Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Dalstation Nauders afgebrand. Hoe nu verder?

Roel op 23 oktober 2015· 17 reacties

De brandweer in actie (bron: [nauders.com
)](https://cdn.wintersport.nl/weblog/2/37261-w800.jpg)

Woensdag 21 oktober mag je gerust een inktzwarte dag noemen voor het skidorp Nauders. Het gloednieuwe dalstation van de Bergkastelbahn is niet meer. Hierboven zie je brandweerlieden in actie om nog te redden wat er te redden valt. Want hoe gaat het nu verder?

Multifunctioneel
Woensdag even na 15u kwam de eerste melding binnen van een brandend dak en vanaf toen zijn maar liefst 235 man in actie geweest om het vuur te bedwingen. De schade is enorm, het technische binnenwerk is compleet vernield, maar gewonden vielen er gelukkig niet.

Het nieuwe dalstation was één van de investeringen waar het Skiparadies Reschenpass de afgelopen jaren voor had gespaard. 5,6 miljoen euro kostte de renovatie in totaal, en die is nu voor een groot deel in rook opgegaan. Het zou een multifunctioneel complex worden met inpandige kassa’s, een restaurant, sportzaak en een skidepot. Wel zo handig omdat het dalstation een stukje buiten Nauders ligt. In november zou alles klaar zijn, ruim op tijd voor de seizoensopening.

Afgelopen juli was ik in deze regio toevallig op vakantie en maakte ik nog deze foto van het complex dat toen helemaal in de steigers stond.

Het dalstation in aanbouw afgelopen juli

10 december in gevaar of niet?
Hier is nu, behalve het beton, weinig meer van over. Daags na de brand is men meteen gestart de schade op te nemen en de oorzaak te achterhalen, maar de focus zal natuurlijk ook hebben gelegen op de geplande seizoensopening van 10 december. Want hoewel de herstelwerkzaamheden al in volle gang zijn zal de toerismebranche zich grote zorgen maken.

Als je Nauders een beetje kent weet je dat bijna alles op toerisme drijft, en dan vooral het wintertoerisme. Er zijn verder, zoals in veel Alpendorpen, weinig andere economische activiteiten. Hoteleigenaren moeten er dus niet aan denken dat al die wintersporters hun vakantie gaan annuleren. Er is hen alles aan gelegen dat de mensen gewoon komen en er vanaf 10 december, maar in ieder geval tijdens de kerstperiode, een functioneel dalstation staat.

Bron: Zeitungsfoto.at

Natuurlijk is er nog de oude tweezitter Lärchenhanglift I en II waarmee je ook het skigebied inkomt, maar zoals ook op ons forum al terecht werd opgemerkt heeft die veel te weinig capaciteit.

Duimen
De gondel is gewoon nodig, dus het skigebied zal er alles aan doen om tijdens de seizoensopening de baan draaiende te hebben. Het toerismebureau van Nauders heeft daar alle vertrouwen in zoals te lezen valt op hun website. Wishfull thinking of niet, ik weet het niet. Maar hebben ze een keuze? Eigenlijk ook niet. Laten we duimen dat het allemaal goed gaat komen.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

michelr23 oktober 2015 · 13:11

Ene Stefan Plangger had een filmpje op zijn facebook pagina, konje zien hoe heftig de brand was. Jammer dat hij het verwijderd heeft.

Harry323 oktober 2015 · 13:20

Het is te hopen dat ze het op tijd gereed krijgen, dat 2-zittertje is nauwelijks een optie, er zullen dan wachttijden van uren gaan ontstaan in de vakantieperiode.

Massy23 oktober 2015 · 13:47
ThomJ23 oktober 2015 · 13:55

Ik heb er vertrouwen in, gondels in andere gebieden kunnen ook relatief snel neergezet worden. Ik snap het als er mensen zijn die hierom hun vakanties afzeggen of omboeken, maar voor Nauders zou het heel zuur zijn.

NielsVoortman23 oktober 2015 · 13:57

Mmmm werkzaamheden op het dak (dakbedekking?) de mogelijke oorzaak?

Neem aan dat ze op het moment dat het nog rookt, het dak op zijn gegaan met een laddertje en de spullen op het dak hebben neergelegd…

Roelauteur23 oktober 2015 · 14:05

He Stefan Plangger heb ik ooit als gids gehad! Ik zal hem eens mailen

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Joja23 oktober 2015 · 14:31

Gisteravond contact gehad met een vriend /hoteleigenaar en men moet nu eerst goed kijken welke invloed de hitte op kabels & palen heeft gehad alvorens met een plan de campagne te komen.Roel zegt het goed,Nauders moet het van de winter hebben dus hen is er alles aangelegen om positieve informatie naar buiten te brengen! Hoop ze hopen dat december haalbaar is !

Tjerk223 oktober 2015 · 14:33

Het gaat ze wel lukken! hier een bericht over een compleet door brand verwoest dalstation dat in 2 manden tijd weer volledig klaar was voor gebruik: http://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=35&t=54224&….

Mike12323 oktober 2015 · 14:38

Schade zullen ze toch wel hebben daar in de buurt. Zo lang niet 100% zeker is dat er een mogelijkheid is om de berg op te komen, zal men uit veiligheid liever voor een ander dorp kiezen.

dianadenboer7123 oktober 2015 · 14:38

Wij gaan in de voorjaarsvakantie voor de 4de keer naar dit gebied.
De gondel is essentieel voor t skigebied!
Maar in 4 mnd tijd is er echt wel een nieuwe gondel beschikbaar.
Of de rest van t complex klaar zal zijn is de vraag…
Maar t lijkt me dat die gondel prioriteit no.1 zal zijn.
Restaurantjes genoeg boven,voorheen was er beneden toch ook geen restaurant.!

Mike12323 oktober 2015 · 14:39

En de vraag is ook nog of het bouwproject al voldoende verzekerd was. Of de last nou bij de bouwer of het skigebied ligt… als er liquiditeitsproblemen ontstaan daar gebrekkige verzekering wordt het sowieso lastig.

Tjerk223 oktober 2015 · 14:57

Je kunt altijd nog boven komen met de 2-zitter en je kunt ook nog altijd skiën in Schöneben, dus dat hoeft niet meten reden te zijn om voor iets anders te kiezen, een sneeuwtekort zou een groter probleem kunnen zijn, en dat kun je niet sturen, de reparatie wel, dus vertrouwen houden in de Oostenrijkers dat het wel goed gaat komen!
In dit geval gebeurd het nog voor het seizoen, en is er nog tijd voor herstel, maar dit kan ook in het seizoen en overal gebeuren wat doe je dan als je geboekt hebt? thuis blijven?

ThomasDG23 oktober 2015 · 15:17

En anders gratis heliski voor iedereen? Dan wel met serieus grote helicopters om zo een massa boven te krijgen… :)

Buskumbuh24 oktober 2015 · 11:28

Het lijkt mij er op dat dakdekkers bezig waren met een bitumen dampremmer aan te brengen. Dit wordt met de brander gedaan. Dit dan in combinatie met de trek wat in de cannelure van de stalen dakplaten ontstaat. Zo krijg je heel makkelijk een dikke Brand. Ben zelf jaren dakdekker geweest, en ik heb zo ook een keer een Brand meegemaakt.

JeroenFR24 oktober 2015 · 15:16

Van de zomer nog geweest ze waren keihard aan het werk toen , ben er niet bang voor kerst zal erg lastig worden vrees ik maar de voorjaarsvakantie is zeker haalbaar

als het maar wit is !!
Waah26 oktober 2015 · 09:17

gevalletje: oeps?
erg sneu, maar het lijkt me dat de gondel zelf vrij snel hersteld kan worden? Lijkt me liever dat je dan buiten instapt en wacht, dan een mooi gebouw dat niet op tijd af is.

renéaby31 oktober 2015 · 14:32

Helaas geen luxe ski kluisjes hopen dat de gondelbaan voor het hoog seizoen weer draait!
https://youtu.be/Ji30LJSeTfk

Plaats een reactie