Wie houdt de sneeuwhoogtes bij?

Rogier op 01 december 2015· 10 reacties

null

Dankzij onze rubriek ‘domme vraag’ hoef ik zelf nog amper onderwerpen te zoeken om over te schrijven. Ik krijg veel leuke vragen. En ook hele goede vragen. De ene wat meer actueel dan de andere. Zo kreeg ik gisteren de volgende vraag door “Door wie en hoe wordt de sneewhoogte die op verschillende apps en websites gemeten”? Een goede en zeer gerechtvaardigde vraag. (Hebben jullie ook vragen stuur ze dan naar rogier@wintersporters.nl dan zoeken wij het antwoord op)

Hoge cijfers
Dat deze vraag reëel is mag wel blijken uit het feit dat het lijkt alsof sommige gebieden niet dezelfde centimeters hanteren dan dat we in het gewone leven doen. Zo wordt er soms zomaar 1 meter sneeuw doorgegeven terwijl we op de webcams de grassprieten door de sneeuw zien komen. Ervaren wintersporters weten dat we deze centimeters met een korreltje zout moeten nemen. Ook lijkt de sneeuw in skigebieden amper in te klinken. Want de hoeveelheden sneeuw worden eigenlijk nooit naar beneden bijgesteld. Deze cijfers komen dus zoals je al kunt lezen van de skigebieden zelf, en worden doorgegeven aan databases waaruit websites als ook wintersporters deze ophalen.

Skigebieden weten de cijfers wel
Het rare is dat de skigebieden de juiste informatie wel hebben. Want de pisteurs in de skigebieden zijn de voelsprieten van de lawinediensten. Zij meten de officiële sneeuwhoeveelheden en geven deze door aan de lawinediensten. Hier wordt niet gelogen en hier wordt niet op hele gunstige plekken gemeten. Dus de kennis en de officiële cijfers zijn er wel maar komen niet terecht bij de VVV’s en liftmaatschappijen die de hoogtes doorgeven. Gelukkig zijn deze ‘echte’ meetgegevens wel te vinden op internet bij de lawineberichten.

Officiele cijfers zijn er wel, officieel meetstation
Officiele cijfers zijn er wel, officieel meetstation

De officiele cijfers doorgegeven via pisteurs
De officiele cijfers doorgegeven via pisteurs

PR
Het hele verhaal is dus terug te brengen naar PR-campagnes waarin skigebieden tegen elkaar opboksen met fictieve cijfers. Dit om het hoogste te eindigen in sneeuwhoogtelijstjes en om tot sneeuwrijkste gebied uitgeroepen te worden. Er komt feitelijk geen centimeter aan de pas om het echt op te meten, maar gelukkig kan dit tegenwoordig niet al te makkelijk meer.

Officiele sneeuwmeting in Livigno
Officiele sneeuwmeting in Livigno

Gaat de goede kant op
Dankzij internet, zeer goede webcams en informatie die we tot ons nemen via apps als Sneeuwhoogte+ weten wij als gebruiker steeds beter hoe het echt in elkaar zit. En worden we minder makkelijk bedonderd. Langzaamaan gaan de skigebieden dus steeds eerlijker doorgeven, maar ik begrijp best dat ze elkaar in de gaten houden en niet meteen de waarheid doorgeven. Hoe mooi dat ook zou zijn.

Wat is de meest misleidende sneeuwhoeveelheid die jullie zijn tegengekomen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Interessant artikel, dat het een PR verhaal was wist ik wel, maar dat er ook ‘echte’ data is op basis van lawineberichten is nieuw voor me. Wat zijn de sneeuwhoogtes die we hier op de site terugzien? Zijn dat de gegevens van de skigebieden, of de juiste informatie op basis van de gegevens van de pisteurs?

Ik vind de sneeuwhoogstes bij zomerskigebieden wel interessant. Zo was ik afgelopen zomer op de Hintertuxer gletscher aan het skiën op bij een sneeuwhoogte van ‘50cm’ dan moet ik zeggen dat er wel plekken en pistes(delen ervan) waren die daar wel aan kwamen. Maar op redelijk wat plekken ook totaal niet.

#proudtobepartofleswintersporters

@Eelko dat zijn de cijfers van de skigebieden zelf. Waar wij enorm pleiten voor eerlijke cijfers. Het is anders niet te automatiseren om via alle skigebieden de eerlijke cijfers te krijgen.

Click. Click. Peace

Een van mijn eerste wintersportvakanties in het pre-internet/webcam tijdperk (jaren 90)
Teletekst: 250 cm Morzine
Ik had daar spectaculaire beelden bij

Fun Lovin' Skier

@vlc2000 Ik heb het idee dat ze in de zomer regelmatig het ijs mee meten ;-)

Click. Click. Peace

In maart 2013 naar Skiwelt geweest, en op de websites stond overal dat de dalafdaling open was. En dat was ook zo. Maar het was een smal stukje sneeuw in een groen weiland. En je kon door de pap voorzichtig naar beneden. Maar je kon "skien"tot in het dal.

null

@Bert3 Dat is meer sneeuw dan in de Zuidalpen ;-)

Click. Click. Peace

null

Skiwelt maart 2013, de dalafdaling dus…

Nog een vraagje, hoeveel energie kost een sneeuwkanon eigenlijk per uur?

#wintersport verslaafd
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie