Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Wat doet het warme zeewater deze winter?

Roel op 27 september 2015· 10 reacties

De Middellandse Zee is nog altijd warmer dan normaal (webcam: Genua)

Je hebt het waarschijnlijk wel meegekregen eind juli. Als gevolg van de hete zomer in Zuid- en Midden-Europa was de Middellandse Zee lokaal tropisch warm geworden. Het is voor de Middellandse Zee uitzonderlijk dat het water warmer dan 30 graden wordt, en nog steeds is de watertemperatuur hoger dan normaal. Maar wat betekent dit voor de Alpen deze herfst en winter?

Zomer trekt zich terug
Het warme zeewater was heerlijk voor alle badgasten deze zomer, maar intussen is de herfst begonnen en is het Middellandse Zeegebied zijn hoogzomerse trekjes kwijtgeraakt. Sterker nog, afgelopen week lag de eerste Genuadepressie voor de kust van Italië met flinke regen- en sneeuwval in de Alpen. Gaat dit nu vaker gebeuren?

Je zou het wel kunnen veronderstellen. Zo’n Genuadepressie wordt getriggerd door koele lucht boven een warme zee en het is een gegeven dat in warm zeewater meer energie ligt opgeslagen. Dit kan 's winters voor bakken sneeuw zorgen in de Zuidalpen.

Hoe warm is de zee nu?
Kijken we naar de actuele watertemperatuur, dan zien we dat de Middellandse Zee nog varieert van zo’n 22 graden voor de Zuidfranse kust tot ca. 28 graden in het zuidoostelijke deel.

Actuele temperatuur van de Middellandse Zee (Bron: [EuroMETEO
)](https://cdn.wintersport.nl/weblog/2/36886-w800.jpg)

Dit is nog steeds enkele graden warmer dan normaal. Stroomt er zoals afgelopen week koele lucht over het warme water dan kan dit tot actieve storingen en zware buien leiden. Hoe groter het temperatuurverschil, hoe onstabieler de lucht en hoe zwaarder de neerslag kan uitvallen. In combinatie met stuwing tegen de bergen - Südstau - kan dit de komende maanden voor nog veel meer sneeuw zorgen.

Er is meer dan zeewater
Maar zo simpel is het niet. Om die energie uit zee te laten vrijkomen moet de koele Atlantische lucht wel eerst boven Zuid-Europa terechtkomen, en daarvoor zijn hoge- en lagedrukgebieden verantwoordelijk. Ligt er boven Italië de komende maanden een stug hogedrukgebied dan is de lucht op de eerste plaats erg stabiel, maar zal de koele lucht ook nooit van zijn leven het warme zeewater kunnen bereiken. De trigger ontbreekt om zware regen- of sneeuwbuien te laten ontstaan.

Op de tweede plaats moet het zeewater ook niet tè warm blijven. Zwart-wit gezegd: Hoe warmer het water, hoe meer warmte aan de lucht onttrokken moet worden voordat het sneeuwt. In december zit niemand te wachten op een sneeuwgrens van 2500 meter.

Er spelen meer factoren mee voor een witte wereld

Verder is een warme Middellandse Zee geen randvoorwaarde voor een dump. Gelukkig ook maar. Er zijn voorbeelden genoeg dat het in maart zwaar sneeuwde, dus in een periode dat het zeewater koud is. Alweer speelt hier de ligging van hoge- en lagedrukgebieden een minstens zo cruciale rol.

En, de Zuidalpen is niet hetzelfde als de Alpen. Het kan in Italië en de zuidelijke Franse Alpen nog zo hard sneeuwen, soms komt die sneeuw de Alpenhoofdkam niet eens over waardoor het in Oostenrijk gewoon droog blijft. Oostenrijk en de noordelijke Franse Alpen moeten de sneeuw juist uit het westen tot noorden krijgen (Nordstau).

Atlantische oceaan koeler
Ik laat hieronder nog even een kaartje van de NOAA zien met de temperatuurafwijking ten opzichte van normaal van alle omliggende zeeën en oceanen.

Bron: [NOAA
](https://cdn.wintersport.nl/weblog/2/36887-w800.jpg)

Je ziet dat een deel van de Atlantische Oceaan, al dan niet door een haperende Golfstroom, 1 tot 2 graden kouder is dan normaal. Ik had het net over de Franse Alpen maar dat zou volgens dezelfde theorie betekenen dat de neerslag in dat deel van de Alpen juist wordt onderdrukt.

El Niño
Je ziet het. We moeten een warme Middellandse Zee niet heilig verklaren voor extra sneeuw. Er zijn nog andere factoren die meespelen waarvan uiteindelijk de ligging van hoge- en lagedrukgebieden de belangrijkste is.

Op het NOAA kaartje is verder mooi de El Niño zichtbaar; als een waaier van warm water tussen Peru en Indonesië. Neem je dat (beperkte) effect ook mee in de cocktail van het Europese weer dan is er maar één conclusie mogelijk: het kan vriezen of het kan dooien.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

goasstall27 september 2015 · 09:45

Geen paniek, we kregen een winter met bakken sneeuw Roel.
Aja dat hoop ik toch !!!

Tims27 september 2015 · 13:40

Interessant en leuk verhaal. Ik ben heel nieuwsgierig naar de invloed van het koude water in de Atlantische oceaan!

Birdheart27 september 2015 · 14:03

Het antwoord op de vraag:
Wat doet het warme zeewater deze winter?
Is dus afkoelen :p

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
Jeffrey.27 september 2015 · 14:58

Helder! :p

Seriously snow addicted family!
Roelauteur27 september 2015 · 16:51

@Birdheart geen speld tussen te krijgen!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
RoteHersentote27 september 2015 · 21:32

We hebben toch al heel wat jaartjes “ervaring” met die Meneer “El Nino”? Wat hebben die jaren gemiddeld voor sneeuw opgeleverd voor de Alpen? Was dat rampjaar in de jaren negentig ook niet zo’n ontzettend “El Nino” jaar?

Roelauteur28 september 2015 · 09:28

@RoteHersentote je bedoelt 1997/1998? Toen was El Nino extreem sterk en de Alpenwinter ook extreem zacht en sneeuwarm. Verder heb ik echter geen relatie gevonden. 1982/1983 gaf bv. de op één na sterkste El Nino maar ook relatief veel sneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
RoteHersentote28 september 2015 · 11:18

OK, geen relatie dus. Ik verwacht dat we wel een goede winter gaan krijgen. Puur op feit dat de Amerikanen al 2 jaar een goede winter hebben gehad en nu Europa gewoon weer aan de beurt is ;-)

Dinictus28 september 2015 · 14:22

Die eindconclusie ook, geweldig.
Toch verwacht ik ook vuurwerk. Er zijn zoveel rare dingen tegelijk bezig, dat moet wel sneeuwexplosies gaan opleveren. ;)

Over mijn ski's mogen ze lullen zolang ze maar niet over mijn lul skien.
Auke8328 september 2015 · 20:50

Ja! De zwitsers hadden het van de zomer ook al pittig weer voor komende herfst en begin winter voorspeld:
http://www.srf.ch/meteo/meteo-news/wasser-30-grad

Plaats een reactie