Het hoeft niet altijd zo breed

Rogier op 03 november 2015· 36 reacties

null

Ik geef meteen toe, op de meeste van mijn filmpjes en foto’s zien jullie mij met ski’s die ruim over de 100 millimeter onder de voet gaan. Dikke freeride latten. Ik ben gek op deze ski’s, zeker als ik off-piste ski en door de diepe poeder knal. Sta ik een dag echter op de geprepareerde pistes? Dan heb ik een pisteskietjes onder mijn voeten van ‘slechts’ 76 mm onder de voet. Lekker smal. Lekker wendbaar en lekker knallen. Als je veel op de snelweg zit wil je toch eigenlijk ook geen echte jeep? En als je alleen op onverharde wegen rijdt wil je geen lage BMW? Gebruik de ski’s die bij jouw stijl horen.

Hip en stoer
Brede ski’s zijn stoer en gaaf. Laten we zeggen dat 100 mm onder de voet tegenwoordig helemaal niet raar meer is. Vijftien jaar geleden kocht ik ook een paar ski’s met 84 onder de voet en dat waren dan echte freeridelatten. Tegenwoordig zijn dit de standaard all-mountain ski’s. Mensen in de lift kijken pas raar op als je 120 mm onder de voet hebt. Waarom zijn brede ski’s zo in de mode gekomen?

Waarom breed
Brede ski’s hebben zeker voordelen, vooral als de sneeuw zacht is. Brede ski’s blijven beter drijven in de sneeuw. Dus in de poeder, in de natte smurrie en alle vormen van sneeuw waar je in weg kunt zakken. Hier hebben brede ski’s enorm veel voordeel. Ook hebben de ski-fabrikanten niet stil gezeten. Tien jaar geleden waren de echt brede ski’s onskibaar op de piste. Je klapperde alle kanten op en het op zijn kant gooien lukte echt niet. Dat is met mijn NRGY 100 van Nordica bijvoorbeeld echt geen probleem meer. Lekker knallen op de kanten en een goed drijfvermogen in off-piste terrein. De ideale ski is geboren!

Hier komt breed tot z'n recht
Hier komt breed tot z'n recht

Of toch niet?
Of is het verhaal niet zo rooskleurig? Het ligt er maar net aan wat je van plan bent te doen op de pistes (en ernaast). Hoe ski je en hoe vaak ski je in zachte of diepe sneeuw. Als jij van harde pistes houdt en graag lekker carved dan is het onzin om brede ski’s te kiezen. Want brede ski’s hebben ook nadelen. Deze ski’s zijn zwaarder onder de voet. Geven hardere klappen op de knieën die het toch al zwaar te verduren hebben. En, hoe je het ook went of keert, de kantenwissel is altijd minder speels en vrolijk dan bij smallere ski’s.

Waarom smal
Als je een keer op smalle carve latten over een vers geprepareerde piste bent geknald dan weet je precies waarom je heerlijke smalle ski’s wilt. Al pak ik mijn pistelatten dan is het heerlijk om de g-krachten te voelen in elke bocht die je maakt. Het op de kanten skiën is echt wel wat anders op deze speciale piste-latten dan brede ski’s.

Hoe ga je de ski's gebruiken?
Hoe ga je de ski's gebruiken?

Conclusie
Ben jij een skiër die alleen op strakke pistes skiet en eigenlijk nooit in verse sneeuw staat? En ook zelden laat in het voorjaar op stap gaat? Kies dan gewoon smalle piste ski’s. Daarmee kun je heerlijk carven en doe je je knieën een plezier.

Ben jij daarentegen een skiër die in elke type sneeuw op de ski’s staat? staat te trappelen als het buiten sneeuwt? En evengoed de pistes op gaat als de sneeuw slush is geworden? Zo’n echte wintersport veelvraat? Kies dan voor een goede all-mountain lat. Tussen de 85 en 100 mm is dan ideaal!

Ga jij het liefst voor diepe poeder? En ben jij bijna alleen maar buiten de pistes te vinden? Dan kun je denken aan ski’s van boven de 100mm. Maar als je voor de echte brede latten gaat zal ik je wel aanraden om ernaast ook een smallere piste-lat of all-mountain ski erbij te kopen. Want alles boven de 100 mm moeten doen, daarmee doe je jezelf tekort!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

misschien een domme vraag, maar als iedereen dus veelal met een te brede ski’s skiet waarom doen zovele dit dan toch?

PS: niet dat ik een dunne lat heb :P maar ja wat wil je als je maar 1 “lat” onder je voeten hebt XD

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Ik ben een paar jaar geleden ook begonnen met het huren van all-mountain ski’s i.p.v. echte piste ski’s en dat bevalt zo goed dat ik nu alleen nog maar op mijn Bramha’s met een breedte van 88mm ski, heerlijk voor op en naast de piste! De >100mm latten moet ik nog proberen maar met mijn gewicht en lengte moeten ze wel extreem lang en breed worden voor dat ik echt lekker kan floaten.

@Birdheart, het is natuurlijk ook een enorm mode verschijnsel. En er is zeker plek voor bredere ski’s, iets dat ik ook duidelijk zeg. Maar ski je alleen op geprepareerde of harde pistes dan heb je weinig aan die extra millimeters.

Click. Click. Peace

@Rogier , Het klopt dat je dat schrijft, maar ik snap niet waarom mensen zich aan mode onderwerpen als dit nadelig is voor je plezier/ervaring op de piste. De meeste wintersporters gaan niet van de piste af, of zo weinig dat het nutteloos word om die extra millimeters te hebben.
Ik bedoel als ik een mtb koop luister ik meestal niet naar de verkoper, die wil me een 29er aansmeren want daar heeft hij er veel van staan, maar voor het gebruik waar ik hem voor heb aangeschaft, heb ik daar niet veel aan, ik heb meer aan een 26 of 27.5 (welke ik dan ook heb) mtb, maar je hoort veel over de 29er en de fabrikanten prijzen dit de hemel in, maar dat wil niet zeggen dat het daarom beter is.
Ik bedoelde het meer in deze trant is het dus echt puur en alleen commercie die dit drijft of kopen de meeste dit dus echt uit noodzaak zo groot

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Hoe je het ook draait of keert, All-Mountain latten zijn altijd een compromis die nooit even fijn skiën als pisteknallers of poederbakken op hun eigen terrein. Dat wil niet zeggen dat ze per definitie slecht skiën, maar in mijn ervaring evenaren ze nooit dat “holding on for dear life, grinning like a maniac”-gevoel dat je krijgt als ik met mijn pisteknallers helemaal tot aan het gaatje ga. Goed genoeg is niet goed genoeg voor mij :-P.
Ik ben dus geen fan, misschien omdat ik nog niet de omstandigheden heb gevonden om die beestjes tot hun recht te laten komen.
Tot dan is 76mm onder de voet méér dan voldoende :-).

Ik heb toevallig afgelopen week een nieuwe set ski’s gekocht… pisteski’s. Die zijn 76 onder de binding. Ik ski 85% piste gok ik, zeker in de weken dat ik met mijn dochter op pad ben. Ik heb me dus een beetje los moeten rukken van de allmountain-ski en bredere roep. Voor de dag dat er heerlijke poeder is gevallen en/of ik met vrienden op pad ga voor die 15% off-piste ga ik nu een dagje huren en kies dan ook gelijk voor de beste ski daar. Die dan ook gelijk weer een stuk breder zal zijn dan de all-mountain. Ik hoop met deze keuze recht te doen aan waar ik op dat moment het meeste plezier aan wil beleven :-)…

@Birdheart All-mountainski zijn echt geweldige ski’s als je maar een ski wilt hebben en echt altijd naar buiten gaat, wat het weer en de sneeuw ook is. Net als dat 29 ers geweldige mountainbikes zijn (ik rijd met erg veel plezier hier in de bergen op een 29), maar dat neemt niet weg dat er zeker plek is voor andere breedtes. Het is dus zeker niet alleen commercie. Maar het is als piste skiër en freerider niet dom om te bedenken dat er goede smalle ski’s zijn en veel meer freeride georiënteerde freeride latten.

Click. Click. Peace

Nét zoals bij snowboard is men altijd op zoek naar de ultieme alleskunner. Wat eigenlijk betekent dat men met materiaal eindigt wat het op elk terrein aardig doet, maar eigenlijk nergens excelleert. Het heerlijke gevoel dat goed gematcht materiaal kan geven ontbreekt bijna altijd. Mocht het budget het toelaten, zou ik persoonlijk voor twee of drie verschillende sets gaan. Die kun je overigens gedurende een aantal jaren verzamelen, meestal beginnend met ski’s voor op de piste. De eerste wintersporter die in het prille begin van zijn/haar carrière bijna uitsluitend off-piste rijdt, moet ik nog tegenkomen :)

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Vorige winter ben ik overgestapt van de all-mountains naar echte piste knallers (70mm onder de voet). Ik merkte dat de all-mountains het eigenlijk net-niet waren zowel op- als buiten de piste. Net als @ivarros merkte ik dat ik >85% op de piste actief was (en daar ook het meeste plezier had), waarna ik gekozen heb om mij verder toe te leggen op het pistewerk.

Achteraf had ik deze keuze eerder moeten maken, ik merk dat deze nieuwe ski’s het mogelijk maken om mijn techniek beter toe te passen / verder te verbeteren. De bochten zijn veel strakker, krachtiger en de kantenwissels zijn heerlijk! Ik ga niet snel meer terug naar de brede latten… Hoewel… Toch zijn er ook dagen dat je even ‘spijt’ hebt van je keuze. Je kent ze wel, die dagen waarop je wakker wordt met een strak blauwe lucht en er de afgelopen nacht net een fantastische dump geweest is. Dan is het even improviseren met 70mm onder je voeten, maar als je het echt wil kun je altijd nog een dagje huren. Ik heb nog even getwijfeld om mijn all-mountains als ‘tweede paar’ aan te houden, maar dat gesleep met 2 paar ski’s voor die enkele keren dat je (ik) door de poeder wil(t) knallen was het voor mij niet waard. Als het écht nodig is zit er altijd een verhuurder in de buurt :).

Je zou het kunnen vergelijken met fietsen. Je kan kiezen voor een racefiets (smalle ski’s), een mountainbike (brede ski’s) of een cyclocross (all mountain) die daar een soort van tussenin zit. Zo hoef je maar 1x te investeren in materiaal en maakt het mogelijk om beiden sporten op een redelijk niveau/recreatief te beoefenen. Er komt echter een moment dat de hybride variant je beperkt om het racen of mountainbiken naar het volgende niveau te tillen (net als de BMW/Jeep vergelijking). Op dat moment wordt een keuze voor 1 v/d 2 noodzakelijk (of een dubbele investering natuurlijk). Een andere optie is om te accepteren dat je op niveau X blijft acteren, maar wel de flexibiliteit houdt om race/mtb of piste/offpiste te doen met 1 fiets/paar ski’s. Het blijft echter dom om te kiezen voor een mountainbike als die zo stoer is, terwijl je van plan bent om de mont ventoux te gaan beklimmen :P. Misschien een beetje een kromme vergelijking, maar agh…

@ReneD ik vind de vergelijking wel erg goed!

Click. Click. Peace

@Rogier, ik zeg niet dat er iets mis is met een 29er, ligt idd o.a. het terrein waar je rijd. Maar ik hoor vaak de dommste redenen waarom voor een 29er moet gaan alsof er geen keus is, de meest gehoorde je rijd er zo lekker mee op de weg alsof dat een reden is om voor een mtb te kiezen ipv een wielrenfiets. Maar ik zou de mont ventoux dus echt wel op mijn mtb opfietsen, omdat het kan. Net zoals ik ieder jaar meedoe aan diverse wielerrondjes tot 200km op de mtb gewoon om te trainen op duurvermogen. En om de koppen van wielrenners als ze zien dat een mtber ze met gemak bijhaalt en op kop gaat sleuren voor een paar uur zonder aflossing.
Als je btw geen hybride fiets wil kan je ook een mtb frame nemen, met twee sets banden 1voor het echte mtb werk en 1set wielrenbanden.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

@Birdheart Zullen we een wedstrijdje Ventoux doen? Jij op de MTB ik op de racefiets ;-) Nu weer on-topic ;-)

We zijn het behoorlijk eens hoor. Ook voor elk type ski hoor ik de raarste argumenten, vandaar dit stuk

Click. Click. Peace

80mm onder de voet hierzo, met de Head iSupershape Titan. Behoorlijk sportieve pisteski met korte radius, net iets breder onder de voet waardoor je ook goed door slush en kapotgeskiede kunt raggen. Die extra breedte onder de voet merk je wel een beetje, maar is absoluut niet storend (omdat je er 's middags alle profijt van hebt).

@Rogier ben altijd in voor een uitdaging :p ook al ga ik op zeker verliezen. Ik ben heel slecht in echt bergop kan moeilijk mijn cadans vinden. Heuvels gaat prima.

On-topic/off-topic dit doet me denken aan jou verslag dat mtb en wintersport zoveel op elkaar lijkt blijkt ook nu weer.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Correctie, 77mm onder de voet. (zucht, ken je eigen materiaal).

Ik ski bijna alle dagen op mijn allmountains met 88 mm onder de voet. Doen het prima op harde pistes maar zijn helemaal fijn als de sneeuw papperig is, of bij losse sneeuwhopen aan het eind van de dag. mijn nieuwe ski’s zijn ook weer allmountains, maar dan ietsje smaller met 85 mm. Voor mij de perfecte 1 ski for all.

Winter is coming

100% piste skier, vermaak mij daar voorlopig prima op (alhoewel off piste wel begint te lonken). Vandaar een pure piste knaller met 72 mm onder de voet gekozen (Volkl Racetiger RC Uvo). Zeer tevreden mee.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

De afgelopen jaren altijd 3 setjes meegehad: 64 mm, 98 mm en 122 mm onder de voet. Helaas kan ik eigenlijk alleen op geplande vakanties en niet als de poeder valt. In de praktijk ski ik 85% van de tijd op de 98 mm onder de voet, 10% van de tijd op de 64 mm en 5% van de tijd op de 122. Die laatste heb ik dan ook maar verkocht recent.

Voor mij 190 cm en 100 + kg en 60+ weken in de benen is die 98 mm onder de voet dus de echte all-mountain. Neemt niet weg dat de andere latjes bij de juiste condities ook smullen zijn.

Aah leuk stukje! Zit namelijk net in dubio om er een tweede set ski’s bij te kopen.
Heb nu 74mm, fischer progressor en super blij mee! Dubio of ik voor een echt bredere ski zal gaan, dus 90-100mm en dan met twee paar ski’s weg ga (en een snowboard), of dat ik voor een paar allmountains ga, van rond de 80mm breed en de Progressors weg doe… Zie mezelf namelijk niet switchen tussen twee paar ski’s en snowboard…

Dilemma dillemma dillemma… Anybody some advice

Hmm, heb 5 snowboards staan en gebruik ze allemaal als ik een week ga. Bij kortere trips neem ik minimaal 2 boards mee. Dus waarom geen 3 paar ski’s?

Ski met 80mm onder de voet en heb er de afgelopen winter veel plezier mee gehad, zo was het papperig in het dal en dag later viel er een hoop sneeuw.

Ik ga bewust niet breder tenzij ik echt offpiste ga, 80 is daarom echt het max om.

Maar leuk stukje met plezier gelezen.

Ski bijna alleen maar op 71 mm, zowel op de piste als off-piste. Alleen als het erg diep is dan stap ik over naar mijn freerideski’s. De mensen moeten gewoon weer hun skitechniek gaan verbeteren. Er bevinden zich nu veel te veel mensen in het terrein die daar eigenlijk niet thuis horen. Na 1 of 2 jaar les denken de mensen tegenwoordig dat ze technisch goed kunnen skien. Als ze al les nemen want tenslotte in Snowworld kwamen ze naar beneden zonder te vallen dus dat zal in de Alpen ook wel lukken.
In de tijd dat we nog op rechte latten stonden konden we ook offpiste skien. De meeste mensen die zich toen in de dat terrein bevonden waren technisch goed geschoold.
Nu doen de mensen hun brede latten onder en denken dat ze technisch goed in de poeder kunnen skien. Natuurlijk zijn bredere ski’s makkelijker in de poeder en het is veel leuker om op brede latten grote sprays te trekken maar het gaat erom dat je de techniek in de basis goed beheerst.

Een pisteski is bijna voor alle dagen geschikt.

@Irene: Waarom wil je breder gaan? De Progressors zijn wel pisteski’s, maar hebben toch ook wel een redelijke vroege start van de oplopende punt, ook deels bepalend voor hoe je op losse sneeuw gaat. Waarom ga je niet (zoals ik nu heb gedaan) voor 1 goede ski om 90% van je normale skigedrag af te dekken en huur je voor die keren dat je wat anders doet?

Ik gebruik mijn 102mm voor eigenlijk bijna alles (95% van de tijd, freeride, touring, piste), maar als het echt ijzig / hard is dan heb ik nog een paar palenrammers van 64mm. Nadeel is wel dat naast 2 paar latten ook 2 paar schoenen mee moet zeulen omdat ik op mijn 102mm Dynafits heb zitten :-)

When life gets too complicated.... SKI

@Alex dat probleem kun je oplossen door toerschoenen te kopen/gebruiken die ook gewoon in alpiene bindingen passen ;-)

Click. Click. Peace

@Rogier met welke schoenen (met lowtech zolen) kun je dan in een alpiene binding?

When life gets too complicated.... SKI

Meerdere de mijne bijvoorbeeld de scarpa Freedom rs

Click. Click. Peace

@ivarros ja dat zou ook kunnen inderdaad, denk eigenlijk niet aan huren, omdat ik al lang mn eigen spullen heb…

@Rogier Volgens mij moet je dan een soleswap doen, want anders wordt het erg lastig.

Vibram® Mountain Piste Sole – The rockered sole allows for easier walking and the added lugged grips make scrambling across rocks more secure. Compatible with all ISO 9523 Alpine Touring and Tech bindings (Vibram® Mountain Piste ISO 5355 alpine sole available separately)

Bovenstaande komt van de Scarpa site en geld ook voor mijn Salomons. Ik met kan met mijn techzool wel in een alpine binding stappen, maar dan heb je geen laterale release. Ik zou iedere keer mijn zool kunnen swappen, maar dat komt niet ten goede van de boorgaten die in het plastic van de schoen zitten.

Om die reden heb ik 2 paar schoenen.

When life gets too complicated.... SKI

Nee voor de rs hoeft dat echt niet soleswap is niet nodig!

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie