Internet op vakantie, een must of verschrikkelijk?

Rogier op 23 december 2015· 37 reacties

Overal internet!
Overal internet!

Laat ik het maar meteen toegeven ik wil per se internet op reis. Natuurlijk heb ik de smoes dat ik leuke blogs moet schrijven op deze website en lekker het forum wil lezen. Ik heb dan ook een Europese databundel en zoek mijn accommodatie er zeker ook op uit dat er wifi is. Zeker in skigebieden. Echter als ik wat later in het voorjaar de bergen in trek voor lange skitochten ben ik eigenlijk heel erg blij dat er geen internet is. Even gewoon los van alles. Hebben jullie graag internet op vakantie? Of zouden jullie het liever niet hebben?

Steeds normaler
Het wordt langzamerhand steeds normaler dat we allemaal internet hebben in het buitenland. De roaming kosten zijn lager dan ooit en zelfs in de uithoeken van de skigebieden hebben wij prima bereik. We staan overal in verbinding. Erg handig om, als je in een groep op pad bent, met elkaar in contact te staan via whatsapp. Maar internet wordt natuurlijk ook volop gebruikt om het thuisfront of vrienden jaloers te maken (ik ben schuldig!). En om gewoon lekker te internetten. En natuurlijk naar wintersporters.nl te surfen.

Accommodatie
Veel hoteleigenaren en andere verhuurders van accommodaties zeggen dat de vraag naar Wifi bijna eis nummer 1 is. Het lijkt een eerste levensbehoefte. In de meest afgelegen appartementen en huisjes wil men nog internet. Je hoort ook regelmatig als gasten hun hotel binnen lopen dat hun telefoons meteen tientallen berichtjes en alerts binnen krijgen. Als je als hotel geen krachtig netwerk heb kun je een slechte recensie verwachten. Men wil, nee eist, snel internet.

null

Even helemaal los
Midden in het wintersportseizoen is het voor mij onmogelijk om lang zonder internet te zitten. Maar in het voorjaar als de drukte op wintersporters afneemt dan trek ik vaak wat langer de bergen in. Geen bereik, en zeker geen internet. Eigenlijk is dat heerlijk. Je hoofd helemaal leeg en alleen maar bezig in de natuur. In lekkere sneeuw. Dus is het niet gewoon fijner om op vakantie te gaan en internet thuis te laten?

Jullie?
Wat doen jullie? Gaan de computers en smartphones mee op elke stap die jullie doen op wintersportvakantie en moet een accommodatie per se wifi hebben? Hebben jullie ook een buitenlandbundel om continu online te kunnen zijn? Of vinden jullie het juist wel lekker om even off-line te zijn? En hebben jullie de telefoon mee voor alleen noodgevallen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Het is wel praktisch om wifi te hebben, een must wil ik het niet noemen. kan wel een weekje zonder, af en toe een sms versturen is eigenlijk veel leuker dan hele whats app verhalen met een x-aantal foto’s. Maar ik moet toegeven dat als ik wifi heb, met herken in wat rogier zegt, fotos versturen en wachten op de jaloerse reacties van het thuisfront ;)

2 jaar geleden in Konigsleiten hadden we in het appartement geen Wifi. Dat was wel lekker eerlijk gezegd. Normaal gesproken zitten we allemaal met de telefoon voor onze neus heel de avond, toen ineens niet. En eigenlijk is dat veel gezelliger. En persoonlijk vind ik dat er op vakantie geen internet hoort te zijn. Zit de rest van de tijd voor m’n werk al met alles wat met ict te maken heeft, dus met de vakanties… liever niet.

Telefoon gaat mee voor de bel functie en de foto functie. Verder voor mij geen internet of wat dan ook.het leidt alleen maar af van de natuur en je contact op de piste met vrienden en nieuwe mensen die je kan leren kennen

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Hoewel ik in veel landen in de wereld 1GB kan verstoken aan data merk ik dat ik dat toch prive niet veel gebruik. Wel handig om eventueel wat op te zoeken qua routes, bezienswaardigheden of het weer. Verder eigenlijk niet.
Maar heb sowieso niet zoveel moeite met het ‘geen internet hebben’, dus dat scheelt misschien ook.

Handig als het er is, maar verder … ach, kan wel een weekje (en langer) zonder.
De beschikbaarheid ervan, ongeacht wifi of wat-voor-G is in elk geval geen criterium om wel of niet voor een bestemming te kiezen.

Rob

Ik vind het absoluut geen must. Hoe heerlijk is het om een weekje ‘offline’ te zijn en optimaal te genieten van je vakantie. Mijn telefoon gaat mee om telefonisch bereikbaar te zijn en om foto’s te maken, maar zeker niet om tussendoor te appen/facebooken etc.

Ik vind het wel fijn om internet te hebben, ook omdat ik alleen op wintersport ga. Zo kan ik toch even elke dag het thuisfront ‘spreken’. En kan ik de wintersport apps even raadplegen voor het weer e.d. Maar echt sociale media bestoken hoeft voor mij niet. Ik neem deze keer voor het eerst een buitenlandbundel voor een week, aangezien de WiFi kosten in het hotel net zo duur zijn, en vaak het ontvangst slechter is. Ik ben benieuwd hoe zo’n bundel gaat bevallen.

Ik blijf wel graag online en onze (puber)kinderen zeker. Ik vind het zelfs geen probleem om 's avonds nog even de mail voor het werk te checken. Toch hebben we het echt wel beregezellig en doen we ook spelletjes. Vind het altijd een beetje onzin dat dat zo negatief tegen elkaar wordt weggezet.

Ik heb sinds vorig jaar een franse simkaart gekocht, die worden voor een tientje thuisbezorgd en geven je voor dezelfde prijs van een buitenlandbundel bij je nederlandse provider veel meer mb’s (in mijn geval, 20 euro voor 3 gb,), daar red ik het de hele vakantie mee! Je kunt je eigen nummer doorschakelen naar dat franse nummer, dan ben je ook gewoon bereikbaar en is het geen ramp als de wifi in het hotel te wensen overlaat.
Nadeel is wel dat je eraan gewend raakt in het buitenland ook gewoon te appen, snappen, facebook e.d., dus je kunt als snel niet meer zonder…

Een must; als klein-ondernemer is het van belang dat klanten mij weten te bereiken en dat ik bij storingen remote kan inloggen. WiFi vind ik geen must bij accommodatie en daar zoeken wij ook niet op uit; lang leve de buitenlandbundel.

Dat door WiFi iedereen constant met zijn telefoon zit te spelen vind ik onzin; bij ons in de groep wordt er uiteraard even op de WhatsApp gekeken, Facebook gecheckt etc. maar dat is echt niet de hele avond…!

Samen een week(end) weg betekend ook gezelligheid en bijpraten; daar is geen telefoon voor nodig.
Spelletjes zijn wel een must :-)

Doe mij toch maar liever niet. Betrap mijzelf erop dat ik toch regelmatig ff moet kijken naar mijn smartphone. Oogcontact is toch gezelliger!

Bij ons ook een must - naast warm water en bed is WiFi in het hele huis een nieuwe eis. We hebben zelf een co-working office ingericht zodat mensen in wat zakelijkere omgeving met hun laptops kunnen ‘apre-skien’ :-).

Haus Gassner in Niedernsill

We moeten natuurlijk alles op Trace Snow / Hudl kunnen zetten voor de nabespreking, dus internet is toch een must ;-)

Ook ik ben een kleine zelfstandige
Dus is het wel makkelijk dat ik een mailtje kan beantwoorden
Voor de rest niet, lekker vakantie houden

Geen must maar wel handig om het weer te zien een om hier een live update te kunnen geven.

Handig om naar Netflix te kijken, en het weer te tchecken. Voor sociale media gebruik ik het eigenlijk nauwelijks.

@jeandeflamand ik wist niet dat je Netflix met een buitenlands IP kunt kijken?

Voor 10 minuutjes per dag is het heerlijk om wifi te hebben. Weerbericht kijken, een paar appjes, de uitslag van Ajax. Daarna weer de telefoon weg en gewoon al die dingen doen die de wintersport zo leuk maken.

Ik neem nooit een bundel en als er wifi is vind ik het alleen maar een bijkomend voordeel. Op de piste ben ik alleen druk bezig met kilometers maken, daarna apres ski en vervolgens samen eten en daarna weer terug het dorp in. Dus in feite niet eens tijd voor internet. Toch betrap ik mezelf erop dat als er wifi is om toch snel even een blik op de telefoon te werpen. Tsja het is tegenwoordig bijna de eerste levensbehoefte geworden.

@Vincent1980

De oplossing:

VPN…

Of Hola als plugin in Chrome… :-)

Nee niets heerlijker dan offline te zijn op vakantie. Ik lees geen nieuws, geen social media, geen mails… complete digitale blackout. Dan voel ik me pas echt ontspannen en connected met de plaats waar ik ben

WiFi is wel erg handig als je bij thuiskomst n je appartement of 's ochtends ff het lawine bericht wil checken. Ik doe op vakantie ook altijd wat gear ideetjes op en zoek dan naar reviews of verkoopsites. Nog ff de headlines van het nieuws de mails en dan de TV aan op TV8 MontBlanc. Echt een sublieme zender in de (haut) Savoie. Nostalgie en actualiteiten. O ja we voeren ook af en toe wel eens een gesprek als we niet ook een boek lezen

Ja altijd Internet.
Wil altijd kunnen reageren op mails voor mijn werk.

Ja internet is een must voor ons maar zeker voor mij!
Sowieso willen wij in de Franse alpen natuurlijk wel de Eredivisie (en dan vooral onze club) kunnen volgen.
Maar óók voor mij is het cruciaal om Wi-Fi te hebben, aangezien ik elke avond een filmpje van die dag maak om, ja hoor daar heb je het weer, het thuisfront jaloers te maken/te laten weten hoe onze dag was.
Verder heb ik zelf geen buitenland bundel. De SMS werkt altijd nog goed genoeg mocht je elkaar nodig hebben.

Stay frosty

Overdag staat roaming in principe gewoon uit, gewoon lekker bezig zijn met skiën en de mensen waarmee je op pad bent. Soms gaat hij even aan om een restaurant o.i.d. op te zoeken en ik moet toegeven dat de functies op de digitale skikaarten in apps ook wel grappig zijn. Voor contact op de piste werken SMS en bellen voor mij toch het best.

Voor de rest vind ik het wel fijn om op vakantie zo min mogelijk met alledaagse zaken bezig te zijn als je mailbox.

@vincent1980 ja hoor, je krijgt alleen content vanuit frankrijk. Dus soms zijn er geen NL ondertitels aanwezig.

@bram82 VPN is niet nodig, tenzij je net naar die serie wilt kijken die niet op Netflix France staat. ;)

@jeandeflamand maar je in buitenland juist de Nederlandse content wilt bekijken is die VPN wel weer handig.☺

In het dagelijks leven ben ik een telefonische grootverbruiker ( 10 tot 12 uur mobiel bellen per maand, 5 gigabyte aan mobiele data ) ik werk als zaakvoerder meestal 7 op 7 vaak ook buiten de werkuren en krijg op die momenten geregeld ook inkomende telefoonoproepen.
Voor mij is vakantie eens los zijn van de wereld, ipad en macbook blijven dus mooi thuis.
Ik neem mijn telefoon wel altijd mee voor foto’s en moest het nodig zijn noodgevallen, de zaken die meestal op de (groeps) gesprekken van whatsapp passeren zijn voor mij op een zalige skidag mijn aandacht niet waard. Mijn telefoon neem ik niet op ( gaat moeilijk tijdens een afdaling ) en ik spreek op mijn voicemail in dat ik een weekje telefonisch niet bereikbaar ben, ik communiceer ook altijd op voorhand met klanten en zakenrelaties dat ik die week vankantie heb en men heeft hiervoor wel altijd begrip ( weekje niet bereikbaar zijn moet kunnen ).
Met de reisgenoten is tot nu toe sms de makkelijkste communicatie manier gebleken (makkelijk tussendoor te checken op skilift en geen dure mobiele dataverbruik ), meestal skieën wij in groepjes met afspraken op vaste punten op vaste tijdstippen, waardoor de nood hier aan beperkt is.
Als er gratis wifi is in ons appartement maak ik hier wel eens gebruik van om alles te checken ( whatsappbericht, fb en weerbericht, occasioneel ook eens whatsapp telefoontje met thuisfront, werkemail komt niet toe op mijn smartphone ), als dit niet gratis bechikbaar is dit ook geen aspect dat mijn vakantie zal verknallen of iets waarvoor ik zou betalen. Een databundel probeer ik bewust niet te doen, tijdens mij dagdagelijks leven ben ik al genoeg bezig op mobiel internet ( 5 gb per maand ), de beleving van vakantie is voor mij veel echter zonder al dat dagdagelijks mobiel gesurf. Voorts merk ik na iedere tsunami aan emails de maandag na een vakantieperiode dat de meeste zaken tegen s’avonds opgelost zijn, en dat eens een weekje niet met het werk bezig zijn achteraf beter meevalt dan via internet de stress van je werk en dagdagelijks leven mee te nemen op vakantie. We leven echter in een wereld waar iedereen permanent via diverse kanalen bereikbaar is, op vakantie zeg ik dan: nu even niet.

Tsja, liever niet. Helaas, dan kan er niet gewerkt worden, dus ook een aanzienlijk minder aantal dagen op de latten. Dus toch eigenlijk noodzakelijk, of terug naar 1 of 2 weken per jaar.

Edwin van Riel
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie