Hoe slecht is het Franse skischool systeem?

Rogier op 25 november 2015· 30 reacties

null

Er is altijd veel te doen om het Franse skischolen systeem. Men denkt dat Fransen hun eigen handeltje willen beschermen. Dat buitenlanders expres geweerd worden en dat het weer zo’n typisch ‘slecht’ Frans systeem is. Maar is dat wel zo? Of zitten er ook goede kanten aan dit systeem.

Oostenrijk vs Frankrijk
Het ‘probleem’ voor Frankrijk is dat men de Franse skischolen vergelijkt met de Oostenrijkse. Aan de ene kant is het verschil enorm groot aan de andere kant zijn de eisen voor skileraren in Europa behoorlijk gelijk getrokken. Het grote verschil tussen Frankrijk en Oostenrijk is dat men er in Frankrijk vanuit gaat de je de opleiding tot skileraar helemaal afmaakt. Vertaalt naar het Oostenrijkse systeem dat je doorgaat totdat je Staatlich geprüfter Skilehrer bent. Terwijl je in Oostenrijk prima meerdere jaren kunt werken als Anwärter, in Frankrijk moet je door, en mag je pas lesgeven met een veel hoger niveau dan het Anwärter examen. Vanaf het Landes examen, de Eurotest, gaan de opleidingen gelijk oplopen.

Twee culturen
Het is dus een duidelijk verschil tussen twee skischool culturen. In Frankrijk gaat men ervan uit dat als je skileraar bent dat je hier een groot deel van je jaarinkomen mee moet verdienen. En dat je het niet doet als een soort van tussenjaartje. Want al zijn we eerlijk, als Anwärter hou je in Oostenrijk aan het eind van het seizoen niet heel veel geld over. In Oostenrijk is het vaak de skischool en de skischooluitbaters die duidelijk het meeste geld verdienen. In Frankrijk daarentegen kun je als eerstejaars ‘stagaire’ dus voordat je opleiding al af is al een prima salaris verdienen. Als afgestudeerde skileraar kun je in grote skigebieden per winter bijna een geheel jaarsalaris verdienen. En dat is voor een ‘seizoensbaan’ die van november tot eind april loopt best normaal en eerlijk.

null

Overeenkomsten
Maar er zijn ook wel heel wat overeenkomsten. In Frankrijk kun je ook aan de slag voordat je helemaal ‘klaar’ bent. Als stagaire kun je werken als skileraar. Je krijgt minder uitbetaald van je skischool dan als je klaar bent. Dus een beetje te vergelijken met de Anwärters. Alleen heb je al wel zwaardere testen achter de kiezen. Zoals onder andere een pittige test-technique, een slalomtest. Maar ook mag je pas zelfstandig op pad, en mensen off-piste meenemen op het moment dat je klaar bent met je opleiding dus in feite en Staatlich geprüfter Skilehrer bent. Net als in Oostenrijk worden deze examens en eisen landelijk gedaan. In Frankrijk (natuurlijk) in Chamonix en is het verantwoordelijke orgaan het Ministère des Sports, en worden de opleidingen afgemaakt in het prestigieuze ENSA (Ecole nationale du ski et alpinisme). Zo moet ook je opleiding af zijn om zelfstandig mensen mee te mogen nemen (dus niet onder de verantwoording van een skischool). Ook dit is vergelijkbaar.

Snowboarden
Een ander verschil is de splitsing tussen snowboarden en skiën. In Frankrijk heb je geen keuze (tot spijt van velen) als je skileraar wilt worden moet je snowboarden. En het snowboard niveau ligt voor veel skiërs vrij hoog, en het skiniveau is voor veel pure snowboarders praktisch onhaalbaar. Dit is misschien de grootste kritiek op het Franse systeem. Maar aan de andere kant is dit terug te voeren op het idee achter de Franse skischolen dat iedereen die de opleiding heeft gedaan werk kan hebben. En met de tegenwoordig flink teruglopende snowboardcijfers is het zijn van een pure snowboard leraar bijna onmogelijk om van rond te komen.

Bescherming voor bergbewoners?
Iedereen mag en zijn mening hebben over de skischool-politiek. Daarom is het ook politiek. Maar een van de grote pluspunten van het Franse systeem is dat veel locals op een relatief eenvoudige manier in hun levensonderhoud kunnen voorzien dankzij de wintersport. Het zijn niet alleen de uitbaters van de grote winkels, skischolen en hotels die echt kunnen leven van de wintersport. Door deze skischoolpolitiek hebben de jongens en meiden uit de skiclub een redelijke kans om in de werkarme bergen wel gewoon aan de bak te kunnen. Hierdoor hebben ze een toekomstperspectief.

null

Nadelen
Maar er hangen natuurlijk ook nadelen aan dit systeem. Als buitenlander wordt het je flink lastig gemaakt. Omdat je en enorm niveau aan het begin van je opleiding moet hebben, kun je er niet zoals in Oostenrijk langzaam ingroeien. En dit maakt het voor ons toeristen weer lastig om Engels of Nederlands sprekende leraren te vinden. Alhoewel de jonge generatie Franse steeds beter over de grens spreekt hebben de skischolen hier wel een enorme achterstand. Ook kun je je natuurlijk afvragen hoe nuttig het is om een elite-skischool af te moeten maken om met 6 jarige kleuters in en skituin te staan.

En die rechtzaken dan?
Natuurlijk zullen veel mensen gehoord hebben van verschillende rechtszaken over vooral buitenlandse skileraren die in Frankrijk waren opgepakt. Het is natuurlijk aan de rechter om te onderzoeken of dit rechtmatig is, en het Franse systeem rechtmatig is. Maar dit ontloopt de werkelijkheid in Oostenrijk ook niet. In Oostenrijk moet je ook je opleidingen af hebben om zelf een skischool te starten. Mis je enkele papiertjes en heb je niet alle examens gedaan dan maakt het Alpenland waar je wilt werken niet uit, en zul je problemen krijgen als je je eigen skischool opent of (erger) mensen off-piste meeneemt. Sinds een paar jaar moet je in alle Alpenlanden, om het hoogte niveau te halen, vergelijkbare tests volbrengen. Als jij Staatlich bent in Oostenrijk kun je zonder problemen aan de bak in Frankrijk. Echter met een Anwärter diploma hoef je niet aan te komen in dit Frankrijk. Voor sommige diploma’s zijn er wel instroom momenten in de Franse opleidingen gecreëerd, dus dat je niet helemaal aan het begin hoeft te starten. Er wordt geroepen dat Frankrijk aan protectionisme doet. Maar omdat je vergelijkbare tests gedaan moet hebben in alle Alpenlanden is dat natuurlijk niet echt waar. Dat Frankrijk veel diploma’s die in niet Alpenland worden afgegeven niet accepteert is eigenlijk helemaal niet raar. Het niveau is gewoon niet gelijk, zo werken examens nou eenmaal.

Voor ons
Nu is het natuurlijk leuk om een beetje te mopperen op de Fransen. Dat doen we graag met z’n allen. Maar eigenlijk is een bepaalde mate van bescherming wel erg goed, om kwaliteit en veiligheid te waarborgen. En persoonlijk zou ik vinden dat er voor bijvoorbeeld off-piste cursussen nog veel hogere eisen gesteld mogen worden. Niet zozeer voor de skitechniek, die geloof ik wel, en is meer dan hoog genoeg. Nee, meer om het niveau van sneeuwdek kennis omhoog te krijgen. Laten we dus maar blij zijn dat je niet zomaar skileraar mag zijn of een skischool mag hebben als je deze minimale tests niet doorlopen hebt. Aan de andere kant juich ik het ook goed dat er streng gekeken wordt of het niet puur protectionisme is. Zo blijft de balans eerlijk lijkt mij.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ook in Duitsland is bij het DSLV duidelijk aangegeven dat alleen de hoogst opgeleide skileraren Off-piste mogen, dat ook nog weer onderverdeeld in gradaties als “pal naast de piste”, “piste altijd eenvoudig bereikbaar” en “overal”. Terecht. Maar een kind van 6 heeft weinig aan een Drs. in de wiskunde om 1+2 te leren…

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

Mooi verwoord Rogier en ik denk een heldere uiteenzetting van de verschillen.
Wat mij eigen ervaring is met het verschil tussen Oostenrijk en Frankrijk is dat in Oostenrijk er alles aan gedaan wordt om het gezellig te maken en iedereen met een goed gevoel naar huis te laten gaan terwijl Frankrijk veel meer naar techniek kijkt. Als je volwassen bent dan kun je daar je eigen draai nog wel aan geven maar bij kinderen heb ik slechte ervaringen met franse lessen. Kinderen van 3 a 4 jaar oud werden door hun ouders huilend gedumpt in een klas en gingen doodleuk weg. In de kinderweide stond 1 leraar boven en 1 onder en de kinderen werden naar beneden geduwd. Als de onderste te lang bezig was met de eerste omdat die gevallen was vloog de tweede bij hem langs en ging de strobalen in.
Ik wil niet zeggen dat dit voor alle skischolen geldt maar vooral voor mijn kinderen kies ik 100% voor Oostenrijk.

Mijn ervaring met Franse lessen zijn juist zeer goed. Zowel voor kleine kinderen, ik heb mijn broertje vanaf 3,5 jaar in een skiklas gezien en dat ging altijd met zeer veel plezier. Ook dat is het voordeel van Frankrijk tov Oostenrijk. in Frankrijk mogen ze vanaf 3,5 jaar naar ik meen al echt skiles in Oostenrijk vanaf 4 jaar. Ook was de kwaliteit van de lessen zeer goed. Zelf heb ik op iets latere leeftijd les gehad in Frankrijk maar ook dat ging altijd super. Het verhaal van @SaintUsuge herken ik dus totaal niet. Natuurlijk zie je wel eens een huilend kind in een skiklas, maar dat heb ik in Oostenrijk net zo goed gezien. Naar mijn mening moet je gewoon geluk hebben met de leraar die je krijgt toegewezen, je heb overal sagerijnige en vrolijke mensen en je moet gewoon de mazzel hebben dat je een leuke leraar hebt.

Born to Ride

Voor ons juist een reden om voor Frankrijk te kiezen, want alles leuk en aardig. Maar ik doe mijn kooters op les om wat te leren en niet in eerste plaats voor de gezelligheid, die kan ik ze ook prima bieden. Overigens weten die fransen de lessen altijd erg leuk te maken is mijn ervaring .En laten we wel eerlijk zijn van de gemiddelde anwarter springen de tranen in je ogen ( en niet van bewondering). Nee geef mij maar een Fatsoenlijk skiende leraar/ lerares, met zware testen.

@Rogier: Ik had graag wat meer gelezen wat nu het beste is voor de klant, voor diegene die les krijgen? Het is nu erg veel vanuit wat het beste is voor de werknemer. Daarbij gaat het denk niet alleen over wie de beste techniek heeft qua opleiding, maar ook de kennisoverdracht aan kinderen (eigen taal kan dan prettig zijn), sociale vaardigheden, mentaliteit en cultuur. Misschien zijn gevordenen beter af in Frankrijk en beginners/kids in Oostenrijk? Kan je daar nog iets over zeggen?

Ik heb zeer goede ervaringen met lessen voor mijn kids in Frankrijk. Daar worden de lessen serieus genomen en leren de kinderen echt skien. Oostenrijk mag dan wat gezelliger zijn maar goed leren skien is voro de meeste kinderen niet weggelegd in een korte tijd.

In Oostenrijk slaagt ieder kind voor het ‘examen’ aan het eind van de week, ook al kunnen ze er helemaal niets van. Dat zal in Frankrijk niet gebeuren. Gevolg is, dat in Oostenrijk de kinderen het jaar erop naar een hoger niveau gaan wat dus veel te hoog voor ze is en in Frankrijk beginnen ze opnieuw. In de grotere gebieden hebben ze daarvoro de ‘herhaal’ klasjes. In mijn ogen een veel beter systeem. Kinderen die boven hun kunnen in een klasje zitten zullen geen plezier hebben. Op herhaling is misschien niet leuk maar ze leren wel skien en krijgen dan wel plezier.

Taal is inderdaad soms een probleem maar kinderen hebben daar minder moeite mee dan de ouders. Mijn kinderen hebben geluk gehad en op 1 jaar na altijd Nederlands (Vlaams) sprekende leraren gehad. Maar ook dat ene jaar was geen problem voor ze en hebben ze veel plezier gehad.

@Matthias123 Dat is volgens mij het probleem ook. Bij mijn weten zijn er geen leeftijdsgrenzen voor kinderen op skiles doen behalve wat de skischool zelf aanhoudt. Maar een kind van 3 op skiles in mi echt te vroeg. Soms gaat dat goed (in het geval van jou broertje), maar vaak verpest je het ook juist, omdat ze nog helemaal geen zin in lessen hebben.
@Renee Dat is het verschil tussen mensen denk ik. Ik heb zelf mijn anwärter en mensen zoals jij zijn over het algemeen ook het vervelendste om les te geven ;) (Duitsers hebben een beetje dezelfde houding). Die komen om te leren skiën en niet om een leuke week te hebben. Behalve dat je (in Oostenrijk dan iig) het skileraar zijn vooral voor de leuk doet, omdat er geen rooie cent mee te verdienen valt. Als je dan mensen in je groep hebt die vooral een leuke week willen en daarnaast ook nog wat willen leren, is dat een vele malen leukere week dan wanneer je mensen hebt die alleen maar willen skiën en op techniek trainen en waar je bij wijze van spreken nog geen grapje tussendoor kunt maken. Engelsen zijn daarin geweldig, die komen echt een week op vakantie, als ze de hele week gelachen hebben zijn ze dik tevreden, ook al zijn ze technisch misschien niet heel veel verder gekomen.
Ikzelf vond het altijd heerlijk om zo’n typische Oostenrijker als leraar te hebben. Lekker laid back, lekker grappen, lekker geinen. De skiles moest vooral leuk zijn. (niet persoonlijk bedoeld he, pak jou opmerking even als voorbeeld voor het type mens. :P)

@ivarros Dat ligt er dus aan wat je wil. Lees mijn verhaaltje hierboven even en dat van andere mensen. Om het heel algemeen te stellen. In Frankrijk train je echt en in Oostenrijk is de gezelligheid/ontspannen meer de hoofdmoot als ik het zo even samenvat.

@GerbenB skiles op die leeftijd is gewoon een soort oppas. Ze gaan de kinderweide in waar een klein transportbandje en een touw is waar ze zich aan voort kunnen trekken en gaan al spelend leren skien tussen pilonnen e.d. het gaat daar ook vooral om plezier, maar ze leren dus ook al gewoon in de basis een beetje skien.

Born to Ride

@GerbenB: Klopt en dat begrijp ik. Alleen vind ik het best overkill om een cumlaude wiskunde leraar les te laten geven aan een kind van 3 of 4… Volgens mij heeft elke doelgroep andere kwaliteiten nodig van zijn/haar leraar om het beste eruit te krijgen. Wellicht een idee om vanuit dat oogpunt (dus meer vanuit diegene waar we het allemaal voor doen) te kijken. Bij de skischool waar ik gewerkt heb, heb ik geprobeerd ze er meer met die brll naar te laten kijken, maar uiteindelijk was ik daar geen organisatie-adviseur, maar gewoon maar skileraar ;-).

@Ivarros Goed idee om het daar ook eens over te hebben. Bedankt voor de tip.

Click. Click. Peace

@Rogier: je zegt Ook kun je je natuurlijk afvragen hoe nuttig het is om een elite-skischool af te moeten maken om met 6 jarige kleuters in en skituin te staan.

Maar dat hoort er ook bij toch, je moet iedereen leren skien klein of groot. Daarnaast denk ik dat er wekelijkse een roulatie is in welke leraar welk niveau krijgt anders wordt zo’n seizoen wel heel saai.

Wij hebben altijd goede ervaringen gehad met skiles in Frankrijk ook voor kinderen. Die taal is echt niet zo’n probleem, ze doen gewoon “na” dus prima. Belangrijker is het vaak dat ze kinderen in de klas hebben die ook NL spreken, zeker voor meisjes.

Verder denk ik Niks mis mee om de werkgelegenheid voor je eigen volk een beetje te beschermen. Zouden ze hier ook eens moeten doen, maar dat is een andere discussie.

@Eijsski Ik ben het met je eens, en ik vind persoonlijk het Franse systeem erg verstandig en prima werken. En het is een zegen voor de bergdalen. Maar het doel van dit blog is een objectief beeld te geven van de verschillen (die eigenlijk niet zo groot zijn). Ik vind de ‘elite skitechnische’ kant niet het belangrijkste voor de kinderen maar het feit dat de Fransen een gedegen educatie methode leren vind ik vooral erg goed!

Click. Click. Peace

Wij gaan al enkele jaren naar hetzelfde skigebied in Oostenrijk en zijn daar toch serieus teleurgesteld in die lessen. Als het een leuke leraar/lerares is, amuseren de kinderen zich zeker en vast. Maar heel hun manier van werken laat toch te wensen over. De indeling in groepen gebeurt op een beginnerspiste (met transportband) waar je echt niets op kunt testen. In onze familie hadden we vorig jaar 3 kinderen van 7 jaar en 3 kinderen van 9 en 10 jaar. Het ene groepje skiet 3 jaar waarvan 2 jaar les in die school en de andere 5 jaar waarvan 4 jaar in die school. Ze werden gewoon allemaal samen in 1 groep gestoken. Elk jaar geven we de ervaring mee bij het inschrijven, maar daar wordt gewoon niet naar gekeken. Toen we dit jaar opmerkingen maakten over de indeling, kregen we nogal arrogant mee dat zij (de leraars) gediplomeerd waren en het dus toch wel beter wisten dan wij.

Het gebied is eigenlijk verzadigd. De liften kunnen de toestroom niet aan. Maar er wordt verzameld voor de lessen aan ‘het middelstation’. Dus na heel lang aanschuiven beneden, kunnen de kinderen (en hun ouders) nog eens een heel lang aanschuiven na het verzamelen aan dat middelstation. En daar stapt natuurlijk bijna niemand af. Echt totaal niet logisch. En een verspilling van tijd.

Minder erg maar in combinatie met het voorgaande … tenslotte is er het traditionele wedstrijdje waarbij er ook een hele tijd wordt stilgestaan vanwege wachten op de beurt. En doen ze nog een pad naar een ander dorp, waarbij ze met een treintje terugkomen. Dus de uiteindelijke uren die ze skiën wordt toch wel heel beperkt.

Onze kinderen moeten geen top-skiërs worden en plezier staat op de eerste plaats. Maar er moet wel een soort evenwicht zijn tussen bijleren en plezier. En dat is er niet. We denken er daarom aan iemand - gediplomeerd - mee te nemen. Zodat die zestien uren leuk en gevarieerd maar toch vooral skiënd worden ingevuld. Dat we ook naar de meer rustige plekken in het gebied kunnen. En ook als ouders meer aan het skiën en aan onze kinderen hebben door flexibel af te kunnen spreken.

Al even geleden, maar in Damuls had ik als volwassene een jonge boer (niet negatief bedoeld, hij kon heel goed skiën, maar dat was zijn zomerwerk). Gestart met 9 mensen, na 5 dagen waren we nog met 3 over. Die jongeman kon totaal niet uitleggen wat er moest gebeuren en iedereen haakte af.
Op zich was dat wel leuk de laatste dag, dan hadden we gewoon eigenlijk een gids en ontdekten we elk plekje.
Maar daar betaal je niet direct een hele week les voor.

Vele jaren later met de kinderen een aantal maal Oostenrijk en Frankrijk, zijn er een aantal opmerkingen te maken die eigenlijk logisch voortvloeien uit de uitleg van @Rogier.

  1. In Oostenrijk hangt het heel sterk af wie je als lesgever krijgt, ook voor kinderen. Hebben in Schladming meegemaakt: ene jaar zijn ze echt met lesgeven bezig en kunnen ze met kinderen om, andere jaar zetten ze de kinderen gewoon op een carrousel als ze ze beu zijn.
    Het is duidelijk dat men hier jonge beginners als leraar inzet. En dan hangt er vanaf of die met kinderen om kunnen.
    Dat heb je niet in Frankrijk, omdat het niveau van de leraars er gewoon bij allen zeer hoog ligt. Je kan je inderdaad de vraag stellen of dat voor 4 jarige kinderen nodig is. Maar vaak zijn dit iets oudere dames en heren die dit op zich nemen. In Montgenevre hadden we dat een van onze kinderen zelfs koorts had. We kwamen toevallig hun groepje tegen en die lerares zei dat ze gerust bij haar mocht blijven en ze werd extra verzorgd (hebben we zelfs hier op school nog niet meegemaakt :-))

  2. Is alles in Frankrijk dan beter? Neen, de kinderparken zijn in Oostenrijk meestal beter uitgerust en je hebt er meer Nederlanders die lesgeven.
    En eerlijk, het idee dat kinderen de taal niet moeten kunnen, is larie en apekool. Natuurlijk trekken ze hun plan wel, maar als we onze 3 kinderen elke dag vroegen hoe het geweest was, dan vinden ze een Nederlandstalige begeleiding toch wel beter.

  3. Tip voor talen:

  • Intersoc is tot 6 jaar in België buiten het seizoen een fantastische organisatie: leraars van de franse skischool, met een NL begeleider extra. En een halve dag les, halve dag kinderopvang in het Intersoc hotel.
  • Stuur een mail (lang genoeg op voorhand) naar de ESF van je gebied en vraag of er een leraar is die wat NL kan. Zo hebben onze kinderen vorig jaar in Valloire bij Maud geskied. Niet dat die NL talig was, maar die kon wel wat NL zinnetjes en de kinderen vonden dat fantastisch.
  • Zoek een Vlaams gezin om samen een gebied te verkennen (vanaf 10 jaar krijgen we Frans op school) LOL :-)
  1. Vorig jaar in Valloire, voor het eerst privé les voor de kinderen genomen.
    Dat is 6 uur voor ongeveer 250 €.
    OK, wij hebben 3 kinderen van ongeveer hetzelfde niveau (tweeling 8 en eentje 10) dus dat maakt dat iets makkelijker.
    De les is dan zondag, maandag en dinsdag telkens van 12-14 uur. Je eet dan al om 11.15 uur…

Op die 6 uur leren ze meer dan een hele week in een groepje van 12-15 kinderen (geloof me, we hebben die week alle groepjes geteld vanuit de skiliften).
En je hebt meer tijd om samen je vakantie door te brengen en dat vinden wij ook niet onbelangrijk.

Onze kinderen zijn vanaf 3 jaar telkens 2-3x per jaar mee gaan skiën. In het begin steeds met les, nu nog af en toe privéles.
Ondertussen zitten ze tussen Etoile Bronze en Or in…

Glij blij door die brei :-)

@bartM, dit klinkt meer als een geval van ander gebied vinden, ik heb zowel in Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en Tsjechië les gehad en er zitten overal betere en slechtere skischolen bij.

De fijnste en meest leerzame les die ik ooit heb gehad was in een relatief klein gebied in Oostenrijk. Mijn slechtste ervaring was in Frankrijk door een fransman die alleen kon communiceren in het Frans en op geen enkele andere manier. Maar dat had zo maar omgedraaid kunnen zijn als ik in andere gebieden had geskied.

@ITWarrior t’as besoin de qlqs cours de français? :-)

Het is natuurlijk zo dat vele in Frankrijk nog altijd denken dat ze een grootmacht zijn en bescherming van de Franse taal is daar een onderdeel van.

En je merkt ook wel dat Franse skileraars weten dat ze goed zijn, de show die sommige verkopen, is soms op het randje van arrogantie.

Ik weet niet of @Rogier meer weet over het psychologische aspect van het lesgeven. Worden daar verschillende eisen gesteld qua land?
Want skiën kunnen ze allemaal wel goed.
Maar daarom zijn het geen goede leraars, iets uitleggen op een eenvoudige wijze, keer op keer, dat is nog een ander paar mouwen.

Dat zie je ook in vele sporten: de beste trainers waren meestal niet de beste spelers en omgekeerd.

Glij blij door die brei :-)

Mijn jonge jaren les gehad in Zwitserland, wat volgens mij ook een soort Frans systeem heeft.
Testen waren streng, en onvoldoende was ook gewoon geen speldje na je week les.

Denk dat het iets is, wat men tegenwoordig opvoedkundig anders doet.
Kinderen worden beloond ook al gaat het wat minder en bij een race wordt behalve nummer 1 en 2 iedereen 3e :) , en dat is ook prima bij 3 - 6 jarigen lijkt me.

Van Oostenrijkse skischolen heb ik nooit een hoge pet op gehad, ik zag mensen zonder goede basishouding lesgeven aan volwassenen en kinderen. Verder heeft een skischool waar mijn neefjes en nichtjes les hadden het gepresteerd om kinderen kwijt te raken, en een juf die volledig in paniek was toen een kindje viel en haar been brak.

Toch heeft mijn vriendin twee privélessen in Oostenrijk gehad bij een man die volgens mij op ski’s geboren was. Wat die man liet zien en aan haar geleerd heeft in twee privé ochtenden was bewonderenswaardig.
Sindsdien raad ik mensen eigenlijk altijd een Oostenrijkse leraar aan, die Engels spreekt.

We zijn tegenwoordig allemaal gewend om recensies te schrijven over onze nieuwe koelkast, maar over skischolen is altijd maar weinig te vinden, misschien een mooie taak voor wintersporters ?

@Coldfeet Voordat een Franse skileraar überhaupt les mag geven heeft deze al wat educatie methodiek gehad, meer dan verplicht in Oostenrijk.
Wat hier bij wel belangrijk is, is dat men fouten van andere wintersporters kan zien. En daar heb je zelf zeker weer een goed skiniveau voor nodig, ook om dit uit te kunnen leggen.

Om hier wel aan toe te voegen. Les geven is een mensen ding en als het dus niet klikt/ je een vervelende leraar hebt of wat dan ook dan werkt het gewoon niet landonafhankelijk.

Click. Click. Peace

In 1998 kreeg ik mijn 1e lessen in Les Menuires bij de ESF, en sindsdien ben ik een trouwe klant. Ik vind het nog steeds erg leuk om een paar privelessen te boeken en me te vergapen asn de uitstekende techniek van de leraar of lerares en dat zo goed mogelijk proberen na te doen. Ik vind het idee dat mijn skileraar erg hoog is opgeleid een heel erg zeker gevoel geven, dat ik niet zou hebben bij een minder hoog opgeleide leraar.

Winter is coming

Mijn kinderen hebben jarenlang in de skiklasjes in Oostenrijk gezeten. Dat was altijd met wisselvallig succes.
Waar ik hier helemaal niet mee eens ben is de stelling, dat de kleine kinderen geen goede skiër als leraar nodig hebben. Juist wel, de 3,4,5,6 - jarige leren door na te doen. Hoe betere skiër hoe beter voor hun. Ik ben wat dat betreft helemaal met Renee eens. Ook veel irritaties bij de Oostenrijkse skischolen gehad. Vorig jaar voor de eerste keer naar Frankrijk: super leraar, fijne cursus : competiton training (hebben ze in Oostenrijk niet), echt aanrader.

Hahah gerben nee ik voel mij zeker niet aangesproken, maar ik vind wel dat men wat moet leren tijdens een week. Je geeft best veel geld uit aan lessen en dan moet het gewoon goed zijn, en niet dat je denkt bij welk pakje boter zat jou papiertje?? Ik vind dat de lessen in Oostenrijk gewoonweg slecht zijn; geen duidelijke niveau verschillen, dat is als je er goed over nadenkt een schande. Je zet toch ook geen groep 6 kind in een groep 8: ja het is allebei bovenbouw…Een van mijn kooters had dit jaar een meisje dat altijd in Oostenrijk op vakantie ging in het groepje, oei technisch zeeeer slecht skieend .terwijl ze al van zeer jonge leeftijd les had. Zonde van het geld dat is mijn mening.
Goed leren skieen sluit plezier allesbehalve uit, en ik moet de eerste Franse skileraar nog ontmoeten die niet de basiswoorden kan in het engels/ nederlands voor de kids.

@rogier @ivarros Ik ben het hier erg mee eens. Het is een beetje vreemd om te beweren dat een skischoolsysteem slecht (of goed) zou zijn omdat ongekwalificeerde skileraren daar niet mogen werken. Dat is onprettig voor nederlandse studenten die in de winter willen schnabbelen maar daar gaat het niet om. Het gaat om de kwaliteit van de lessen en die wordt bepaald door de kwalificaties van de instructeur, ook voor kinderen. En daarvoor hoeft een skileraar of -juf echt geen nederlands te spreken.

Onze kinderen hebben ook altijd les gehad in Frankrijk, en het hele systeem doorlopen tot en met gouden ster. Ze hebben het erg goed geleerd, we zijn altijd tevreden geweest. Ik vind het persoonlijk een fijn systeem, je bent niet afhankelijk van de plaats waar je naartoe gaat, gewoon het volgende jaar voor het volgende klasje opgeven. De niveaus geven duidelijkheid over wat ze wel en niet kunnen. Altijd ook leuke skileraren gehad die goed met de kinderen konden omgaan. Taal was voor onze kinderen geen probleem, ze deden de skileraar gewoon na en de laatste jaren was het Engels van de kinderen ook beter en konden ze zich aardig redden. Alle skileraren/leraressen die wij hebben getroffen spraken wel Engels en een enkeling ook wat Nederlands. Dat laatste was verrassend genoeg in Aussois, een klein skigebied perfect voor beginners.

Met het Oostenrijkse systeem heb ik geen ervaring, met het Franse wel. Voor de allerkleinsten in de Jardin de neige is het ski-niveau van de leraar ondergeschikt aan het kunnen animeren/spelenderwijs een basis aanleren. Maar eens je aan skiles begint en met je groep het gebied intrekt moet de leraar over een aantal vaardigheden beschikken van een behoorlijk niveau (zelf behoorlijk en correct kunnen skiën), de nodige didactische vaardigheden hebben, kennis EHBO en voldoende kennis en ervaring hebben met het Alpijns klimaat en meteo inclusief sneeuwdek. Niet elke leraar zal even bedreven zijn of de alle vaardigheden op het zelfde niveau in zich hebben. Maar waar je bij ESF zeker kan van zijn, is dat elke skileraar alle disciplines op een behoorlijk niveau beheerst en kan. Of elke leraar even gemotiveerd is => zeker niet. Zo had mijn vrouw in Aussois 2 jaar geleden een skileraar waar ze geen meter heeft bijgeleerd op een week (dit was een combinatie van 2 factoren, samenstelling van de groep en hij heeft de juiste knopjes niet gevonden om de groep te triggeren (althans mijn vrouw zeker niet). Nochtans kon die man heel goed lesgeven individueel, maar niet aan uiteenlopende groepen. Het jaar nadien andere leraar en het lukte wel om te evolueren. Meestal lukt het in Frankrijk wel om in een groep te evolueren, maar prive gaat het veel sneller vooruit. Persoonlijk ben ik voorstander van priveles, kan je veel beter aangeven waar je wil aan werken en wat je wil bereiken => methodiek (oefeningen) wordt aangepast aan jou noden/fouten. @MirjamP , kan ik alleen maar volledig beamen. Trouwens prima gebied voor gezinnen met kleintjes, Jardin de neige aan de voet van de piste en zuid gerichte hellingen (minder kans op huilende kids vanwege de koude). @Coldfeet, Intersoc is inderdaad een prima combi in Frankrijk voor kids en tieners. Voormiddag met ESF + CM monitor (die trouwens ook interne test"skiniveau" en basis vormingen “veilig begeleiden van groepen op de piste” hebben ) en in de namiddag kunnen de kids of met de monitor op pad of met de ouders of ze worden opgevangen in het hotel (keuze te over).

Ik heb nog nooit ski- of snowboardles gehad in Frankrijk wel in Oostenrijk en hier in Nederland. Ik vraag de laatste jaren altijd maar naar een leraar met hoog niveau omdat ik aan een Anwärter niets meer heb. Het is me een keertje overkomen dat ik les kreeg van een Anwärter snowboard, en zo extreem goed snowboarden kan ik nu ook weer niet, maar ik boarde hem er gewoon uit en heb die les niets geleerd. Skiën doe ik een stuk beter dan snowboarden dus ik wil nu alleen nog een leraar die hoog opgeleid is.
Als beginner heb ik ook altijd les gehad maar dan kun je natuurlijk nog wel veel leren van een Anwärter en voor kinderen die net beginnen lijkt me dat ook prima.

Ben erg benieuwd naar hoe het Zwitserse systeem zich verhoudt t.o.v het Franse en Oostenrijkse.

Ik heb enkel ervaring met de Zwitserse skischolen en dan ook alleen op priveles gebied.
Ben persoonlijk altijd erg tevreden over de kennis en kunde van de leraren die ik gehad heb, maar heb geen vergelijkingsmateriaal t.o.v de andere landen.
Voor zover ik het kan inschatten heb ik wat de kinderklasjes betreft, wel de indruk dat ze bezig zijn de kinderen skien te leren en dat het geen bezighoudt therapie is.

Het grote voordeel aan het Franse systeem is de doorgedreven opleiding en kunde van de leraars, waardoor je zo goed als nooit geconfronteerd wordt met een leraar die het aan skitechnische bagage ontbreekt. Eens je (of je kinderen) wat ervaring hebt maakt dat toch uit.

Dat neemt niet weg dat je altijd op een skileraar kan botsen waarmee het niet klikt. Voor groepslessen met volwassenen komt daar nog eens bovenop dat vanaf een bepaald niveau (het omslagpunt ligt tussen classe 2 en classe 3) veel mensen eigenlijk niet naar de les komen om actief aan techniek te werken, maar eerder om met een groepje op hetzelfde niveau wat leuke dingen te doen met af en toe een uitdaging of stukje techniek (maar niet teveel). Hoe de leraar dit dan invult is zeer persoonlijk: aan de ene kant van het spectrum zijn er leerkrachten die er in slagen om héél wat techniek in die lessen te smokkelen, aan de andere kant zijn er leerkrachten die zich beperken tot “suivez-moi”, met een kleine tip hier en daar als ze geen motivatie van de groep voelen om echt oefeningen te doen.

Als je echt op techniek wilt oefenen, loont het vanaf een bepaald niveau om één-op-één lessen te nemen, of met een klein groepje gelijkgezinden van hetzelfde niveau privéles te nemen. In die omstandigheden ben ik nog geen ESF (of ESI tegenwoordig) leraar tegengekomen die zijn geld niet waard was.

Het is ook wel een beetje kort door de bocht om te stellen dat Oostenrijkse/Franse leraren wel of niet fijn zijn gebaseerd op een enkele ervaring. Het is maar net hoe je het treft.

Oh Santa! Fresh snow, my favourite! How did you know?

@Morzel, komt een beetje neer op wat ik bedoelde. Wat groepsles betreft wordt je inderdaad een beetje geremd door de snelheid van opnemen van de groep. Enkele jaren geleden zat ik als laatbloeier +40 in classe II (mijn 2e jaar(skiweek) op latten). De instructeur was een berggids, die ons 70% on piste zette en 30% ernaast => daar leer je het beste op skiën was zijn motto. Persoonlijk had ik een steile leercurve en werd eigenlijk geremd door de groep. Maar de brave man heeft dat goed opgevangen en aan het einde van die week classe II werd classe III mee afgevinkt. 2 weekjes later knalde ik regelmatig gecontroleerd aan +70 en af en toe +80 van rode pistes. Mijn zoontje (toen 12) heb ik dat jaar indoor leren carven op pakweg een half uurtje. Het jaar erachter hebben we gewoon 2*1.5uur prive genomen om de wedel, gesprongen wedel en carve techniek bij te spijkeren (onze beste investering ooit). Op de piste lukt het actueel heel goed, ook bij slechte zichtbaarheid en slechte ondergrond dankzij de geweldige kwaliteit van het Franse systeem. Eens een bepaald niveau raad ik inderdaad eveneens privé aan. Kan je gewoon aangeven wat je wil bereiken of waar je aan wil werken. Volgende fase is poeder en croute, maar dat is voorlopig uit gebleven wegens nog geen geschikte condities gehad tijdens de gezamelijke skivakanties.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie