Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Roel is vandaag afwezig en dus verzorg ik vandaag het sneeuwbericht. Of beter het ‘geen-sneeuw-bericht’. Voor de korte termijn is mijn boodschap niet heel anders dan die van Roel. Het blijft nog even mild en stormen op afstand. Een hogedrukgebied boven de Middellandse zee domineert nu al sinds november het weer in de Alpen. Daarmee zijn de Alpen al bijna 45 dagen in de ban van dit hogedrukgebied wat een exceptionele situatie te noemen is. Maar het einde is in zicht. Dergelijke situaties houden in de regel niet langer dan 45-60 dagen aan en dus mogen we ons gaan opmaken voor verandering. Roel gaf daarvoor in zijn weerbericht van afgelopen vrijdag al wat hints, maar gaf daarbij ook aan dat het nog ‘koffiedik’ kijken is.

Na een milde zondag wat bewolking op maandag
Na een koude nacht is het vandaag weer ronduit mild en zonnig in de Alpen. Pas op maandag zien we wat wolken vanuit het noordwesten richting de Alpen trekken. Tussen Frankrijk en Zwitserland zorgt dat voor een vlokje sneeuw boven de 1800 meter, maar niets substantieels. Het zorgt er op maandag vooral voor dat het zicht wat diffuus wordt in het noordwesten van de Alpen. Dinsdag kan er dan nog wat hardnekkige bewolking in de dalen blijven hangen, maar op de toppen schijnt gewoon de zon. En woensdag is dat ook weer het geval.

Witte linten in St. Moritz

Witte linten in Saalbach

Prima wit in Ischgl

Uit welke richting komt de verandering?
Roel noemde in zijn video bericht van vrijdag een lagedrukgebied dat vanuit het westen deze kant op zou komen. Maar kijken we vandaag naar de kaarten dan zien we (alweer) grote verschillen. Volgens de Amerikanen komt de verandering nu juist uit het westen en zorgt dit rond de kerst al voor sneeuw in het zuiden van de Alpen. Maar kijken we naar de Europese kaarten dan zien we dat zij het ‘west-scenario’ hebben losgelaten en pas na de kerst iets van verandering zien. Het startschot voor deze verandering zou dan koude lucht die vanuit Rusland naar het zuiden afzakt moeten zijn.

Wat ik zeg? Ik zeg nog niet zoveel. De modellen weten het gewoon nog niet. Ik houd vast aan de 45-60 dagen termijn en dat betekent dat eind dit jaar de verandering komt en we in 2016 de winter mogen verwelkomen. Het zou logisch zijn dat deze uit het westen komt, maar ik laat me graag verassen vanuit het oosten. Als de winter maar komt.

Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

MartijnBreda20 december 2015 · 10:37

Beste Morris,

Op jullie site lees ik voor Myrkdal Noorwegen volop sneeuw maar op weeronline regen. Enig idee waar het verschil in zit en wat de waarheid is :-)

SebastienS20 december 2015 · 11:05

ik vertrek nu vrijdag, wat blijf ik duimen dat er tegen dan nog wat sneeuw valt in les trois V. :)

Tims20 december 2015 · 12:38

Leuk. Mooi de hochkonig op de achtergrond!

Kennedyx20 december 2015 · 12:50

Voor mij vandaag eerste dag op de berg in livigno! Prima weersomstandigheden met vollop zon. Ze hebben echt hun best gedaan on zoveel mogelijk pistes open te krijgen, deze zijn met alle zon toch nog vrij ijzig. Verder best rustig nog voor de eerste dag.

Hotel_le_Genepy20 december 2015 · 13:27

Laat maar komen die sneeuw vanuit het westen! Pistes hier in Tignes zijn uitstekend, maar ik krijg ondertussen ook wel weer zin om een paar mooie lijnen buiten de pistes te skiën.

Jesper20 december 2015 · 13:40

@MartijnBreda misschien hebben ze bij weeronline nog niet de wintermodus aan

Skileraar bruin Jelmer
StevieB20 december 2015 · 16:29

Zojuist teruggekeerd uit het zeer geweldige Ischgl! Nog niets geboekt?ga daar heen want de condities zijn bijzonder goed te noemen, behalve de dalafdaling. Alles is strak geprepareerd en met een stralende zon erbij is het ideaal. Zie hier

Nu hopen dat er nog veel vers gaat vallen in de gehele Alpen want over 11 dagen mogen we weer en dan richting Risoul :D

Robbert520 december 2015 · 17:17

Vandaag in Ischgl heerlijk kunnen skiën. Bijna alles is open en prima geprepareerd. Af en toe wel wat steentjes op de piste! Qua temperatuur lijkt het alsof het voorjaar is.

Relax, if you can...
Tankie20 december 2015 · 17:42

Tankie20 december 2015 · 17:43

In Fiss blijven de pistes ook goed.

Jfreeride20 december 2015 · 18:05

Val to is op dit moment prima, enige minpunt is dat mensen uit lagere gebieden en ook bussen vol uit Italië hier heen komen, het moet gaan sneeuwen, echt, kom op met die dump,

nordisksnoe20 december 2015 · 18:17

@MartijnBreda Ik woon daar in de buurt. Er ligt genoeg sneeuw hoog in de bergen maar door de heftige regenbuien en milde temperaturen van de afgelopen dagen is er erg veel wateroverlast. De E16 tussen Voss en Myrkdalen is dicht op dit moment en het waterpeil is nog aan het stijgen. Het wordt hoopelijk vanaf volgende weekend weer kouder en drooger. Ik denk dat Hemsedal op dit moment het beste alternatief is hier in Noorwegen.

MartijnBreda20 december 2015 · 18:57

@nordisksnoe we vertrekken pas 7 januari. Dan zal het toch wel beter zijn verwacht ik. Of ziet het er niet goed uit?

nordisksnoe20 december 2015 · 19:34

@MartijnBreda ooo 7 januari, dat komt zeker goed. Er ligt nu al heel veel sneeuw in Myrkdalen. Wel duimen voor zon, het kan erg koud zijn in januari. Myrkdalen is by the way ook goed te kombineren met Voss resort.

Skizoeker20 december 2015 · 21:10

Zit nu ook in Fiss. De pistes die open zijn, zijn goed. Ik ben wel benieuwd hoe het volgende week is. De weersvoorspellingen geven voor de korte termijn geen dump aan. Verder zijn er nu nog weinig Duitsers. Die komen komende week heb ik me laten vertellen en dan wordt het dus stukken drukker.

Snowfreak20 december 2015 · 21:23

het is prima in warth, vooral in de ochtend is het perfect.

kokkieAmiga21 december 2015 · 03:30

Hmm… misschien had ik dan toch beter iets in de richting van Ischgl, Serfaus of Warth e.o. iets geboekt, maar die gebieden zijn ook erg prijzig, maar men zegt altijd; Maar dan heb je ook wat! Daarom ga ik eind februari ook naar Serfaus :P
Maar als ik rond de jaarwisseling ga, dan is die z.g.n. 50 dagen cyclus wel zo’n beetje om, en gaan we bergen sneeuw verwelkomen! Gewoon optimistisch blijven, en het gaat goedkomen. Zoals vrijwel elk jaar.

Ski or Die
Geert7821 december 2015 · 17:47

Wij zijn weekje Lechtal en gaan skiën in Warth-Schrocken. Pistes vallen nog mee,mede dankzij de mensen die dag en nacht in de weer zijn met aanvoer van sneeuw op de slechte stroken. Dikke pluim voor die mensen(mag ook eens gezegd worden). We hopen nog altijd op een dump,dringend.

Plaats een reactie