Meer kans op neerslag maar nog steeds zacht

Roel op 10 december 2015· 46 reacties

Even nog kunnen de sneeuwkanonnen aan in Gerlos
Even nog kunnen de sneeuwkanonnen aan in Gerlos

Het is lang geleden dat ik zo’n eentonig voorseizoen heb meegemaakt als dit jaar. November was al niet om over naar huis te schrijven (m.u.v. het laatste decade) en nu in december gebeurt er ook nauwelijks wat. De skigebieden zijn de dupe, want zij zijn in deze periode de laatste die dit saaie hogedrukweer kunnen gebruiken.

Zaterdag iets meer wolken
Toch zullen we ermee moeten dealen. Gisteren viel uit een zwak koufront lokaal 1 tot 10cm sneeuw. De sneeuwgrens lag tussen 1000 en 1300 meter. Alleen in smalle dalen waar de koude inversielucht zich kon handhaven sneeuwde het lager. Vandaag zit de temperatuur weer in de lift en dat blijft het hele weekend zo. De nulgradengrens ligt rond 2500 meter. Van de ooit berekende winterinval blijft niks over, alleen zaterdag hebben de Noordalpen te maken met wat middelbare bewolking door een front dat boven Duitsland blijft hangen en niet doorkomt.

Lichte sneeuw gisteren vanaf 1200m in het Kleinwalsertal (foto: Hans ter Braak)
Lichte sneeuw gisteren vanaf 1200m in het Kleinwalsertal (foto: Hans ter Braak)

15 december nog op de kaart
Het Eurohoog houdt dus stand en doet dat in ieder geval tot volgende week dinsdag. Deze datum van 15 december houd ik nog even aan als potentiële datum waarop een verandering mogelijk is. Het hogedrukgebied laat de touwtjes, zoals het er naar uitziet, namelijk enigszins vieren en daar probeert een oceaanstoring vanuit Frankrijk gebruik van te maken.

De stroming blijft voorlopig wel zuidwest. Omdat we uit die hoek geen kou mogen verwachten bestaat het risico dat het om regen gaat tot op 1500-1600 meter. Daar schieten dus voornamelijk de hogere gebieden iets mee op, en dan vooral in de zuidelijke Franse Alpen. Morgen hoop ik een eerste indicatie van hoeveelheden te kunnen geven.

Nog steeds te zacht
Gisteren zagen we in de berekeningen dat dat neerslagsignaal zich later in de week ook langzaam naar het oosten zou uitbreiden. In Oostenrijk en het geplaagde Italië zie ik dat nog steeds terug, maar echt blij word ik er nog niet van. Zoals ik gisteren in een reactie schreef moet die temperatuur zeker voor Oostenrijk gewoon omlaag. Anders hebben alleen de Obergurgls en Ischgls er iets aan. Ik moet er persoonlijk niet aan denken dat Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental na zo’n kurkdroog voorseizoen er vlak voor kerst nog een kleine regendouche overheen krijgt. Het is met deze kaarten echter een risico.

Boven de Idalp in Ischgl zijn de pistes nog altijd goed, via de app Sneeuwhoogte+
Boven de Idalp in Ischgl zijn de pistes nog altijd goed, via de app Sneeuwhoogte+

Nee het is te hopen dat de gifbeker niet leeghoeft. Volgens het Europese model vanochtend loopt de storing zich na medio volgende week namelijk stuk op, jawel, nieuwe hogedrukimpulsen. Het zou dan opnieuw droger worden en zacht blijven. Voorlopig maar niet hierover speculeren. Het is allemaal veel te onzeker. Eerst maar eens zien wat er overblijft van die omslag vanaf de 15e. Hiermee maken we nog steeds niet iedereen gelukkig, maar het is een begin.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Het blijft slecht nieuws, maar van de GFS-kaarten van vanochtend wat betreft de dagen voor kerst werd ik eindelijk wat vrolijker. Ja ik weet het, lange termijn werk en enorm onzeker (en ja GFS), maar daar lijkt het lagedrukgebied uit Noord-Europa eindelijk door te breken richting West- en Centraal Europa. Blijven hopen dat het de komende dagen in de kaarten blijft zitten.

Vorig jaar kon er in Brixem in Thale de eerste week van de kerstvakantie totaal niet geskied worden. Zo ziet het er deze keer ook naar uit.
Vorig jaar ben ik de tweede week van kerstvakantie gaan skien in jawel Brixem in Thale (Westendorf). Wij zijn toen 27/12 gearriveerd en hebben nog 3 volle dagen moeten wachten eer de verbinding van Westendorf met het grotere skigebied Brixem was geopend. Start ski op 28/12 en pas 30/12 konden we volop gebruik maken van het hele gebied. Het heeft toen de tweede week ook bijna onophoudelijk blijven doorsneeuwen. Als er nu zelfs ook vlak na of met kerst geen nieuwe wending komt vreest ik nu zelfs voor de tweede week in deze lagere gebieden :-(
Dit jaar zitten wij terug de eerste week van de kerstvakantie in Oostenrijk maar gelukkig in S - F - L! Blijkt dat daar toch op 2000 meter kan geskied worden maar ook zoals al horen zeggen wordt het vlug een pap allemaal. Afin we zien wel…

Twee weken geleden een beetje onbezonnen een appartementje geboekt In Ellmau (Langs de piste) voor de Kerstweek. Zoals het er nu naar uitziet begin ik er sterk aan te danken de kost van het appartement gewoon in te slikken en maar in België te blijven en gaan te werken. Want om nu ook nog eens de benzinekost en 2 dure skipassen te gaan betalen om met wat geluk enkele smalle witte streepjes steeds weer in een ongelofelijke drukte kunnen af te skieën?
Nee, de Skiwelt is een gebied waar ik heen wil als alle verbindingen open zijn en het tot in het dal mooi wit ziet. Als het er nu ook nog gaat regenen is er helemaal niks meer aan. Net even berekend dat ik ondertussen toch zo’n 450 dagen op de sneeuw gestaan heb. Eén dag heb ik het na 3 uur opgegeven, juist ja, toen het regende in L2A.

Zo, dat moest me even van het hart. Nu maar hopen dat er zich nog een complete omslag voordoet, dat ellendige hogedrukgebied eindelijk doorbroken wordt, de temperaturen onverklaarbaar de dieperik ingaan en ik na een helse rit door de sneeuw van ver voor München op zaterdag m’n ski’s kan aanklikken in het dal!

*bericht bewerkt door moderator op 10 dec 2015 08:33

Het is zoals vaker weer heel erg billenknijpen tot aan kerst, maar ik ga ervan uit dat het alemaal goed gaat komen, kom op mensen positief blijven !!!

gisteren op de webcam van Solden zag je de vlokjes naar beneden komen. Wat hoop ik voor iedereen dat het allemaal goed komt en die hoop moeten we blijven houden. Roel weer bedankt.

De Franse Zuid Alpen zijn ook ongeveer het gebied die de natuursneeuw het meeste nodig hebben. Tot nu toe geen natuursneeuw en zeker niet zo goed met kunstsneeuw als de Italianen. En verder wil ik het zelf ook heel graag ;-)

Click. Click. Peace

Zaterdag a.s. weg rijden naar Tignes voor de 1e week. Ik heb goed gekozen. Ik ga het daar volhouden totdat er wat valt in Piemonte…

Al 15 jaar ga ik naar skiwelt in Oostenrijk, 2 weken tijdens de kerstvakantie. Het is nog nooit voorgekomen dat we niet konden skieen. Ook vorig kon in de eerste week gewoon geskied worden, in tegenstelling tot eerdere reacties.
Vanmorgen zag ik de kanonnen weer aanstaan.
Laten we positief blijven.

Ach jongen, no worries he. Er zijn altijd mogelijkheden.

Ik ben echt blij dat ik niet weg ga met de kerst… Deze onzekerheid kan mijn hart echt niet aan. Zou denk ik al weken van tevoren slecht slapen!! Hopelijk ligt er begin februari wel genoeg… Nog 2 maanden de tijd :-) Neem aan dat dat wel goed moet komen, anders word ik echt GEK!! Dan moeten we voortaan maar naar Noorwegen ofzo… Lekker duur…

Inderdaad als je de webcams er op nahoud van brixem in Thale (toch een laag gebied) zijn alle pistes wit.
Sneeuwkanonnen zijn momenteel wel vollenbak aan het spuiten. Hopelijk blijft het voldoende koud dan.

Mischien ligt het niet aan het
Weer! Maar aan de datum dat wij onszelf vakantie gunnen.
Ik sprak vorig jaar een paar oude skileraren die wisten mij te vertellen dat het vroeger ook heel vaak voor kwam dat er met kerst geen tot nauwelijks sneeuw lag. Je kan de natuur nou eenmaal niet dwingen om dat wij vakantie hebben. Toch hoop ik voor alle kerstgangers het beste.

@Roel, super dat je elke dag maar weer met een bericht komt voor al die wachtenden. Jij zou ook liever wat anders berichten, maar ja… Je bent eerlijk en helder en hebt kennis van zaken en daar heeft iedereen nu het meest aan…
(Intussen houd ik mijn vingers wel gekruist voor al die kerstvakantiemensen…)

Komt allemaal vanzelf goed…

Modellgeflüster: Schneebombe zu Heiligabend?

Da haben wir Meteorologen heute Morgen nicht schlecht gestaunt: Die Berechnung eines der führenden Wettermodelle zeigt genau für Heiligabend eine richtige Schneebombe für Süddeutschland. Nach einem bis zu 10 Grad milden Tag würde pünktlich zum Abend des 24. Dezember die Temperatur in den Frostbereich sinken und der kräftige Dauerregen in Schnee übergehen. In Baden-Württemberg und Bayern würden bis in tiefe Lage ein paar Zentimeter, Richtung Alpenrand auch über 20 Zentimeter fallen und der erste Weihnachtstag sich verschneit präsentieren.

Bart

@bartvdmeer

  1. is dan toch maar voor de tweede kerstweek
  2. is toch terug ver vooruit

Dus wat kan je daar op aan. Zoals gezegd waarschijnlijk lokken van toeristen?

Precies. het is nog 15 dagen tot ‘Heiligabend’ , en weten nu al drie jaar op rij dat de verwachtingen van sneeuw en kou naar beneden worden bijgesteld, telkens weer de belofte, telkens weer de realiteit dat het niet door gaat. Ik bekijk dat bericht ook met de nodige scepsis. Vanavond of morgen kan de verwachting voor de kerstdagen er weer heel negatief uit zien, de verwachtingen zwabberen heel wat af, maar telkens loop het stuk op dat ellendige hoog dat in de weg zit. Het kan best zijn dat er ‘vroeger’ ook wel eens een groene kerst bij zat, maar ik kan me niet herinneren dat we drie keer op een rij bibberend naar de verwachtingen voor kerst keken…

Mijn eerste skivakantie was met Pasen in 1991 in Neustift. Tijdens het paasontbijt dwarrelden de sneeuwvlokken rijkelijk. Onze gastheer (destijds 60 en 40 jaar ervaring als skileraar)zei dat in 9 op de 10 winters Pasen een betere optie is dan Kerst. ‘De winter begint meestal na Kerst, na het Weinachtstauwetter’. Vorig jaar mijn kerstvakantie in Silvretta Montafon moeten annuleren en uitgeweken naar Pasen (Risoul). Hoewel het daar al 7weken niet meer had gesneeuwd,toch goede condities. Dit jaar meteen Pasen geboekt.
Ik duim voor alle Kerstgangers voor een totale weersomslag. Maar Kerst blijft een gok om te skiën.

Een wijs man zei eens… Het is zoals het is…
Daar verandert niemand wat aan, mijn 5 weerapps geven allemaal verschillende temperaturen en neerslaghoeveelheden…
Realiteit ud het enige wat telt

@HeidiInTheAlps
Wellicht heb je het zelf niet in de gaten maar je berichten wekken de nodige irritaties op.
Ik wil je verzoeken om een ander forum te kiezen.

@Ronald1971 De spanning is voor veel mensen nogal hoog met deze seizoensstart. Dat is geen reden om mensen te verwijzen naar andere fora of weg te sturen. Iedereen is welkom op onze website zolang men zich aan onze websiteregels houdt. Het modereren van de reacties en forumberichten doen wij als admins.

Click. Click. Peace

Ronald, dit forum lijkt mij toegankelijk voor iedereen zolang men zich maar aan de forumregels houdt. Lijkt mij niet dat jij mag vertellen dat zij maar een ander forum moet kiezen omdat een reactie jou niet aanstaat. Iedereen is anders ;)

Not all who wander are lost

Het ziet er naar uit dat het Europese model er de laatste dagen meer naast zit dan het Amerikaanse en laat nu het gfs er juist de positieve puntjes in houden…

LA NORMA😍☃️

Eind volgende week richting Kaltenbach (Hochzillertal). Op de Webcams ziet het er daar best prima uit eigenlijk. Aardig wat liften geopend en de kanonnen en sneeuwlansen zijn vaak actief. Nu nog kijken of we BOBO de Pinguin kunnen strikken om de kindjes een paar dagen wat bij te scholen. Topweek in het vooruitzicht!
Wellicht valt er voor die tijd nog een bak sneeuw waar je eng van wordt en vragen we ons achteraf allemaal af waarom we ons in hemelsnaam zo druk hebben gemaakt. :)

Ik hoop het je volgende week te vertellen!
Ik kom zondag aan in Alpbach, en denk door het beperkte aanbod dat ik een dagje afzak naar Kaltenbach.

We zullen nu maar duimen voor het GFS model en … alles komt altijd goed! (soms wat later tot grote spijt van ons , de sneeuwliefhebbers)

@edwin en @roger: terechte reactie.

Sommige gebieden ziet het er zeker prima uit, maar het is nog geen kerst. Dat is toch de periode dat de meeste mensen gaan. Toch is het vaak hogerop wat beter is en lager veelal slierten. Zwitserse noordzijde en Franse noordwestzijde is naar wat ik zie en lees wel prima.

Wel erg frustrerend dat als er eindelijk eens neerslag van betekenis wordt verwacht volgende week, de stroming totaal verkeerd zit en en beneden de 2000 m vloeibaar is. Zoals Roel al zegt is er richting volgend weekend en daarna richting kerst nog veel mogelijk als alles op de schop wordt gegooid, maar er moet nog wel een hoop gebeuren. We moeten die wind maar eens in de N/NW hoek zien te krijgen. Zo’n hoge drukgebied is leuk in de zomer of als er al een paar meter sneeuw ligt.

Not all who wander are lost

Wellicht wat prijzig, maar wel sneeuwgarantie en pistes tot in het dal geopend: Saas Fee

null

Not all who wander are lost

Wij komen op 19 december aan in flachau. Hoe zal het daar dan zijn met de sneeuw? Vicky

Hallo Vicky, zoals meerdere hopen dat er een mogelijkheid bestaat om meer dan een week vooruit te voorspellen, DIE IS ER NIET !!!

Afwachten, en gewoon dagelijks de berichtjes van Roel blijven volgen…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie