvangen bedrag is een eenmalige gift van het kabinet, met het oog op vaste lasten die betaald moeten blijven worden terwijl inkomsten teruglopen of stilvallen;
 • Er moet sprake zijn van doorlopende lasten, geen personele lasten;
 • Er is voor deze simpele vormgeving van de regeling gekozen omdat snelheid hierbij van het grootste belang is.

Bron: knvb.nl

Meer informatie op de website van de Rijksoverheid

NOC-NSF zet 4 a 5 miljoen opzij voor een Coronanoodfonds Sport

NOC-NSF zet 4 a 5 miljoen euro opzij als begin van een groter fonds om de financiële gevolgen van de noodzakelijke maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk op te vangen. De rijksoverheid en andere partners is gevraagd mee te doen in dit Coronanoodfonds Sport. NOC-NSF heeft er alle vertrouwen in dat dit snel zal lukken. Het Coronanoodfonds Sport vormt een aanvulling op de regelingen van de overheid.

Lees verder op nocnsf.nl

Update 26 maart 2020

Sport- en beweegadviezen in tijden van het coronavirus

Dat je door voldoende te bewegen gezond, fit en vrolijk kan blijven, dat wisten we al. Zo wordt de kans op hoge bloeddruk, hart-en vaatzieken, longklachten, depressie, suikerziekte en vele andere chronische ziekten door bewegen en sporten op langere termijn stukken kleiner. Echter, in deze tijden van het coronavirus, komt bewegen en sporten onder druk te staan.

Lees verder op nocnsf.nl

Update 16 maart 2020

NOC-NSF adviseert alle sport af te gelasten

Hierop volgend adviseert de Nederlandse Ski Vereniging met klem alle wintersportevenementen waaronder de competitie-, oefen en trainingswedstrijden af te gelasten. Ook adviseert de Nederlandse Ski Vereniging lessen en clinics te annuleren. Dit in ieder geval tot en met 6 april. Bron: nocnsf.nl

Sluiting van horeca

Wanneer een wintersportaccommodatie ook over horeca beschikt is het verplicht per direct de deuren te sluiten.
Bron: nos.nl

Alle trainingsfaciliteiten gesloten

Maurits Hendrik heeft afgekondigd dat alle trainingsfaciliteiten voor topsporters per direct sluiten.
Bron: nos.nl

Update 12 maart 2020

Gegeven de huidige ontwikkelingen met betrekking tot het Coronavirus is het onze plicht om een actieve bijdrage te leveren aan het advies van het RIVM & NOC-NSF om de gevolgen van deze virusuitbraak in te perken dan wel te vertragen. Graag helpen we jou als wintersportorganisatie verder hoe om te gaan met het Coronavirus. Wat kun je als wintersportorganisatie doen? Hoe kun je jouw stakeholders hierover informeren? En welke beslissing moet je nemen met betrekking tot het annuleren of laten doorgaan van een (sport)evenement?

Wat kun je als wintersportorganisatie doen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan?

Zolang openbare plaatsen waar veel mensen samen komen niet worden afgeraden of verboden, kun je leden en cursisten blijven ontvangen. Wel adviseren we je onderstaande maatregelen te nemen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en een zo veilig mogelijk bezoek te garanderen:

 • Schud geen handen.
 • Houdt voldoende afstand.
 • Desinfecteer ieder uur deurklinken en ander veelvuldig gebruikte contactpunten zoals; skistokken, de sleeplift, afstandsbedieningen, balk en hulpmiddelen bij een indoorrolbaan.
 • Vraag leden / cursisten en personeel thuis te blijven bij verkoudheidsklachten, verhoging of als ze in een gebied zijn geweest waar het coronavirus heerst.
 • Maak richting leden en cursisten een duidelijk annuleringsprotocol, waarbij dit misschien om versoepeling van de annuleringsvoorwaarden zal vragen.
 • Maak richting personeel een duidelijk protocol hoe om te gaan met een eventuele besmetting van het Coronavirus. Neem in deze situatie altijd contact op met de GGD en overleg met hen hoe er moet worden gehandeld.

Hoe kun je jouw leden en cursisten informeren over het Coronavirus?

Wij adviseren je het personeel, leden en cursisten zo snel mogelijk over de maatregelen die jouw organisatie neemt te informeren. Dit kan zijn middels een email, nieuwsbericht op de website en een post op de social kanalen van de organisatie. Maak hierbij onderscheid in de communicatie richting personeel en naar leden / cursisten.

Wil je mensen informeren over het coronavirus in de Alpen? Verwijs ze naar de liveblog op wintersport.nl.

Welke keuze te maken met betrekking tot het Coronavirus en het annuleren of laten doorgaan of van jouw (sport)evenement?

Nu het virus ook in steeds grotere mate in Nederland aanwezig is, adviseren wij om de website van NOC-NSF over de gevolgen van sportactiviteiten in Nederland te gebruiken om een keuze te maken. Houdt hierbij rekening met de maatregel dat evenementen met meer dan 100 personen in Nederland sowieso tot 31 maart worden afgelast.

Keuze Nederlandse Ski Vereniging & wedstrijden / evenementen

Alle wedstrijden die onder auspiciën staan van de Nederlandse Ski Vereniging in de maand maart en begin april stonden gepland, zijn in verband met de uitbraak van het Coronavirus afgelast. In dit weblog bericht worden alle gevolgen per evenement uitgewerkt. Waarnodig zal dit worden geupdate of worden aangevuld.

Jordan-P
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.