Straks sneeuwkansen voor de Zuidalpen?

Roel op 10 maart 2015· 16 reacties

Strakblauw in Alpe d'Huez (F)
Strakblauw in Alpe d'Huez (F)

De afgelopen dagen zagen we kansjes op een vers sneeuwdek voor Oostenrijk omstreeks woensdag en donderdag steeds verder afnemen. Het ziet ernaar uit dat er weinig overblijft van de nordstau, en dat na morgen de zon in ieder geval tijdelijk weer terugkomt. Intussen ziet het er voor de Zuidalpen op de lange termijn juist wat beter uit.

Hoge bewolking
Gisterochtend haalde ik de hoge bewolking aan die boven de Alpen hing maar het zonlicht amper wist te temperen. Gisteren lag er tijdelijk een smalle strook dikkere sluierbewolking boven Oostenrijk en de Dolomieten waardoor het er daar wel degelijk even grijzer uitzag. Gelukkig niet voor lang. Op deze foto van Sneeuwhoogte+ zie je de begrenzing hiervan boven Kirchberg waar het verder trouwens prima weer was.

Even wat dikkere hoge bewolking boven Kirchberg (O)
Even wat dikkere hoge bewolking boven Kirchberg (O)

Van echte sneeuwval weinig meer over
Vandaag is de zon weer helemaal terug. Wel trekt er vanuit Frankrijk en Duitsland langzaam een koufront richting de Alpen. Morgen geeft dit aan de noordkant van de Alpen meer bewolking waaruit in Oostenrijk een paar centimeter sneeuw kan vallen. Van een nordstau is volgens de laatste berekeningen nauwelijks nog sprake, aanzwellende hogedruk vanuit het westen zorgt ervoor dat het niet meer dan een uitgeknepen frontje is dat de zonneschijn tijdelijk zal belemmeren.

Wel zit er belangrijk koudere lucht achter. In Oostenrijk zet het kwik een belangrijk stapje terug van +5 naar -4 graden op 1500 meter. Goed nieuws voor de sneeuwcondities. In Frankrijk moeten ze het met de zachte lucht blijven doen die er nu ook hangt, de kou redt het simpelweg niet zo ver naar het westen. Waarbij ik benadruk dat dit voor noordhellingen weinig uitmaakt. De dauwpunten zijn nog altijd laag waardoor de sneeuw zich, buiten de zonhellingen, nog prima handhaaft.

Begin van weer een prachtige dag in de Zugspitz Arena
Begin van weer een prachtige dag in de Zugspitz Arena

Toch sneeuw?
Vanaf het weekend gaat er dan toch iets veranderen, waardoor het ook in het westelijk Alpengebied afkoelt. Een Scandinavisch hogedrukgebied voert vanuit het oosten koudere lucht aan. Depressie gaan zich meer roeren boven de Middellandse Zee en daarmee wordt de situatie voor de Italiaanse en Franse Alpen ineens niet meer zo kansloos.

In ieder geval wordt het onstabieler met in het weekend her en der al wat sneeuwbuitjes en dat zou volgende week kunnen uitmonden in een südstau met wat grootschaligere sneeuwval. Ik zeg niet dat je je borst nat kunt maken, maar er zijn eindelijk weer kansjes voor Italië en het zuiden van de Franse Alpen.

Résumé:
Oostenrijk: veel zon, morgen en donderdagochtend tijdelijk bewolking met een beetje sneeuw. Kouder. Daarna zon en vanaf zaterdag iets meer bewolking met een sneeuwbui (geen grote hoeveelheden).

Zwitserland: veel zon en vanaf morgen iets afkoelend en tijdelijk meer bewolking. Daarna weer meer zon. Vanaf zaterdag wisselend bewolkt en een enkele sneeuwbui.

Frankrijk: zonnig en zacht. Vanaf zaterdag vanuit het oosten kouder en een enkele sneeuwbui. Volgende week vanuit het zuiden mogelijk meer sneeuw.

Italië: zonnig maar morgen vanuit het noorden duidelijk frisser dan we gewend waren. Vanaf zaterdag wisselend bewolkt met een enkele sneeuwbui maar geen grote hoeveelheden. Volgende week kans op meer sneeuw.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ben benieuwd, als ik op de sneeuw voorspelling kijk in monte rosa komen we straks midden in een dump van een meter…

Klinkt goed… dit weekend naar val thorens. Zag al dst er wat sneeuw gaat vallen vanaf vrijdag. Een dun vers laagje elke dag…heerlijk.

volgens de automatische tabellen op deze website dumpt het vanaf zondag elke dag flink door in het Aosta dal. Hoop dat de zon zich ook nog laat zien. Verse sneeuw met een zonnetje wat wil je nog meer!
in ider geval erg spannend! ik hou het weerbericht in de gaten!

"respect the mountains"

Jaaa!! Mooie berichten voor Italië volgende week! Verse sneeuw!
Zou mooi zijn!

Aftellen maar!

Whoehoe, er zijn van die dagen dat je hoopt dat de modellen gelijk krijgen…Laat maar vallen die sneeuw!
Via Lattea here we come!

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Roel, we hebben plannen om v.a zondag een paar dagen Portes du Soleil te doen. Jij geeft aan, zo-ma-di beetje sneeuw en af en toe zon maar er zijn “collega-sites” die wat rampzaliger zijn met alleen maar bewolking en regen/sneeuw etc. De hamvraag ( volgens mij nog niet eerder door iemand dit seizoen gesteld…):
Wordt het grauw en nat of toch redelijk te doen. ( sneeuw ligt er genoeg maar ik ben gestopt met skiën in enige vorm van neerslag…) Of ben ik nog te vroeg en wachten tot de ontwikkelingen en je voorspellingen van bv vrijdag a.s…

@roel kan je even kort schetsen wat dit zal betekenen voor les deux alpes vanaf vrijdag tot en met maandagavond ?

If you're not living on the edge, you're taking up too much space

Ik kan ondoenlijk een voorspelling per bestemming geven, maar misschien hebben jullie hier iets aan @OscarPDS en @Maartenvc: de actievere storingen worden getriggerd vanaf de Middellandse Zee, dus de meeste sneeuw verwacht ik vanuit het zuiden. Hoe noordelijker hoe droger, dus Portes du Soleil zou minder krijgen dan Les Deux Alpes. Dit is de stand van zaken op dit moment, morgen kijken we opnieuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

valt er al iets te zeggen over de sneeuw dit jaar? Is het een goed jaar, een slecht jaar, of verschilt dit per regio?

We willen met 2 kinderen met Pasen gaan skiën, en afgezien van de meestal grote en dure ‘zekerheden’ met Pasen is de teneur in de meeste topics over andere gebieden: in een goed jaar prima te doen en in een slecht jaar valt het tegen…:-)
Of is dit nog te vroeg en moeten we heirvoor echt wahxcten op een week voor Pasen?

Ik hoop eigenlijk nog wel op een dumpje aan het einde van deze maand in Paradiski!

@roel, we willen de week voor pasen nog een keer naar het brandnertal. Daar ligt nu nog 195cm, dusvoorlopig nog genoeg, maar nu zie ik vanaf woensdag de vorst grens behoorlijk stijgen. Wat denk jij, zal het nog lukken die week? Ik weet je heb geen glazenbol, maar we zitten te dubben wel of niet boeken. We hebben daar in december daar ook al moeten annuleren.

@Hampelman, ik heb de cijfers nog niet allemaal binnen maar ik heb het idee dat het een iets ondergemiddelde winter was. Te warm was het in ieder geval, maar diverse sneeuwmomenten op goeie momenten (vooral in de Noord- en Westalpen) zorgden er toch voor dat er voldoende sneeuw lag. In de Zuidalpen (vooral de Dolomieten) kwam het allemaal wat later op gang.

Ik zou nog ff wachten. Het hangt helemaal van het gebied af wat je op het oog hebt.

Temperatuurafwijking dec-febr:

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@marie-louise, Brandnertal is in maart altijd risky. Heel föhngevoelig. Ik zou nog een weekje wachten met boeken voor meer zekerheid.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dat zijn toch berichten waar ik blij van wordt. Vrijdag vertrekken we naar Val Gardena en tja zon is leuk maar sneeuw… daar doen we het toch allemaal voor. En een hele week alleen maar sneeuw dat heb ik voor zover ik weet niet eerder meegemaakt dus dat zal wel meevallen. @roel, ik hoop op mooi sneeuwerig nieuws morgen.

Hallo Roel, allereerst wil ik je hartelijk bedanken voor al die leuk geschreven en begrijpelijke weerberichten. Wij gaan 21 maart naar westendorf, skiwelt is natuurlijk niet het hoogste gebied… Is er al iets zinnigs te zeggen over de sneeuwcondities in die week?

Groet Rene

As donderdag weer een paar dagen naar Les Gets(PdS). Op veel websites wordt nog gerept open de sneeuwval van zaterdag. enig idee of dit serieus genomen moet worden? De Gfs kaarten laten toch stabiele H’s zien waar ik niet zo snel grote hoeveelheden uit zie komen?

Dit wordt mijn laatste weekendje van het seizoen, bij deze wil ik wintersporters.nl en alle medewerkers bedanken voor jullie leuke berichten en mooie voorspellingen!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie