6 redenen om naar een klein gebied te gaan

Rogier op 13 maart 2016· 18 reacties

Geweldige pistes in Pelvoux
Geweldige pistes in Pelvoux

Het is geen geheim dat ik een liefhebber ben van kleinschalige skigebieden. Ik geniet altijd met volle teugen van deze kleine gebiedjes. Met mij vele locals trouwens. Ik ken veel wintersporters die in een van de dorpen van Serre Chevalier wonen en naast de Serre Che pas ook een pas hebben voor Pelvoux. Ook in Oostenrijk zie je dat veel kleine gebieden zeer populair zijn bij de locals. Dat is niet zonder reden. 6 redenen om verder te kijken dan de vele kilometers van de grote skigebieden.

1. Goedkoop
Kleinere gebieden zijn goedkoper dan de grote gebieden. Voor twee a drie tientjes ski je een dag in een klein gebiedje in tegenstelling tot de soms zeer hoge prijzen in de grote gebieden. Zeker met een familie tikt dit aardig aan. Maar niet alleen de skipassen zijn goedkoper, ook het eten en drinken is goedkoper, zijn de parkeerplaatsen vaak gratis en als je in de buurt moet overnachten, je raadt het al, de accommodaties zijn ook goedkoper. Zo kan een skivakantie in een klein gebied zo honderden euros goedkoper zijn.

null

2. Vaak super pistes en goede preparatie
In kleine gebiedjes heb je vaak minder verbindingswegen en zijn de pistes vaak van zeer goede kwaliteit. Zo zijn de mooiste pistes die ik geskied heb te vinden in kleine skigebiedjes. Gebiedjes als Sontagstein, Pelvoux, Crevoux, Ceillac hebben allemaal geweldige pistes die ook allemaal stuk voor stuk geweldig geprepareerd zijn. Echte knalbanen.

3. Over het algemeen goede/veilige skiërs
Tel daarbij op dat je in deze kleine gebiedjes bijna alleen maar goede skiërs tegen komt is het aangenaam skiën. In deze minuscule gebiedjes zie ik weinig tot geen kamikaze skiërs, geen ongeleide projectielen. Veel locals die prima skiën. De sfeer is rustig en vriendelijk en iedereen geniet, met een relatief hoog en pittig tempo van de pistes en off-piste. Je bent hier vaak in het land van de locals. Dat is te merken, en wel zo prettig. Zeker als je zelf bijvoorbeeld met jonge kinderen op pad bent.

null

4. Overzichtelijk en veilig voor kinderen
In kleine gebieden kunnen jonge kinderen snel en makkelijk zelf op pad. Zo skiën mijn nichtjes en neefjes al zelf rond in Pelvoux terwijl geen van hen de 10 al gepasseerd is. Dat is toch wat anders dan in bijvoorbeeld Les Trois Vallées waar jonge kinderen niet zomaar zelf op pad kunnen.

Een dag lang diepe poeder in kleine gebiedjes geen probleem
Een dag lang diepe poeder in kleine gebiedjes geen probleem

5. Super off-piste
Veel grote gebieden hebben elke helling gebruikt om een skipiste neer te leggen. Dat betekent dat het off-piste vaak nihil is. Daarnaast zijn er vaak heel veel concurrenten op een poederdag. In kleinere gebieden heb je vaak meer rust, meer tijd om veilige hellingen te skiën en vind je relatief heel veel meer poeder. Dus ben je gek op poedersneeuw zoek dan de kleine pareltjes op. Hier ga je meer plezier beleven dan in de grote gebieden.

null

6. Natuurschoon en rust
Geen keiharde muziek, overal dierensporen, een enkele piste door een hele vallei, geen helikopters boven je hoofd en ga zo maar door. In kleine gebieden hoef je niet raar op te kijken om gemzen, herten, steenbokken, reeën, vossen en wat al niet meer te zien. Ik verbaas mij altijd over hoe weinig dierensporen er in de grote gebieden zijn. Als je van natuurschoon en rust houdt dan zit je beter in de kleine gebiedjes.

Wie van jullie is er ook zo gek op kleine skigebiedjes?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik, het beste gebied waar ik in heb geskied tot nu toe is Lienz-Hochstein. en ik heb ondertussen toch al een stuk of 25 gebieden gehad van groot naar klein. Het skigebiedje telt amper 15 km aan pistes, vooral zwart en rood en je hebt toch een hoogteverschil van 1200 meter. Je skiet zo de stad in. Je ziet enkel locals, een hoog skiniveau en iedereen is zo vriendelijk. Op het eind van de dag ski je nog op de ribbels. Als er 1 gebied is waar ik terug naartoe wil, is het dat gebied wel.

Maar ook in het algemeen zijn skigebieden <50km het beste om puur van het skiën te genieten.

Mee eens! Is er al een lijstje van leukste gebieden tot 50 km piste? Misschien per land? Ik heb genoten in Fendels, Tirol. Vlakbij het immens populaire, dure, grote SFL. En met je skipas mag je ook nog eens uitwijken naar de Kaunertaler Gletsjer… Kids tot 10 jaar gratis en voor 500 euro een week met de kerst was de accomodatie prima te betalen!

kleine gebieden zijn vooral zeer geschikt om wat aan je techniek te werken ook als dat nodig is. Want daar heb je niet alleen maar hele lange pisten voor nodig. En vooral de rust die er meer heerst en minder kamikaze skiërs die hun snelheid niet kunnen controleren bv.
En vaak minder drukte bij liften etc…wat sowieso al aangenamer is.

Afgelopen Pasen (shortski) eens in See geweest (vlakbij Ischgl). Dit viel heel goed mee als gevorderde skiër voor 2-3 dagen (rode en zwarte piste ook en goede sneeuw nog, maar 1 dag uitgeweken naar Ischgl).
Als er genoeg uitdagende pistes zijn in de kleinere gebieden, heb je meer dan voldoende om even lekker te skiën. Beginners hebben sowieso eigenlijk niet zo veel aan heel grote gebieden, maar vaak kun je in de grote skigebieden een gedeeltelijke skipas kopen bv. Het is maar net wat je wil en kan, maar mensen met kinderen zouden beter voor kleinere gebieden kiezen, omdat het gewoon praktischer is vaak ook.

@ivarros leuk idee.

Click. Click. Peace

Zo ben ik een keer een dag in Venet geweest, ook dicht bij Serfaus-Fiss-Ladis. Het was er heerlijk rustig, mooie strakke pistes en wat mij ook opviel was dat er veel meer sneeuw lag en dat de veilige skiroutes gewoon onverspoord waren. Heerlijk veilig door diepe poeder knallen…

Born to Ride

Fendels … Sssst.
Kleine gebiedjes zijn fijn . Toch gaan er elk jaar van die leuke gebieden dicht .
En de leukste zijn de gene waar een enkele sleper naar boven gaat , een paar leuke pistes en beneden op de parking een fijne hut waar je lekker kan eten voor weinig geld.
De locals zijn in veel gevallen nog aardig ook omdat ze persoonlijk betrokken zijn .
Maar daar krijg je natuurlijk geen ski show met lazers .

Ik ben ook grote liefhebber van kleine skigebieden. Ze zijn (heel) rustig, waardoor je nooit moet aanschuiven en altijd de pistes voor je alleen hebt. Het prettige prijsniveau is bonus.
De veelgehoorde kritiek van oudere, langzamere liften smelt als sneeuw voor de zon als je weet dat er boven weer een lege piste staat te wachten ;)
Het is leuk om kleine skigebieden te combineren in één week. Zo heb je variatie, toch best wat pistekilometers, maar toch die rust en vriendelijke sfeer.

Mijn topgebied op dat vlak is ook Lienz-Hochstein. Slechts 15 kilometer aan pistes, maar met fantastische pistes om echt te knallen. Je komt er niemand tegen en je skiet toch best een mooi hoogteverschil. Wij hebben ons hier twee en één halve dag geamuseerd (gemiddeld 6 kilometer per dag) als gevorderde skiërs.

Anderhalve week geleden was het heerlijk om veilige poederlijnen te kunnen skien in Sainte Foy. Tot diep in de middag op een zwarte ongeprepareerde piste en naastgelegen off-piste vrije lijnen kunnen vinden. En de prijzen van de horeca waren zeer aangenaam. Echt kleine gebiedjes heb ik niet zo veel gedaan. Of je moet deelgebieden mogen tellen. Dan was de Col Raiser/Secada in Santa Christina geweldig. Niet druk, prima geprepareerd en een week na verse sneeuw nog gemakkelijke niet verspoorde off-piste.
Overigens zag Pralognan er ook veelbelovend uit. Maar eerst maar eens naar Beaufort. Dat staat voor morgen op de planning.

Volgend jaar gaan wij naar Fendels, heel benieuwd! Voor ons is dat kleine ideaal, met nog jonge kinderen. Al was het maar - want dat zie ik bij de punten hierboven nog niet - dat je dan vaak ook kleine, authentieke dorpjes erbij hebt, vol sfeer en niet vol torenflats en betonnen gebouwen…

Helemaal eens met al het bovenstaande. De meeste grote bekende skigebieden zijn zwaar overgewaardeerd.

Ik zit nu in Ischgl, een grote mierenhoop, wat massaal zeg.
Afgelopen vrijdag en zaterdag zaten we in Venet, zams. Klein gebiedje, heerlijk rustig en superpistes. 6 keer achter elkaar dezelfde piste doen heb ik dan geen enkel probleem mee.
Nu heimwee naar kleine en vooral rustige gebiedjes.

@rogier Je hoort me al komen waarschijnlijk… Serre Eyraud bij Orcieres!

Kleine gebiedjes zijn meestal een heerlijke verademing … rustiger, goedkoper, om één of andere reden authentieker. Alleen spijtig dat vaak dergelijke pareltjes de prijs moeten betalen door de aanwezigheid van de grote gebieden in de buurt of als pasmunt worden gebruikt voor grote projecten (in die grote gebieden).

Waar wij zitten kunnen we perfect twee weken afwisselen tussen Kühtai, Hoch-ötz, Imst, Venet, Patsch, nordkette, axamer lizum, Mutters, Natters, Oberperfuss, Seefeld, Hochzeiger/Jerzens, … … … OK, we rijden wat af, maar we zien dan ook wat :).

Filzmoos, ook aangenaam. In de krokus weer druk op de piste in flachau maar heerlijk rustig in filzmoos.

Ik ook, een van mijn favoriete gebiedjes is Sonntag-Stein, een hele 7km geloof ik :D

Gargellen is ook echt een aanrader! Veel off-piste mogelijkheden.

Ik maak graag tochten, dan is een groter gebied toch uitdagender.

Peter Pos

Wij komen nu al weer 4 jaar in nauders , niet heel klein maar erg leuk gebied met de mogelijkheid om naar Italië te gaan vrijwel nooit wachtrij en super voor de kids

Niet allemaal tegelijk komen nu he

als het maar wit is !!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie