Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Sneeuwvoorspelling van de natuur

Rogier op 18 september 2015· 11 reacties

Hoog, dus veel sneeuw, of onzin?

Al en paar jaar krijg ik, elke zomer, mailtjes en PMs op wintersporters met de vraag wat de natuur aan sneeuwval voorspelt. Men is erg nieuwsgierig naar wat de planten en in het bijzonder de gele Gentiaan te melden heeft. Ik plaats echter meteen een disclaimer in deze inleiding. Want de voorspelling van deze planten is absoluut niet wetenschappelijk en ondanks dat ik hevig baal als de Gele Gentiaan klein blijft denk ik niet dat deze planten echt kunnen weten hoeveel sneeuw er gaat vallen. Maar dat gezegd hebbende zou het geweldig zijn als deze plant deze winter gelijk krijgt. Dit artikel verscheen eerder in Anton. Magazine

De Gele Gentiaan
De Gele Gentiaan is een beschermde plant waarvan het plukken in Frankrijk aan regels is verbonden. Er worden namelijk medicinale eigenschappen aan de plant toegedicht en, dat vinden veel mensen veel belangrijker, er kan van de wortels een bittere alcoholische drank worden gebrouwen. Vroeger werd deze plant dan ook veel verhandeld. Tegenwoordig zijn er enkele kwekers die de Gentiaan kweken, maar er is geen droog brood mee te verdienen.

Voor ons wintersporters is er een andere eigenschap die deze plant interessant maakt, en dat is namelijk dat deze plant beter is in het voorspellen van horrorwinters met extreem veel sneeuw dan de meest sensationele kranten. Want deze plant geeft eenvoudigweg met zijn eigen hoogte de hoogte van het sneeuwdek in de volgende winter aan! Kan het simpeler?

Bijzonder
Er is wel iets bijzonders met de Gentianen aan de hand. Want deze plant is elk jaar van compleet ander formaat. Het ene jaar zijn de Gentianen amper 30 cm hoog en andere jaren zijn de planten langer dan dat ik ben. Dat is toch wel bijzonder. Heeft dat inderdaad met de sneeuw in de toekomst te maken? Soms lijkt het wel of deze planten gelijk hebben. Ik herinner me vooral de derde winter dat ik in de Alpen woonde. Na twee goede jaren met veel sneeuw kon ik in mei al niet meer wachten op de winter die zou gaan komen. Maar toen ik dat op een ochtend vertelde aan mijn oude buurman zei hij dat ik mijn verwachtingen maar bij moest stellen, want de Gentianen waren onvindbaar dat jaar. Er zou geen sneeuw vallen. Hij stelde me meteen ook weer gerust: “Jij toerskiet dus jij vind altijd wel sneeuw”.

Ik geloofde het allemaal niet zo, en vol verwachting keek ik uit naar de winter. Maar november vorderde en er lag nog geen sneeuw. Begin december viel er wat sneeuw, dus ik was gerustgesteld, maar buiten een kleine dump in de kerstvakantie bleef het droog. Af en toe viel er een kleine tien centimeter maar flinke gaten in het belag van mijn ski’s gaven mijn oude buurman gelijk. Er was amper sneeuw gevallen. Dat jaar viel er wel een enorme bak sneeuw in de Savoie en Haute Savoie waar de Gentianen enorm waren. Zou mijn buurman dan echt gelijk hebben gehad?

Hoge Gentianen veel sneeuw?
Afgelopen jaar zat de Gele Gentiaan er bij ons gedeeltelijk naast. Het seizoen was zeker niet slecht in de Franse Zuidalpen, maar zo goed als hoe de plant het voorspelde was het zeker niet. Hoewel, een aantal historische dumps maakte de afgelopen winter een hele bijzondere en dat het daarna snel warm werd kon de Gentiaan niet weten. Dus had de Gentiaan toch gelijk? Tsja de ‘gelovigen’ zeggen van wel. Ik vind het een leuke discussie onder het genot van een goed glas wijn deze zomer…

De Gentiaan belooft dit!

Dit jaar
Dan is nu natuurlijk de vraag wat de Gentiaan dit seizoen voorspelt. Nou de Gentianen zijn nog hoger, groter en in grotere getalen dan vorig jaar. Het stikt ervan. Overal staan de planten en ze zijn heel erg groot. Dus als het aan de Gentiaan ligt wordt het een van de meest sneeuwrijke winters ooit. Laten we hopen dat deze plant gelijk heeft. Eén ding weet ik zeker, deze plant is minstens even goed als welke supercomputer ook in het voorspellen van sneeuwval over de ultra lange termijn.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

maik10018 september 2015 · 09:04

Aaaah, het jaarlijkse gentiaan-voorspel-vraagstuk. Ik miste hem al een beetje… :-(

...ski-addict...
Userd18 september 2015 · 09:06

ohoh, daar is 'ie weer. :D

Alke18 september 2015 · 09:23

3 jaar geleden was er hier bijna geen gentiaan te zien en die er wel waren, die waren piepklein… Werd één van de beste winters in de laatste 20 jaar met 13m sneeuw op 1800m (bijna dubbel de normale hoeveelheid)… of zouden ze juist die extreme aanvoelen en denken, we hebben onze energie nodig om deze zeer sneeuwrijke winter te overleven, want ze kwamen dat voorjaar dus ook pas erg laat tot bloei.

Overigens zijn ze dit jaar van gemiddelde lengte hier in de haute-Savoie

Wouter198118 september 2015 · 11:55

Hahha geniaal! Kom maar op ;-)

AMONIVES18 september 2015 · 18:38

Het gentianen topic staat erop. Dus ik kan ook uit mijn zomerslaap komen. Vanaf nu weer fulltime wintersportersreageerder.

''Powder to the people''
marchuntjes20 september 2015 · 01:23

Get a life…

goasstall20 september 2015 · 09:35

Laat ons hopen dat de gentianen tegen de kerstvakantie gelijk krijgt.
Dat we terug niet op het randje van onze stoel moeten zitten naar het eerste skiverlof.
Dit jaar trouwens Skigebied Saalbach Hinterglemm en stukje groter.
Joehoe !!!

marchuntjes20 september 2015 · 10:02

Naar Saalbach moet je nooit gaan met kerst, ligt veel te laag, 9 van de 10 x ligt daar dan nog geen sneeuw…

nils320 september 2015 · 15:48

dan zal er deze keer wel een meter liggen met kerst ;)

Martijn197820 september 2015 · 20:08

Hier in de Noordelijke Haute-Savoie zijn de Gentianen eerder wat klein en minder talkrijk. Het lijkt erop dat ze wat hoger worden naar mate je Zuidelijker komt in de Franse Alpen. Vanmorgen foto’s genomen van de enkele wat grotere exemplaren in Thollon les Mémises.

Martijn M
Rogieradmin20 september 2015 · 20:15

Dat zijn toch een paar mooie @Martijn1978 alleen staan ze wel wat eenzaam…

Click. Click. Peace

Plaats een reactie