Laatste kansen dienen zich aan

Roel op 08 december 2015· 58 reacties

Zelfs op de hooggelegen Seiseralm (I) is het behelpen
Zelfs op de hooggelegen Seiseralm (I) is het behelpen

Langzaam maar zeker ga ik ervoor vrezen dat ik niet iedereen blij kan maken voor de eerste week van de kerstvakantie. De weerkaarten blijven in grote lijnen redelijk anti-winters en het ziet er niet naar uit dat dit snel omslaat. Natuurlijk, gezien de termijn is een verrassing in de tweede helft van volgende week nog zeker mogelijk, maar het is zo’n beetje de laatste kans.

Modellen scoren slecht
Meteen maar even die kans benoemen. De modellen leveren de laatste weken namelijk geen werk af om over naar huis te schrijven. Ik heb niet vaak zulke wispelturige berekeningen gezien, vooral niet bij het Europese model (ECMWF). Van oudsher eigenlijk de stabiele factor in modellenland. Vooral dit model trok de afgelopen dagen aan het kortste eind toen de weersomslag voor komend weekend verder en verder werd teruggerekend.

Inmiddels is het de vraag of er dit weekend überhaupt wat sneeuw gaat vallen. Áls het valt zal het in ieder geval nooit heel veel zijn. Het Amerikaanse GFS-model deed het wat dat betreft een stuk beter en was van meet af aan sceptischer. En juist dit model staat bekend om zijn “Jantje lacht, Jantje huilt” gezwabber, wat deels te verklaren is doordat dit model niet twee maar vier keer per dag een berekening maakt.

In de noordelijke Franse Alpen zijn de condities nog altijd vrij goed (Paradiski)
In de noordelijke Franse Alpen zijn de condities nog altijd vrij goed (Paradiski)

Depressies komen niet door
Genoeg hierover, maar het geeft aan dat een verrassing eind volgende week niet kan worden uitgesloten. Grootschalig hebben we te maken met opdringende depressieactiviteit op de oceaan, die alleen niet doorkomt. De oorzaak is steeds terugkerende hogedruk boven Zuid-Europa die eerst opgeruimd moet worden. Zo lang dat niet gebeurt kunnen de Zuidalpen hun dump vergeten, terwijl de Noordalpen kans blijven houden op een paar schampschoten die vooral voor de webcambeelden leuk zijn.

Niet de brand maar de sneeuw lijkt nu de grootste bedreiging voor Nauders (O)
Niet de brand maar de sneeuw lijkt nu de grootste bedreiging voor Nauders (O)

Zwakke fronten
Morgen hebben we met zo’n schampend front te maken. Langs de hele noordkant van de Alpen is het dan bewolkt met wat lichte sneeuw bij een naar 1000-1200 meter dalende sneeuwgrens. Donderdag en vrijdag klaart het weer op, en zaterdag zou een nieuw front dan weer voor een beetje sneeuw kunnen zorgen vanaf dezelfde hoogte. Als het al valt.

Daarna krijgt de zon weer meer ruimte en zou het een aantal dagen droog moeten blijven al neemt de chaos in de berekeningen weer snel toe. Het is wachten tot het dubbeltje een keer de goede kant opvalt, maar de tijd dringt.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

ahh jammer, ik had gehoopt op een dump…

Pfff… Wat ik gisteren al zei: het is hetzelfde gejojo als vorig jaar!!! idd hopen op toch nog die omslag…

LA NORMA😍☃️

Het is niet te vergelijken met vorig jaar mijn inziens want toen konden de sneeuwkanonnen pas aan tijdens de week van kerst. Nu ziet het er naar uit dat deze toch stilletjes aan hun werk gaan kunnen doen. Al is er weinig zicht op verse sneeuw. Ook ligt er toch vanaf 1500 meter al wat sneeuw.

@Roel,
en indien dus volgende week wel terug de zon doorkomt zoals het er nu naar uitziet. Wat met de temperaturen. Kunnen de kanonnen aan?

Wat blijft het spannend zeg,

Wat me wel opvalt is dat jullie hier veel pessimistischer zijn als op andere sites. Als je gaat zien naar wetter.at dan voorspellen die 40mm neerslag morgen in warth. Sneeuwverwachting geeft rond de 20 cm aan. Hier slechts enkele. Kan je dit verklaren? Akkoord dat er nergens echt gesproken wordt over een dump of omslag van het weer.

@GeensMaarten Ik denk eerder dat ze hier realistischer zijn dan pessimistischer. Voor de commersie doen regionale en landelijke weerbureaus er vaak een hoop sneeuw of zon bij om de toeristen te lokken. Dat doet het knmi hier ook. De eerste voorspellingen voor een hemelvaart en pasen zijn altijd erg goed zodat veel mensen nog even een last minute boeken. En wetter.at is ook zo’n weerstation die het een stuk rooskleuriger neer wil zetten om de toeristen te lokken.

Born to Ride

ik hoop echt te kunnen boarden met oudejaar in winterberg, het zou mijn vriendin haar eerste keern zijn op een “echte berg” ipv in de indoor hal en ze kijkt er zo naar uit.

If you're not living on the edge, you're taking up too much space

@matthias123

Je ziet dikwijls idd naar het einde van de voorspellingsperiode toe dat ze steeds gunstige zaken weergeven. Maar meestal verdwijnt dit dan naarmate de dag dichter komt. Nu staat dit allemaal nog weergegeven voor morgen. Maar dan nog, stel dan nog dat er maar de helft valt van wat zij weergeven (iets waar ik van uit ga) is nog een stuk positiever.

ik boek in elk geval nooit meer…wat een drama…

@Maartenvc de verwachting voor winterberg zijn eigenlijk nog bijna beter dan voor de alpen. Er is een aanzienlijke kans op vorst en wat sneeuw, maar door de vorst zouden dus de sneeuwkanonnen goed aankunnen!

Born to Ride

@Matthias123 alvast bedankt voor de kleine geruststelling.

If you're not living on the edge, you're taking up too much space

Ik heb ook 5 weerapps, en kijk het liefst op de meest positieven, helaas wordt die continue op het laatst naar beneden bijgesteld, realiteit is niet altijd leuk nee

Ben blij dat ik onze wintersportvakantie in de Dolomieten pas half februari is.

Dag Roel,

Hoe is het met Ischgl? wij hebben maandag 21 December daar onze eerste skidag wat verwacht je?

nou ik had toch wel een positiever bericht verwacht, maar helaas is niets zo grillig als het weer. Voor Risoul staan er diepvriestemperaturen in het vooruitzicht dus 1 januari kan ik als het goed is heerlijk pisteknallen. Voor volgende week wordt het nog even uitstellen wat boeken betreft want ik verwacht toch enkele lichtpuntjes. 12 december uiterste boek datum dus @Roel : doe eens gek en laat eens een dump uit de modellen zien :D

@Gerrit, in heldere nachten soms wel al blijven de temperaturen voorlopig aan de hoge kant. Alleen morgen en (mogelijk) zaterdag is het koud genoeg om veel kunstsneeuw te spuiten.

@Geensmaarten, ik kan natuurlijk alleen voor mezelf praten maar ik begrijp niet waar ze die 40mm neerslag vandaan halen. In zulke verrassingen geloof ik niet bij deze weerkaarten, maar we gaan het zien.

@Matthias123 Winterberg heeft in het weekend wel wat kouder weer alleen verschillen het Amerikaanse en Europese model in de mate waarin. De sneeuwkanonnen zouden aankunnen maar daarna wordt het weer zachter dus ik weet niet of het zin gaat hebben.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Poeh Roel, voor jou ook niet leuk om met zulke berichten te moeten komen, zeker niet na de heerlijke sneeuwval van een paar weken terug en de hoop dat het dit jaar anders zou zijn. Het is gewoon echt te warm geweest tussendoor voor de lager gelegen gebieden en het zuiden komt er helemaal bekaaid af.
Ik vermoed dat jij iedereen keihard een flinke lading sneeuw gunt, maar ja… de natuur laat zich niet plannen. Ik ben heel blij dat wij ons ondanks de drukte toch maar weer op de carnavalsweek gericht hebben… je moet wat, als je aan de schoolvakanties vastzit…

Deze foto van Val Thorens ziet er dan wel weer prima uit vandaag:

null

Click. Click. Peace

@Roel Ik ben een beetje in de war van dit week, dat week.

Even concrete. In de week vanaf zondag, 13 december geen sneeuw? Wanneer op het vroegste kunnen wij sneeuw verwachten in de zuidalpen.

Ik ga 13 december voor 3 weken, 1e week omgeboekt naar Tignes, 2ed & 3de week in Sauze geboekt, is het nu verstandig om al de 2de week te omboeken? Nu kan het namelijk.

Goh wat ben ik blij dat ik dit jaar niet geboekt hebt rond de kerst. Nu 3 jaar achtereen ellende gehad maar deze keer zal het mij bespaard blijven. Ga gewoon lekker in februari dan is de kans dat je goed zit een stuk hoger.

Dag Roel,

Hoe is het met Ischgl? wij hebben maandag 21 December daar onze eerste skidag wat verwacht je?
@Roel

+1 @ViolaB het is ook wel opvallend dat mensen hier dan een beetje het weerbericht af gaan vallen. Denk dat @Roel ook niets liever doet dan ons vertellen dat er komend weekend een meter valt, maar als dat niet realistisch is dan kan dat niet.

Hij kan hier wel mooi weer spelen (pun intented), maar dan krijgt hij daarna kritiek dat het niet uitgekomen is. Ik denk dat we blij mogen zijn dat Wintersporters de weersverwachting zo professioneel aanpakt en dat er een zo betrouwbaar mogelijke en realistische voorspelling op de site verschijnt. Ik denk dat we afgelopen jaren wel hebben gezien dat Roel de modellen aardig goed interpreteert en dat is beter dan de berichten op de sites van de skigebieden zelf die natuurlijk nog veel grager de sneeuw zien vallen.

Bovendien gaat Roel hier ook nog vaak in op de individuele vragen, dus wat kun je nog meer verlangen?

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

@HeidiInTheAlps ik heb niet gezegd dat in de week van 13 december geen sneeuw valt, alleen dat er dan wel nog iets moet gebeuren en het de laatste kans is voor de 1e kerstweek. Ik kan dus niet zeggen of de Zuidalpen in jouw 2e en 3e week iets krijgen. Ik weet wel als je voor zekerheid wil gaan blijf je het beste in de hoge Franse gebieden.
@Joranheskamp, Ischgl is prima. Bijna alles ligt boven 2000m.

Dank @FrankW

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Gaan we weer…

Dank voor de update Roel! Het blijft ongekend spannend zo. Ik zit de 2e kerstweek in de Noordalpen (Skiwelt Wilderkaiser / Brixental). Voorlopig ook daar geen (o zo gewenste) dump maar kunnen de sneeuwkanonnen nog wel op volle kracht draaien?

null

Deze foto is vorige werk genomen op de gletsjer van espace Killy!
Mocht je nog kunnen kiezen dan zijn de hoog gelegen gebieden in Frankrijk gewoon een heel goed idee!

"respect the mountains"

Gewoon even goed zoeken waar nu wel voldoende ligt en wat er al open is. Dat is immers ook al vaak vermeld door o.a Roel. Het wordt wel langzaam aan wat kouder, dus wellicht kan er voldoende kunstsneeuw worden geproduceerd. Al zien die slierten kunstsneeuw in een groen/bruin landschap er ook niet uit :P. En anders heeft klagen ook geen zin en moet je maar gewoon relativeren. Het is niet anders! Gelukkig bepalen we niet zelf wat het weer doet.

Serfaus - Fiss - Ladis

null

Courchevel

null

Not all who wander are lost

Orcières Merlette stelt opening uit. En gaan er nog meer volgen in deze hoek van de Alpen.

Click. Click. Peace

@jorhaneskamp. Wij waren dit weekend in Ischgl (4-5-6/12). Het was er net Pasen. De thermometer bij de lift Idalp gaf 12° aan en lunchen deden we steeds buiten op het terras zonder jas aan. Zeer aangenaam en ik heb zelfs een kleurtje. Over de pistes kan ik het volgende zeggen. Voor een Shortski was het aanbod net voldoende want zeker niet alles is geopend. De duty-free run naar Samnaun bvb is gesloten. De kwaliteit van de sneeuw op de pistes was gevarieerd. Soms zacht, soms ijs (vooral in de namiddag). Hier en daar ook stukken met steentjes. Ook de piste naar het dal was geopend maar gezien het laatste stuk enkel met kunstsneeuw was aangelegd hebben we de afdaling maar 1 keer gedaan. Voor 3 dagen was het aanbod zeker OK maar als je langer gaat moet je tevreden zijn met herhaling van dezelfde pistes. Het viel ook op dat het absoluut niet druk was en dus veel mensen het nog niet de moeite vonden om te skiën (Shatzi-bar daarentegen zat wel vol). Er zijn flink wat sneeuwkanonnen dus als het gewoon nog maar koud blijft hoef je alvast niet te vrezen. Veel plezier ginder.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie