Vanaf wanneer blijft sneeuw liggen?

Rogier op 22 oktober 2015· 6 reacties

null

Ik heb altijd geleerd dat domme vragen niet bestaan. Maar toch zijn er een heleboel vragen in de wintersport die niemand durft te stellen, maar waar wel veel mensen antwoord op willen. Daarom beantwoorden wij dit seizoen elke week een ‘domme vraag’. Je kunt ze sturen naar rogier@wintersporters.nl. Deze week geven we antwoord op de vraag: “Zal de sneeuw blijven liggen?” Bij elke eerste dump van het jaar spookt het door je hoofd, maar om de vraag te beantwoorden kun je eigenlijk gewoon op de kalender kijken want sneeuw blijft elk jaar vanaf ongeveer hetzelfde moment liggen…

Wanneer blijft sneeuw liggen?

Sneeuw blijft ‘liggen’ op het moment dat er minder sneeuw kan smelten dan dat er valt. Of als er meer sneeuw gevallen is dan dat er weg kan smelten. Dan laat ik voor het gemak het wegwaaien van sneeuw even buiten beschouwing. In de Alpen wordt door veel locals gezegd dat de grond extreem koud en bevroren moet zijn voordat sneeuw blijft liggen. Dit is onzin. En ik leg zo meteen uit waardoor dat komt en maar ook waarom men dit wel gelooft.

Zon en luchttemperatuur

Het belangrijkste voor sneeuw om te blijven liggen is de kracht van de zon en de luchttemperatuur en deze hangen natuurlijk met elkaar samen. Als de zon sterk is dan warmt de luchttemperatuur ook sneller op. Heel simpel gezegd als het overdag goed boven nul is smelt de sneeuw. Is het onder nul dan blijft de sneeuw geconserveerd. Omdat sneeuw zelf kan afkoelen als het onbewolkt is kan deze met zacht maar onbewolkte nachten behoorlijk lang blijven liggen. Als het eenmaal boven nul is dan smelt sneeuw minder snel als de lucht droog is dan wanneer het vochtig is. En regen is natuurlijk ook nadelig voor sneeuw.

null

Vaak blijft sneeuw boven 2000 meter in de Franse Alpen en 1800 meter in de Oostenrijkse Alpen vanaf begin november liggen. We moeten op december wachten voordat het in de dalen wit blijft. Iets eerder in de volle noordwanden en iets later, of veel later, op zuidhellingen.

Dicht sneeuwdek

Verder helpt de hoeveelheid sneeuw ook mee. Een paar centimeter sneeuw is zo weg. Maar een meter sneeuw smelt niet zomaar weg, ondanks hoge temperaturen. Dit heeft ook te maken met het feit dat sneeuw geweldig isolatiemateriaal is dat amper warmte opneemt. Dus een dicht, wit pak sneeuw weerkaatst de warmte. Als er eenmaal rotsen, takken of gras doorheen komt is het zo gedaan met de sneeuw, want dat neemt wel warmte op.

Blijft sneeuw beter liggen op koude grond?

Hoe zit het dan met die koude grond? Waar ook locals het over hebben. Men zegt dat de grond bevroren moet zijn voordat de sneeuw valt. Maar dat is een fabeltje. De grond onder een sneeuwdek is meestal 0 graden. Dankzij de warmte van de aarde warmt de grond altijd langzaam op. En als de grond door langdurige vorst toch zwaar bevroren raakt, dan trekt die kou eruit als er eenmaal een laag sneeuw op ligt. Diepe vorst is dus niet nodig. Als de grond veel warmer is dan koelt de sneeuw deze ook af naar ongeveer 0°C terwijl het sneeuwdek vaak kouder is. Zelfs als het sneeuwdek aan de bovenzijde -20°C is dan is de grond 0°C. De koude grond is dus niet iets wat onder de sneeuw blijft zoals veel mensen denken. De grond wordt warmer dan het sneeuwdek zelf.

Natuurlijk is koele grond leuk voor de eerste vlokken, maar als de vlokken eenmaal blijven liggen maakt het niets meer uit. Waar dit fabeltje nou vandaan komt? Dit is een beetje het kip en ei verhaal. Want de sneeuw die blijft liggen valt vanaf begin november en dan is het vaak koud, en dan is de grond dus ook koud. Maar ik heb ook genoeg seizoenen geskied op een sneeuwlaag die viel op warme grond, maar waarna er meer dan genoeg sneeuw viel en het koud bleef waardoor de sneeuw prima bleef liggen.

Lees ook:

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Helder en duidelijk.
Misschien een domme vraag, maar als de grond warm is en er valt sneeuw op smelt dan niet de onderste millimeter voordat de grond op 0 graden is, waardoor er minder wrijving ontstaat en daardoor kans op een sneeuwverschuiving ontstaat omdat het in een hellingshoek ligt? Of werkt dit niet zo?

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

@Birdheart Nee, in principe niet. Deze eerste laag is zelden gevaarlijk. Een beetje vocht trekt de grond in en een beetje vocht trekt de aarde in. Dit levert zelden problemen op. De eerste sneeuwlaag (en dat is dus niet de eerste sneeuwval) is zelden echt gevaarlijk. Let wel in een eerste sneeuwval kun je meerdere sneeuwlagen krijgen. Maar dat is een heel ander verhaal.

Click. Click. Peace

En hele koude grond kan de sneeuw wel omzetten naar kegelvormige sneeuwvlokken en deze kunnen erg gevaarlijk zijn.

Click. Click. Peace

duidelijk verhaal. Beetje vreemd dat met die bevroren ondergrond. In landbouwgebieden met een landklimaat (enorme arealen in Canada, Oekraine, Rusland) is juist die isolerende sneeuwlaag nodig om een gewas te doen overwinteren. Bij kale vorst wintert alfalfa, tarwe etc. uit en moet in het voorjaar doorgezaaid worden. Dat soort dingen zullen ze in de Alpen toch ook wel weten?

‘Sneeuw blijft ‘liggen’ op het moment dat er minder sneeuw kan smelten dan dat er valt. Of als er meer sneeuw gevallen is dan dat er weg kan smelten’ -> is er wel een voor de Stichting Open Deur :)

Verder goed verhaal!

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie