Whistler verbiedt roken op de berg, verstandig?

Rogier op 11 september 2015· 31 reacties

Na een ochtend schoonmaken in Puy Saint Vincent onder één lift!
Na een ochtend schoonmaken in Puy Saint Vincent onder één lift!

In Whistler mag je niet meer roken op de berg, op de skipistes, in de liften, in de rijen en op geen enkele plek die eigendom is van het skigebied. Boetes kunnen oplopen tot 10.000 $ en zelf 6 maanden gevangenisstraf. Is dit wat voor Europes gebieden om ook in te voeren? Of vinden jullie dit te betuttelend?

Heerlijk schone lucht.
“We have made the decision to introduce a smoke-free policy at Whistler Blackcomb to preserve the pristine alpine environment our guests come here for. We also recognise, as a leader in the outdoor adventure and wellness industry and as the largest employer in the Whistler community, we have a responsibility to our guests and staff to provide a safe and healthy environment for work and play,”." Zijn de woorden van de directeur van Whistler-Blackcomb, Dave Bownlie

Niet het eerste skigebied
Er zijn al een paar skigebieden waar roken compleet verboden is. Eldorado Ski Resort in Colorado en The Remarkables in Nieuw Zeeland gingen Whistler voor. Zullen er meer skigebieden volgen?

Als de sneeuw weg is... blijft dit over
Als de sneeuw weg is... blijft dit over

Irritatie
Zelf moet ik bekennen, als niet roker dat ik mij enorm kan irriteren aan rokers in liftrijen en in liften. Zit je tien minuten naast iemand in een stoeltjeslift steekt deze een sigaret op. Persoonlijk vindt ik dat erg vervelend. En een gebrek aan beleefdheid van de rokende mede-wintersporter. Aan de andere kant roken op de gehele berg verbieden gaat misschien ook wat ver. Ik vraag me trouwens af, wat vervuilender is, een paar mensen die roken in de ‘pristine alpine environment’ of een van die grote Amerikaanse jeeps die start. Want grote wagens zijn er genoeg in Whistler. Aan de andere kant, al zie je hoeveel zeer vervuilende peuken er elk jaar onder de sneeuw vandaan komen is een compleet verbod misschien wel de beste remedie tegen dit wegwerp gedrag.

Wat vinden jullie?
Wat denken jullie, is het wat om roken compleet te verbieden in skigebieden? Dus echt overal. Of zouden jullie meer voor een verbod zijn van roken in rijen en liften? Of helemaal geen verbod? Ik ben benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ook ik ben een niet roker en kan me dus behoorlijk irriteren aan de vele peuken die je in de sneeuw ziet liggen onder een lift. Het is gewoon vervuiling van de berg waar je op dat moment te gast bent…!!

Verbieden is dus een optie, want vriendelijk vragen om dit niet te doen zal wel niet werken. Of je hier dan ook straffen op moet zetten gaat wat ver.

Gr.

Ik ben een niet-roker, maar vind een algeheel verbod een beetje te veel van het goede. Richt zones in waar het wel mag en overal anders mag het niet. Kan me voorstellen dat je zegt dat je in een straal van bijvoorbeeld 50 meter van een lift wel mag roken. Peuken liggen dan op de grond, maar wel heel centraal en dat is dan makkelijk opruimen.
En treedt op met normale boets, damn zeg; 30.000 dollar of 6 maanden cel. Pff.

Ik vraag me trouwens af, nu ik er zo over nadenk… Zijn het alleen peuken onder een skilift? Geen snoeppapiertjes van bijvoorbeeld kauwgom of een pepermuntje? En lege flesjes? Of waait dat weg en vervuild dat de gehele berg ipv alleen onder de lift?

Ik ben het met jullie eens dat het - zeker in de heerlijke frisse berglucht - niet zo lekker is als iemand tien minuten naast je zit te roken in een skilift. Maar: voor wat betreft het zwerfvuil heeft Sinn ook gelijk. Snoeppapiertjes, noem het maar op… gewoon opruimen die boel! Het is vervuilen van de natuur. Dat blijft niet beperkt tot de peuken van rokers.
Als ik me probeer in te leven, denk ik dat rokers vooral denken: ik sta of zit nu toch te wachten, mooi even een peuk roken dan kan ik zo weer verder. Eerst tien minuten bij een aparte zuil of zo moeten gaan staan en dan nog weer die rij voor de lift in, zal niet iets zijn waar mensen uit zichzelf makkelijk voor kiezen…

Probleem met veel rokers is dat ze die peuken overal maar op de grond gooien. Echt niet normaal. Dus wat mij betreft helemaal verbieden (en de mensen die snoeppapiertjes en andere zooi neergooien mogen ze wat me betreft ook flink beboeten).
Ben al eens lelijk ten val gekomen omdat ik over een peuk heen boarde net op het moment dat ik een bocht inzette…

Trouwens peuken op het ijs bij het schaatsen zijn ook een ramp, kan je lelijk van vallen.

Dus voor alle rokers: Neem die peuken gewoon mee!!! Doe een zakje in je jaszak ofzo en gooi het aan het eind van de dag in de vuilnisbak.

Het past wel in een trend dat roken op steeds minder plekken is toegestaan, en er zullen ongetwijfeld meer gebieden gaan volgen.
Zelf stoor ik me er niet zo aan als er buiten gerookt wordt, maar mocht het verboden worden, zal ik er ook niet mee zitten. Ik moet wel zeggen dat vroeger toen ik rookte, ik er wel van kon genieten: In het zonnetje in de stoeltjeslift, koude berglucht, en een sigaret.

Ik voorzie een mooie discussie, want er zijn 3 dingen waar mensen niet over aangesproken wensen te worden :

het gedrag van hun kinderen
de overlast door hun huisdieren
en natuurlijk de irritatie door hun roken

@Zenith, toch is het niet zo moeilijk: bij alle 3 zorgen dat het geen overlast veroorzaakt en je hebt geen enkel probleem.

OT: heb als roker maar ook als drinker, eter, snoeper, smerer etc gewoon het fatsoen om je lege/gebruikte meuk mee te nemen en in de daarvoor bestemde bakken te gooien.

6 maanden cel moet je in Nederland een aardige misdaad voor begaan, dus dat slaat werkelijk waar nergens op. Ik vind dat je een ander niet tot last moet zijn, het in ieder geval even moet vragen mocht dat wel zo zijn en ruim in ieder geval altijd je peuken (maar ook andere rommel) gewoon altijd op. Slecht voor het milieu is een k*t excuus want dan kunnen we allemaal de auto ook wel laten staan.

Not all who wander are lost

Maar buiten het vervuilende, waar we het allemaal wel over eens zijn. Wat vinden jullie ervan als iemand naast je in de lift een sigaret opsteekt?

Click. Click. Peace

Als de niet roker daar last van zou kunnen krijgen vind ik dat niet zo netjes. Ik vind dat je dat op z’n minst even fatsoenlijk kunt vragen. Overigens zou ik het als maatschappij in een lift wel gewoon verbieden. Voor de roker snap ik het ook niet dat ie niet even kan wachten.

Not all who wander are lost

@rogier Dat is heel vervelend! En dat zegt een soort van roker. Ben al een tijdje gestopt maar kan het soms op feestjes toch niet laten. Mijn mening is heel simpel, net als met alle dingen die je doet in je leven moet je overlast voor andere proberen te vermijden, of dit nou muziek, Decibellen in conversaties of roken.

Een geheel verbod voor de berg zie ik niet zitten, lijkt mij onnodig bureaucratisch en lastig te handhaven. Wel lijkt het mij een goed idee om roken in liften bv te verbieden en rook zones te maken(desnoods bovenaan de lift als daar ruimte voor is!).

Sigaretten zo in de sneeuw gooien vind ik uberhaupt een doodzonde maar dat zelfde geld voor ander zwerfafval, hoe moeilijk is het om je rotzooi op te ruimen?

@Rogier ik vind het gewoon ronduit smerig. Zit je met je nog licht katerende hoofd van de avond er voor in de frisse koude berglucht, steekt er naast je iemand een peuk op. Gewoon ronduit misselijk makend. bah.

Born to Ride

Als ik in de bergen ben is het laatste wat ik wil sigaretten e.d. ruiken. Ik snap niet dat als je rookt je kan genieten van de buitenlucht.

Een keer in een wielerkoers steekt de man voor me een sigaret op. Ben je heerlijk gezond aan het sporten duw je zo’n stinkstok in je mond en het peloton meegenieten. Ik vond dat ronduit associaal.

En zo denk ik er ook in de bergen over, als je zo nodig jezelf wilt vergiftigen ga je gang leverd de staatskas genoeg geld op. Maar val er nooit iemand mee lastig zeker niet tijdens sporten

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Ik als niet roker ben er voor om het roken zoveel mogelijk te beperken.
Ik geloof niet in een al geheel verbod, ik denk met aan smoking area’s. en dan zeker niet in een lift.
Ik snap trouwens niet dat wel rokers het fatsoen vandaan halen om iemand lastig te vallen met rook. Wetende dat dit schadelijk is voor hun eigen gezondheid en vooral ook omstanders.
Maar goed dat is en andere discussie.

Dus ik ga voor smoking area’s ipv en algeheel verbod. Echt verslaafde kunnen het toch niet laten. En worden ze er op aan gesproken dat worden ze nog boos ook.

William & José

Take nothing but pictures, leave nothing but footprints. Het blijft nu eenmaal recreatie in natuurgebied…

En als de verstokte roker dan toch zijn kankerstokje moet opsteken is het gewoon kwestie van een beetje gezond verstand te gebruiken. Al blijkt dat bij veel rokers heel moeilijk eens ze met een peukje in hun vingers zitten :-(. Misschien aan Sinterklaas maar eentje van deze vragen? --> http://www.barkadera.nl/

Wat mij betreft: algemeen rookverbod, met uitzondering van enkele duidelijk afgebakende rookplekken. Anders wordt het toch maar stiekem gedaan… op heel wat plaatsen met een rookverbod zijn de toiletten de facto rookkamers geworden, wat voor niemand leuk is.

In de meeste liften in Europa is roken toch al verboden? Dwz, meestal staat er wel zo’n bordje bij het instappen of hangt dat op één van de eerste liftpalen… Dus het mag nu meestal al niet, het gebeurt echter wel. Ik vind roken tussen het skiën door prima. Helaas ontbreekt het aan de infrastructuur voor rokers: er zijn nergens asbakken. Dus wellicht kunnen we de NS rookpalen aan de skigebieden slijten en dan bij het instappen en uitstappen van de lift rookzones inrichten? Dat kunnen alle rokers daar lekker hun behoefte doen, hebben anderen er geen last van en het is nog gezellig voor ze ook.

Zelf heb ik meer reukoverlast van collega-wintersporters die teveel gedronken hebben en bij mij in de gondel stappen. Of die hun skikleding graag waterdicht houden en nooit wassen :(. Om dat te gaan verbieden lijkt me echter een paar stappen teveel.

Gaan we weer met de betutteling… Ik, als roker, weet echt wel wanneer het kan/mag of niet. Neem altijd alle afval (snoeppapier e.d.) mee de berg af. Mini-asbak (ze bestaan! zo groot als een luciferdoosje) mee voor de peuken voila. Samen lossen we het wel op was de leus maar tegenwoordig is het een heksenjacht geworden op de roker.

One life. Live it.

Ik rook zelf wel, maar ik zou het toch niet in m’n harses halen om in de lift, en zeker niet met anderen erbij, een peuk op te steken. Ook in de wachtrij voor de lift niet. Als je een peukie wil roken, dan zoek je daar een geschikte plek voor op. Een terras, of als je de lift uitkomt. Zorg dan dat daar asbakken staan zodat de mogelijkheid er gewoon is. Het is volgens mij allemaal niet zo moeilijk toch? Het is weer van het ene extreme naar het andere extreme, maar een middenweg erin vinden lijkt weer schier onmogelijk

Ik vind dit veel te ver gaan. Ik ben al een geluk een ex-roker, maar ik kan me het sigaretje op de lift best nog herinneren, want het smaakte me zeker en vast. Wel enkele bedenkingen: ten eerste stak ik NOOIT een sigaret op terwijl er iemand op de lift zat die dit niet zou apprecieren (dus zowiezo niet met onbekenden), ten tweede had ik ook altijd een pakje bij waar ik mijn peuken in kon gooien. Dit laatste heb ik trouwens terug zien komen in enkele skigebieden de laatste jaren (in Les Sybelles vroegen ze zelf of ik roker was toen ik mijn pas kocht, indien ja kreeg je een peukendoosje).
Zowiezo ben ik niet pro een niet-rokers skigebied, maar wel pro rokerszones. Sinds enkele jaren is het in België - Nederland - Frankrijk en zelfs Italië (plus een hoop andere landen) verboden om binnen te roken en worden in die landen tegenwoordig zones voorzien waar je ongestoord je sigaret kan opsteken. Oostenrijk is daar weer een uitzondering op, na een avondje après-ski riekt je ski-jas lekker naar de sigaretten, dus hier mag de regel toch ook iets aangepast worden naar mijn goesting.
We moeten niet altijd de rokers aanwijzen als de vervuilers, zoals gezegd de dikke 4 x 4’s, de snoepjes, de blikjes, … zijn zeker alles zo vervuilend. Als we nu eens alles ons gezond verstand zouden gebruiken he.

better to be off piste, then to be pisted off

Rook verbod hoeft van mij niet, maar als er iemand naast mij in een stoeltjes lift een peuk op steekt zeg ik daar wel wat van. Verder is het een manier van fatsoen om peuken, papiertjes en alle afval in je zakken te stoppen tot de eerst vlgd afvalbak, vaak boven aan de lift.

Dienten Die Alte schule

Een verbod is een beperking op de vrijheid van rokers. Toch hoeft het van mij als niet roker ook niet naast me in de rij of in de lift. Geef ze hun rokersplekken en op de terrassen van de berghut moet het ook gewoon mogen.

Hierboven al meer aangegeven: roken is ook in dit continent op veel plaatsen al verboden, zo ook in liften. Helaas zijn er genoeg paffers die het worst zal zijn, die doodgewoon hun peuk opsteken waar het hun uitkomt zonder daarbij aan de medemens en/of natuur te denken.
Dit is niet alleen het geval bij wintersporters, ook dichter bij huis kan ik me daar behoorlijk op ergeren. Voor de ingang van mijn werkplaats (= ziekenhuis) is sinds een jaar of 2 een rookverbod van kracht, netjes aangegeven met borden van een vierkante meter en strepen op de stoep. Maar blijkbaar zit de oogarts aan de verkeerde kant van het gebouw: dagelijks staan er meerdere mensen hun adem te verrijken met nicotine en andere zaken, juist in dat vak. Als je ze erop aan spreekt krijg je ook nog een grote mond terug.
Kortom: een verbod heeft weinig nut denk ik, mensen normbesef laten krijgen meer.

Peuken, snoeppapiertjes horen niet thuis in de natuur. Op straat valt het minder op, onder en bij de liften is het een verzamelplek van rotzooi. Het ziet er gewoon niet uit, het is geen heksenjacht op de rokers. Las een mooie tip ergens hierboven, neem als roker een lucifersdoosje mee en gebruik die als asbak

Waaromheeftnederlandgeenbergen:-)

Roken is (in Nederland, en matig gehandhaafd) verboden op en rond sportvelden. Een skigebied kun je best als sportterrein aanmerken. Als je die vergelijking doortrekt dan is een rookverbod in de liften en op de pistes zo gek nog niet. Als er dan in bepaalde zones bij de berghut wel gerookt mag worden, prima. Kun je er een lekkere bak koffie bij nemen en heb je even je extra ontspanmomentje.
Ik vind het geen slecht idee, zo’n algeheel rookverbod. Maar creëer dan wel plekken waarop rokers hun ding kunnen doen.

Wat een hoop fijngevoellige mensen allemaal. Zolang ze de filters maar afbreken, in een bakje stoppen en meenemen heb ik nergens last van.

Niet roken op de piste is een utopie. Het is gewoon niet te voorkomen en te controleren. Het gebied rook-vrij maken levert ze meer op gebied van marketing dan op gebied van milieuverontreiniging.

Als niet-roker, en nooit-gerookt’er kan ik een peukie in de skilift (cabine uitgezonderd :)) wel waarderen. Die rooklucht staat zo lekker in contrast met de schone berglucht, waardoor je deze laatste weer opnieuw gaat beseffen als de peuk uitgerookt is. Anders is die frisse berglucht ook maar zo vanzelfsprekend.

Maar we moeten er gewoon naar toe dat het vanzelfsprekend is dat de peukenfilters, net als het snoeppapiertje, de skiliftkaart en de autosleutels gewoon na gebruik weer de broekzak in gaan. Je moet het probleem oplossen, niet er weer een probleem bij maken.

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

We hebben in Kicking horse Canada mee gemaakt dat een local een joint op stak in de cabine lift. Het was 10.30 in de ochtend… we zaten in een volle lift met een aantal amerikanen. De lift was te klein :-0
1 van de amerikanen was politie agent in opleiding, dus die zag het niet zo zitten. Maar de local stak hem, na vragen of hij hem mocht op steken, toch op… wat een maf skigebied was dat zeg. Die dagen meerder rare locals tegen gekomen die zo stoned waren als een garnaal midden op de dag…

Nog even en we mogen weer!

Afschaffen: op het terras en in de lift, in restaurants. Roken is gewoon niet meer van deze tijd, begrijp de mensen die roken echt niet. Kankerverwekkend, ziektekostenopdrijvend. Gewoon niet meer verkopen die troep.

Ik ben ex-roker, de laatste sigaret die ik opstak was alweer 13 jaar geleden. Toch ben ik nog steeds verslaafd, elk vleugje sigarettendamp geeft mij een heerlijk gevoel.
Als ik een roker zie, ben ik blij dat ik die hobby niet meer hoeft te doen. Vieze lucht, altijd de hunkering om te roken, telkens excuses zoeken om er tussenuit te knijpen voor een sigaretje. 13 jaar geleden mocht je nog gewoon in de kroeg en in de bioscoop roken. Op straat was het heel normaal om een peuk op te steken en zelfs de arbo-rookvrije werkplek bestond nog niet.
Nu wordt het roken steeds minder toegestaan. Bij ons in huis wordt er niet meer gerookt (terwijl mijn vrouw nog wel rookt), maar ook in openbare gelegenheden worden voorzieningen gebouwd om rokers heen. Te triest voor woorden eigenlijk, zo’n bushokje bij het werk waar om het uur rokers naar binnen gaan.
Mijn oplossing: gewoon de hele tabaksindustrie/keten compleet afschaffen. Doet de maatschappij heel even pijn, maar binnen een jaar is iedereen er aan gewend. Dus ook de skigebieden…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Ik ben een ex-roker en erger me scheel aan de NIET-rokers Stasi…
Hypocriet gelul,van een stelletje hard achter elkaar aan rennende geitenwollensokkenrockers,die roken in de buitenlucht al willen gaan verbieden,bah.
Nog even en de hele maatschappij eet alleen nog maaar gobibessen en quinoa ,wassen we ons in in rozenblaadjes gedompeld bronwater,en drinken we geteelde zeeleeuwenkalfjesmelk.
15 jaar geleden hoorde je niemand als je een peuk opstak bij een bushalte,nu lijkt het wel of het nog erger is dan kinderporno verkopen.

Mij lijkt Kicking Horse the place to be,goeie locals.

Stop aub eens met alle rokers te bashen!!!

De enige plaats waar ik een rook verbod volledig gerechtvaardigd vind,is in restaurants,je gegrilde reuze steak met een berg patat blijft dan beter smaken.

By the way ik vind het heel ok dat iemand een peuk opsteekt in een stoeltjeslift,maar dan wel aan de buitenkant gezeten,en de rook naar de buitenkant uitgebazend.

We rijden bijna allemaal auto,we gebruiken stroom gestookt door kolencentrales,we dragen kleding geproduceerd door kinderarbeid,enz…maar owee als iemand een peuk opsteekt.

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie