Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Toegang Zuid Franse Alpen blijft zeer moeilijk

Rogier op 18 december 2015· 25 reacties

Deze borden spreken voor zich

Sinds april dit jaar is de belangrijkste toegangsweg vanuit het noorden naar La Grave, Serre Chevalier, Vars/Risoul en Puy Saint Vincent afgesloten omdat een tunnel op instorten staat. Daar heb ik het in dit blog al uitgebreid over gehad. Vorige maand was iedereen helemaal gelukkig omdat de noodweg werd geopend. Maar deze noodweg is niets meer dan dat. Raphael, een blogger van Skions, de Franse versie van wintersporters heeft deze weg getest en zijn oordeel was duidelijk.

Update 20-1-2016
Vandaag is een stuk boven de weg tussen freney d’oisans en de weg naar Les Deux Alpes ingestort. Dat betekent dat iedereen in Les 2 Alpes en alles ten zuiden daarvan via andere wegen naar Grenoble moet. En alle mensen uit Les 2 Alpes alleen via de noodweg tussen La Grave en het Chambon meer kunnen. Drama!

Waarschijnlijk zal dit oponthoudt niet heel lang duren, dagskiërs wordt aangeraden om de lift (gratis) vanuit Venosc te nemen. Skiërs die lvoor vakantie aankomen is het verstandig om de “la route des Travers”, via Bons te nemen.

Weg ingestort

Dit moet opgeruimd worden

Extreme bergweg
De weg is smal, steil, bochtig en heeft zelden voldoende vangrails. Dat samen met het feit dat deze weg vlak boven het meer van Chambon ligt en het wegdek vaak bevroren is maakt deze weg een een hachelijke onderneming. Raphael was vrij duidelijk, een enge en gevaarlijke weg. Een weg waarbij hij, als Alpenbewoner het rijden moeilijk en gevaarlijk vond. “Best spannend” was zijn opmerking nadat hij de weg deze week getest heeft. Ik vroeg of hij verwachtte of deze weg te doen is voor vakantiegangers. Het antwoord is duidelijk: “Nee niet te doen, zeker niet op drukke dagen”.

Smal, geen vangrails…

Noodweg
Het is dus een echte noodweg. En deze weg zorgt ervoor dat La Grave kan blijven ademen, de jongeren uit La Grave naar school kunnen en men in andere dorpen aan het werk kan. En deze weg is echt niet handig om te nemen als je op vakantie gaat naar een van de skigebieden ten zuiden van de Lautaret.

De ingang van de noodweg

De noodweg gezien vanaf de dam

Oplossingen
Dus voor iedereen die afreist naar het zuiden, dus naar La Grave, Vars Risoul, Montgenevre, Puy Saint Vincent, Pelvoux, Serre Chevalier of Les Orres is het aan te raden om een andere weg te nemen. De aller snelste en prettigste weg is via de Frejus tunnel. Deze tunnel is alleen schreeuwend duur. Maar als je een appartement huurt, in de buurt van deze skigebieden (en daar een bewijs van kunt overleggen) dan kun je een doorgang bestellen van 13 euro. Het beste doe je dat via de website van Serre Chevalier. Mochten er vragen zijn hierover, stel ze gerust onder dit blog en tag mijn naam er dan in, dan zal ik naar de antwoorden zoeken. Want de uitleg over deze kortingspassen en regelingen is nogal summier op de bestelsites en bij de VVVs.

Wie van jullie gaat deze kant op komende winter?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

btbt18 december 2015 · 12:24

@rogier, laatste week van januari ga ik een weekje op pad met powderguids van Martijn Schell en collega’s. Waarschijnlijk jouw wel bekend gezien de locatie. Dit is een compleet verzorgde week waarbij verblijf onderdeel van het arrangement is. Dus ik huur zelf geen verblijfplek.

Kom ik ook in aanraking voor de korting op de tunnel?

Rogieradmin18 december 2015 · 12:28

Jazeker! Je moet alleen even zorgen dat je een bewijs hebt dat je in Argentiere (neem ik aan) verblijft. En het is wel handig als het in het Frans is. ;-) Je contract voor deze trip zou in principe voldoende moeten zijn, maar ook die moet in het Frans zijn, anders begrijpen ze er bij de tolpoortjes weinig van. Of anders even een document vragen waarin staat dat powderhguides jullie onderdak verzorgt in de Briançonais.

Click. Click. Peace
btbt18 december 2015 · 13:04

Bedankt, dan ga ik Saskia even lastig vallen :)
Dit is interessant voor de meeste van hun gasten waarschijnlijk.

Rogieradmin18 december 2015 · 13:17

@btbt Zal ze blij van worden. Zeg maar niet dat ik deze tip heb gegeven ;-)

Click. Click. Peace
CF23018 december 2015 · 13:25

Les Orres, Vars/Risoul en Serre Chevalier zijn toch gewoon bereikbaar via de Col de Croix Haute of de Route Napoleon vanuit het noorden? Gewoon de prachtige route langs het Lac de Serre Poncon volgen en dan Embrun en Guillestre aanhouden en dan ben je er al? Toch?

Rogieradmin18 december 2015 · 13:36

@CF30 Ja maar deze weg is langer, langzamer en met sneeuw (dat is nu geen probleem ;-) ) een ‘ramp’ zeker nu met de drukte erbij van de ‘afgesloten’ Lautaret.

Click. Click. Peace
CF23018 december 2015 · 15:12

Naar Les Orres (heerlijk gebied trouwens), Vars en Risoul is dit de snelste weg, zeker de Croix Haut is prima te doen. Route Napoleon zou ik inderdaad mijden bij slecht weer.

Siard18 december 2015 · 16:11

wauw ik was afgelopen zomervakantie (eind Juni) nog in La Grave en moesten toen over de Col du Galibier om terug te gaan naar Nederland. De campingbaas vertelde dat de weg de week vóór wij daar aankwamen al open had gemoeten maar dat niet veilig was, maar dat die na een maandje wel weer open zou…
Vervelend om te horen dat die nog steeds niet open is! :(

Stay frosty
Janssens19 december 2015 · 08:02

Dag Rogier,

vorig skiseizoen zijn we weekje gaan skiën in Serre Chevalier tijdens de week van 10 april, net op het moment dat de col Lauteret werd afgesloten. We hadden een chalet gehuurd en ik vernam het nieuws pas toen ik telefonisch contact opnam met de eigenaar van de chalet toen we op uurtje van de chalet waren. Hij raadde ons toen ook aan om via de dure tunnel te rijden en omdat we met kinderen reisden heb ik daar dan ook voor gekozen, was iets van een 43 euro enkel als ik mij niet vergis. Was wel even balen toen we op einde van de vakantie een weekje later vernamen dat de weg voor langere tijd zou afgesloten blijven en we dus opnieuw de tunnel moesten nemen aan 43 euro terwijl je ook voor 56 euro heen en weer kan binnen de 10 dagen maar dat hadden we dus niet voorzien :-) Sommigen uit ons gezelschap verkozen ook om rond te rijden via Gap maar dan ben je toch meteen 2 uurtjes langer onderweg en dat terwijl de rit naar België toch al langer is dan de standaardgebieden in Frankrijk. Maar goed, dit seizoen gaan we eind maart terug naar Serre in hetzelfde chalet maar ik hoor nu van jou dat de col Lauteret nog steeds niet open is, klopt dat? Ik heb de chalet via een particulier geboekt en heb hier een huurcontract van, kan ik hiermee bij Serre Chevalier aankloppen voor de korting op de tunnel? En kan ik dit dan aanvragen voor meerdere voertuigen?

Rogieradmin19 december 2015 · 08:43

@Janssens. Als je een Frans huurcontract hebt is dat perfect. Deze worden als bewijs gezien volgens de website. En er worden geen auto’s mee gevinkt. Dus je kunt de doorgangsbewijzen voor meerdere auto’s bestellen. Let wel dat je op elke ‘pas’ het nummerbord van de desbetreffende auto zet.

Click. Click. Peace
Janssens19 december 2015 · 09:07

@Rogier: bedankt voor de tip Rogier! Ik lees op de site dat de pas geldig blijft tot 30/04/2016 dus ik vermoed dat de gewone weg afgesloten blijft tot dan. Heb ik het juist dat ik 2 passen per voertuig moet kopen (dus 26 euro) als ik ook de tunnel wil nemen op einde vakantie?

Rogieradmin19 december 2015 · 09:11

ja dat klopt, het zijn enkele reizen, en ik verwacht geen duurzame oplossing voor voorjaar 2017

Click. Click. Peace
Robert519 december 2015 · 11:45

wij gaan in de nacht van 8 januari naar risoul. Ik zie voor ons geen meerwaarde om de tunnel te nemen. Tis dan rustig en aangezien risoul aardig zuidelijk ligt is het voordeel van de tunnel sowieso al minimaal.

in week 2/3 is de n85 meestal aardig rustig. Nog nooit file gehad en bij schone weg lekker sturen

roberthoogenboom20 december 2015 · 01:09

Ik ga in De krokusvakantie weer naar Serre Che maar rijd sowieso al een andere route daar ik dan via familie kom (omgeving Nyons).

De route vanaf het westen is tot Gap altijd extreem rustig, na Gap richting Briancon drukker. Wel prettig dit jaar is dat Marseille/Aix juist dat weekend klaar zijn met de vakantie en dus juist de andere kant op rijden.

Rogieradmin20 december 2015 · 09:14

@roberthoogenboom Dit jaar zal deze route een stuk drukker zijn. @Robert5 Het scheelt toch snel een half uur voor voor Risoul. Maar Risoul ligt inderdaad wel op de grens.

Click. Click. Peace
roberthoogenboom20 december 2015 · 22:25

@rogier die wegafsluiting is uiteraard een argument waardoor het drukker zal door omrijdend verkeer. Maar de Franse vakantiespreiding is op zich nu het meest gunstig.

Grootste voordeel is echter dat ik zaterdagochtend al kan vertrekken vanuit omgeving Nyons, is toch net ff wat prettiger dan iemand die uit Parijs moet komen. Bovendien kan ik op basis van weer en verkeersinfo makkelijk schakelen.

Als je tzt lokaal nieuws hebt over de route als het een keer wel flink sneeuwt of gesneeuwd heeft (pas dan zal de praktijksituatie beoordeeld kunnen worden) houd ik me uiteraard aanbevolen voor updates

KevinV21 december 2015 · 10:11

@rogier Wij gaan met een 4 tal gezinnen de eerste week van de paasvakantie naar Puy Saint Vincent. We hebben daar een chalet geboekt. Telt deze korting ook voor puy?

Rogieradmin21 december 2015 · 11:30

@KevinV Zeker! Neem kopietje van je boekingsbewijs mee, en koop vantevoren een tunnelticket op internet (zie link in blog) en je kunt goedkoper door de tunnel.
Gisteren is mijn moeder hier aangekomen er werd niet eens voor bewijs/huurcontract gevraagd. Maar ik kan niet garanderen dat ze altijd zo makkelijk zijn.

Hoe wel paspoort bij de hand voor grensovergang Montgenevre. Hier wordt continu gecontroleerd door de grenswachten.

Click. Click. Peace
roberthoogenboom21 december 2015 · 17:55

@Rogier Zorgt de controle aan de grens bij Montgenevre voor veel vertraging? (Dit ivm de mogelijkheid op de skipas van Serre Che een dag elders te skiën, b.v. Sestriere)

Rogieradmin21 december 2015 · 19:46

@roberthoogenboom Valt heel erg mee, zeker als je duidelijk op wintersport gaat ;-)

Click. Click. Peace
Sopke22 december 2015 · 10:41

@rogier is er een gerede kans dat La grave niet meer te benaderen is in de toekomst, dat het als het ware gesloten wordt? Wat zijn de plannen mbt de tunnel? Ik heb namelijk erg mooie herinneringen aan dat gebied en had het plan om het in 2017 weer te gaan bezoeken. Precies 25 jaar na dato.

Rogieradmin22 december 2015 · 10:45

@Sopke La Grave blijft altijd bereikbaar en vanaf voorjaar 2017 met een gleodnieuwe tunnel ;-) Voor nu is het een beetje omrijden. Maar als het zometeen sneeuwt zeker de moeite waard ;-)

Click. Click. Peace
Sopke22 december 2015 · 13:19

@rogier. Dat is goed nieuws. Dank voor je reply. :-)

Rogieradmin20 januari 2016 · 10:07

Vandaag is een stuk boven de weg tussen freney d’oisans en de weg naar Les Deux Alpes ingestort. Dat betekent dat iedereen in Les 2 Alpes en alles ten zuiden daarvan via andere wegen naar Grenoble moet. En alle mensen uit Les 2 Alpes alleen via de noodweg tussen La Grave en het Chambon meer kunnen. Drama!

Waarschijnlijk zal dit oponthoudt niet heel lang duren, dagskiërs wordt aangeraden om de lift (gratis) vanuit Venosc te nemen. Skiërs die lvoor vakantie aankomen is het verstandig om de “la route des Travers”, via Bons te nemen.


Click. Click. Peace
Onnem4 maart 2016 · 13:45

En opnieuw een modder en stenen lawine, weg is vanaf nu doordeweeks alleen overdag nog open.
http://snowheads.com/ski-forum/viewtopic.php?t=120415&st…

The older I get, the better I was

Plaats een reactie