Extreem moeilijk jaar voor de Alpengletsjers

Roel op 13 oktober 2015· 21 reacties

De Dachsteingletsjer had begin september geen sneeuw meer
De Dachsteingletsjer had begin september geen sneeuw meer

Het mag geen verrassing zijn dat de gletsjers in de Alpen een zware zomer achter de rug hebben. Door de hitte zijn ze zowel in dikte als lengte extreem geslonken. Zie onder andere dit blog van eind augustus, al zijn er de laatste weken wat lichtpuntjes.

Helaas geen uitzondering
Het is langzamerhand eerder uitzondering dan regel dat gletsjers niet slinken. Vorig jaar konden de gletsjers door de natte en relatief koele zomer bijkomen, maar dit jaar is het weer helemaal mis. Net als in de jaren daarvoor, zie hier, hier en hier.

Enkele cijfers
Deze zomer is de gletsjer op de Oostenrijkse Dachstein gletsjer (zie foto boven) drie meter dunner geworden, de Jamtalferner in de Silvretta op plaatsen zelfs meer dan vier meter. In Frankrijk is het niet veel beter. De Glacier Blanc in de Hautes-Alpes had veel te lijden en is in 12 jaar tijd bijna tien meter dunner geworden (42 miljoen m3 water). Dit komt erop neer dat er per jaar nu zo’n 40% meer ijs wegsmelt dan tussen 1981 en 2002. “Tot het midden van de jaren '80 was de gletsjer redelijk in evenwicht, maar sindsdien is de zomersmelt in reactie op de hogere temperaturen aanzienlijk toegenomen” verklaarde Emmanuel Thibert, onderzoeker bij IRSTEA - ETNA (bron).

Beschermende sneeuwlaag
Vreemd is de sterke afname van dit jaar niet. Ondanks de late sneeuwval in mei waren veel gletsjers door de hoge temperaturen begin juli al door hun beschermende laag sneeuw heen. Zo lang er sneeuw op het ijs ligt is er weinig aan de hand door het Albedo-effect, maar als de sneeuw verdwenen is heeft de zon vrij spel. Dat gebeurde dus al begin juli terwijl de hitte nog wekenlang zou aanhouden. Het gevolg was dat het gletsjerijs het zwaar te verduren had in juli en augustus.

Kaunertaler Gletscher, 22 juli 2015
Kaunertaler Gletscher, 22 juli 2015

In juli was ik in Tirol en maakte toen deze foto op de Kaunertaler Gletscher. Het water gutste over het ijs toen we naar het sneeuwdepot links in beeld wilden lopen. Snel over nu naar een paar lichtpuntjes.

Is het smelten gestopt?
Begin september sloeg het weer om en kregen veel gletsjers een laagje sneeuw. Door de lagere temperaturen en de sneeuwbuitjes die nadien bleven vallen is een einde gekomen aan het ergste smelten. Dankzij de dump van 23 september misschien zelfs voor de rest van het jaar, want als deze sneeuw blijft liggen - of zoals nu regelmatig wordt aangevuld - kunnen we een punt zetten achter deze loodzware zomer.

null

Het ergste leed is geleden (Rettenbachgletsjer Sölden): 1 september vs. 8 oktober
Het ergste leed is geleden (Rettenbachgletsjer Sölden): 1 september vs. 8 oktober

Geen recordjaar a la 2003
Daar komt bij dat ondanks de hitte het recordverlies van 2003 waarschijnlijk niet wordt geëvenaard, zo geeft glacioloog Andreas Bauder uit Zürich aan. Al heeft dat waarschijnlijk ook te maken met het feit dat de gletsjers nu simpelweg kleiner zijn. Voor de gebieden waar je nog (echt) kunt zomerskiën hoop ik dat de zomers de komende jaren wat minder intens worden en in ieder geval minder lang duren. En daarnaast kan het geen kwaad als de komende winter weer eens bakken sneeuw gaat opleveren, al is het maar voor een buffer om de eerste tropische dagen van 2016 te kunnen opvangen.

Over een groei van gletsjers hoeven we het voorlopig niet te hebben. Daarvoor moet er structureel een aantal jaren meer sneeuw vallen (en blijven liggen) dan er in de zomer wegsmelt. Pas dan kunnen ze weer echt aan massa winnen.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dat zijn trieste beelden van de Dachstein en de Kaunertaler. Ik heb helaas deze zomer inderdaad al meer van dergelijke beelden gezien uit de Alpen. Deze zomer was ik in Noorwegen, en daar was het juist een heel positief beeld voor de gletsjers. Er lag begin augustus nog heel veel sneeuw, en niet alleen op de gletsjers en ijskappen. Afgelopen winter was daar heel veel sneeuw gevallen, terwijl de zomer er maar niet op gang was gekomen. De Noren vertelden dan ook dat het tot dan toe de koudste zomer in meer dan 50 jaar was.
Een ideale combinatie natuurlijk, die ik ook wel weer eens voor de Alpen zou willen zien.

Trieste beelden, maar toch ook geruststellend dat het ‘beter’ wordt. Interessant is het wel om te volgen.

Ik gebruik dit artikel voor mijn profielwerkstuk, als je het niet erg vind :) @Roel

Carnas on Tour

Het wordt weer tijd voor een ijstijd! Zonde om de gletscher zo te zien afsmelten. Heb diverse artikelen gelezen over het afdekken van de gletscher met soort van dekens/matten, geen idee hoever ze daar mee zijn

@Gerrit dat belooft veel goeds voor ons wintersporters!

Geen probleem @Svennoo
@Arjen2 dat klopt Noorwegen zat deze zomer aan de ‘goeie’ kant van Europa, al zullen vakantievierders daar wel een andere mening over hebben gehad.
@Marijnt, dat gebeurt nog steeds op gletsjers (zie foto Kaunertal) maar dan vooral in zomerskigebieden. Dat kunnen ze niet bij alle gletsjers doen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

En gelukkig maar dat ze dat niet op alle gletsjers kunnen doen… Ik moet er niet aan denken.

Click. Click. Peace

Ik hoop op nog wat sneeuwval in Stubai, het aantal pistes dat nu open is, is nog minimaal.

@Roel, de meeste reizigers die ik sprak vonden het juist prachtig om in de zomer zoveel sneeuw te hebben. Dat de temperatuur zelden boven de 15 graden kwam, was voor de (meestal vrij actieve) Noren en Noorwegen-gangers niet echt een belemmering.

@JWWietsma
Ze geven de komende 5dagen een pak sneeuw. De condities zullen snel verbeteren.
Denk wel dat ze enkele extra pistes zullen opendoen. Zou mooi zijn moest je tot Gamsgarten kunnen skien.
Of tot het middenstation. Waarschijnlijk kan je al wel tot daar skien, maar de pistes zullen nog niet open zijn.

@carlbelgie
Maar technisch gezien zou je ondanks ze niet open zijn er al wel vanaf kunnen, of worden ze daar niet zo blij van?
Normaal kan je je ook prima vermaken offpiste maar op een gletsjer zie ik toch liever af van offpiste.
Maar het ziet er naar uit dat ik een top weekje ga hebben!

null

De Zugspitz-gletcher hebben ze al opgegeven, die dekken ze al niet meer af met zeil. Misschien nog een paar jaar en dan is de enige gletcher van Duitsland verschwunden…

http://nl.bergfex.com/zugspitze/webcams/c527/?date=2015-09-1…

*bericht bewerkt door moderator op 13 okt 2015 19:15

@JWWietsma

Dat plaatje is dus voor de Stubaier gletscher neem ik aan? Als dat (en daar ziet het wel naar uit) dan voorlopig blijft liggen, dan hebben wij over een kleine 3 weken er ook nog wat aan. Ben blij om dat te zien, want volgens de Wintersporters.nl statistiek, stond de meter me een beetje te lang op de 40 cm. Dus als ik alles bij elkaar optel, dan ligt er eind van de week zo’n 1,53 m! Wat een heerlijk vooruitzicht toch!
Van welke website heb je dat weerbericht vandaan?

Ski or Die

@kokkieAmiga
Dat bericht heeft Stubaier Gletscher vanmiddag op hun Facebook pagina gezet. Ik ga er dus vanuit dat het een redelijk correct bericht is. Dat hoop ik althans. Zou heerlijk zijn als het deze week flink sneeuwt en er nog wat pistes opengaan en er in de week van 19 okt de zon schijnt:)

@JWWietsma
de vooruitzichten zien er zelfs nog beter uit. http://nl.bergfex.com/stubaier-gletscher/wetter/prognose/…
één van de leukste gletscherskigebieden.
En ja, ze zijn slecht gezind als je over de vers geprepareerde pistes gaat knallen. Er wordt veel werk ingestoken om een goede onderlaag te maken. Offpiste kan je zeker als je het gebied kent.

*bericht bewerkt door moderator op 13 okt 2015 20:57

@JWWietsma
had een link in mijn bericht gezet, maar blijkbaar mag dat niet.
Op bergfex kan je zien dat de kaarten er zelfs nog beter uitzien.
De mensen zijn inderdaad slecht gezind als je op de pistes gaat die afgesloten zijn. Oppassen dat ze je skipas niet afpakken of dat ze zeggen, ga maar te voet naar beneden. We pakken geen mensen mee die op het middenstation komen.
Off piste is zeker mogelijk. Maar je moet het gebied kennen. Als je boven komt, moet je helemaal naar rechts. Daar zijn enkele mooie stukken.

@carlbelgie Dat heeft vooral te maken met het enorme gevaar dat je als skiër loopt als de pistebully chauffeurs ook bezig zijn met het werk en er telkens skiërs tussendoor skiën. Een trekkabel die opeens uit de sneeuw komt zetten is levensgevaarlijk. Maar buiten dat is het heel vervelend werken voor de chauffeurs…

Click. Click. Peace

@Marijnt: Strikt genomen leven we nu in een ijstijd(vak). Het bestaan van ijskappen zoals die van Groenland en Antarctica is daar namelijk de enige voorwaarde voor. Het is nu wel “even” een wat warmere periode, een interglaciaal.

@rogier dat moet je inderdaad niet willen, zowel als skiër/snowboarder als pistebully chauffeur.
@carlbelgie ja ik hoop echt dat het zo blijft, dan gaat het een geweldig mooi weekje worden. Inmiddels is de rechter (I & II) gondel ook geopend, mijn hoop is dat de bijhorende piste tussen dat stuk dan ook niet lang meer zal duren. Het is mijn inziens namelijk nogal onlogisch om een lift te laten draaien als alle pistes er omheen dicht zijn.

@JWWietsma
Amuseer je in ieder geval.
Eind volgend week ga ik ook dagje op en af. Ga dan naar Hintertux.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie