Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Sporticonen roepen op: Bewegen als 'het nieuwe normaal'

MarkVermeulen op 23 mei 2020

Zeven sporticonen roepen zaterdag in een landelijke advertentie de regering en ‘de Nederlander’ op werk te maken van een vitale samenleving, met daarin een cruciale rol voor sport en bewegen. De Nederlandse Ski Vereniging ondersteunt het initiatief van harte.

De oproep is een initiatief van de huidige en voormalige topsporters en -trainers Bas van de Goor, Epke Zonderland, Louis van Gaal, Sarina Wiegman, Guus Hiddink en Joop Alberda en professor Erik Scherder. “Het is al lange tijd bekend dat sport vele voordelen biedt, van gezondheid tot cognitieve en sociale effecten”, zegt Alberda. “Onze ambities om sport en bewegen veel meer betekenis te geven voor Nederland zagen een aantal jaar geleden al het eerste levenslicht. De coronacrisis werkt als een alarmbel. Mensen met een mindere vitaliteit en weerbaarheid zijn het meest kwetsbaar. Dit is het moment om in actie en tot gedragsverandering te komen, waarbij de nadruk ligt op voorkomen in plaats van genezen. We willen werken aan het nieuwe normaal.”

Naast de oproep, geplaatst in het Algemeen Dagblad en de Volkskrant, stuurt het zevental een brief naar een aantal ministeries in Den Haag. De initiatiefnemers stellen dat sport en bewegen een essentiële, preventieve rol speelt om Nederlanders vitaler te maken, maar dat ‘de plaats van sport in het systeem van zorg en welzijn verre van perfect’ is. Ze pleiten voor een systeem waarbij mensen van jongs af geholpen worden hun leven lang gezond te blijven door sport en bewegen te integreren in hun dagelijks leven. Op school, op het werk, thuis, op de vereniging of in de sportschool, in het ziekenhuis of de zorginstelling.

Daarin ligt volgens de initiatiefnemers een belangrijke rol voor de Nederlandse sportinfrastructuur met onder meer 24.000 verenigingen, sportbonden, commerciële sportaanbieders en vele duizenden professionals en vrijwilligers. “Dit is geen opdracht aan de sport alleen”, zegt Alberda. “Het moet integraal gebeuren, in nauwe samenwerking met toonaangevende instanties uit de sport, zorg, het onderwijs, de voedselindustrie en de overheid.”

De NSkiV geeft, samen met tien andere sportbonden (Atletiekunie, KNGU, KNHB, KNKV, KNLTB, KNVB, KNZB, NGF, Nevobo en Watersportverbond) en NOCNSF, haar volle steun aan het initiatief en pakt de handschoen graag op voor het vervolg.

Klik hier voor het nieuwsitem dat de NOS maakte over de oproep.

De Nederlandse Ski Vereniging investeert jaarlijks in nieuw sportaanbod bij de aangesloten verenigingen door middel van het ‘Sportstimuleringsfonds’. Het sportstimuleringsfonds biedt ondersteuning aan aangesloten verenigingen om mensen een leven lang te kunnen laten wintersporten en zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de wintersportbeleving. Bij een vereniging beleef je hoe leuk wintersport is als structurele sportbeoefening en is er kennis en inzet om de wintersporter te bedienen. Door de grote diversiteit aan verenigingen is er voor iedere wintersporter een ‘juiste’ omgeving. Dit is één van de manieren waarop de Nederlandse Ski Vereniging probeert bij te dragen aan een vitaler Nederland.