Maken Nederlandse ski-aso's de piste écht onveilig?

Rogier op 03 maart 2015· 53 reacties

Meer ongelukken, de schuld van Nederlanders?
Meer ongelukken, de schuld van Nederlanders?

Afgelopen vrijdag stond er een artikel in de Telegraaf die onze wenkbrauwen op de redactie van Wintersporters behoorlijk deed fronsen. De kop van het artikel loog er niet om ‘Nederlandse ski-aso’s maken pistes onveilig’. Nou kunnen wij (en jullie waarschijnlijk ook) ons wel eens irriteren aan het gedrag van sommige van onze landgenoten in het buitenland, maar dat het zó erg zou zijn? En daarbij, wat zijn ski-aso’s eigenlijk?

Meer vragen dan antwoorden
We hoopten dat alles in het artikel helemaal duidelijk zou worden, maar helaas. Sterker nog, het roept eigenlijk alleen maar meer vragen op. De betreffende journalist koppelt een stijging van het aantal ongevallen in Oostenrijk aan aso-gedrag van Nederlandse wintersporters. Zijn bronnen: een suggestieve opmerking van de directeur van Alarmcentrale SOS International directeur Barry Rigter ‘dat zou best te maken kunnen hebben met het gedrag op de pistes’ en skilerares Laurien van Schaverbeke die al een aantal jaar lesgeeft in Obergurgl. Het is jammer dat we niet naar een papieren krant kunnen linken, maar als we Laurien mogen geloven zijn wij Nederlanders een soort glijdende duivels geworden en de Oostenrijkse skigebieden zouden het daardoor volgens de Telegraaf ‘helemaal gehad hebben met Nederlandse wintersporters die zich op de pistes roekeloos en onfatsoenlijk gedragen’.

null

Even wat checken
We hebben om dit te checken eens contact opgenomen met Laurien. En wat we al vermoeden bleek helemaal waar. Het artikel is veel te kort door de bocht. Laurien las het 's ochtends en schrok zich rot. De Oostenrijkers zijn de Nederlanders helemaal niet beu! Laurien heeft alleen gezegd dat sommige Nederlanders roekeloos naar beneden komen.

Waar zit dan wel het ‘probleem’?
‘Roekeloze’ wintersporters kijken volgens Laurien vaak alleen maar naar de punten van hun ski’s kijken en niet wat er verderop gebeurd. ‘Dat is gevaarlijk. In vergelijking met Noord-Duitsers denken veel Nederlanders dat ze het wel zonder les of verdere kennis afkunnen. Duitsers nemen eerder les en nemen het wat serieuzer. Ze zijn zich meer bewust van de gevaren.’ Mmm…ok, er zijn dus Nederlandse wintersporters die geen les meer nemen terwijl dat misschien wel beter zou zijn. Maar om deze personen nou als ‘ski-aso’s’ te bestempelen. Dat gaat ons een beetje ver. Zijn er dan helemaal geen Nederlandse ‘ski-aso’s’? Waarschijnlijk wel. Net zoals er ook wel Duitse en Franse ski aso’s zullen zijn.

null

En dus?
Conclusie: het artikel van de Telegraaf staat vol met drogredenen en op basis wat ze in het artikel voor argumenten aanvoeren kan je niet anders dan concluderen dat de kop misleidend is. Jammer Telegraaf, dat jullie het blijkbaar nodig vinden om sensatie te zoeken en de Nederlandse wintersporters in een hoek te drukken en een discussie over eventuele roekeloosheid niet op inhoud willen voeren.

Wat vinden jullie
Hebben jullie het idee, dat ‘wij’ Nederlanders ons asocialer gedragen dan andere wintersporters en dat wij daarmee onszelf en anderen in gevaar brengen? Of valt het wel mee? En de roekeloosheid op de pistes bestaat dat inderdaad (ongeacht nationaliteit) en is daar wat aan te doen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Wacht even hoor…jullie hebben een artikel in de Telegraaf gelezen en zijn ‘verbaasd’ dat het een sensatie-artikel is op basis van onderbuikgevoelens? Dat weet je toch al voordat je die krant überhaupt aanraakt?

Het is de Televaag, wie neemt deze roddelkrant überhaupt serieus??

Erg vervelend voor de skilerares natuurlijk!

❄️

^ probleem opgelost? haha

Ik erger mezelf ook dood aan die iets mindere skiër die nog best wel een lesje mee mag pakken maar denk dat 'ie alles kan… Wat veel mensen vergeten is dat 1 op de 100 mensen die je langs skiet een irritante skiër is en je van de rest totaal geen last hebt, tenminste, ik niet?!
Als ‘ervaren’ skiër moet je zelf de wijste zijn door een goed te spoor te kiezen, I guess?

Maar als wij als Nederlanders echt zo worden gehaat in Oostenrijk, blijven we er toch weg? Ik denk dat ze ons al te graag weer terug zien want de geldstroom is ook dit weer enorm groot richting de bergen.

Is het al winter?
  • ook dit jaar weer
Is het al winter?

Nou…tijdens mijn vakantie heb ik ook genoeg ski aso’s mogen ervaren…het is echt te gek voor woorden. Sta je bij de lift en dan komen ze met zijn allen langs je en dringen massaal voor! en het ergste is…ze zijn vaak niet eens een halve meter hoog!

Maar serieus…nee, ik heb weinig tot geen ski aso’s mogen ervaren. En het gevaar is ook dat we zelf niet meer tolerant zijn en iemand die per ongeluk iets fout doet of even de controle verliest gelijk als ski aso bestempelen. Heb het zelf ook gehad dat ik per ongeluk over een board van een snowboarder ging…even sorry zeggen en weer verder.

Ik ben net terug uit La Plagne en het viel me op dat met name de Fransen en dan vooral de Zuid-Fransen erg asociaal waren op de piste. Nu schrik ik echt niet als er op drukke pistes iemand vlak langs, of voor me komt skiën, maar als ze van buiten de piste vol over m’n ski’s heen de piste kruisen dan vind ik het wel mooi geweest. Tot drie keer toe een Fransman aan z’n jas moeten trekken om te vragen waar ie nou dacht dat ie mee bezig was.

De vele Nederlanders en Britten waren vooral onbeholpen, maar zeker niet asociaal. Op een enkeling na uiteraard. Een grote groep Fransen kwam me op een gegeven moment de strot uit. Hoewel de beste meneer die we vroegen om een foto van ons te maken met de Mont Blanc op de achtergrond het meeste weer goedmaakte.

‘Of course! I’m from the south of France and I take as many pictures as you want. A Parisien would never do that’, kwam er in verrassend vloeiend Engels uit. Al had ik de vraag eigenlijk in het Frans moeten stellen uiteraard.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Aso,s heb ik niet gezien ,maar toevallig hadden wij het er wel over dat er veel zijn die denken na 2 ochtenden les ze het wel kunnen en dan ben ik toch wel heel blij dat ik meer dan 10 jaar les heb genomen en altijd langs deze idioten heen kan skien of goed kan remmen.

Ik ga altijd in een periode buiten de vakanties om dus dat zal een hoop schelen qua irritatie. Maar soms heb je het weleens dat je heel blij bent dat je goed Duits spreekt en daardoor niet meteen als nl-er wordt gezien. Dit jaar naar Val Gardena en daar zijn sowieso minder Nederlanders. Maar als ik iemand heel vervelend vindt laat ik dat wel blijken. Soms zijn mensen zich er ook niet bewust van dat ze irritant zijn. En mensen die het niet kunnen moeten eerst les nemen.

Wat is een aso? Wat de een aso vindt is voor de ander weer normaal. Wat met wel op viel, zoals ik ook hierboven lees, dat veel mensen te kort skiles nemen en daardoor ongecontroleerd van de berg af gaan en daardoor soms zelf een klasje met kleine kinderen doorkruisen waarop zo leraar dan reageert.

Ook ik kan nog een hoop bij leren na jaren skiles (soms nog wat privéles) maar denk wel dat sommigen echt te kort les nemen.

Deze discussie is van alle tijden en van alle nationaliteiten. Wat me wel opvalt is dat met name de zeer jonge wintersporters steeds brutaler worden en dat er nog steeds veel pistegebruikers zijn, die de pisteregels niet kennen. Ook dit laatste is van alle tijden.

Ik moet zeggen dat ik t wel een briljante actie vind van wintersporters om gewoon die skileraar op te bellen hoe t nu zit :D

Maargoed, verder neemt toch niemand de telegraaf nog echt serieus mag ik toch hopen?

Respect voor de bergen landgenoten, dat is alles!

Ik heb een caravan in Oostenrijk staan en ga er dus heel vaak heen om te boarden. Ik ken inmiddels veel Oostenrijkers en Duitsers en weet wel een beetje hoe ze er over denken. Ik denk dat je gerust kunt stellen dat Nederlanders zo’n beetje de zondagsrijders zijn van de gemiddelde piste. Ze gaan op de verkeerde plek stoppen, zitten en overleggen. Ze denken ten onrechte dat ze goed kunnen skiën en schatten veel afdalingen verkeerd in. Ze gaan te hard waar het niet kan (blauwe pistes) en te zacht waar je hard moet gaan (zwarte pistes). Aso is een beetje overtrokken, maar zelf ik mijdt plekken met veel nederlanders :-) Het lijkt ook een beetje locatie afhankelijk te zijn. Zo zul je mij niet zien in Serfaus-Fiss-Ladis als het voorjaarsvakantie is…

Op de piste valt het naar mijn mening wel mee met het aso-gedrag van Nederlanders. Iets anders is het echter bij de lift. Je hebt altijd wel wintersporters die om de een of andere reden vinden dat ze een soort exclusief recht op voorrang hebben. Of die menen voor te mogen gaan zolang niemand er iets van zegt, in de trant van “Dan moeten ze er maar iets van zeggen, dat doe ik ook!” Tot mijn grote schaamte zijn dat niet altijd, maar in veel gevallen wel Nederlanders. Niet gevaarlijk, wel aso.

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Ze zijn er wel. Ben tijdens het werk een keer geslagen met een skistok door een man omdat ik zijn zoon van een jaar of 20 aansprak op de snelheid waarmee hij mijn klasje met 7jarige kinderen passeerde op een blauw pad van amper 5 meter breed. Ik zei vriendelijk dat hij die snelheden beter kan bewaren voor de rode piste en dat dit tot gevaarlijke situaties kan leiden. Vervolgens kreeg ik een tik van die vent. Ik was te verbouwereerd om gepast te reageren (gelukkig, had natuurlijk 8 kids bij me) en ben maar verder geskied.

Natuurlijk zijn niet alle nederlanders zo maar ik ken wel veel voorbeelden waar onze landgenoten het niet echt nou nemen met de pisteregels, als ze er al van gehoord hebben. In Nederland kennen we de verkeersregels ook, en als je je er niet aan houdt is dat ook asociaal. Ik ken natuurlijk de cijfers niet (de televaag duidelijk ook niet) maar ik denk dat het geen kwaad kan als de NSKIV in de aanloop naar het seizoen aandacht besteed aan de pisteregels en het belang van verantwoordelijk gedrag op de piste. Er zijn echt teveel mensen die denken dat alles maar kan.
@rogier Wat betreft zonder les gaan skiën, dan gebeuren er dit soort dingen: http://nos.nl/artikel/2009918-nederlander-komt-om-bij-ski-on…. Hij had ook een persoon kunnen raken in plaats van een sneeuwkanon, dan waren er wellicht twee doden te betreuren. Zonder les gaan skiën is dus wat mij betreft asociaal omdat je daar naast jezelf ook anderen mee in gevaar brengt. Maar het hangt er natuurlijk van af wat je onder aso verstaat.

Aso-gedrag, het komt vast voor. Maar bekijk het allemaal niet zo zwart-wit. Maak de vergelijking maar met automobilisten, een rijbewijs is geen garantie voor solide rijgedrag. En ook de beste bestuurders met jarenlange ervaring maken weleens inschattingsfouten in het verkeer. Zolang je bewust bent van je eigen ervaring, je eigen kunnen, weet waar je grens ligt… dan gaat het behoorlijk goed. Gebrek aan techniek , ervaring en souplesse kan je niet scharen onder aso-gedrag. Met al je ervaring, kort en erg snel langs iemand gaan wel. Vergelijkbaar met bumperkleven , snijden en groot licht gebruiken in het verkeer.

Ik zie een nieuw beroep voor de Europese wintersport gebieden. De piste “politie”. 1x een waarschuwing krijgen en de 2x de skipas inleveren. Mag je deze aan eind van de volgende dag weer ophalen. Kan je meteen een preek krijgen over piste regels. ;-)

wat een onzin, ten eerste al om direct het woord aso’s te gebruiken, en ten tweede uit elk land komen wel aparte gasten op de piste die het niet zo nauw nemen met de ‘regels’.

Persoonlijk vind ik Russen erg irritant op de pistes

Ik erger me dood aan al die onzinnige berichten in de gele raaf. Eerst in december al weken paniek zaaien over het gebrek aan sneeuw (doen ze ieder jaar). Dan komen er berichten over dronken Hollanders (ook ieder jaar) en nu dit weer (komt waarschijnlijk ook volgende jaren weer voorbij). Er zijn zeker kamikaze piloten op de pistes maar volgens mij zijn dat heus niet alleen Hollanders. Waar het wel stikt van de Hollandse kamikaze skiërs is in Winterberg/Willingen. Wat daar in het weekend gebeurt is echt onverantwoord. Helaas bestaat er geen pistepolitie, die zou daar hard nodig zijn.

Telegraaf tja… I rest my case… Aso’s heb je overal! Meer ongevallen? Er staat niet over hoeveel mensen in totaal op pad zijn gegaan dit jaar… Top artikel, fijne onderbouwing, kortom Televaag…

Seriously snow addicted family!

Oh ja, en dan vergeet ik nog dat idiote onsamenhangende verhaal vorige in de gele raaf over die vrouw die door een sneeuwkanon zou zijn opgezogen inclusief een foto van een sneeuwkanon. Dat kan volgens mij helemaal niet. Het ging denk ik over een sneeuwblazer waarmee de wegen sneeuwvrij gemaakt worden. Maar iemand die nog nooit een sneeuwkanon in werking heeft gezien denkt nu gelijk dat het levensgevaarlijke dingen zijn…

Ik denk dat het aso gedrag wel meevalt maar dat er zeker wel een punt is dat Nederlanders snel denken dat ze het skiën wel onder de knie hebben. Ook hier op het forum lees ik wel eens mensen die 2 weken les gehad hebben en dan vervolgens denken dat ze het goed genoeg kunnen, slalom skies aanschaffen en lekker doorklooien. In sommige gevallen kan dit ongetwijfeld maar vaak levert dit mensen op die onbeholpen en in sommige gevallen zeer gevaarlijk van de piste afkomen.

Wat ik wel merk is een trend om steeds ‘stoerder’ te skiën. Als je maar een helm op hebt kan je niks gebeuren, lijkt het devies. Met de tracker in de hand zien hoe hard je kunt, met de selfie stick de bossen door, lekker met je vrienden raggen na een halve dag prive les, na een pulletje bier of wat de piste weer op… Of dat typisch Hollands is weet ik niet (Duitsers zitten ook al aan het bier om 10 uur 's morgens :-)), maar je ziet het wel steeds meer.

Telegraaf… Geen enkel woord aan vuil maken ;)

Carnas on Tour

Voor mij zijn de grootste pisteaso’s Algerijnen. Ik heb in de frankrijk een aantal malen een groep algerijnen meegemaakt in het skigebied waar ik op dat moment zat, en dat sloeg echt alles, zonder techniek overal naar beneden vliegen, dwars doorheen klasjes en andere mensen omver skiënd. En 1x zaten ze in hetzelfde appartementencomplex (waar ze overigens na 3 dagen eruit werden gegooid vanwege overlast omdat ze met skischoenen over de gang gingen en deuren van de skilockers kapot trapten)

Born to Ride

Oftewel, ‘Aso’s’ (of onhandige of stomme acties) komen in allerhande nationaliteiten voor…
ik denk dat je ook niet moet vergissen hoeveel procent Nederlanders in sommige gebieden voorkomen, een Zillertal Arena of Serfause-Fiss zitten vaak vol met Nederlanders, als dan van elke nationaliteit 1% gewoon asociaal gedrag vertoont lijkt het al heel wat natuurlijk terwijl misschien 50% van de russen ook aso is, maar daar ben je er maar 10 van tegen gekomen op de piste.

Aso’s heb je overal (en de Telegraaf serieus nemen…).

Wel vind ik dat mensen die echt zonder enige les op eigen houtje maar wat aanklungelen, je best als aso’s mag bestempelen. Je haalt soms de snelheden van een auto, en daar heb je ook niet voor niets een rijbewijs met rijlessen voor. Nou vind ik een skibewijs wat overdreven, maar zonder les maar wat aanprutsen is ook levensgevaarlijk. Niet alleen tijdens, maar ook na het leerproces.

[modus knuppel in het hoenderhok aan] Voelt iedereen zich hier aangesproken door het Telegraaf artikel dat we nu net doen alsof er geen Aso’s zijn? Of vinden we bepaald gedrag tegenwoordig gewoon? [modus knuppel in het hoenderhok uit]

Mijn perspectief is de volgende. Ik heb het geluk dat ik vaak buiten de weekenden onderweg ben, veelal me ver buiten de pistes begeef en ook al heel wat skigebieden in Noord-Amerika heb mogen bezoeken. Daardoor heb ik zelden te maken met gedoe en heb ik daarnaast de hoffelijkheid leren kennen van Noord Amerika.

Maar tenminste 1 keer per jaar ben ik met mijn kinderen op stap. En hoewel iedereen de off-piste als gevaarlijk classificeert ben ik van mening dat de pistes in Europa een stuk gevaarlijker zijn. Off piste kan ik met mijn kennis het grootste deel van de risico’s er uit filteren en een heerlijke dag hebben. Op de piste heb ik daarentegen te maken met HUFO’s (hufterige onbekende vliegende objecten) die zeker in Oostenrijk in de regel het Nederlands goed machtig zijn.

Zo stond ik eens in een groot gebied in het oosten van Oostenrijk en werden mijn kinderen tot 5 keer toe letterlijk bij de cabinelift weggedrukt door verschillende HUFO’s. De eerste keer blijf je hoffelijk en ook keer twee tot en met vier probeer je je kinderen het goede voorbeeld te geven. Bij de vijfde keer valt er een onvertogen woord en bij de zesde keer blok je de boel strategisch af met al je gear.

Ook stond ik eens bij een stoeltjeslift netjes in de rij waarna een HUFO zonder enige vorm van last en ruggespraak mijn oudste zoon de lucht in knalde omdat de HUFO te hard in de liftrij in knalde op zijn ski’s.
U snapt…ik blijf dan het goede voorbeeld geven. Allereerst check ik mijn zoon, daarna check ik de HUFO en vraag of het allemaal goed gaat en daarna vraag ik hem hoe het toch komt dat hij zo hard de liftrij in knalt. Nog geen veroordeling op mijn lippen, want iedereen maakt wel eens een foutje. Wel, binnen enkele seconden vlogen de oud- en nieuw Hollandsche scheldwoorden me om de oren. Daarna werd ik nog eens bedreigd door zijn collega HUFO’s en volgde er een duw- en trekpartij. Nu ben ik van de generatie die nog opgevoed is met het credo ‘jij begint nooit met slaan… maar als je 3 keer wordt geslagen en je ze hebt gewaarschuwd sla je 5 keer zo hard terug.’ Vervelende situatie voor de kinderen, vervelend moment in je vakantierust en opvallend hoe weinig mensen in beginsel je helpen. Pas toen er iemand tegen de vlakte ging durfden omstanders het voor me op te nemen. Je kunt je voorstellen dat de vakantiepret voor de kinderen en jezelf dan opeens een hele andere klankkleur krijgt.

Een jaar later werd mijn zwager door een HUFO omver geknald op de piste. Zelfde verhaal. Pisteregels blijken rekbaar en mijn zwager kreeg de schuld. Gelukkig kunnen de meeste HUFO’s niet skien of snowboarden en is het soms beter om te vertrekken.

Het artikel uit de Telegraaf zal zeker te wensen overlaten wat betreft onderbouwing en ik geloof ook niet dat Oostenrijkers de zilvervloot die de Nederlanders jaarlijks komen brengen niet meer willen ontvangen, maar ik zie wel een trend waarbij het credo… ‘ik heb rechten, maar zeker geen plichten’ ook steeds breder te zien is onder de Nederlandse wintersporters. Want onze vrijheid staat op 1, we voelen ons net wat gelijker dan de ander en broederschap komt tot uiting in het drinken met maten. Ik denk dat we als ‘wintersportnatie’ bij ons zelf te rade moeten gaan wie we zijn en wat we oproepen.

Er zijn op dit moment gebieden in de Alpen die ik stelselmatig vermijd. Te veel HUFO’s, te veel dranktenten en al veel te vroeg drank in het spel. En ik vermoed als ik je op de man af vraag… ‘ken jij ook van zulke bestemmingen?’ dat jullie niet uitgepraat zijn.

May the powder be with you!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie