Relatietips voor op de piste!

Rogier op 12 september 2015· 12 reacties

Lekker met z'n tweeën de sneeuw in!
Lekker met z'n tweeën de sneeuw in!

Lekker met z’n tweetjes de sneeuw in. Overdag lekker buiten bezig en 's avonds met een glas goede wijn voor de knapperende openhaard. Kan het romantischer? Waarschijnlijk niet. Toch, gaat het op de pistes vaak mis, en hoor ik zulke ruzie’s dat ik verwacht dat die fijne avondjes naast de kachel daar ook onder te lijden hebben. Samen sporten, in dit geval skiën of boarden, is nog niet zo makkelijk als je zou verwachten. Een serie tips om je (eerste) skivakantie samen gezellig te houden.

Niet eenvoudig
Het plaatje van lekker samen wintersporten is zo gemaakt. Thuis op de bank stel je het voor als een kerstliedjes-videoclip. Maar eenmaal in het skigebied is het toch net wat anders. Want je hebt te maken met spanning, vermoeidheid en de bergen zijn voor veel mensen toch wel een enorme verandering. Dus niet zomaar je comfortzone. Natuurlijk is wintersport voornamelijk genieten, maar geruzie en bozige gezichten op de piste zie ik vaak genoeg. Een aantal tips…

Probeer niet zomaar les te geven
Op de pistes zie ik het het meeste fout gaan bij het geven van tips aan elkaar. Sowieso is iemand leren skiën of boarden en vak apart en is het verstandiger om dit aan gediplomeerde skileraren over te laten, maar in een relatie les geven is en stuk lastiger. Ik zou dit zelfs afraden als een van de twee een skileraar is. Of je moet beiden heel erg sterk in je schoenen staan. Op een één of andere manier kunnen we gewoon minder hebben van onze levenspartners dus elkaar les geven op de piste is vaak net even een paar stappen teveel gevraagd. Ik heb teveel ruzie’s op de pistes gezien, en daarnaast eveneens zeer veel discutabele oefeningen en lesmethodes. Gewoon niet doen.

Heerlijk samen skiën...
Heerlijk samen skiën...

Pas op met kritiek
In het verlengde hiervan ligt het geven van kritiek op elkaars ski en boardniveau. Zo goed als niemand vindt kritiek leuk. Maar kritiek van je partner doet vaak nog even een stapje meer pijn. En laat de kritiek op het skiniveau gewoon maar even zitten. Als het opbouwend is kan het natuurlijk wel, maar dan moet je zeker zijn van elkaar en dat is zeker niet iets om te doen tijdens je eerste skivakantie samen. Maar eigenlijk geld ook hier laat dit aan de professionals over, de skileraren.

Push elkaar niet
In een gewone vriendengroep is elkaar pushen soms best leuk. Dan neem je net een iets steilere piste of je probeert nieuwe zaken uit. maar in een relatie levert pushen zelden leuke situaties op. Wederzijds onbegrip maakt zwarte pistes soms een hel en bijna het einde van een relatie. Niemand vind het leuk om op terrein te komen waar je je niet lekker voelt, en als je ‘liefste’ je daarnaartoe mee heeft genomen dan is het een totaal onbegrip wat overheerst. Dus de zwakste schakel, en dat is trouwens even vaak de man als de vrouw, zeker technisch gezien, bepaald waar en tot wanneer er geskied gaat worden. Punt uit!

Wees duidelijk met je ideeën over vakantie
Voor de een is wintersport lekker een beetje skiën of boarden, lekker pauze houden, lekker in de zon zitten. Gewoon relaxed. En voor de ander is het echt sport. Als je samen op wintersport gaat kan het zomaar dat je het allebei erg anders beleefd. De een is gewend om met de vriendengroep keihard te knallen terwijl voor de ander de wintersport juist een rustmoment is. Dit kan wederom veel onbegrip en geërger opleveren. Dus, als je voor het eerst op wintersport gaat wees dan duidelijk hoe je de wintersport voor je ziet.

null

Mijn ervaring
Zoals jullie weten is mijn levenspartner Sandra ook een van mijn vaste skimaatjes. Ze skiet me er ook regelmatig uit trouwens. Wij hebben elkaar al skiënd leren kennen dus de relatie als skimaatjes was er als het ware eerder. Heel eerlijk gezegd doen wij alles anders dan de tips die ik hier boven geef. Nou ja, we zijn erg kritisch naar elkaars skiniveau. We pushen elkaar regelmatig, zolang het veilig blijft, en we hebben het makkelijk want we hebben hetzelfde idee over de invulling van een dag op de sneeuw: KNALLEN. Maar we hebben ook zeker wel eens ruzie in de sneeuw. Vooral over onbegrip tijdens photoshoots wil het wel eens hoog oplopen. Vaak tot vermaak van onze andere skimaatjes…

Maar begrijp ook dat alles wat hierboven geschreven is, is meer een soort richtlijn. Maar wel tips die aardig wat stelletjes goed kunnen gebruiken al hoor ik de ruzies op de pistes.

Wat is jullie ervaring?
Wat is jullie ervaring met het samen wintersporten? Is het eenvoudig om samen met je liefde de pistes op te gaan? Zijn de wintersportvakanties hetzelfde? Hoe lossen jullie de verschillen op? En wie heeft er weleens met ruzie op de piste gestaan? Wat zijn jullie tips?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Dé tip voor mijn relatie is om haar niet mee te nemen op wintersport en lekker thuis te laten. Wat ze overigens absoluut niet erg vinndt. Ze heeft niks met wintersport, de kou (ook al is het in maart of april vaak niet echt koud meer), de sneeuw etc.

Maar mocht ik haar toch ooit nog eens meekrijgen, bedankt voor de tips. :D

Goed stukje, en inderdaad voor velen de waarheid en tips waar ze zich maar beter aan kunnen houden.
In m’n eigen relatie doen we het ook net anders: we leerden mekaar kennen toen zij net begon aan de ski-instructeurs opleiding (tot NL A-niveau). Ik had nog nooit les gehad en was mooi oefenmateriaal voor haar. Veel meegepikt van de theorie achter de lessen en oefeningen en daardoor in staat om de lessen sneller te begrijpen en daardoor zelf sneller en beter leren skiën. Daarnaast zelf nog de “echte” lessen gehad van een andere (B) instructeur waardoor ik goed op de ski’s ben gezet.
In de huidige vakanties is het vaak zo dat we de eerste dag “voor-skien” en de ander kritiek/opmerkingen mag maken om mekaar zo beter op de ski’s te zetten. Wel prettig, ook als het gewoon een dagje niet lekker gaat.
Op dit moment gaat het er wel om spannen wat we precies met de vakanties willen. Ikzelf wil nog veel, heel veel meer op de latten terwijl zij het liever in een zonnetje doet met op tijd een terrasje. Maar daar komen we ook wel uit.

Haha tja herkenbaar… Niet zo zeer persoonlijk maar wel zichtbaar. Mijn vriendin skiet beter dan ik dat kan maar allebei wel op zo’n niveau dat we ons geen zorgen hoeven maken dat de ander de gekozen piste niet af komt. Waar het inderdaad nog wel eens mis ging was het ‘tips geven’… Vaker met stelletjes samen weg gegaan en daar heb ik wel eens oorlog van zien komen haha, wel goed gekomen maar op t moment even niet.

Belangrijk is denk ik altijd de lol en het plezier in blijven zien in wat je aan het doen bent. Kijk om je heen en geniet en laat de stress lekker achter in je thuisland. Tis tenslotte vakantie…

Wij hebben zeker in het begin wel eens ruzie gemaakt, vaak omdat ik haar aan het pushen was.Zelf ben ik nog al een kilometer vreter en mijn vrouw niet.Dus een beetje opschieten vind ik wel fijn Ze haat ook slecht zicht waar ze ook gedesoriënteerd van raakt. Onze oplossing de laatste jaren is bij mooi weer gaan we samen op pad. Is het wat minder blijft ze meestal op een bekende pistes ,en spreken we af hoe laat we aan de koffie gaan of lunchen en ga ik wat verder.We nemen wel een aan een gesloten gebied,zodat ik binnen redelijke tijd weer terug kan.

Mijn vrouw op de ski’s, ik op mijn board! Echt vol gas knallen en zoveel mogelijk pakken!! Ik wil nog wel eens een afslagje buiten de piste doen wat ze niet altijd waardeert, maar verder helemaal top! We hebben dit echt als gedeelde sportpassie, kan niet beter! Ik surf ook graag in de zomer maar dan blijft ze liever op het strand:)

@ruudsan, volgens mij lees ik hier mijn eigen verhaal! :-)

Soms betrap ik mijzelf er nog wel eens op dat ik graag nog een ‘tip’ wil geven, maar dat is iets van mij. Mijn vrouw boeit technisch nog beter gaan skien namelijk helemaal niet.
De beste manier is toch om een ieder genoeg ruimte te geven voor wat hij/zij graag doet. Of dat nu een extra kopje thee is of een steile zwarte piste…

...ski-addict...

@maik100 Dat is natuurlijk helemaal waar. Maar aan de ruzie’s op de piste te zien heeft nog niet iedereen dit door ;-)

Click. Click. Peace

Ik heb werkelijk waar nog nooit onenigheid met mijn vriendin in een skigebied gehad.

Mijn tip is dan ook om het vooral het skiën en alles daarom heen ook niet te serieus te nemen en allebei te doen waar je allebei zelf plezier aan beleefd.

Zou het soms ook komen doordat ieder een ideaalbeeld heeft en alles er in - vaak maar 1 week per jaar - uitgehaald moet worden wat erin zit? En dan is het ineens minder leuk als die ander liever lang op het terras zit terwijl jij wilt knallen, of als de een steeds tussendoor bij de kinderen wil kijken terwijl de ander lange tochtjes maken wil.

Vantevoren duidelijke afspraken maken lijkt me in zo’n geval voor alle partijen handig, wat jij al zegt Rogier. Én je verwachtingen uitspreken en zo nodig bijstellen. Gewoon duidelijk hebben wat je belangrijker vindt: de sport, of het samenzijn. En daar eerlijk over zijn…

Wijzelf hebben ieder onze voorkeur, maar omdat we het samenzijn altijd nog het belangrijkst vinden, doen we de ene dag een aantal steilere rode pistes met veel bochtenwerk (we zijn nog geen hoogvliegers) en de andere dag heerlijk cruisen over brede blauwe pistes. Prima oplossing wat ons betreft!

Geen relatie, ideaal

Gang is alles

@ViolaB Ik denk dat jij precies zegt wat het ‘probleem’ is met “Zou het soms ook komen doordat ieder een ideaalbeeld heeft en alles er in - vaak maar 1 week per jaar - uitgehaald moet worden wat erin zit? En dan is het ineens minder leuk als die ander liever lang op het terras zit terwijl jij wilt knallen, of als de een steeds tussendoor bij de kinderen wil kijken terwijl de ander lange tochtjes maken wil.”

Click. Click. Peace

Enkele jaren terug ging mijn vrouw voor de eerste keer mee. Ikzelf had reeds 14 jaar ervaring. Wij hebben onmiddellijk afgesproken dat ze via de skischool les zou volgen. Nu enkele jaren later gaan we smorgens samen skien op haar tempo. Mijn vrouw kiest de pistes. Ik geef enkel nog tips. Zelf volg ik iedere skivakantie nog priveles (duur maar heel leerrijk). In de namiddag ga ik er alleen vandoor. Door rugproblemen kan mijn vrouw maar een voormiddag aan.
Met onze kinderen zijn we van hetzelfde principe: ze volgen de hele dag les bij de skischool. Na de lessen mogen ze nog eens mee met papa. Mijn zoon is nu 6, vraagt nu om te snowboarden maar eerst moet hij alle niveaus van skien behalen. Nog 2 jaar wachten. Dochtertje van 4 blijft in de namiddag even bij mama en dan gaat ze nog even mee met papa skien. Wij beleven samen een fantastische week zonder ruzie of gekibbel. En kijken er nu al terug naar uit. Wintersporters.be bezoekt mijn zoontje ook al regelmatig.
Greats.

Filip
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie