Beperkte heropening van wintersportactiviteiten

Jordan-P op 08 mei 2020

De Nederlandse regering heeft op 6 mei de maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus voor een deel versoepeld. Vanaf 29 april jl. mocht de jeugd tot en met 18 jaar weer samen, onder begeleiding, trainen in de buitenlucht. Vanaf 11 mei a.s. mag ook iedereen ouder dan 18 jaar weer buiten sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar. Tot 1 september a.s. is het beoefenen van wintersportdisciplines binnen (indoorskibanen en indoorrolbanen) helaas nog niet mogelijk zijn. In dit artikel lichten we het wel en niet openstellen van de diverse wintersportaccommodaties verder toe en geven we inzicht hoe we ons als NSkiV hard maken voor de belangen van de wintersportorganisaties.

Openstelling borstelbanen / buiten sporten in relatie tot jeugd

Vanaf 29 april jl. mocht de jeugd tot en met 18 jaar weer samen, onder begeleiding, trainen in de buitenlucht. Daarbij moeten de hygiënemaatregelen van het RIVM worden gevolgd. Voor de jeugd in de leeftijd 13 tot en met 18 jaar geldt dat zij zich tijdens het sporten 1,5 meter afstand moeten houden, voor de jeugd t/m 12 jaar geldt dat niet. Alleen trainingen zijn toegestaan, wedstrijden/competities en toernooien blijven verboden. Kleedkamers blijven gesloten. Check hier het protocol verantwoord sporten voor kinderen en jeugd.

De regie bij het weer openstellen voor de jeugd ligt bij de gemeenten die daar afspraken over maken met de clubs en sportparken. Dat kan per gemeente verschillen. Deze georganiseerde sportactiviteiten kunnen in overleg met de gemeente ook in de openbare buitenruimte plaatsvinden, bijvoorbeeld georganiseerd en begeleid door buurtsportcoaches.

Openstelling borstelbanen / buiten sporten in relatie tot volwassen

Vanaf 11 mei a.s. mag ook iedereen ouder dan 18 jaar weer buiten sporten op de borstelbanen op 1,5 meter afstand van elkaar. Ook hier geldt: alleen trainingen zijn toegestaan, wedstrijden/competities en toernooien blijven verboden. Kleedkamers blijven gesloten.

Indoorskibanen & indoorrolbanen blijven tot 1 september gesloten

Op dit moment zullen indoorskibanen & indoorrolbanen in Nederland tot 1 september a.s. gesloten moeten blijven. Als het virus onder controle blijft, kan per 1 september een volgende stap worden gezet: alle binnensporten zijn dan weer mogelijk voor alle leeftijden. De deur kan dan ook van het slot voor indoorskibanen en indoorrolbanen. Op dit moment (begin mei) vindt overleg plaats om de mogelijkheden te onderzoeken van een eerdere opening van de sneeuwhallen.

Ondanks dat het merendeel van de banen een zomerstop heeft, begrijpen we dat dit voor sommigen erg vervelend is en veel vraagtekens oproept. Want waarom zou je geen privéles mogen geven, ondanks dat je je als indoorbaan aan de maatregelen denkt te kunnen voldoen? Een goede en terechte vraag, maar op dit moment is het antwoord simpelweg dat je je dan niet aan maatregelen houdt en een boete van 4.000 euro riskeert.

De NSkiV houdt zich dan ook aan het advies van het sportprotocol. Dit protocol wordt getoetst en goedgekeurd door het RIVM en is het enige gecontroleerde protocol. We zijn als NSkiV in nauw gesprek met Platform Ondernemende Sport (waar onder meer NLActief - fitness in vertegenwoordigd is), NOC-NSF en andere betrokken instanties om zaken te verduidelijken. We maken ons sterk om de belangen van de wintersportorganisaties zo goed mogelijk te behartigen en de kans op een eerdere opening te realiseren. Zodra hierover meer duidelijk is, zullen wij naar buiten treden met een nieuw bericht.

Wat kun je nu al doen om een coronaproof wintersportorganisatie te worden?

Om je op de opening (eventueel eerder) voor te bereiden, adviseren wij je (waar nodig in overleg met de gemeente) een plan te maken waarbij rekening wordt gehouden met de volgende zaken:

  • Hoe reguleer je de toestroom en deelname op de accommodatie? Maak desgewenst afspraken over maximale aantallen en laat bezetting schema’s opstellen, zodat de accommodatie niet ‘te druk’ wordt en onnodige vervoersbewegingen uitblijven;
  • inventariseer welke plannen er voor sportactiviteiten zijn. Maak daarbij onderscheid tussen de doelgroepen tot en met 12, 13 tot en met 18 jaar en 19+ en de verschillende voorwaarden die voor die groepen gelden (tot en met 18 jaar onder begeleiding).

Posters en informatieborden met richtlijnen

Er zijn posters en informatieborden ontwikkeld met richtlijnen voor bestuurders, trainers, ouders en sporters. Deze zijn nu vindbaar op: https://nocnsf.nl/sportprotocol en zullen op korte termijn ook op www.clubdesigns.nl te vinden zijn.

Horecavoorzieningen bij wintersportorganisaties

De horecavoorzieningen van de wintersportorganisaties blijven net als de rest van de horeca in Nederland nog gesloten. Hoe zich dit verhoudt tot openstellen van de horeca en terrassen wordt momenteel onderzocht. Ook het algemene verbod op samenkomsten blijft voorlopig gehandhaafd. Het verbod op het organiseren van vergunningplichtige evenementen wordt verlengd tot 1 september 2020.

Jordan-P
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.