Duimen voor een goede timing

Roel op 27 februari 2015· 31 reacties

We moeten volgende week wat geluk hebben om dit soort beelden te schieten (Ellmau, via Sneeuwhoogte+)
We moeten volgende week wat geluk hebben om dit soort beelden te schieten (Ellmau, via Sneeuwhoogte+)

Het moge duidelijk zijn, we staan aan de vooravond van een erg wisselvallige week. Zonliefhebbers kunnen hun toevlucht het best in de Zuidalpen zoeken die statistisch niet voor niks zonniger zijn, maar dat het elders helemaal zonloos blijft is natuurlijk niet zo. We moeten alleen duimen dat de heldere en droge momenten samenvallen met de daglichtperiode. Zo ja, dan kan het meevallen. Zo nee, dan is het inderdaad meer grijs dan blauw.

Twee kampen
Nog even terugkomend op gisteren. De gemoederen in de reacties liepen gisteren soms hoog op en ik snap beide kampen. Ga je één keer per jaar op wintersport dan wil je fatsoenlijk zicht, strakke pistes en liefst zon. Ook bij mij in de vriendengroep zitten een paar mensen van wie de zin gisteren overging toen ze de weersverwachting zagen. Volgende week zit ik met hen in Sankt Anton en ook zij hadden gehoopt op zo’n week als tijdens de carnaval.

Van de andere kant, het is vakantie en je hebt sneeuw nodig om te kunnen skiën. En in de Alpen heb je weleens kans dat het sneeuwt, dat idyllische pak sneeuw op de huisjes ligt er niet door één nacht sneeuw in november. Met andere woorden neem het weer zoals het komt, je druk maken over iets waar je geen invloed op hebt is weggegooide energie.

Fraaie foto van Jan Stolte van de binnentrekkende bewolking gistermiddag in Morzine / Les Gets (F)
Fraaie foto van Jan Stolte van de binnentrekkende bewolking gistermiddag in Morzine / Les Gets (F)

Stand van zaken modellen
Snel terug naar de verwachting, want is er iets veranderd ten opzichte van gisteren? Nog niet echt. We mogen blij zijn als het volgende week in Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk 24 uur achter elkaar droog blijft, want storingen volgen elkaar in rap tempo op.

Na een prachtige dag gisteren - er was een gebiedje in Tirol en Salzburg waar het onverwacht(!) niet helemaal zonnig werd - sneeuwt het vandaag in de Franse en Zwitserse Alpen. 10 tot 30cm zit er wel in, maar die sneeuwzone trekt vanmiddag in activiteit afnemend Oostenrijk binnen. Daar dus wat minder sneeuw, met de eerste uren misschien nog wat zon.

Satellietbeeld van half 8 (bron: Sat24.nl)
Satellietbeeld van half 8 (bron: Sat24.nl)

Je ziet vanochtend een haarscherpe bewolkingsgrens boven Tirol liggen die langzaam naar het oosten trekt. Het Salzburgerland kan dus nog een mooie ochtend tegemoet zien waarna het ook daar licht gaat sneeuwen boven 800-1000m.

Verwachting per dag
De eerstkomende dagen zijn het sowieso nog geen hele actieve storingen, en dat is maar goed ook. Zondag trekt het namelijk weer dicht, en omdat we dan in zachtere lucht zitten moeten we rekening houden met regen in de dalen. Het eerst in Frankrijk (beneden 1500m) en opnieuw trekt die neerslagzone afzwakkend naar Oostenrijk. Ik denk dat het een beetje een droevige dag gaat worden.

Maandag komt er een koufront aan met weer koudere lucht, waardoor de regen langzaam overgaat in sneeuw. Op de ene plaats eerder dan op de andere, maar deze storing oogt een stuk actiever. Op het eind van de dag en ook in de nacht naar dinsdag kan het op veel plaatsen vrij intensief sneeuwen tot in de dalen.

Tja en dan begint het duimwerk. Een volgende storing staat voor de loop van dinsdag op het programma maar zo ver vooruit is de timing nog heel lastig aan te geven. Bereikt ie in de nacht naar woensdag de Alpen, waar het GFS-model op rekent, dan kunnen we - tussen twee sneeuwzones in - nog een aardige dinsdag meepakken.

In Gstaad, Berner Oberland (CH) is het zojuist begonnen met sneeuwen
In Gstaad, Berner Oberland (CH) is het zojuist begonnen met sneeuwen

Nordstau?
En datzelfde geldt voor de woensdag. Dat is de fase dat de stroming naar noordwest moet kantelen en er voorzichtig een nordstau ontstaat. Zoals het er nu naar uitziet zou die donderdag en vrijdag voor meer aaneengesloten sneeuwval kunnen zorgen in de hele Noordalpen waarbij de hoeveelheden lokaal groot uitvallen.

Ik merkte onder de reacties gisteren op dat dit lange termijn is, en dat is het nog steeds. Als de noordenwind niet op de Alpen stuit maar iets westelijker uitstroomt (over Frankrijk), keren de kansen en krijgen juist de Zuidalpen sneeuw. In Oostenrijk kan het dan gaan opklaren. Op dit moment ga ik daar niet vanuit maar dit moeten we in de gaten blijven houden.

Morris
Dat zal mijn collega Morris van WePowder gaan doen. Vanaf zondag staat hij weer paraat om jullie door deze hopelijk niet al te grijze week te loodsen. Een fijn weekend!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dan hoop ik na dinsdag op een kanteling…;-) En veel sneeuwval van maandag op dinsdag!

bedankt voor de regelmatige updates Roel, voor mij een belangrijke bron van informatie en voorpret :-)
We vertrekken vannacht naar Serfaus

Oef, wat lekker dat je weer mag gaan genieten, Roel. En je hebt gelijk: we moeten het weer nemen zoals het komt. En sneeuw is nog altijd beter dan groene hellingen en helemaal niet kunnen skiën…
Voor ons zit meer dan 1 week er absoluut niet in, financieel, maar we blijven gewoon lekker genieten van alle updates hier en meepret hebben met diegenen die nog gaan!

@roel,
Ik zet in op de nordstau…
Daar kunnen ze nog wel wat sneeuw gebruiken om het einde van het seizoen te halen met sneeuw op de piste:-)

LA NORMA😍☃️

@Roel, wij komen zaterdag 7 maart naar Sankt Anton! Ben je er dan nog?

Vanmorgen in Damuls geen zo’n zoals ze hier hadden beloofd. Om 07:00 uur sneeuw en niet al te best zicht. Ben benieuwd naar morgen als wisselslag hoe het op de weg naar beneden gast worden.

Jan

Hoe is het weer morgen onderweg Roel?
We vertrekken morgenvroeg naar Val Gardena, hopen natuurlijk op sneeuw maar ook op een wat zon :).
Zag wel dat de temperaturen aardig gaan dalen!

Bedankt Roel!!idd…nemen zoals het komt…en ik zie het alleen maar positief in,ga voor het eerst boarden,dus val ik lekker zacht in de poeder hahaha…
Daarna maar weer de ski’s onder en ff knallen.!!
We gaan het zien…ik heb in iedergeval geen stress nu zoals in december of er wel sneeuw zal liggen!!hahaha…
Ik vertrek morgen met het vliegtuig.!
Goed weekend iedereen

Tja, van de beste week (week 1, St Anton) vorig jaar met alleen maar zon naar een week nu met wellicht alleen maar bewolking. Ach zo kan het zijn. Hoop alleen dat die -20 die voor Ischgl gepland staat vanaf woensdag toch ff wat afzwakt. Er staat ook nog eens veel wind bij. De sneeuw is wel veel beter dan vorig jaar en dat zorgt ook voor veel vreugde.Iedereen die nog gaat veel plezier!

Tja, van de beste week (week 1, St Anton)

week 11 moet het zijn…

@Roel, ontzettend bedankt voor je kwalitatieve updates van het weer.

Voor mij als weernoob: wat is de nordstau, is dat begrenst door een gebied of een stroming. Van waar tot waar loopt die nordstau.

Misschien staat het al ergens maar is er een overzicht van de verschillende ‘nordstau’s’ zoals in de verschillende landen genoemd worden, bijvoorbeeld met consequenties etc.? Of is dit te complex?

Zonnige groet

Het is zoals het is …
En bij wintersport hoort sneeuw
En wat kaiser wetter zou natuurlijk ook fijn zijn
Op naar een mooi week in ellmau
En @roel bedankt voor de weervoorspellingen !!

Oeps: begrensd

Nog even een weerfoto uit Damuls.

Jan

@handigneefje (niet zo dus), kijk eens wat je krijgt als je op ‘nordstau’ in de tekst klikt: https://www.wintersport.nl/wiki/nordstau

@userd, thnx!

Valt er al iets zinnigs te zeggen voor de condities in La Joue du Loup voor het weekend van 7 maart?

Work less || Board more

maandag reizen we naar oostenrijk, en gezien het aan het eind van de dag gaat sneeuwen kunnen we dus beter nog maar een uurtje of 2 eerder vertrekken? (was van plan om 7 uur weg te rijden, dus rond de avond aan te komen, kan dus beter 2 uurtjes eerder weggaan?)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@gijsbertpap: ik hoop op hetzelfde als jou! Ik begreep uit jouw reactie gisteren dat je ook eind volgende week in het Kleinwalsertal zit, toch?
Me too!! Dus inderdaad :begin volgende week verse sneeuw, en rest van de week graag wat droger, beter zicht en…zonnetje…
we zullen zien wat het weer brengt, we hebben het niet in de hand dus maken we ons vooral niet druk om; lekker genieten is het motto :-)
Veel plezier!

@Marleen Vanaf dinsdag in het Montafon gebied. Laten wij hopen dat het in de avond en nacht volop sneeuwt en overdag droog, wat bewolkt is niet erg ;-)
Veel plezier!

Morgenochtend vroeg op weg naar een week met heel veel sneeuw in L3V (VT) ! Yes!

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

@Roel

Van Montafon naar Kleinwalsertal en vervolgens Sankt Anton…wat een feest! Daar doet een ‘beetje sneeuwbui’ niets aan af.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

@Laura, nee dan vertrekken we weer. Jammer!
@Stephanie_ski, morgen met rijden naar Italië heb je nergens last van.
@Ferdinand, ik zou zo vroeg mogelijk vertrekken. Het sneeuwt maandag mogelijk de hele dag maar eerst zal het in de dalen vooral regen zijn. Dat kun je beter hebben dan sneeuw.

@Peter30, thanx ik voel me bevoorrecht dat weet ik :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ha Roel,

Kun je al wat zeggen wat de verwachtingen voor de week van 22 maart zijn in Ski Arlberg of is dat nog koffiedik?

Paul

He Roel,

Dank voor je update! We hebben in de planning zitten om drie dagen te skiën in Krimml ( vanaf donderdag 5 maart) maar gezien dit weersbericht gaan we toch kijken naar iets anders. Ik zie dat de voorspellingen in Val Gardena een stuk beter zijn, denk jij dat het zo blijft? Mijn vrouw is namelijk een echte mooi weer skiër en zo ver rijden om drie dagen in de sneeuw te skiën is ook zonde.

Mark

Even een vraagje aan jullie allemaal, is het voor een amateur skiër mogelijk om 103 km per uur te skiën op een normale rode piste zonder heuveltjes? De app ski track geeft dit aan en vraag me af of dit wel realistisch is?

Hallo Rik1975. Dat is zeer onwaarschijnlijk. Waarschijnlijk heb je je GPS aan en meet hij de tijd tussen twee ‘waypoints’. Die GPS is op een paar meter nauwkeurig en daardoor kan de afstand toch behoorlijk variëren tussen de twee gemeten tijdstippen. Probeer het gewoon nog een keer en je zult zien dat hij tussen dan zomaar 50 of 60 km/uur aangeeft.

Ik heb in elk geval een soortgelijke ervaring. :)

@janstolte Ik had alleen dezelfde vakantie ook al een keer 84, 82 en 93 km per uur gehaald en vorig jaar op een wedstrijd piste al 80km per uur dus vandaar leek het me niet 100% onwaarschijnlijk

Extreem veel sneeuw in de Pyreneen, foto’s van nevasport

Duurt nog even voor de liften weer open gaan

null

Wintercamping

null

The older I get, the better I was

Jeezus die pyreneen altijd bakken met sneeuw. Maar dit ziet er ook gunstig uit!

null

A winter without powder isn't a winter!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie