De vaak verre van ‘domme vragen’ vliegen me om de oren. De meest leuke onderwerpen komen langs en ik geniet van jullie nieuwsgierigheid en vele vragen maken ook mij ook meteen nieuwsgierig naar de antwoorden. Dus blijf alsjeblieft doorkomen met de ‘Domme vragen’ naar rogier@wintersporters.nl. Deze keer de vraag: “Wat zijn de grote grijze buizen die schuin op de bergflanken staan ?” .

Lawines
Deze grijze buizen die op de bergflank zijn zogenaamde Gazex buizen. Deze worden gebruikt voor het preventief triggeren van lawines. Deze buizen zorgen voor een explosie vlak boven het sneeuwdek. In bovenstaande filmpje wordt duidelijk uitgelegd hoe zo’n explosie in zijn werk gaat. In het filmpje hieronder is te zien hoe dat er in werkelijkheid uitziet.

Voordelen
Dit systeem heeft enorm veel voordelen boven het handmatig triggeren van lawines. Want met deze gazex pijpen kunnen lawines op afstand met een computer of telefoon getriggerd worden. Er hoeven geen pisteurs meer met explosieven rond te skiën (waar al meerdere zeer ernstige ongelukken zijn gebeurd). Ook kan, omdat het helemaal computer gestuurd is veel sneller veel meer terrein beveiligd worden. En als laatste kan het met dit systeem niet meer voorkomen dat een explosieve lading niet ontploft en dus potentieel gevaarlijk in de helling blijft liggen

Sandra in het 'Gazex-couloir' in Serre Chevalier
Sandra in het 'Gazex-couloir' in Serre Chevalier

Nadelen
Het nadeel van dit systeem is dat het niet mobiel is. Hierdoor beveilig je slechts een helling op telkens dezelfde manier. Als door een verschil in wind of temperatuur andere hellingen gevaarlijker zijn heb je niets aan de gazex die er niet bij staat. Dus Gazex systemen werken alleen op hellingen die bekend zijn om gevaarlijk te zijn. Daarom zie je ze het meest in steile hellingen of couloirs boven belangrijke pistes, of verbindingswegen (boven de Tunnel de Mont Blanc staan er aardig wat). Gazex kan om deze redenen nooit de enige manier zijn van lawine preventie. Er zullen altijd hellingen zijn die met de hand (te ski, helikopter etc) getriggerd moeten worden. Ook zijn de kosten van dit systeem vrij hoog en heeft een gazex installatie alleen zin als je meerdere pijpen wilt installeren op meerdere hellingen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik dacht altijd dat het één of andere uitlaatpijp was. :D

Zeker geen domme vraag.

Nog een verwante vraag. Soms loopt er een staalkabel parallel aan de berghelling met meerdere ondersteuningen. Ik dacht (en denk nog steeds) dat dit een manier is om een explosieve lading op een bepaalde plek te krijgen. Klopt dat of dient het totaal ergens voor?

...ski-addict...

@maik100

Ik geloof dat dat voor pistenbully’s is…

@joostdubbink. Om lijn aan vast te maken bij steile pistes bedoel je?
De kabel die ik bedoel zit langs (rots)hellingen waar geen bully komt.

...ski-addict...

ah zo! Nee ik denk ook niet dat Pistenbully’s op rotshellingen komen haha! @maik100

@maik100 Ja daar heb je helemaal gelijk in. Vaak zijn deze mini-kabelbaantjes inderdaad hiervoor. Soms best ingenieuze installaties. Deze hebben het voordeel dat hellingen op verschillende plekken getriggerd kunnen worden. En dat het een veel goedkoper systeem is.

Click. Click. Peace

Het springen van lawines voel je ook altijd erg goed op de berg. Op de alm waar ik met enige regelmaat vertoef voel je de hele berg kort trillen, wanneer 's ochtends op ca. 7-10 km afstand lawines in het skigebied van Engelberg getriggerd worden.
@maik100 en @Rogier: Hierbij een video van deze lawine kabelbanen.

@Frans gelukkig is het niet de berg die trilt maar de lucht ;-)

Click. Click. Peace

@Rogier: Ja, dat is een erg aparte gewaarwording. Ook al is het de lucht die in feite trilt, je voelt de berg ‘trillen’. Moet eerlijk toegeven dat ik daar boven vaak nog in m’n bed lig als men begint met het springen van lawines. Oude alpenhutjes zijn niet zo stabiel en trillen gezellig mee.

@frans. Leuk filmpje. Die gazexpijpen heb ik wel eens in werking gezien, maar die kabelbaantjes nog nooit.
Leuk speelgoed voor berg’vuurwerk’liefhebbers!

...ski-addict...

@Frans in Vallouise en Briancon hebben we af en toe het idee dat de ruiten eruit komen…

Click. Click. Peace

Dan heb ik een nog dommere vraag. Waarom worden er lawines getriggerd om lawines te voorkomen?

Omdat als je een lawine Triggert als hij klein is of voor dat skiers de piste opgaan je minder risico hebt. Hij gaat dus niet meer af als er mensen op de piste zijn.

Overigens heet zo’n kabelbaantje voor springladingen een Catex.

@Anki niet om lawines te voorkomen maar om deze preventief en veilig af te laten gaan. Dus je voorkomt gevaarlijke lawines. En als een flinke explosie een lawine niet triggert kun je ervan uitgaan dat een skiër dat ook niet doet. (Alhoewel daar ook andere voorbeelden en theorieën over zijn dat na een een getriggerde helling een skiër de hele helling meenam).

Click. Click. Peace

Het lijkt mij veiliger om een lawine te veroorzaken buiten de openingstijden van het gebied dan dat die midden op de dag “spontaan” naar beneden komt. Ook zal het minder schade veroorzaken als je klein lawines afschiet dan dat je wacht tot het vanzelf naar beneden komt.

Übung macht den meister!!!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie