Muts

-Diana- op 20 november 2015· 23 reacties

null

Bij het inpakken van mijn winterkleding kom ik ze weer tegen. mijn mutsen. Ja, ik ben een ware mutsengek. Toch voelt dit niet zo als ik in Oostenrijk ben. Al mijn collega’s hebben er net als ik minstens een stuk of 7 in hun dagelijkse collectie. De muts is in de winter naast lekker warm en noodzakelijk, vooral de laatste jaren erg fashionable geworden. Dit is de haarband overigens net zo goed, maar ik beperk mij nu tot de volledige hoofd breisels. Ik vind het altijd een verfraaiing van het straatbeeld, die bonte mix van dames en heren dragende haarbanden en beanies.

Échte mannen dragen ook mutsen.
Het is een stukje cultuur ( verschil) dat weet ik zeker. De Nederlandse man draagt zijn muts meestal pas als het echt broodnodig is, of wanneer zijn oren er bijna vanaf vriezen voordat hij naar een muts grijpt, (of tijdens het Freeride Film Festival). Gemiddeld ergens bij een paar graden onder nul. Jammer! In tegenstelling tot Oostenrijk, daar wordt de muts aan het einde van de dag door door vele mannen niet meer afgedaan. Want een beanie hoort daar inmiddels gewoon tot de totale outfit. Trendy, hip hoe je het ook noemt, lekker makkelijk want het kapsel zit altijd goed. Ik houd ervan! en heb ze dan ook in alle soorten en maten. Zelfgemaakte, mutsen van oma, dure, héle dure en de cadeautjes mutsen. Ik kan ze natuurlijk niet allemaal meenemen maar het kiezen blijkt toch weer lastig en dat is natuurlijk belachelijk want wie heeft er nu zoveel mutsen nodig ? Is dat iets met vrouwen en schoenen of tassen ? en bij mij dus mutsen….vast en zeker!

null

Heeft Nederland dan een mutsendrempel?
Even praktisch; een muts zorgt ervoor dat er weinig warmte via het hoofd verloren gaat en je lichaam minder snel afkoelt. Dus eigenlijk is een muts nog veel belangrijker dan een warme jas, in ieder geval minstens zo belangrijk. Kou expert en poolklimmer Wilco van Rooijen pleitte er onlangs voor dat alle vluchtelingen een muts zouden moeten krijgen om onderkoeling te voorkomen. Hoe dik je jas in de winter ook is, de lichaamswarmte gaat het snelst verloren via je hoofd. Daar kun je niet tegenop kleden als het echt koud is. Maar waarom is het dan toch dat fietsende Nederlanders bij koude herfstdagen toch vaak alleen maar een sjaal en handschoenen dragen? Ik blijf mij erover verwonderen. Ben ik nu zo’n muts? Laat mij mutsen fan zijn of niet, ik heb het graag vooral lekker warm. Al ben ik niet heel erg dol op shoppen, voor een momentje mutsen spotten met collega’s ben ik altijd te porren.

En dus…
Omdat mijn ouders Heidi en Peter heten (geen grap) en ik fan van mutsen ben, zullen jullie je niet verwonderen dat ik bij het zien van de mutsen naam “ Heidi Liebt " méér dan alleen nieuwsgierig werd. En dus werd het tijd voor een bezoekje aan deze mutsen producent in het hoge Noorden van Nederland. Na een lekker Hollands bakkie ( koffie overwint mijn liefde voor mutsen met slechts een paar procent ) en een leuk gesprek begreep ik al gauw dat eigenaar Ingolf dezelfde passie voor mutsen deelt en hoe! Hij heeft er zijn werk van gemaakt om mensen als ik te verblijden met een warm en modieus breisel. Helemaal home made! Door de slimme combi van een 3 lagen systeem uit Acryl en Merino wol met een thermocool membraan, zijn deze mutsen ook nog eens heel erg technisch. En de Dutch-winter collectie vind ik een cadeautje voor het oog. Daarnaast worden deze bijzondere beanies in ons eigen Nederland geproduceerd. Maatschappelijk verantwoord “ gemuts “ dus. Daar word ik blij van.

null

En hoe zit dat nou met Heidi?
Het klassieke sprookje uit de bergen dat Oostenrijk misschien wel beter symboliseert dan welk ski merk dan ook. Heidi liebt, maar of ze Peter nog liebt, dat weet natuurlijk niemand. Dat is de boodschap en ik vind het een mooie. In ieder geval liebt Heidi de bergen dat staat vast. En dat hebben wij dan in ieder geval gemeen.

null

Helm gaat voor muts
Laat ik hierover duidelijk zijn, op de piste draag ik altijd een helm. Veiligheid gaat boven alles. En met deze modieuze collectie van Uvex is dat allang geen straf meer. Tenslotte wil ik mijn hoofd beschermen zodat ik nog heel lang en gelukkig mutsen drager kan zijn.

Wat dragen jullie het liefst als jullie in de bergen zijn? Gaat de muts in de avond meteen weer af of laten jullie de bommel nog lekker even op het hoofd bungelen?

-Diana-
is gek op skiën, sneeuw en bergen en is in de winter in de Arlberg te vinden. Vanuit hier schrijft zij over haar belevingen.

Plaats een reactie

“Heeft Nederland dan een mutsendrempel?”
Nee joh,
mutsen werken dan wel heel goed bij ijskoud en gortdroog,
ze zijn een stuk minder functioneel bij halfzacht en zeiknat.

Ik vind het helemaal niks zo’n kriebelding op m’n hoofd. Veel te warm ook. Als het sneeuwt word zo’n ding op den duur zeiknat. En in Nederland is het zelden zo koud dat ik dan een muts op zou willen doen.

Übung macht den meister!!!

Mijn vrouw is ook gek op die vrolijke Lieb(t)chens maar ik blijf hardnekkig loyaal aan Eisbär. Maar hoe dan ook op de piste altijd een helm!!!

You can’t buy happiness, but you can buy a lift pass!

In Oostenrijk draag ik bijna de hele dag mijn helm. Zelfs in de supermarkt kijken ze daar niet raar van op. Helm boven muts omdat deze waterdicht is en de muts toch snel gaat jeuken (zeker als hij vochtig wordt).
S’avonds of als ik niet ski, dan dus liever de haarband. Als mijn oren maar warm zijn ;-)

@simone je draagt toch geen helm in de supermarkt lol

Gang is alles

Met skien draag ik een helm. Maar verder heb ik best vaak een muts op. Heerlijk alleen als zo’n muts eenmaal nat is dan doet ie er zo lang over om weer droog te worden. Mutsen in de herfst zoals nu in nederland is daarom helemaal niet zo fijn. Een zeiknatte muts is namelijk irritanter dan geen muts.

@jesper jawel hoor, als ik na het skiën nog ff wat boodschapjes nodig heb… En ik ben echt niet de enige hoor. Is gewoon onhandig om ermee te lopen aan de hand zeg maar. Aan de andere kant, past ook wel weer een en ander in ;-)

@Simone Mm ik zal er volgende keer eens op letten. Ik doe hem namelijk meteen af na het snowboarden :P

Gang is alles

Haubn is ook een topper.

Je kan ze zelf samenstellen kijk maar op de site http://www.haubn.net

Helm als boodschappenmandje :p

Moet zeggen dat ik wel een aantal mutsen heb, ook altijd 1 in mn rugzak stop, maar ze toch niet heel veel draag. En de reden is juist om even wat af te koelen! Heb het altijd bloedheet na het snowboarden.

Precies ook de reden dat ik het in Nederland nauwelijk draag bij het fietsen. Als het echt koud is, liever een sjaal over de helft van mn gezicht, blijft me neus maar ook mn oren lekker warm, zonder dat mn hele hoofd heet wordt.

Ik zie er niet uit met een muts op, of ik draag ze verkeerd, dat kan ook.

Toen ik afgelopen winter een coole apresski muts kocht, zei de man van de shop al dat ik 'm als een smurf moet dragen, dus op mijn achterhoofd wat opgestroopt.
Dat zat 10 seconden goed, (en zag er eindelijk ook goed uit) maar eenmaal buiten de winkel stond hij weer recht op mijn hoofd en leek ik meer op kabouter plop dan op een coole dude.

Ik houd het maar bij een pet, zo eentje uit het leger. Misschien niet zo warm, maar dat staat tenminste goed…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

super fijne mutsen van Heidiliebt! altijd warm en superhip. Levert vaak leuke reacties op.
ik draag hem steenvast in de winter waar ook, zodra de temperatuur het toelaat. Vanaf morgen mag hij weer op :) voor mij een teken dat de winter begonnen is! Daarnaast zijn ook de mutsen van Eisbär uit Oostenrijk favoriet.

Los dat ik ook geen voorstander ben van een natte muts… wat doe je met je haar? Gel meenemen naar je werk is ook weer zoiets…

Jammer dat je geen muts over je helm kunt zetten!

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Dat van die natte muts. … prima voor mij. (Andere betekenis dan). Even bijval voor de helm in de super, doe ik al jaren met plezier. Niemand kijkt vreemd inderdaad.
Is misschien typisch Nederlands om vreemd op te kijken van en helm, waar dan ook (bv: helmen zijn in Duitsland verplicht op de fiets).
Helm naar werk op? Geen punt, dat potje gel wennen ze vanzelf aan (uit ervaring, jaren op de racefiets naar werk gegaan )… moet je ook gewoon een bene lak aan hebben, je hindert immers niemand met je helm !

Ow en sorry voor het gemutst, het ging niet over helmen. …

jaaaa hier ook een mutsengek , heerlijk zo’n ding ik draag nu alweer een week of zes iedere dag een muts en als maart op zijn einde loopt ( meestal na de laatste x wintersport ) gaat ie af .
ook tijdens mijn werk blijft de muts op .

Heidi Liebt geweldige mutsen uit Nederland, maar ook echt uit Nederland.

Draag mijn zodra het fris wordt, en nooit last van jeuk op mijn hoofd.

Ik zou graag na het boarden een muts op willen doen alleen ziet het er niet uit met mijn haar… Heb er nog geen goede oplossing voor gevonden. Krullen en een helm gaan ni3t

Gaan niet goed samen wilde ik zeggen.

Ik ben idd die Nederlander die de muts pas draagt als het broodnodig is zoals in het artikel aangegeven !!
De muts gaat pas op als het zonnetje achter de bergen verdwenen is…
Favo is Heidi en Eisbär en passend bij m’n winter jas

Als ik ski dan draag ik mijn helm. Tijdens de lunch of na het skiën gaat de helm af en mijn muts gelijk op om te camoufleren dat mijn haar dan belachelijk zit. In Nederland dus nooit een muts tenzij het -10 is en ik een half uur of langer buiten ben.

ik draag op de piste men helm. Nu is deze goed verlucht zodat ik niet met een nat hoof d zit bij het afzetten van de helm), maar daardoor is hij ook niet super warm in heel heel heel koude condities. Dan draag ik onder men helm soms een bandana over men “korte haren”.

Soms draag ik buiten de piste een bandana of een muts (strakke muts).

If you're not living on the edge, you're taking up too much space

@fabiola ik ervaar hetzelfde probleem. Een helm en een bos krullen zijn echt geen topcombinatie. Na het afzetten zit ik met een hoopje kroesels die er niet uit zien. Ik heb liever niets op mijn hoofd. Mijn haar valt zo nog best van al. Zowel op als naast de piste.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie