Eerste sneeuw op de Vaalserberg!

Roel op 14 oktober 2015· 3 reacties

Om 8.45 uur was dit het beeld op de Vaalserberg (Foto: @L1, Marij Brouwers)
Om 8.45 uur was dit het beeld op de Vaalserberg (Foto: @L1, Marij Brouwers)

Het is zover. De eerste sneeuwvlokken zijn gespot in Nederland! De eerste sneeuw van het jaar in Zuid-Limburg, de Ardennen en ook het Sauerland is een feit. Precies zoals ons model gisteren voorspelde.

Koud!
De foto hierboven komt van de Vaalserberg en is gemaakt om 8.45 uur door Marij Brouwers. Mooi te zien is hoe de vlokken in een compleet herfstlandschap door de lucht dwarrelen. De bladeren zitten nog grotendeels aan de bomen maar dat zal nu vermoedelijk niet lang meer duren. Door de lage temperaturen en de weinige zon gaan de bomen nu versneld hun bladeren verliezen. Want het is koud, net als gisteren komt de kwik in het zuidoosten van Nederland niet boven de 5 graden. Precies zoals het Europese model eerder voorspelde.

Het is überhaupt bijzonder hoe goed de modellen op het moment scoren. Het koudeputje, verantwoordelijk voor de kou en ook de sneeuw in de Alpen, zat vorige week al perfect in de weerkaarten. Ik twitterde op 8 oktober al dat wel álles mee moest zitten. Dat is ook gebeurd. Een dikke pluim dit keer ook voor het geplaagde GFS model dat op eenzelfde lijn zat.

Ardennen
Als het in Zuid-Limburg nat sneeuwt weet je dat het dat in de Belgische Ardennen ook doet, en meestal ook meer. Hierboven een beeld uit Wirtzfeld in het Duitstalige deel van de Hoge Venen. De sneeuw blijft al voorzichtig liggen en voor de webcam hebben ze een mooie sneeuwmeter neergezet met, hoe aandoenlijk, ernaast nog een paar ligstoelen. Ja dit is herfst!

null

Hoeveel valt er in Sauerland?
Kijken we nog wat verder, dan zien we het ook langzaam wit worden in het Sauerland. Winterberg kan volgens ons model vandaag rekenen op een paar centimeter. Daar kan het morgenvroeg misschien echt een mooie witte wereld worden.

Kleine Büre, Winterberg
Kleine Büre, Winterberg

Nog meer sneeuw?
Even terug naar eigen land. Vandaag kan het in ieder geval vanaf een meter of 100-200 boven N.A.P. tot natte sneeuw komen. Diverse modellen wijzen daarop en ik krijg via twitter al een heerlijk filmpje door uit Aken, net over de grens bij Zuid-Limburg.

null

Ik hou het bij mij in Noord-Limburg ook nauwlettend in de gaten, en mensen in de Achterhoek en de Veluwe mogen dat ook doen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

In Antwerpen nog geen sneeuw, maar de houtkachel brandt

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Bij ons in het schone drenthe ook nog niet. Ben benieuwd
wanneer de gletsjer van onze hondsrug besneeuw raakt.

Gisteren om 14u vielen bij mij (Noord-LImburg) wel wat natte sneeuwvlokken. Er zat alleen teveel regen tussen voor een foto :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie