Nooit meer koude voeten!

Rogier op 16 november 2015· 25 reacties

null

Het is een succes, de ‘domme vraag’ van de week. Eerlijk gezegd zijn veel vragen helemaal niet zo dom. Ik heb al een hele rij met vragen klaar staan. Heb jij een ‘domme vraag?’ stuur deze door naar rogier@wintersporters.nl en we proberen de vraag te beantwoorden. Deze keer behandel ik: “Hoe kom ik van mijn altijd koude voeten af?”

Koude voeten?
Koude voeten zijn een ramp, het kan het plezier van een skidag aardig vergallen. Het doet pijn, je skiet niet lekker meer en koud zijn en het koud hebben is zeer vermoeiend. Maar ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat koude voeten vervelend zijn. Dat weet iedereen. Maar niet iedereen lukt het om te zorgen dat die koude voeten tot het verleden behoren. Toch is er heel wat te doen aan koude voeten. Een aantal tips:

Doorbloeding
Het zijn je handen en je voeten die het over het algemeen het snelste koud hebben. Logisch ook wel. Want simpel gezegd deze zijn ver van je hart en romp verwijdert een dus komt het warme bloed hier minder snel en makkelijk. Ook zal je lichaam er alles voor om de belangrijkste ‘onderdelen’ warm en goed doorbloed te houden. Dus er gaat meer warm en zuurstofrijk bloed naar je hersenen dan naar je voeten. Op zich logisch, maar koude voeten zijn en blijven wel erg vervelend.

null

Maar alsof dat niet genoeg is om al problemen op te leveren maken we het zelf onze voeten ook niet makkelijker. Door te strakke of juist veel te ruime (en dat komt vaker voor) schoenen aan te trekken. En ook, nog makkelijker te voorkomen, slecht te eten en te drinken.

Tip 1: Goed passende schoenen:
De allerbelangrijkste tip is het kopen van goed passende skischoenen. Goed passend zodat de doorbloeding van je voeten niet afgekneld wordt. Dan denken jullie meteen aan te kleine schoenen gok ik. Maar dat komt echt maar zelden voor. In de bijna tien jaar dat ik in buitensport en skiwinkels heb gestaan heb ik nog nooit een klant gezien met te kleine skischoenen. Wel met slecht passende, maar het vaakst met veel te grote skischoenen. Grote skischoenen zorgen namelijk vaker voor koude voeten dan te kleine skischoenen. Want bij te grote skischoenen zetten we de buckels te strak, om de voet op z’n plek te houden wat resulteert in afgeknelde voeten. Maar nog veel ‘ernstiger’ we gaan onze voet schrap zetten. Hierdoor stopt ongeveer de hele doorbloeding in de voet en dat resulteert in koude voeten. Moraal van dit verhaal, te grote schoenen zijn 9 van de 10 keer de reden van koude voeten. Daarom is het goed om je schoenen goed te passen voor aanschaf. Nog even een reminder hoe een schoen hoort te zitten:

  • Als je in de schoen gaat met je voet schamp je de voorkant van de skischoen
  • Al klik je de buckels dicht dan zal je al iets minder tegen de voorkant aan zitten
  • Al ga je in skihouding staan komen je tenen los van de voorkant. Al sta je rechtop schamp je de voorkant van de skischoenen.
  • Zonder de buckels overdreven strak te zetten kan je enkel niet zomaar loskomen en naar boven bewegen.
  • Een schoen zit pas goed zonder drukpunten. Deze los je niet op door een grotere maat te nemen. Kies dan een ander model.
  • Verwacht geen wonderen van extra aanpassingen en ‘thermaformen’ als de schoen niet goed zit gaat ie ook niet goed zitten.

Kun je niet voldoen aan deze eisen met een schoen? Zoek verder totdat je een schoen vindt die dit wel kan. Tegenwoordig is het echt mogelijk om voor elke voet een goed passende schoen te vinden.

null

Tip 2: Goede sokken
Tip 2 is het gebruik van goede sokken. Sokken die je voet droog en warm houden. Hier geldt dat je niets hebt aan zogenaamde dikke kousen die als skisokken worden verkocht. Nee, skisokken zijn strakke dunne en hoge sokken die bescherming bieden waar je het nodig hebt. Goede sokken zijn hun prijs drie dubbel en dwars waard. Persoonlijk heb ik slechte ervaringen met dubbele sokken. En die passen vaak ook niet in goed passende skischoenen en zorgen voor pijnlijke voeten. Het enig wta een sok hoeft te doen is zorgen voor een goede overgang tussen je voet en de skischoen. De isolatie komt vanuit je binnenschoen.

Tip 3: Goed eten en drinken
Verder is genoeg energie hebben van groot belang. Dus eet goed en drink goed. Maar hierbij bedoel ik niet dat je jezelf tijdens de lunch volpropt met een paar glazen bier erbij! Nee absoluut niet. Eet als een sporter, dus beter regelmatig gezond en energierijk dan een keer tussen de middag een bak vet eten. Op deze manier kan je lichaam continu voldoende energie opnemen en zal het nooit teveel energie kwijt zijn aan het verteren zelf. Maar belangrijker is nog voldoende vochtinname. Terwijl we in zomer zelden problemen hebben om aan te voelen dat we moeten drinken daar drinken we 's winters in de bergen stelselmatig veel te weinig. Vocht tekort zorgt voor stroperiger bloed en dus een minder goede doorbloeding. Zorg ervoor dat je regelmatig genoeg drinkt, water of nog beter isotone sportdrank. De inspanning en de ijle lucht zorgen snel voor uitdroging. Blijf tijdens het skiën ver van alcohol en drink pas dat biertje of wijntje als je de après-ski in gaat. Alcohol zorgt namelijk voor nog sneller afkoelen van je lichaam.

Tip 4: Uitgerust zijn
Je kent het vast wel als je moe thuis komt van een dag werken, je hebt het koud en loopt naar de thermostaat toe om deze hoger te zetten. Maar tot je verbazing is het al een normaal gesproken aangename temperatuur. Als je moe bent heb je het veel eerder koud. De wetenschap is er niet over uit of vermoeidheid er echt voor zorgt dat je het kouder hebt of dat het een emotie is. Maar dat maakt voor ons koude gevoel, en de koude voeten, op de piste weinig uit. Het is het resultaat dat geldt. En als je goed uitgerust bent heb je minder snel last van dat koude gevoel.

null

Tip 5: Droge schoenen
Zorg ervoor dat je schoenen elke ochtend goed droog zijn. En je skisokken ook natuurlijk. Dit doe je door je schoenen in het hotel op een droogrek te zetten. Of zelf te drogen met speciale skischoendrogers. Als je 's ochtends al met natte schoenen begint dat is het niet verwonderlijk als je snel koude voeten krijgt. En verder, ik hoef natuurlijk niet te zeggen dat je je schoenen niet in de achterbak of in de skikoffer van de auto laat, toch?

Tip 6: Verwarmde zooltjes!
Mochten alle bovenstaande tips echt niet werken (is je schoenmaat echt wel goed?). Dan is er gelukkig een wondermiddel en dit zijn verwarmde zooltjes. Je kunt elektrische zooltjes kopen die je kunt opwarmen via de energie van een batterij. Afhankelijk van hoe koud het is kun je deze zooltjes ‘instellen’. Deze zooltjes komen in de plaats van je standaard zooltjes in de skischoenen en op die manier lever je niets in op ruimte in je goed passende skischoenen. Dit is echt een wondermiddel en helpt zeer goed tegen koude voeten. Je moet er wel aan denken dat je elke dag je batterijen oplaadt, want deze gaan maar een dag skiën mee. En de aanschafprijs is ook flink, vaak tegen de 200 euro.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

@ rogier,

Ik heb juist het tegen over gestelde. Ik heb het eigenlijk nooit echt koud, en miin voeten zijn dat ook niet.
Ik lees altijd erg veel over koude voeten, maar wat te doen aan warme / zweet voeten? Ik heb zeker de juiste maat, droog mijn schoenen altijd en speciale ski sokken. Ook heb ik speciale op maat gemaakte zooltjes laten maken.

@pieter86 goede vraag! Kom ik op terug!

Click. Click. Peace

@Rogier, ik neem aan dat je niet elke dag de batterijen hoeft op te warmen, maar wel opladen toch? ;)

Haha :-) je hebt gelijk. Alhoewel bij een winterbivak al mijn batterijen in mijn slaapzak gaan maar dat is een ander verhaal.

Click. Click. Peace

Volgens mij vooral een mannen probleem die warme / zweet voeten. Vrouwen hebben volgens mij vaker last van koude voeten. En dan dat drinken, ja ik weet het, veel water drinken maar dan moeten we steeds plassen (zeker als het koud is), dat schiet ook niet op. Of niets in de buurt of niet erg fris, alles uittrekken enz. @Rogier: daar heb jij als man vast geen erg in :)

@Eijsski Nou ik ski heel vaak met dames, dus ben er een beetje mee bekend. De meeste dames die ik ken toerskiën ook en daar is dat probleem nog lastiger. Maar er wordt door veel deze oplossing gebruikt: http://www.bever.nl/whiz-freedom-plastuit-whiz-freedom-obada…

En goede isotone dranken zorgen ook voor minder plassen en beter opnemen van vocht.

Click. Click. Peace

Als aanvulling die plastuitjes kosten in Frankrijk beduidend minder trouwens en zijn bij veel pharmacies te koop.

Click. Click. Peace

@Rogier: ja bekend artikel echter nog nooit gebruikt. Ik ga wel voor de Isostar dan, is ook nog lekker, bedankt voor de tip!

Altijd last van warme voeten gelukkig geen zweet voeten, zelfs met goede skisokken, enige dat helpt is geen sokken en zelfs dat is warm. Maar goed ik draag ook nooit lange mouwen behalve een jas op de piste en in nl als het regent, en ben in de winter ook geregeld in een korte broek te bezichtigen.
Maar ik ben wel iemand die je moet vertellen dat mijn snowboard schoenen niet buiten moeten blijven in de auto. Vind dat ook niet erg heb ik s ochtends tenminste koude voeten na een piste zijn mijn voeten toch weer warm.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Verwarmde zooltjes hoeven niet duur te zijn. Gewoon goed de aanbiedingen in de gaten houden, zoals binnenkort bij de Lidl:
http://www.lidl.nl/nl/Offerdate.htm?action=showDetail&id…

Vriend van mij heeft zooltjes voor zijn snowboardschoenen aangeschaft, en hij is er helemaal lyrisch over. Hij raadde het mij ook aan om is info over in te winnen, maar mijn snowboardschoenen zitten al heerlijk en geen koude voeten. Kan ik dmv zooltjes nog dingen verbeteren of is dat niet echt nodig dan?

“Maar nog veel ‘ernstiger’ we gaan onze voet schrap zetten. Hierdoor stopt ongeveer de hele doorbloeding in de voet en dat resulteert in koude voeten”

Ik krijg hier geen koude, maar wel zeer pijnlijke voeten van. Precies op de voetkussentjes onder mijn tenen zeg maar. Komt dit echt van te grote schoenen? Heb alles al geprobeerd, behalve een maatje kleiner qua schoenen…

@simone grote kans dat beter passende en dus misschien kleinere schoenen veel helpen. Voeten hoeven echt geen pijn te doen in skischoenen!

Click. Click. Peace

merci voor het antwoord

Het kan 30° zijn en dan heb ik nog last van koude voeten
Maar dat is een overblijfsel van de ernstige trombose die ik heb gehad
Ook met verwarmde zooltjes nog koude voeten in mijn goede sneeuwlaarzen
Heb nu voor het zitskien een beenzak gekocht, ook lekker warm gevoerd
Ging de laatste keren beter in de sneeuwhal

Je vergeet de geheel verwarmde schoenen @rogier! Salomon heeft dit jaar voor zowel heren als dames verwarmde schoenen. Geloof dat deze quest custom heat heet (ofzo)

@Yokey als je nergens last van hebt, lijkt het me niet nodig.

Ik heb wel custom zooltjes laten maken, maar ik had dan ook altijd kramp onder mn voeten doordat er te weinig steun was. Koude voeten gelukkig nooit last van.

Uiteraard is de pasvorm van je schoenen het belangrijkst, zoals ook Rogier als meldt, maar nu is het zo dat veel mensen ook niet perfect “recht in de schoenen staan”, een goede verkoper/adviseur ziet en/of meet de stand van je voet in de schoen en kan met diverse vormen inlegzooltje kleine correcties aanbrengen.
Komt niet alleen de warme voeten ten goede maar ook nog eens het plezier in het skiën omdat de voeten beter op de latten staan zodat de stuurbewegingen accurater zijn.

9 van de 10 mensen hebben ook een verkeerde skitechniek. De voet word vaak volledig aangespannen en op slot gezet. Hierdoor verliezen mensen voordruk en staan ze vaak met een goede gefitte schoen met de tenen tegen de voorkant. Dit wordt door veel verkopers echter niet meegenomen in het geheel.

Onder het motto een nieuwe domme vraag: wat is isotone? Het wordt nu genoemd hier in het blog en in een topic op een forum, maar wat is het en wat doet het nou precies? Ook Google heeft niet echt een geschikt antwoord…

@Rogier120 een isotone sportdrank heeft een zoutconcentratie die ongeveer gelijk is aan je lichaam. hierdoor wordt het vocht sneller door je lichaam opgenomen en hydrateer je beter. je wil dus geen mierzoete sportdrank waarvan het glazuur van je tanden springt. Isotone dranken zijn wat wateriger en minder zoet

@bram82 Ja dat is inderdaad een stuk duidelijker dan de hoog-academische prietpraat die ik tegenkwam op internet. Dank!

De advertorial waarschuwing ontbreekt?

Nog wat extra tips:

  • Zorg dat goed warm aangekleed bent op je bovenlichaam en benen. Hoe minder de rest van je lichaam opgewarmd hoeft te worden (zie ook het eerste deel van Rogier), hoe meer warmt er over is voor je voeten. Ook als je bovenlichaam niet koud is, kun je proberen om toch te werken met een extra laagje. Zo lang je het niet ‘te’ warm hebt, zit je prima.
  • Draag een helm! Ik heb inmiddels al regelmatig gehoord dat mensen die een helm zijn gaan dragen, minder last hebben van koude voeten. Dit is hetzelfde principe als hierboven: via je hoofd verlies je de meeste warmte. Een helm is vaak warmer dan een muts. Dus hoe minder warmte je verliest, hoe warmer je voeten.
  • Ik heb een tijdje mijn tenen ingesmeerd met een dikke laag vaseline nadat ze een beetje bevroren waren geweest. Ik had echt het idee dat dit hielp.
    Succes!

Voor mijn dochter de zooltjes die je kunt verwarmen van de Lidl gekocht. Ik vind ze niet echt warm worden, ga ze denk ik maar terug brengen. Iemand ervaring met deze zooltjes en hoe warm ze worden.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie