Geen sneeuw door klimaatverandering?

Roel op 15 december 2015· 49 reacties

Kunstsneeuwpiste naar Ladis
Kunstsneeuwpiste naar Ladis

Kunstsneeuwbanen in een groen landschap, het Klimaatverdrag en de hoge temperaturen van dit moment. Een explosieve cocktail als we sommige reacties in weerberichten en op het forum mogen geloven. Maar natuurlijk heb ik als weerman ook mijn idee bij deze warmte en droogte. Sterker nog, als gehele website hebben we er rechtstreeks mee te maken. Kijk maar naar onze recente updates uit Zwitserland (Sankt Moritz), Oostenrijk (Serfaus-Fiss-Ladis) en Italië (Dolomieten). Stuk voor stuk reportages waarin er nauwelijks natuursneeuw ligt, maar er toch geskied wordt. Een toevallige samenloop of moeten we de dingen toch anders gaan zien?

Harde cijfers
Eerst wat feiten op een rij. We koersen af op het wereldwijd warmste jaar sinds het begin van de metingen. Mede dankzij El Nino, maar 2014 was ook al recordwarm. De Alpen zelf beleefden een warme herfst, Oostenrijk kampt door droogte met bosbranden, en ook december verloopt uitgesproken zacht. In Zwitserland wordt 2015 het warmste jaar sinds 1864. Zoals 2014 en 2011 dat ook al waren. En de zomer was daar de op één na warmste sinds 1864.

Cijfers waarover je geen discussie hoeft te voeren. Het is zo. Nu ook de sneeuw uitblijft, opmerkelijk genoeg aan zowel de noord- als de zuidkant van de Alpen, wordt de opwarming van de aarde al snel onderwerp van gesprek. Zeker nu de Klimaattop zo in de picture staat.

Klimaat niet hetzelfde als weer
Allereerst is het klimaat niet hetzelfde als het weer. Iedere keer opnieuw wordt die fout gemaakt, ook in de media. Dat de Alpen nu weinig sneeuw hebben heeft te maken met een ongunstige ligging van hoge- en lagedrukgebieden. Niks meer en niks minder. In Canada liggen de lagedrukgebieden zodanig dat ze bakken sneeuw afleveren in de Rockies. Reken er maar op dat niemand het daar heeft over de opwarming, laat staan dat dit de oorzaak is voor al die sneeuwval.

Vergelijk het met de sneeuwbal die de republikein James Inhofe vorig jaar door de Amerikaanse Senaat gooide. De sneeuwbal die hij buiten had opgeraapt was volgens hem het bewijs dat het wel meeviel met de opwarming. Hoe erg kun je de plank misslaan? Goed om te vermelden is dat de oostkust van de Verenigde Staten op dat moment zo ongeveer de enige plek op de aarde was waar het kouder dan normaal was.

null

Of hoge- en lagedrukgebieden in de toekomst verschuiven als gevolg van klimaatverandering is een betere vraag. Dat zou best kunnen maar dat is onderwerp van studie en weten we nog niet. Ik ben ook geen klimaatwetenschapper. Tot die tijd kunnen we ervan uitgaan dat de groene bergen van nu simpelweg het gevolg zijn van verkeerd liggende hoge- en lagedruksystemen, in combinatie met een ongelukkige voorgeschiedenis.

Records vaker warm dan koud
Waar iets inzit is de frequentie van warmterecords. Pak je weer de officiële metingen erbij dan valt op dat warmterecords veel vaker voorkomen dan kouderecords. Niet alleen in de Alpen, maar op heel veel plaatsen in de wereld. Dat geeft de indruk dat er iets gaande is.

Wat de precieze gevolgen per regio de komende decennia zijn weet niemand. Er zijn verschillende modellen die wijzen op meer neerslag, dus dat zou ook meer sneeuw kunnen betekenen. Valt die sneeuw dan alleen nog boven 1500 meter? Nee dat is ook te makkelijk, diepe noordwestenwinden zullen ook over 20 jaar nog koud genoeg zijn om het tot in de dalen te laten sneeuwen. Nog zo’n misverstand dat is ontstaan in wirwar van berichtgevingen.

Feit is wel dat de Zwitserse weerdienst heeft geconstateerd dat de duur van de sneeuwbedekking de laatste decennia is afgenomen. Het moment waarop de sneeuw blijft liggen wordt dus later, en in het voorjaar dooit de sneeuw eerder weg. Die trend zal zich waarschijnlijk voortzetten en uitbreiden naar andere gebieden.

Moeten we ons aanpassen?
En dan popt de vraag op, of wij als wintersporters hier iets mee moeten. Doen wij iets fout? Vooral die witte banen in een groen landschap lijkt op vechten tegen de bierkaai. We willen altijd op elke plek kunnen skiën, dus plaatsen we sneeuwkanonnen die garanderen dat we massaal naar de Alpen blijven komen in auto’s, bussen en vliegtuigen, waardoor de sneeuw uiteindelijk weer korter blijft liggen.

Op de MODIS-satellietfoto van gisteren waren de kunstsneeuwbanen op de Kronplatz te zien
Op de MODIS-satellietfoto van gisteren waren de kunstsneeuwbanen op de Kronplatz te zien

Sella Ronda vanuit het vliegtuig. Foto: Fb. MeteoMontebaldo
Sella Ronda vanuit het vliegtuig. Foto: Fb. MeteoMontebaldo

Met het zien van dit soort foto’s vraag ik mij hardop af, hoe ver moeten we gaan? Moeten we zo eigenlijk wel willen ingrijpen in de natuur? Moeten we het normaal vinden dat de kunstsneeuw op de Kronplatz vanuit de ruimte te zien is? Of moeten we niet gewoon accepteren dat er soms geen sneeuw ligt? Het ene is het andere seizoen niet, soms ligt er meters sneeuw en soms valt het tegen. Zoals het altijd is geweest. Omdat ik zo’n skiliefhebber ben heb ik een dubbel gevoel. Wat vinden jullie?

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Je geeft zelf het antwoord. Nee, het komt niet door klimaat verandering! Het weer veranderd wel…
Uitstoot van broeikasgassen werkt natuurlijk iedereen aan mee, maar het “verspillen” van energie aan kunstsneeuw neemt ieder jaar weer toe. Goed, daardoor blijven de mensen wel komen en genereer je wel geld en zo blijft het balletje rollen. Uiteindelijk draait het wel om geld/kapitaal.

Not all who wander are lost

Kan je Kronplatz effectief zien vanuit de ruimte, @Roel ? Of was dat maar beeldspraak? Anders graag een link! :D

Oeps, heb die foto dus gemist in het artikel. Excuses!

Voor skigebieden draait het vooral om de toeristen/wintersporters die moeten komen, dus zij zullen er alles aan doen om te zorgen dat er geskied kan worden! Daarnaast zullen wij gewoon moeten accepteren dat er soms geen sneeuw ligt, net als dat het soms ook niet waait. Dat zijn zaken die je niet altijd in de hand kunt hebben. Laten wij in elk geval hopen dat het de komende weken goed vet zal gaan sneeuwen opdat de rest van het seizoen er wel voldoende sneeuw ligt!

Wanneer niemand meer op wintersport zou gaan heb je niet opeens de broeikas gassen uitstoot opgelost vermoed ik.
Daarnaast is volgens mij de industrie an sich een van de aller grootste vervuilers op dat gebied.

Beter kunnen we dus zorgen dat we globaal die uitstoot naar beneden krijgen en niet enkele punten selecteren en die dan maar aan banden leggen.

Vorige [jaren 80] heb ik ook een krokusvakantie meegemaakt dat je 2 dagen niet kon skieen ivm geen tot weinig sneeuw. Toen werd het gewoon geaccepteerd dat er geen sneeuw was, shidt happens :)

‘In Zwitserland wordt 2015 het warmste jaar sinds 1864. Zoals 2014 en 2011 dat ook al waren.’

Ligt het aan mij of kan dit niet? Als 2011 het warmste jaar sinds 1864 was, dan is 2014 toch het warmste jaar sinds 2011 en niet sinds 1864 (in 2011 was het immers warmer dan in 1864?) en 2015 het warmste jaar sinds 2014? Of is de meting vanaf 1864 en was dat niet een heel warm jaar?

Wat een hersenkraker zo midden op de dinsdagmiddag.

Het is natuurlijk spijtig als je een heel jaar naar een skivakantie uitkijkt en je uiteindelijk als het eens zo ver is je niet kan skiën omdat er geen sneeuw ligt… Mij hebben ze altijd geleerd om er het beste van te maken, ik ga ook in de zomer naar de bergen en er is zoveel te doen buiten het skiën dat je je echt niet gaat vervelen maar ja, als je wil skiën wil je skiën natuurlijk en als dat niet kan is het flink balen. De witte linten die je nu ziet bieden misschien wel soelaas maar zijn zeker geen toekomstgerichte oplossing. Ik denk dat we allen ons steentje moeten bijdragen om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Tot het zo ver is zou ik een goede annuleringsverzekering nemen zodat je kan kiezen wanneer je gaat… :-)

Quote Roel:
Of moeten we niet gewoon accepteren dat er soms geen sneeuw ligt? Het ene is het andere seizoen niet, soms ligt er meters sneeuw en soms valt het tegen. Zoals het altijd is geweest.

Hier kan ik het helemaal mee eens zijn. Geldt overigens ook voor de zomer, dan is het ook nooit goed.

@wouterzweers
2011 was op dat moment het warmste jaar sinds 1864, maar 2014 was weer warmer dan 2011 en daarmee het nieuwe warmste jaar sinds 1864. En voor 2015 idem dito.

❄️

Beetje suggestief artikel en we voeren nu toch een verkeerde discussie. We kunnen de huidige klimaatverandering niet omkeren of stoppen, we kunnen 'm hooguit afremmen en het is goed om daar wat aan te doen.

Maar dat heeft weer niets te maken met de warme jaren of de ongunstige sneeuwval, dat had hoe dan ook kunnen gebeuren. Het had best heel koud kunnen zijn in 2015 en dan hadden we nu alsnog geen sneeuw kunnen hebben. Het had ook sinds 2000 relatief koud kunnen zijn en dan alsnog had 2015 een warm jaar kunnen zijn. Wat dat betreft kijken we naar de verkeerde perspectieven en zegt het allemaal niet zoveel.

Uiteraard het is lastig om de cijfer te ontkennen en het is ook beter om dat niet te doen, maar om daar nu gelijk conclusies uit te trekken dat het afgelopen gaat zijn met skiën in december en dat we over een X-aantal jaar misschien helemaal niet meer zouden kunnen skiën gaat veel te ver. Het weer is grillig en kent zijn extremen, de laatste jaren misschien wat vaker dan we zouden willen, maar daar is nu eenmaal weinig aan te doen op dit moment.

Voor hetzelfde geldt kunnen we in 2016 van eind november tot eind mei genieten van pure natuursneeuw het hele seizoen door.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

En ik had natuurlijk een t over in de laatste zin, maar blijkbaar kun je blogreactie niet editten :P

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Het zou kunnen, @FrankW dat we volgend jaar heel veel sneeuw hebben van november tot mei. Maar alles wijst er op dat de kans op zulke winters steeds kleiner wordt. Dat de aarde opwarmt lijkt inmiddels wel duidelijk. Dat de duur van de sneeuwbedekking steeds korter wordt is dan een logisch gevolg. We kunnen hopen dat de opwarming niet te hard zal gaan en we kunnen hopen dat het harder gaat sneeuwen om het smelten door de warmte te compenseren.
En verder is de kans groot dat we het moeten doen met innovatieve oplossingen als kunstsneeuw en wat er mogelijk nog meer bedacht zal worden. En zullen de skigebieden het misschien wel steeds hogerop gaan zoeken. Of moeten we uitwijken naar meer polaire streken of het seizoen verkorten.

Uiteraard @Arjen2 de kansen worden kleiner en het is misschien onwaarschijnlijker. Kans is ook dat een echte klimaatverandering voor nattere zomers en drogere winters zorgt, maar hou wel in gedachten dat het allemaal heel langzaam gaat en het nu echt uitschieters zijn die vooral voor deze regio’s nadelig uitpakken. Die opwarming van de aarde gaat met tienden van graden, het is niet dat het nu ineens gemiddeld 5 graden warmer is. Dus met die kleine veranderingen zou je zeggen dat we ook de komende jaren nog prima kans hebben op goede wintersport winters.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

We gaan het zien, ik wacht braaf af op kouder weer!

Houd moed! Houd vol! Samen komen we er wel.

Dat er iets aan het veranderen is in de Alpen lijkt me duidelijk. Pak die vakantiefoto’s van 20 jaar geleden er maar eens bij. De sneeuwgrens ligt in de zomer nu beduidend hoger. Over geld en kapitaal gesproken, dat de banken in Oostenrijk en Zwitserland tegenwoordig in principe geen lening meer verstrekken voor nieuwe kabelbanen die onder de 1500m liggen, lijkt me passen bij die obervatie. Ik denk ook dat we daar allemaal - dus incl. wintersporters “schuldig” aan zijn, in meer of mindere mate. En misschien wel in meerdere mate, zo’n weekje op de ski’s slurpt tenslotte veel energie in verhouding tot een weekje wandelen in de zomer.

@Arnh, als je zoomlens maar sterk genoeg is, kun je vanuit de ruimte effectief alles zien wat zich op het aardoppervlak bevindt (no matter hoe small or big)

And no worries! Vanaf volgend winter is alles beter, want onze nationale overheden gaan zich actief met het weer bemoeien (globaal 2 graden kouder). En zij hebben een bewezen track record van waarmaken van politieke beloftes toch … of van het verkwisten van belastinggeld … één van de twee!? Wellicht kunnen we nog een motie indienen om iets specifieker te werk te gaan: 5 graden kouder en meer neerslag in de wintermaanden in de Alpen en 5 graden warmer en minder neerslag in de zomermaanden in de Benelux bijvoorbeeld (lukt ze vast wel met goede instructies aan de brave burger hoe die zijn leven moet inrichten).

En als we dan toch rigoureus te werk willen gaan met de “dood aan ons” mentaliteit laten we dan ook eerlijk zijn over wat de grootste Carbon footprint veroorzaakt … En nee dit is niet chemische industrie, niet transport, niet bio-industrie …

Het lastige is dat we hier pas iets over kunnen zeggen over een flink aantal jaren. Als dan blijkt dat de afname van sneeuwhoogtes in december en de rest van het seizoen structureel is, dan is het te koppelen aan klimaat verandering.
Tot die tijd zijn fluctuaties geen signaal voor het een of het ander…
Klimaatwetenschap is lastige materie die zich niet een op een laat opteken uit een of twee sneeuwarme septembermaanden. Net zo min als ik dacht half januari 2012 iets zegt over de klimaatontwikkeling (twee meter sneeuw lag er toen al in Les Saisies).

Alleen achteraf is het volgens mij te duiden en daarom is op dit moment nog geen zinnig antwoord mogelijk anders dan een te verwachten trend. Alleen trends kunnen ook weer worden bijgesteld, laten we hopen dat de toekomst weer voldoende sneeuw brengt.

op naar de Himalaya???..

The mountains are calling

@roel ,wat een paniek , vorig jaar ,kerst bijna geen sneeuw , wissel auto’s vast op snelwegen door sneeuw ,auto’s raken niet boven in val thorens ,veel verliezen een dag skipas ,90 cm op een dag ,wissel terug weer van het zelfde ,was het hogedrukgebied weg , en kwam al de regen van Benelux naar de alpen ,er lag al meer dan meter sneeuw

Herinner me nog niet eens zo lang geleden zware sneeuwval in juni vanaf ongeveer 1500 meter. Ook nog niet lang geleden meters en meters sneeuw in Italië. Het kon niet op daar.

Nu 2 keer een minder begin van het seizoen. Niets zo veranderlijk als het weer!

Dubbel gevoel @Roel ook hier!

Seriously snow addicted family!

Wat me altijd opvalt in deze discussie is dat er vergelijken wordt met 1800 zoveel als voormalig warmterecord … hadden ze toen ook teveel broeikasgassen dat het destijds zo warm was? Natuurlijk voegen broeikasgassen niets toe, maar op de lange termijn is klimaat per definitie conjunctuur gevoelig. Er zijn immers ijstijden geweest en warme perioden … ook zonder broeikasgassen

Vergelijking met “1800 zoveel” is om aan te geven dat het een recordtemperatuur over de gehele bekende waarnemingshorizon betreft met “1800 zoveel” als eerste bewaarde waarneming en niet als recordjaar zelf.

Opmerking over ijstijden versus warme perioden is een interessant punt. Momenteel leven we in het geologische tijdperk Kwartair dat geologisch gezien een ijstijdvak is met langdurige glacialen (ijstijden) en kortstondige interglacialen (warmere periodes). Het epoch Holoceen waarin we nu leven is zo’n interglaciaal. De huidige warmere periode is dus de kortstondige (op geologische schaal) uitzondering binnen een langdurige glaciatie. Die verhoogde temperatuur is de enige reden dat er überhaupt sprake is van een menselijke beschaving. Dus als we als “beschaving” al de illusie (hoogmoed) hebben dat we met ons gedrag (Carbon footprint) het klimaat beïnvloeden, dan zou dat eerder een aanmoediging dienen te zijn tot verhoogde uitstoot van broeikasgassen om zo het onvermijdelijk komende volgende glaciaal een beetje uit te stellen.

@FrankW onze redenatie is heel anders maar de conclusie hetzelfde. Ik zeg net zo hard dat we nog makkelijk geweldige winters kunnen krijgen met bakken sneeuw. Zelfs deze winter kan nog extreem sneeuwrijk worden.

@Patrick1980, laten we niet op de stoel van klimaatwetenschappers gaan zitten. Dat ben ik ook niet, ik constateer slechts.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel Uiteraard, ik denk ook dat we het eens zijn. Denk meer dat we niet per se paniek moeten zaaien, maar ook niet alleen maar moeten toekijken. Snap de inhoud van je artikel heel goed hoor. Bovendien is het precies datgene dat het publiek bezighoudt.
@Patrick1980 Haha nu ben je een discussie aan het ontlokken waar duizenden wetenschappers het niet over eens zijn. Dat gaan we hier niet oplossen. Je laatste post doet me denken aan stukken en boek van Salomon Kronenberg ‘De Menselijke Maat’ als je het zo bekijkt dan zie je inderdaad dat de mens weinig/geen invloed heeft op klimaatverandering en dat het zomaar ineens richting een nieuwe ijstijd kan gaan. Maar of we dan de rest niet meer moeten geloven, ik weet het niet meer. Stond lang aan die kant, maar aan de andere kant, beetje op het milieu letten kan ook zeker geen kwaad. Of het invloed heeft op het klimaat of niet maakt me dan niet uit.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Het grote nadeel van klimaatwetenschap is dat het nog in de kinderschoenen staat. Het is nog maar een paar decennia geleden dat klimaatwetenschappers waarschuwden voor afkoeling van de aarde.

Feit is dat de huidige ellende niet voortkomt uit klimaatverandering, maar een hardnekkig hogedrukgebied.

Ook een feit is dat de opwarming die voorspeld wordt door de klimaatalarmisten enkele graden aan het einde van deze eeuw bedraagt. Zo extreem rap gaat het dus niet.

Er is derhalve nog heel veel onduidelijk. Dat is dan weer geen reden voor de armen over elkaar. Er zijn veel duidelijker redenen om zuinig te zijn op grondstoffen. Ten aanzien van fossiele brandstoffen geldt naast de oplopende schaarste voor de toekomst en de milieuschade die het winnen van deze grondstof met zich brengt dat veel schurkenstaten en schurken die zichzelf ‘staat’ noemen zichzelf financieren met de verkoop van fossiele brandstoffen.

Alle reden dus om het gebruik hiervan zoveel mogelijk te beperken. En als dat dan ook het klimaat positief beïnvloedt is dat heel mooi meegenomen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie