Winter is het spoor bijster

Roel op 11 december 2015· 68 reacties

Berijpt Kitzbühel
Berijpt Kitzbühel

Het lijkt alsof de gifbeker voor kerst leeg moet. Iets anders kan ik niet concluderen op basis van de laatste ochtendkaarten. We zullen nog een week met zacht weer moeten slikken, en waar ik gisteren bang voor was lijkt waarheid te worden. Er komt wat neerslag aan en dat zal waarschijnlijk hoofdzakelijk regen zijn.

Met andere woorden, de soort van weersomslag die eraan zit te komen is er niet eentje die we graag zien. De oorzaak is, jawel, nog steeds dat vermaledijde hogedrukgebied boven Zuid-Europa. Dat schuift weliswaar een klein beetje op maar blijft sterk genoeg om depressies niet door te laten komen. Het gevolg is dat de zuidwestelijke stroming intact blijft en warmbloedige storingen geleidelijk de kans krijgen de Alpen te raken.

Vochtiger vooral in de Noordalpen
Dat zal vanaf dinsdag vooral aan de noordkant van de Alpen en in Frankrijk gaan gebeuren. Het zachte, zonnige en droge weer wordt daarmee ingeruild voor zacht, vochtiger en soms regenachtig weer beneden een meter of 2500. Ik wil helemaal niet zo pessimistisch zijn maar ik kan er weinig anders van bakken. De droge lucht en de lage dauwpunten verdwijnen namelijk ook. Deze zorgen er nu voor dat de sneeuw en kunstsneeuw op vooral schaduwhellingen zich goed houdt. Dat zou straks veel sneller een natte bende kunnen worden.

Wordt dit het beeld volgende week? Foto van 20 dec. 2014 van Helmod Meijer, via [Twitter
Wordt dit het beeld volgende week? Foto van 20 dec. 2014 van Helmod Meijer, via [Twitter
](https://cdn.wintersport.nl/weblog/2/37847-w800.jpg)

Lichtpuntjes?
Zijn er dan helemaal geen lichtpuntjes. Tja, dat is dat de Zuidalpen in de wat drogere lucht blijven zitten waardoor de schade aan de pistes daar beperkt blijft. Een tweede lichtpuntje zou kunnen zijn dat zich net ten oosten van Oostenrijk koudere lucht bevindt. Mocht die lucht door een nieuw op te bouwen hogedrukgebied eind volgende week naar het westen kunnen uitstromen, dan koelt het vanuit Oostenrijk sterk af en valt de schade wellicht mee. Ik zie signaaltjes hiervoor komen maar nog niet genoeg.

Dit zijn de positieve noten van vandaag wel. Met deze bizar slechte kaarten lijkt het zachte weer gewoon aan een doorstart bezig waarvan we niet weten hoe lang die duurt. Winterweer is op dit moment in geen velden of wegen te bekennen en dat doet pijn!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

:-( niets aan te doen, maar leuk is anders!

Echt super. Gewoon de zwembroek meenemen en lekker mountainbiken…
Dit is echt niet leuk…F…

ik vraag me af hoe ik zo dom kon zijn om toch vooraf te boeken…wat een ongelooflijke domper weer.
Ellmau, here we come…joehoe… unhappy

Op de webcams van Flachau zijn de sneeuwkanonnen in het dal volop aan het werk… is ook best nodig! Op de berg 5 tot 8 °C…
We vertrekken volgende week vrijdag (Kerstdag). Hopelijk volgt nog wat sneeuw…

Oef…

Tja Ronald1971 dat vragen wij ons ook af en is echt de laatste keer na 3 jaar geen winter met Kerst. Als het echt gaat regenen is het snel klaar en dan is annuleren en de hotelkosten maar slikken de enige optie. Scheelt in ieder geval reiskosten, eten/drinken en allerlei onzinnige dingen die je gaat doen als er weinig of niet te skien is. Daarbuiten ben ik dan liever thuis dan ergens met je ziel onder je arm te lopen. Pfff waardeloos…

Niet leuk!!!
Net als vorig jaar slechte vooruitzichten, vorig jaar ook de week van kerst geweest.
Achteraf heel goed kunnen skiën in Hochzillertal en Hintertuxergletsjer.
Hopen dat het dit jaar weer zo is als vorig jaar, maar hou men hart vast.
Duimen…

We moeten gewoon kerst en nieuwjaar een paar weken opschuiven :P Wie weet wordt het dan wel ooit een witte kerst :D Helaas jammer, nog hoop houden voor over ander halve week.

Met of zonder sneeuw: ik ga volgende week bergen zien.

<3 bergen

Vorig jaar nog redelijk goed kunnen skien, hopelijk dit jaar ook al had ik gehoopt op beter condities en meer sneeuw dan vorig jaar in Oostenrijk. Maar ja niets aan te doen natuurlijk.

Zorg wel dat je je sneeuwkettingen meeneemt @Ronald1971. Het kan tegen de kerst weer helemaal anders zijn. Er zijn ook goede berichten voor de 19de…

Bart

Zolang oa het hoge druk daar blijft liggen waar het nu ligt wordt het niks, ik kijk ook naar lichtpuntjes maar helaas dat is vaak te ver.

Hoop echt voor de mensen die rond kerst richting de Alpen gaan dat het goed komt, maar persoonlijk schrijf ik december af en kijk naar januari.

Nogmaals ik mag negatief klinken maar kijkend naar de stromingspatroon, het hogedrukgebied die al weken op dezelfde plek ligt en alles wat er om heen hangt vrees ik het ergste.

Maar in dit geval zit ik er graag helemaal naast.

Maar wel toegeven @Roel een mooi bericht weer, helder gewoon top.

De GFS-kaarten maken me wel iets vrolijker overigens, maar ook dat blijft langetermijnwerk en dus afwachten. Het blijft hopen dat datgene wat daar nu in de kaarten zit, er ook eens langer dan een dag in blijft zitten en niet bij de volgende update al weer weg is.

Iets met gifbeker, zure appel, doffe ellende, drama enz. Dit is echt heel vervelend, zeker voor degene die al ver van tevoren geboekt hebben. Nu heb ik het geluk van last-minute kunnen boeken en op basis van webcams en verhalen de beste locatie uit te zoeken. Maar als je vast zit aan bepaalde data is het keuzes maken en hopen op het beste. De weerkaarten zijn ons (weer) niet goed gezind. We blijven toch stiekem hopen dat Koning Winter zijn scepter gaat zwaaien en korte metten met dat hogedrukgebied gaat maken.

Bedenk wel dat Roel het voornamelijk over komende week heeft. Vanaf vrijdag of volgend weekend zou het nog steeds kunnen veranderen en goed kunnen komen. Die hogedruk gaat hoe dan ook een keer weg, beter doet ie dat dan volgend weekend en gaat de stroming naar NW (mogelijkheid is er) en heeft men nog steeds kans op kou en sneeuw voor kerst. Feit is wel dat het er voor de komende week niet rooskleurig uitziet. Als er alleen sneeuw zou vallen boven de 2400 of gunstigste geval 2200 meter, dan is dat wel erg hoog voor de tijd van het jaar.

Roel, jij zit nu is Serfaus, toch? Hoe is het daar dan? :)

Not all who wander are lost

@Bartvdmeer Je hebt gelijk Bart dat zie ik inderdaad ook op het GFS model. De sneeuwkettingen gaan zeker mee. De neerslaghoeveelheden zijn vooralsnog perfect echter zijn volgens mij de temperaturen te laag. Gezien de historie slaan de verwachtingen steeds op het laatste moment om dus waarom zou het ook niet eens een keer de positieve kant op kunnen slaan toch?

Saalbach Hinterglemm staan de sneeuwkanonnen aan.

Dit jaar voor het eerst gewacht met boeken. De eerste week van de kerstvakantie kan dat ook makkelijk, er is nog ruime keuze aan appartementen. Besloten om niet te gaan, al is onze voorkeur voor Bettmeralp nog best een optie, redelijke condities zie ik . Maar met een verbouwing in het verschiet kiezen we dan toch maar om niet te gaan. Bij topcondities zou ik wel gaan maar nu vind ik het echt zonde van het geld

Het is natuurlijk een heel moeilijk aan te snijden onderwerp hier, maar gezien de huidige warmte in de alpen en de klimaattop denk ik dat het ons wel past om het er ook met elkaar over te hebben… Want wij als skiers brengen het klimaat natuurlijk ook schade toe. Sneeuwkannonnen en skiliften zijn energievreters, onze autoritten of vluchten naar de bergen vervuilend (want electrisch kom je er nog niet), en het bouwen van accomodaties en het aanleggen van pistes is ook niet al te best voor het ecosysteem.

We hebben er met de opwarming ook (zeker nu) regelrecht last van. Wat kunnen wij doen om zo min mogelijk schade toe te brengen maar toch van onze sport te genieten? Of is wintersport gewoonweg altijd schadelijk voor de natuur maar denken we daar maar liever niet aan?

Goed punt Clair. Als we nu allemaal 1 wintersport vakantie overslaan en dat geld investeren in zonnepanelen…gaan we volgend jaar weer lekker skiën ;-)
Alleen dat is weer sneu voor de lokale middenstand in de skigebieden.

Hmm.De andere wintersportweermannen vertellen toch een iets positiever verhaal.
Woensdag sneeuwkansen Oostenrijk. Sneeuwkanonnen kunnen tot die tijd 's nachts aan.
En vanaf de 20ste meer sneeuw. (weet het, is nog ver weg)

Prikpuntje ergens in Tirol:

null

Aftellen maar!

@Roel,
is het waar wat @Edwin zegt?
Zit jij nu in Serfaus?
Ik voorzie aankomst in S - F - L op 19/12 dus de eerste week van de kerstvakantie.
Idd hoe is het daar nu vertoeven?

##@$%^*((!!!

Gotta go fast

Het blijft een verhaal over de cirkel van invloed en cikel van betrokkenheid. We kunnen aan het weer niks veranderen, maar geven er toch zoveel aandacht aan. Misschien moeten we zoals het toepasselijke liedje in de film “Frozen” vaker zeggen, " laat het los, laat het gaan". We maken er gewoon wat moois van!

J.M van Dam

@Gerrit: Serfaus heeft het zwaar onder de Komperdell. Dus met name de dalafdalingen. Als je in de ochtend met de gondel naar Komperdell gaat zit je de rest van de dag boven 2000 m en bij Masner zelfs boven 2500 m. Geen zorgen + de dalafdalingen zijn open o.b.v. sneeuwkanonnen. Deze hebben, in tegenstelling tot vorig jaar, wel kunnen draaien in de nacht. Info van skischool, dus echt de huidige situatie. Uiteraard is het om te zien wel erg groen allemaal…

vorige week baalde ik flink, mijn vrouw brak haar arm dag wintersport met de kerst!!
Alles gelukkig kunnen annuleren en geluk bij een ongeluk want er ligt echt nagenoeg niets.
dan maar uitstellen tot februari.
Wel balen maar er zit nog wat in het vooruitzicht.
Begin januari snowboarden met mijn zwagers in axamer lizum.
Ons jaarlijks uitje.

@edwin @gerrit
Roel en ik zitten inderdaad op dit moment in Fiss. Het dal is compleet groen en tot op 2500 meter is het kiele kiele, maar de pistes die open zijn, zijn goed! Gister is ook sneeuw gemaakt, vandaag is het te warm. Er is een km of 80/90 open.

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@Matthieu kijk eens naar de 0 graden grens? Dat is de 0 graden grens op 1500M dat is:

A.Dan gewoon regen onder de ~1500m
B.Te ver weg om wat over te zeggen.

Zoals @Roel schrijft: Een tweede lichtpuntje zou kunnen zijn dat zich net ten oosten van Oostenrijk koudere lucht bevindt. Mocht die lucht door een nieuw op te bouwen hogedrukgebied eind volgende week naar het westen kunnen uitstromen, dan koelt het vanuit Oostenrijk sterk af en valt de schade wellicht mee.

“valt de schade wellicht mee” Sorry maar ik zie het somber in, had het gevoel (deels wishfull thinking) dat 15-12 een soort maken of breken zou worden, het lijkt op breken uit te lopen.

Seriously snow addicted family!

@Jeffrey

Kijk hier eens

https://www.wintersport.nl/wiki/sneeuwgrens
en
https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/5473/het-belang-va…

Het kan dus zijn dat de sneeuwgrens lager ligt dan de nulgradengrens. Het beste is om aan te sluiten bij de nulgradengrens, maar door bepaalde omstandigheden kan het lager ook nog sneeuwen.

De uitdraai van @Matthieu geeft de verwachte temperatuur op 850 hPa en dat is inderdaad ongeveer 1500 meter hoogte.

De seizoenen verschuiven echt… Wat dat betreft goed dat wij pas in de voorjaarsvakantie gaan!

Stay frosty
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie