Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Onderzoek naar verspreiding Coronavirus in Ischgl

Roel op 25 maart 2020· 30 reacties

Er komt een onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus sinds eind februari in Ischgl

Het Openbaar Ministerie in Innsbruck heeft een onderzoek ingesteld naar de verspreiding van het coronavirus in de wintersportplaats Ischgl. FVW Medien meldt dat er een onderzoek komt naar een mogelijke besmetting die al eind februari opdook in het dorp. Een horeca-ondernemer zou de positieve test van een medewerker niet gemeld hebben waarna het dorp nog bijna twee weken openbleef voor toeristen.

Langer onder vuur

Ischgl ligt al langer onder vuur omdat er ook

h bar besmet was geraakt. Verder verklaarde de IJslandse regering Ischgl al op 5 maart tot risicogebied nadat meerdere vliegreizigers besmet bleken te zijn. Het duurde echter tot 14 maart voordat de Oostenrijkse ministers iedereen die sinds 28 februari in Ischgl was geweest opriep in thuisquarantaine te gaan. De autoriteiten wordt verweten het economisch belang boven het gezondheidsbelang te hebben geplaatst. Het

Ondernemers vooraf in kennis gesteld over quarantaine

Gisteren kreeg het verhaal een nieuwe wending. Het Oostenrijkse nieuwsprogramma ZiB 2 meldt dat vlak voordat Ischgl in quarantaine zou worden geplaatst, de VVV alle hotels, bars en restaurants hierover een e-mail had gestuurd. ZiB 2 citeert:

“Liebe Vermieter! Wir möchten euch informieren, dass wir um 12.30 Uhr vom Land Tirol über die Einrichtung von Check Points ab 14 Uhr informiert wurden”

Men zou er niet bij hebben stilgestaan dat ondernemers hun medewerkers gingen aanmoedigen snel het dorp te verlaten. Meerdere ondernemers zouden medewerkers hebben opgedragen onmiddelijk het dorp te verlaten, en zo te hebben bijgedragen aan de verspreiding van het virus. De bedoeling was dat mensen alleen met een officieel formulier Ischgl konden verlaten.

Het onderzoek dat nu is ingesteld is een eerste stap om de precieze gebeurtenissen sinds eind februari na te gaan. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Lees meer:

Ischgl wil van feestimago af

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

EricH25 maart 2020 · 09:31

Als dat waar is van die horeca ondernemer moet die vervolgd worden. Die heeft mogelijk doden veroorzaakt. Alles voor het geld…

evr6625 maart 2020 · 09:44

Is dat diezelfde tent waar volgens zeggen met besmetting gewoon beerpong gespeeld zou zijn? https://edition.cnn.com/2020/03/24/europe/austria-ski-resort…

Edwin van Riel
SkiTirol25 maart 2020 · 09:59

Onderzoek terecht. Ik ben benieuwd hoe men de schuldvraag en consequenties hier gaat formuleren (met enkel de kennis tot dat moment). Een wettelijke verplichting om te melden dat een werknemer (mogelijk) ziek is kan veel gevolgen hebben…

nr4925 maart 2020 · 10:36

Als dat waar is van die horeca ondernemer moet die vervolgd worden. Die heeft mogelijk doden veroorzaakt. Alles voor het geld…

EricH op 25 mrt 2020 09:31

Ja! Altijd fijn: een zondebok!

/ironie

Powermage25 maart 2020 · 10:48

Raar verhaal, een horeca ondernemer die t eerste geval van Covid19 verzwegen zou hebben…
Het is niet zo dat je zo een test zelf kan doen.

Dus als er iets gefaald heeft dan is het de lokale RIVM van Oostenrijk geweest.
Want als er iemand getest werd op Covid19, dan had die uitslag bij hun terecht moeten komen en die hadden de hele boel moeten isoleren en moeten traceren en op pakken.

Het lijkt me dan heel sterk dat iemand dan een test terug krijgt met “ja, je bent positief” en je dan gewoon lekker zonder begeleiding terug aan t werk mag gaan.

Lotte7725 maart 2020 · 12:03

Dus als er iets gefaald heeft dan is het de lokale RIVM van Oostenrijk geweest.
Want als er iemand getest werd op Covid19, dan had die uitslag bij hun terecht moeten komen en die hadden de hele boel moeten isoleren en moeten traceren en op pakken.

Powermage op 25 mrt 2020 10:48

Er is niet zoiets als een lokaal RIVM. RI staat voor Rijksinstituut en dat is dus nationaal.

Je bedoelt de GGD. Die is evenmin lokaal, maar regionaal georganiseerd. In Nederland althans. Geen idee hoe dat in Oostenrijk geregeld is, maar vermoedelijk soortgelijk.

Uitrusten doen we thuis wel!
bartvwg25 maart 2020 · 12:10

Laat ze het maar eerst eens onderzoeken.
Wat is beerpong @evr66 ?

evr6625 maart 2020 · 12:15

@bartvwg, beetje kort omschreven: probeer (bv met je mond) een pingpongballetje in een glas bier te schieten. Al naar gelang je goed kunt ,mikken ben je later dronken (ontkleed in sommige varianten ;) ), hoe je het maar inricht. Maar goed, stel je een zwik balletjes die door een (geïnfecteerd) gezelschap rouleren en je kunt je wel ongeveer voorstellen wat er gebeurd. Neem van mij aan, dat die balletjes en bekers tussendoor niet ontsmet worden ;)

Wikipedia: De regels van bierpong liggen niet vast en verschillen per locatie, al wordt het spel altijd gespeeld volgens dezelfde basisprincipes. Het spel wordt staand gespeeld. Twee teams zetten een gelijk aantal, met bier of sterk, gevulde glazen/bekers tegenover elkaar. De teams proberen de bekers lijnrecht tegenover elkaar te zetten. Het doel is om de pingpongbal vanaf een afstand in het bier van de tegenstander te gooien, ketsen, spugen, slaan, stuiteren etc. De tegenstander moet deze beker vervolgens in een teug achterover slaan. Het team dat als eerste zonder bier zit heeft verloren en moet de resterende volle bekers van het winnende team ook achterover slaan.

Edwin van Riel
Matthias12325 maart 2020 · 12:16

Niet meer dan normaal dat het hard aangepakt wordt en er onderzoeken worden gestart wanneer er waarschuwingen en besmettingen onder het tapijt geschoven worden. Het zal gebeurd zijn om te voorkomen dat alles al eerder stil zou worden gelegd en er daardoor inkomsten verloren zouden gaan. Helaas gebeurd(e) het op meer plaatsen dat waarschuwingen veel te laat gegeven werden of dat waarschuwingen zelfs verwijdert werden om de wintersport vakanties toch maar zoveel als mogelijk door te laten gaan. Geld boven gezondheid helaas.

Born to Ride
Joy8525 maart 2020 · 12:58

Er wordt te veel aandacht gevestigd aan die verdomde Wintersport. De besmetting van Europa mag niet alleen worden gelinkt aan de skireizen, dat is compleet fout en te kort door de bocht. Het virus circuleerde al veel langer in Europa en de kans heel groot dat ieder van ons hier ook besmet is geweest zonder het te beseffen. Eerste bevestigde geval was bekend op 15 November in China. Wanneer is het nieuws alweer naar buiten gekomen?.. Ten laatste in januari is het virus hier dus al lekker gaan circuleren… Veel overheden en instanties treft dus schuld, of ook niet, want niemand heeft zich ooit in deze situatie bevonden en al zeker niet 1 persoon die zijn zaak wil redden… (want zo zullen er wel heel wat meer geweest zijn in de wereld)

*bericht bewerkt door Joy85 op 25 mrt 2020 13:08

Gerwin.25 maart 2020 · 13:08

Heel goed, laten ze ook meteen Sankt Anton onderzoeken. Lijkt mij dat daar hetzelfde aan de hand is geweest.

In Sankt Christoph ook een berghut ingekomen waar al het persoon aan het hoesten en proesten was, en er 1 jong persoon zelfs er erg slecht uitzag. Dat me helaas pas opviel nadat ik aan de thee zat. Nadat ik een Google recensie achterliet waarop ik ze hierop wees en ze vroeg of ze getest waren, werd hierop ontkennend gereageerd "niks aan het handje" maar de recensie werd wel na 1 uur wel snel verwijderd. Dat was voor mij al een teken aan de wand, zeker nadat ik een 4 tal dagen later de eerste symptomen ontwikkelde. Geld voor gezondheid heeft zeker gespeeld bij meerdere uitbaters.

*bericht bewerkt door Gerwin. op 25 mrt 2020 13:09

Let it snow!
SkiTirol25 maart 2020 · 14:06

Geld voor gezondheid heeft zeker gespeeld bij meerdere uitbaters.

Gerwin. op 25 mrt 2020 13:08

Geld voor gezondheid heeft zeker gespeeld in de hele wereld, en doet dat nog steeds. Dat is overigens niet alleen met dit virus het geval. Dat is de afweging van elk zorgsysteem, en niet altijd een makkelijke -politieke- discussie.

Het is een ethisch vraagstuk, zodra het echt juridisch gaat worden dan hebben de advocaten nog jaren werk om dit te behandelen…

*bericht bewerkt door SkiTirol op 25 mrt 2020 14:07

bartvwg25 maart 2020 · 14:14

@bartvwg, beetje kort omschreven: probeer (bv met je mond) een pingpongballetje in een glas bier te schieten. Al naar gelang je goed kunt ,mikken ben je later dronken (ontkleed in sommige varianten ;) ), hoe je het maar inricht. Maar goed, stel je een zwik balletjes die door een (geïnfecteerd) gezelschap rouleren en je kunt je wel ongeveer voorstellen wat er gebeurd. Neem van mij aan, dat die balletjes en bekers tussendoor niet ontsmet worden ;)

evr66 op 25 mrt 2020 12:15

Bah, jakkes. Wat marginaal. 🤢🤢🤢

SkiBeppie25 maart 2020 · 14:43

Het is geen rocket-science om te bedenken dat ‘de Wintersport’ wél een grote rol heeft meegespeeld in het uitdragen van het virus. Iedere week duizenden mensen naar de skigebieden, en zeven dagen later allemaal weer naar huis, uitgewaaierd over heel Europa. En de week daarna weer. Een ‘droomscenario’ voor de verspreiding van een virus.
Hoeveel verhalen zijn er niet alleen al in Nederland? Zie vandaag NOS-site: twee wintersporters die heel ziek zijn geworden (nee, het is geen ‘griepje’). De websites van veel gebieden zwegen als het graf toen de situatie nijpend begon te worden. "bij ons is niets aan de hand’. Werd er stiekem gedacht : "Áls er al ‘iets is’ nemen ze het mee naar huis, en dan is het ons probleem niet ? we zullen het nooit weten, dus een ‘schuldige’ is moeilijk aan te wijzen.

En beerpong? getver!

Once you're over the hill, you might as well ski down.
Alpenrijder25 maart 2020 · 22:41

Er wordt te veel aandacht gevestigd aan die verdomde Wintersport. De besmetting van Europa mag niet alleen worden gelinkt aan de skireizen, dat is compleet fout en te kort door de bocht. Het virus circuleerde al veel langer in Europa en de kans heel groot dat ieder van ons hier ook besmet is geweest zonder het te beseffen. Eerste bevestigde geval was bekend op 15 November in China. Wanneer is het nieuws alweer naar buiten gekomen?.. Ten laatste in januari is het virus hier dus al lekker gaan circuleren… Veel overheden en instanties treft dus schuld, of ook niet, want niemand heeft zich ooit in deze situatie bevonden en al zeker niet 1 persoon die zijn zaak wil redden… (want zo zullen er wel heel wat meer geweest zijn in de wereld)

Joy85 op 25 mrt 2020 12:58

Alle personen die ik ken met Corona zijn op wintersport geweest, inclusief mijzelf. Dus denk dat de skigebieden zeker een grote rol gespeeld hebben in het verspreiden van het virus.

She told me to cum.............................but i was already there.
Powermage25 maart 2020 · 23:59

Dus als er iets gefaald heeft dan is het de lokale RIVM van Oostenrijk geweest.

Want als er iemand getest werd op Covid19, dan had die uitslag bij hun terecht moeten komen en die hadden de hele boel moeten isoleren en moeten traceren en op pakken.

Powermage op 25 mrt 2020 10:48

Er is niet zoiets als een lokaal RIVM. RI staat voor Rijksinstituut en dat is dus nationaal.

Je bedoelt de GGD. Die is evenmin lokaal, maar regionaal georganiseerd. In Nederland althans. Geen idee hoe dat in Oostenrijk geregeld is, maar vermoedelijk soortgelijk.

Lotte77 op 25 mrt 2020 12:03

Dat weet ik ook allemaal, maar aangezien ik niet thuis ben in de betrokken overheidsorganen die in Oostenrijk hun werk hadden moeten doen besloot ik het zo te beschrijven, ik denk dat iedereen de boodschap wel snapte…

Snowball26 maart 2020 · 07:36

Raar verhaal ja. Beetje catagorie nepnieuws… Ischgl verweert zich in de krant vandaag. (Bron: http://www.tt.com)


Wat powermage ook al zegt.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....
Sebastiaan26 maart 2020 · 12:41

https://m.focus.de/politik/ausland/hoteliers-vor-quarantaene…

nzwischen hat die Staatsanwaltschaft Innsbruck die Ermittlungen zur Ausbreitung des Virus in dem beliebten Wintersportort aufgenommen. Die Behörde teilte mit, sie gehe dem Verdacht nach, dass ein Gastronomiebetrieb Ende Februar einen positiven Test einer Mitarbeiterin nicht den Gesundheitsbehörden gemeldet habe. Hintergrund ist eine Anfrage des ZDF mit einem entsprechenden Verdacht.

The mountains are calling and I must go ~ John Muir
Sebastiaan26 maart 2020 · 12:45

Der österreichische „Standard“ berichtete zudem über einen SMS-Verkehr, der die Tourismuswirtschaft des Ortes weiter in Bedrängnis bringt. So veröffentlichte ein Tiroler Blog Nachrichten des ÖVP-Nationalratsabgeordneten Franz Hörl an den Betreiber der berühmten Après-Ski-Bar Kitzloch. Hörl gilt als Lobbyist der Seilbahnwirtschaft und soll noch einen Tag vor der Verkündigung der Quarantäne für Ischl eine weitere Woche Skibetrieb für andere Tiroler Regionen gefordert haben.

The mountains are calling and I must go ~ John Muir
Sebastiaan26 maart 2020 · 12:47

Dit klinkt allemaal niet echt als nep nieuws, maar bewuste doofpot / tijd rekken vanwege commerciële redenen. In ieder geval genoeg aanleiding voor verder onderzoek.

The mountains are calling and I must go ~ John Muir
Pieter23097626 maart 2020 · 13:33

Hopelijk goed onderzoeken , en als er bewijs is hun zwaar laten betalen

Snowball26 maart 2020 · 14:43

Dat gaat over bar kitzloch, dat is mij duidelijk dat het daar mis was. Het bericht gaat over een eerdere achtergehouden ziektegeval.

Ik zag ergens staan dat mocht het bericht wel waar zijn dat deze ondernemer een boete van ongeveer 2250euro en een 6weekse onvrijwillige vakantie kan krijgen.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....
Zimoski26 maart 2020 · 15:33
to ski or not to ski, thats no question
benzoweg16 april 2020 · 11:27

En van 2 tot 6 maart kwam op aanbeveling van de WHO nog het UNODC bij elkaar in Wenen…en toen vlogen ze weer vrolijk terug na nog even ervoor op wintersport geweest te zijn.

*bericht bewerkt door benzoweg op 16 apr 2020 11:28

nicod25 april 2020 · 13:03

Ischgl zegt nu af te willen van het feesttoerisme. https://wintersportoostenrijkgids.nl/ischgl-wil-af-van-imago… Ben benieuwd of dat gaat lukken.

Hulst25 april 2020 · 13:53

Als je het interview met de Belgisch Nederlandse mevrouw Lidia Oostvogels van CureVac vandaag in het AD leest, zijn we ook volgend seizoen nog niet aan het skien

Hen48
Roelauteur25 april 2020 · 14:43

Ischgl zegt nu af te willen van het feesttoerisme. https://wintersportoostenrijkgids.nl/ischgl-wil-af-van-imago… Ben benieuwd of dat gaat lukken.

nicod op 25 apr 2020 13:03

Zie ons blog van gisteren: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/521902/ischgl-wil-…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
xos25 april 2020 · 18:21

Als mensen hier stukken citeren of linken van/naar niet Nederlands talige bronnen zet er dan aub een vertaling bij. Nuances in Duits ontgaan me en met dit soort zaken draait het om de details. Dus als jij het Duits voldoende machtig bent en geen probleem hebt neem dan even de moeite om e.e.a. te vertalen ipv wat neer te plempen.

luuk777w25 april 2020 · 19:16

28 februari zat Oostenrijk nog maar op 7 (geregistreede) besmettingen, 5 maart waren dat er 43 en 14 maart waren dat er 655. Het lijkt mij dat er goed en op tijd gehandeld is. Het is niet dat we hier ervaring mee hebben en een heel skigebied sluiten, omdat er 43 (5 maart) besmettingen in je hele land zijn, lijkt me wat overdreven. Er geageerde hier ook mensen met “alles om het geld”. Ja tuurlijk! Ga jij je tent sluiten en al je inkomsten mis lopen wanneer er nog maar een handje vol mensen besmet zijn?! Of zullen we jouw salaris ook even stop zetten voor de komende tijd? Eens kijken hoe je dan reageert… Belachelijk.

Wintersport, het beste wat er is.
Leon10025 april 2020 · 19:53

Nee, een besmetting onder de pet houden om de tent te laten draaien, dat is lekker correct.

Plaats een reactie