Liegen gebieden nog steeds over pistekilometers?

Roel op 01 oktober 2015· 19 reacties

Er zijn veel manieren om je skigebied te meten
Er zijn veel manieren om je skigebied te meten

We zijn sinds afgelopen zomer veel bezig geweest skigebieden te screenen op actuele informatie zoals pistekaarten, prijzen maar ook pistekilometers. Skigebieden willen nog weleens fuseren of bouwen nieuwe liften waardoor het skigebied wat groter wordt. Maar sinds een paar jaar is er een nieuw probleem bijgekomen. Klopt het opgegeven aantal pistekilometers wel?

In plaats van 110 slechts 47 kilometer?

Het begon in januari 2013 toen de Duitse cartograaf Christoph Schrahe berekende dat talloze skigebieden jokken met hun aantal pistekilometers. Hij had de pistes van een aantal belangrijke Oostenrijkse skigebieden in een database gestopt. Hem viel op dat de lengte van de vallijn voor geen meter correspondeerde met het aantal opgegeven pistekilometers op de website van het skigebied. Een groot schandaal was geboren dat breed werd uitgemeten in de media. De Stubaier Gletscher spande de kroon met 110 kilometer piste terwijl Schrahe niet verder kwam dan 47 kilometer.

Vanuit het Stubaital werd verdedigd dat skiërs niet in een rechte lijn (vallijn) skiën maar altijd bochten maken, waardoor het gerechtvaardigd is de ‘effectieve skibaan’ te nemen. Daarom werden de bochten van de ene naar de andere pisterand meegerekend. En is een piste breder dan 100 meter, wat je op een gletsjer nog weleens hebt, dan werd de lengte zelfs dubbel meegeteld. Discussie alom, en daar bleef het niet bij. Ook andere skigebieden bleken meer pistekilometers op te geven dan volgens Schrahe gerechtvaardigd was. Voorbeelden zijn de Silvretta Arena Ischgl - Samnaun (218 km versus 154) en Skijuwel (145km versus 57). Skigebieden die het meest creatief waren met de cijfers moesten diep door het stof.​

Op de Stubaier Gletscher zijn de pistes extreem breed
Op de Stubaier Gletscher zijn de pistes extreem breed

Hoe is het nu?

Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder, hoe is de stand nu? Wisselend! Positief is dat alle media-aandacht wel degelijk effect heeft gehad. De skigebieden in Tirol hadden meteen na de ophef in 2013 al besloten met elkaar te gaan praten over een te kiezen strategie en nieuwe afspraken. Dat heeft ertoe geleid dat verschillende skigebieden het aantal pistekilometers naar beneden hebben bijgesteld. Hochzillertal - Hochfügen gaf in 2009 nog 155km op. Nu zijn dat er nog slechts 89. En van de 110 kilometer op de Stubaier Gletscher zijn er volgens hun eigen website nu nog 62 over. Dat is goed nieuws, maar een vervelend bijeffect is dat andere skigebieden letterlijk met twee maten zijn gaan meten.

Silvretta Arena

Neem de Silvretta Arena Ischgl - Samnaun. Deze had volgens mijn oude DSV Ski Atlas in 2009 215km piste. Nu zijn dat er volgens de skigebiedspagina op Ischgl.com 238. Hebben zij dus niks geleerd? Ja en nee, want klik je verder dan kom je op een wel heel bijzondere pagina waarin ze hun berekeningsmethode rechtvaardigen door een “Ingenieurkonsulent für Vermessungswesen​” en maar liefst drie pistelengtes presenteren. Daar staat inderdaad ook een teruggeschroefde 172 en zelfs 163 kilometer bij, maar de “Sportliche Fahrt” van 238km wordt door hen als meest logisch gezien en staat dus in alle PR-uitingen.

null

Serfaus - Fiss - Ladis

Een andere variant van creatief meten geeft Serfaus - Fiss - Ladis. Volgens de website heeft het skigebied 212km ‘afgelegde pistekilometers’ of 160km ‘gemeten pistekilometers’. De uitsplitsing naar blauw, rood en zwart staat voor het gemak alleen weergegeven vanuit de ‘afgelegde kilometers’. Dan wordt je als informatief medium dus wel een beetje ontmoedigd om aan de hand van percentages te berekenen hoe de verdeling echt is. We hebben dat op ons gebiedspagina trouwens wel gedaan :-).

Dit zegt Serfaus - Fiss - Ladis op hun site
Dit zegt Serfaus - Fiss - Ladis op hun site

Skijuwel Alpbachtal Wildschönau

Skijuwel haalt ongeveer hetzelfde trucje uit. Zij adverteren nog steeds met 145km, met in kleine letters ernaast de teruggeschroefde 109km met de toevoegging “vallijn”. Aan de hand van een plaatje suggereren ze dat die 145 toch het meest logisch is, ondanks de discussie van drie jaar geleden.

null

Pistekaart Skijuwel 2013 en 2015
Pistekaart Skijuwel 2013 en 2015

Negeren

Er zijn ook gebieden die de discussie compleet genegeerd hebben. Bij Obergurgl - Hochgurgl, Sölden en Obertauern presenteren ze nog precies hetzelfde aantal kilometer als in 2009, en buiten Oostenrijk lijkt de discussie zelfs helemaal niet te hebben gespeeld. In veel Zwitserse, Franse en Italiaanse gebieden, waaronder bekende namen als Les Trois Vallées en de Jungfrau Region, staan de oude aantallen er nog gewoon op.

Je zou dus kunnen zeggen dat veel skigebieden weinig hebben geleerd of het gewoon niet willen weten, bang als ze zijn toeristen te verliezen. Ik weet alleen niet wat die erger zou vinden, wat minder pistekilometers of voor de gek gehouden worden?

Wirwar

Het gevolg van dit alles is dat een wirwar aan cijfers is ontstaan. Deels bijgesteld, deels ook niet, en deels zijn alternatieve pistelengtes bijgevoegd. Dat wil zeggen dat het objectief vergelijken van gebieden door de consument nu nog lastiger is geworden. Maar het is ook nadelig voor de brave jongetjes uit de klas, want uit het onderzoek van Schrahe bleek namelijk dat onder andere Kitzbühel - Kirchberg en Ski Arlberg hun zaakjes wel netjes op orde hadden.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wie verslaafd is gaat toch wel skiën of boarden. Als ze nu liegen of niet.

Bijna niemand skiet de valijn en bijna niemand heeft de hele piste nodig. Dus wat maakt het uit in beide gevallen klopt het niet met de werkelijkheid. Zoals de meeste het ervaren.

En we willen allemaal toch zeggen ik heb in dat grote gebied gewintersport of juist in dat kleine pittoreske dorpje ben ik geweest.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Het gaat er natuurlijk omdat de getallen op een eerlijkle manier met elkaar te vergelijken zijn, en dat is momenteel niet het geval.
Christoph Schahe is zijn eigen meetmethode momenteel trouwens commercieel aan het verkopen in de vorm van een keurmerk. Drie skigebieden hebben dat keurmerk nu: Saalbach, Kitzbühel en Pizol. Voor wat het waard is, want het blijft natuurlijk een commercieel keurmerk.
Overigens staat op zijn site http://www.pistenelaenge.com heel veel interessante achtergrondinfo over het meten van de grootte van skigebieden en zelfs een enquete waar je kan aangeven welke criteria jij belangrijk vindt (niet alleen de lengte van de pistes, maar bijvoorbeeld ook oppervlakte, hoogteverschil, uitgestrektheid etc)

Mmh, kan mijn bericht niet editen. Site moet zijn: http://www.pistenlaengen.com

Ik vind vooral Hochzillertal erg duidelijk. Mijn ervaring daar was vergeleken met andere gebieden totaal niet dat het 155 km was.

In sommige gebieden zijn pistes overigens ook veel bochtiger weergegeven dan in andere gebieden. Heeft dat nog invloed op het aantal kilometers?

Uiteindelijk dient het commercieel belang voor de skigebieden. En als je adverteert met 245 km terwijl het in werkelijkheid maar 145 km is, het zou mij wel kunnen uitmaken om te bepalen of je naar dat skigebied gaat of niet. In eerste instantie kijk ik naar de max hoogte van het gebied en vervolgens naar het aantal kilometers. Ik zou dan uiteraard eerder kiezen voor het gebied met 245 km dan 145 km… Uiteindelijk kom je er zelf tijdens het skien en boarden toch niet achter of de opgegeven aantallen wel of niet kloppen. Zou wel handig zijn als de skigebieden een soort van standaard gaan gebruiken opdat je ze eerlijker kan vergelijken. Als die kleinere skigebieden vinden dat ze daardoor zichzelf te kort doen kunnen ze gaan investeren en het gebied groter maken! Alleen maar beter voor ons.

Er is niks mis mee de meetmethode commercieel te verkopen. In dit geval dient het namelijk een algemeen (lees: ons) belang. Vanuit de skigebieden hoeven we dit initiatief niet te verwachten.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Op zich kun je het tegenwoordig in Google Maps wel goed vergelijken, nu daar de meeste skigebieden wel in staan. Open 2 vensters met Google Maps, zoom naar 2 te vergelijken skigebieden en zorg dat het zoomniveau gelijk staat. Dan zie je zo welk van de gebieden groter is.

Ik weet dat Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn (mond vol) de pistes opnieuw hebben laten opmeten, Schrahe heeft alles opnieuw gemeten is tot de conclusie gekomen dat het geheel gebied 270km aan piste heeft.

We gaan ervan uit dat het klopt ;-)

http://www.fantastischoostenrijk.nl/eerste-kwaliteitszegel-u…

De heer Schahe is eigenaar van Montenius Consult, hetgeen een redelijk gerenomeerd adviesbureau is voor ontwikkelingen van skigebieden. In hoeverre dat keurmerk zich zal doorzetten is natuurlijk de vraag, maar opzich zou zoiets wel positief door de skigebieden moeten worden opgevangen. Het initiatief vind ik in ieder geval, commercieel of niet, goed.

Het initiatief is goed, maar doordat het commercieel is, zullen nooit alle skigebieden dit vrijwillig gaan doen (kost namelijk geld) en zullen andere partijen ook metingen gaan verrichten (concurrentie), waardoor er weer verschillende keurmerken zullen gaan komen, met wellicht weer andere meetcriteria (Schahe geeft op zijn site al een voorbeeld), zodat wij er weer niet zoveel mee opschieten…

Eigenlijk zou er in opdracht van de FIS (of een andere overkoepelende organisatie?) een adviesbureau de opdracht moeten krijgen om alle (Europese) skigebieden na te meten en de resultaten openbaar te maken. Dan zou je in een keer alle gebieden eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Alleen is dan natuurlijk de vraag wie de kosten draagt…

Maar goed, iedere meting van Schahe is momenteel al winst.

Klopt zeker michelr in Saalbach Hinterglemm en nu ook Fieberbrunn en leogang natuurlijk.
Gaan vaak naar daar skien en telkens komt er geen eind aan de piste’s en liften.

Het is maar hoe je omgaat met het gebied, lekker genieten of rond vlammen als een gek.

@Birdheart, het maakt wel iets uit.

Aantal jaar geleden in Kals - Matrei geweest, skigebied zou ik 110km piste hebben, toch wel vreemd dan dat je op de eerste dag van je vakantieletterlijk alles hebt gezien.

Na correctie een jaar later bleken het inderdaad minder dan 50 pistekilometers te zijn.

Pure oplichterij is/was het, met de correcte informatie had ik nooit voor deze bestemming gekozen.

Buiten Europa wordt vaak gewerkt met oppervlaktes, is dat niet veel eerlijker?

Uitrusten doe je maar in de lift.

Hiermee wordt mijn gevoel van afgelopen jaar Serfaus/Fiss/Ladis dus bevestigd. Gebied schijnt 200+km te hebben, maar was vrij weinig van de merken en heel veel traverseerpaden.

110% snow addicted

Ik ben blij dat er weer eens een bericht staat op Wintersporters met een behoorlijk journalistiek gehalte…

Erg informatief, dank je.

@Sander25: inderdaad, heel prettig om hier weer eens een relatief hoogwaardig journalistiek stuk te lezen!

Ga zo door Roel!

@Roko. Het is wel beter meetbaar, maar ook in de VS en Canada is er veel discussie over hoe deze oppervlaktes te meten.

Het is wel een interessant idee, want het voorkomt wel dat je bijvoorbeeld pistes die dicht bij elkaar liggen dubbel telt in de km’s (Sölden bij de Giggijoch, Stubai, Ischgl en nog een heleboel andere gebieden)

If you snooze, you loose!

Geprepareerde oppervlakte klinkt mij als een logischer maat in de oren, misschien in combinatie met de liftcapaciteit, dan heb je ook een idee hoeveel [s]slalompoortjes[/s] medewintersporters je per ha tegen kunt komen.

Nu ik weer lekker bezig ben om de sites van de verschillende (oostenrijkse) skigebieden te bekijken, valt het met wel op dat veel gebieden tegenwoordig achter hun kilometeraantal idd hebben vermeld; gemeten in de vallijn of sportief geskied oid. Dat was vorig jaar nog wel anders!! :-)

Is het voor ons wintersporters toch weer een stukje helderder geworden…

...ski-addict...
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie